Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2014 09:04 - окултният христос ( тед андрюс)
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 2741 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ИЗБОРЪТ НА СЪВРЕМЕННИЯ ХРИСТИЯНСКИ ГНОСТИК
"Обичам онези, които ме обичат; тези, които ме търсят, ще ме намерят."
                                   Псалтир

В средновековието не било нещо необичайно християнските гностици да бъдат наричани еретици, да бъдат затваряни и дори убивани. Нито едно нестандартно виждане на теологичното християнство не било възприемано от Църквата и дори от обикновените хора. Оттогава човечеството се е променило, и макар че все още има такива, които се придържат към буквалното тълкуване на светото писание, много хора смятат, че знанието им за Божественото взаимодействие в света е ограничено.
Исус Христос учел за личната отговорност и за действията на отделната личност в разгръщането и проявата на Божественото в живота. Сляпата вяра има своето място, но само когато се е развила в истинска сила, а не като идея, която закотвя индивида към вярване, което в най-добрия случай е непредубедено. Съвременният християнски гностицизъм трябва да ни учи на лично преживяване и познаване на Божественото в нашия живот.

Човечество се изправя пред много възможности за избор. От това как и какво ще изберем зависи нашето развитие, обкръжението и опита, с които ще се срещнем. То е част от нашата "свободна воля" и да го пренебрегнем би означавало да пренебрегваме божествените енергии на света. Всеки трябва да направи своя избор според своите нужди. Това е начинът, по който се учим, начинът, по който израстваме и еволюираме.
Християнството е трябвало да бъде тайна система. В древните учения процесът на посвещение преминавал през седем характерни етапи. Те могат да бъдат изразени с "Християнска" терминология:

1. Раждане - пробуждане на сърдечния център; контрол над Егото и над физическото тяло.
2. Кръщение - пробуждане и разцъфтяване на гърлената чакра, развиване на съзидателна воля и на контрол над астралното тяло.
3. Преображение - цялото тяло и всички негови енергийни центрове са пробудени и озарени с нова светлина; центровете на главата се отварят за ново духовно виждане и осъзнаване.
4. Великото отричане - (Страдание, Разпятие и Възкресение) - страданието ни и победата ни над кармата.
5. Възнесение посветеният става адепт и се отваря към пълно осъзнаване на всички нива във всички времена.
6. Господ - някой, който подпомага големи групи хора в духовните им занимания; свързан е с повечето окултни учения на планетата.
7. Христово посвещение - развиване на способност да се разбират и да се владеят законите на една слънчева система; превръщането в бог "на Слънцето". (В древните митове историите за боговете на Слънцето са същите като тези за синовете на Бога.)

Тези седем етапа са били използвани неправилно и затова (както вече видяхме) Исус Христос ги превърнал в 14 стъпки на посвещението. Етапите, които преди били само посвещаване в "Раждане" и "Кръщение", са били разработени, доразвити и изпълнявани така, че да бъде възстановено равновесието на Женското начало. Без цялостното развитие на Женското начало не би могло да се достигне висше посвещение.
От споменатите по-горе седем етапа, първите два са свързани с Женските тайнства. (В Христовата система на тайнствата те са разбити на седем стъпки, за да се помогне на човечеството да разбере тяхното значение и предназначение.) Вторите два са свързани с Мъжките тайнства. (В Христовата система на тайнства те отново са разбити на седем стъпки, за да се улесни човечеството в разбирането и достигането им.)
Петият етап е Възнесението. Възнесението е съединяването на мъжкото с женското. Научим ли се да го правим, следва крачка по-нагоре. За окултиста е интересно, че петият етап включва съединяването. Пет е числото на микрокосмоса, на едно човечество, което отразява всички божествени сили на Вселената. Ние ще станем истински микрокосмос на Вселената, когато успеем да балансираме и да съединим мъжките и женските сили в нас.

