Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2022 07:29 - Изследванията на Г.Раковски за България и българите
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 1343 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ВТОРА ЧАСТ

image

 

НЯКОЛКО ДУМИ

ВЪРХУ СВЕТОВНАТА ПОВЕСТНОСТ (ИСТОРИЯ)

Определение за Повестност (История)

Думата повест на български език съответства на думата история, която всичките почти Европейски езици са приемали от гръцката мнима първобитна реч ιστορία; мнима първобитна казваме, защото нейния корен е сричката ιστ на която като се прибави изгубената повдигната F става F-ιστ=вист, равнява се с нашата първобитна дума висть, която означава: ведание, известие, знание.

image

Ние на нашия български език имаме и глагол веда или ведая, ведаям, което значи: ведание, точно знание. Най-старата самскритска свята книга носи името Веда мн. Веди, която се тълкува от учените: ведание, знание. А на Зандски език, Зороастърските книги носят име Занд-авеста и а-веста, което означава узнато, определено, известено или увестено нещо. После има на самскритски език и дума авестита или авестана е със същото значение. Една от богослужебните Зандански книги носи името Ясна или Изясне, която учените я тълкуват: изяснение към Бога.

самскрит: така Раковски нарича санскрит, езикът на древната индийска цивилизация. Според него думата означава “сам скрит”, т. е. скрит, таен език.

зандски: езика, на който са написани свещените писания на древните перси Занд-Авеста, приписвани на Зороастър (Заратуста).

Авеста: свещената книга на зороастризма, иранската (арийска) религия, която е основана от легендарния бактрийски (балхарски-болгарски) пророк Заратустра.

image

Най-стария открит фрагмент от Авеста. Зороастрийска молитва написана на Parthavi-Pahlavi, открит в Китай. Понастоящем се намира в Британската библиотека Or. 8212/84 (Ch.00289)

image

Портрет на Заратустра, както е изобразен в храм на Митра в Dura Europos (в модерена Сирия) през 3 век след Христа.

image

 

На това основание ние предпочетохме, в нашия български език, нашата чисто българска реч повестност вместо приправената от гърците ιστορία-история. Защото нашия език няма никаква нужда да заема чужди думи от други езици имащи в изобилие свои си и можещ да вземе от маткете (майчините си) си самскритски и Зандански език, и удобен също да твори-създава нови за нуждите си; а не да взима създадените и прекроените от гръцкия език свои думи, които някога той самия им е дал! Самата използвана дума повестност значи вести, знания, известия, които човека е събрал от първото си появяване на света и събира още и до днес.

Бележка: Раковски твърди, че нашият език е основата на другите индоевропейски езици.

image

 

Началото на Повествованията

Между всичките световни създания човека е дарен от майка си природата с такъв съвършен и умен състав, че той самия може и умее да размишлява и разсъждава върху всичките други същества, тоест върху техните действия и страдания или просто върху състоянието им; а впечатленията които натрупва от наблюдение и разсъждение, да съхранява в главата си и да се образуват понятия, от които се състои самият му ум; защото ума не е нищо друго освен: знания добити вътре от самите процеси в главата на човека. А като добие човек знания, има и тая дарба от природата не само да ги съхранява, сиреч да ги запомня в себе си, но още и да ги предава и повествува (разказва – описва – историографира) на другите чрез езика си. Защото първото начало на повестностите е скрито в първото появяване на човека на света, когато е започнал да възпроизвежда говорима реч.

image

 

Затова началата на най-старата повестност винаги в народа се крие в неговия първобитен (древен) език; защото езика е оръдието, чрез което човека е изразявал от утвърждаването на вида си и до днес понятията си, които не са нищо друго, както по-горе казахме, освен знания, вести. Но тук разбираме, в твърде тесен смисъл, първобитния език, тоест коренните му сричкообразувания, които не са претърпели никакво радикално изменение и които първия човек е сътворил от различни природни действия, за които, може да се каже, че те изразяват самите действия, които са в природата и на човека и отношението му към реалния свят.

В първобитния език на човека са се съхранили няколко даже цели изречения, които доказват чертите от неговия първобитен живот и потвърждават съхранените от предания някои мрачни вести за този, за който писаната повестност не е във възможност да даде никакво удовлетворение.

image

 

Забележка, Ум = знание. Българите казват: “Не умее да направи нещо тоест не знае да направи”. А раз-ум е разположението на знанията. Всичките човеци имат ум, тоест събират общите знания в главите си, като се появят (родят) на света с цели и здрави чувства, но всички те нямат раз-ум, тоест не знаят да разполагат със знанията си нито в полза на себе си, нито в полза на другите. Такива точно без разум човеци са твърде близо до безсловесните животни, защото и те имат до някаква си степен ум = знание, но не могат да разполагат с това знание, както човеците, тоест нямат разум.

Ума е дума съставена от предлога У и от личното местоимение мь = мя = мьн = мене, и значи буквално : у мене тоест държа нещо си У мене си, в главата си, имам знание. Това му е първобитното значение; а после има и значение: ема = емам = по-емам, разбирам, научавам и др. Българите казват за човека, който учи мъчно, тоест добива знания трудно: Не поема или не приема. Народа на някои места вместо ума изговаря юма.

image

 

В Индия, когато ще изпълняват първата молитва или посвещение на едно дете, което е определено да стане брахман (висш духовник) произнасят в молитвата тази същата дума няколко пъти тоест, благославят го да добие ум; а то не означава друго освен да добие знания, наука в свястите книги, които по бездушното си знание, трябва да изучат добре. Това се е съхранило и в Българите да благославят и съветват младите; “Бог да ти даде ум синко и разум; и то ще му дойде ума, ами кого ще намери” а това означава, че и простия народ знае и вярва, че ума в последствие идва, тоест, че човек добива постепенно знания и те (знанията) стават в него ума