Винаги е по-сигурно да се откажем от избора, който имаме. Много по-лесно е да оставим друг да ни обясни смисъла на едно учение. Трябва ни ръководство, но все пак идва момент, в който трябва да извлечем истината със собствени усилия от извора, който е вътре в нас. Трябва да открием личното си преживяване на божествеността.
Христовите тайнства са били поставени на историческата сцена, за да запечатат в съзнанието на човечеството пътя на посвещение за онези, които са готови да положат усилия. То не е бягство от действителността на живота, а засилване на участието ни в него.
Според учението има седем полета на служене, в които човек може да участва в света, без да излага на риск тайнствата, към които те са отворени:
1. Политика - Макар че често е смятана за най-"недуховната" работа, тя се стреми да даде виждане за планетарен живот, едно по-космическо осъзнаване на живота.
2. Образование - Процесът на разбиране на себе си и на подпомагане на другите да разберат себе си; усвояване на нови пътища, по които може да се постигне вътрешно просветление.
3. Философия и комуникация - Това е стремежът да се открие мъдростта, скрита във всички явления, и да се намерят начини за предаване на тази мъдрост на другите.
4. Изкуство - Това е процес, в който се усвоява създаването на звуци, цветове и друг вид хармония като средство за отваряне и свързване на физическите сетива с интуитивния аспект на същността ни.
5. Наука - Това е жизненият процес на търсене на законите и принципите зад физическите явления и прояви и стремежът за създаване на условия в живота, които ще улеснят напредъка и еволюцията на индивида.
6. Религия - Това е жизненият процес, в който се научаваме да се свързваме с Божествения живот около нас и да установяваме по-тесни и по-творчески връзки с него.
7. Икономика и финанси - Тази дейност, която малцина считат за духовна, е фактически процес на организация и участие в правилно разпределяне на енергия и материя. Парите са проява на енергията.
Детето използва много книги, за да напредва в училище. Всички те са важни.

Християнските гностици признават, че всички аспекти на живота са важни. Всяко нещо има своя "скрита" страна - дори и нашите ортодоксални религии и начина, по който избираме да живеем живота си. Всичко отразява в значителна степен духовното ни израстване. Често се казва, че човек никога не знае истински къде се намира по духовния си път, докато не се достигне до пълно посвещаване на духовното. Нивото на ученичеството е разкрито.
Трябва да се научим да започваме оттам, където сме. Имаме избор да приемем нещата по външната им стойност или да разберем, че те може да имат скрито значение. Всички учения и всички преживявания имат стойност. Някои се разкриват по-лесно от други, но всички служат на някаква цел. Истината е истина, независимо дали ще бъде открита в Корана или в Библията, или в собствения живот. Няма такова нещо като християнска истина или индуитска истина, или еврейска истина. Истината идва чрез личното знание и преживяване на душата. Тя докосва всички животи. Когато човечеството се ограничи във възприемането само до нивото на повърхностното, ние затваряме божествения аспект в самите нас. Християнският гностик признава това и се опитва да го преодолее чрез своето познание: "Окултизмът надхвърля определението за обективно учение; той е и житейска философия, извлечена от неговите преживявания и точно този философски и дори религиозен аспект привлича най-вече онези, които му посвещават живота си.... (Търсещият) вече не е зависим от (сляпата) вяра. Той е имал своите лични преживявания и точно на тази основа започва да формира своята религиозна вяра. Той има свой дял в изграждането на тези религиозни убеждения, което обикновено се приписва на светци и ангели като посланици и месии на Бог."

Животът не е живот, когато ограничава. Един бог не е бог, когато разделя. Истината може да се намери навсякъде. Божественият дар на човечеството е това, че има свободата да я търси. Именно това търсене носи светлината. Това е целта на гностика. Това е целта на окултиста - да бъде по-малко скрита. Да се разкрие истината и светлината във всичките й форми - и то с любов - е благородно дело. Да си окултен християнин значи да водиш благороден живот.



Гласувай:
10



1. precoria - Всички учения и всички преживяв...
11.04.2014 11:39
Всички учения и всички преживявания имат стойност. Някои се разкриват по-лесно от други, но всички служат на някаква цел. Истината е истина, независимо дали ще бъде открита в Корана или в Библията, или в собствения живот.
Иисус носи светлина, опрощение и спасение.
Поздрави!
цитирай
2. bven - На 1: precoria, според мен смисълът на учението е да помогне в развитието на духа.
13.04.2014 18:37
Но поне до тук малко са тези, които са имали такава цел - в популяризирането и прилагането на учението. Затова всеки човек трябва сам да реши какво да учи и по какъв път да се развива. Истината за Иисус и Христос все още не се дава изцяло, но всеки може да търси това, което го интересува. Важното е да има желание и стремеж към истината, но без да се отрича или отхвърля истината и вярата на другия. Пътят е за всеки различен..
Хубави Христови Празници!
цитирай
3. stela50 - Много интересен постинг...
15.04.2014 10:10
...Истината идва чрез личното знание и преживяване на душата.
Тя докосва всички животи. Когато човечеството се ограничи
във възприемането само до нивото на повърхностното,
ние затваряме божествения аспект в самите нас...
Поздрави, Бвен !
цитирай
4. bven - Материалът предлага много интерпретации и повод за осмисляне, Стела.
15.04.2014 15:21
Хубаво е да научим, че всяко нещо има своя "скрита" страна - дори и нашите ортодоксални религии и начина, по който избираме да живеем живота си. Всичко отразява в значителна степен духовното ни израстване. Значи всеки ден ни носи нещо ново, урок и опитност. То няма да се повтори и е звънец - за всеки, който търси своя личен път.
Хубави светли празници, приятелко!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14875670
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава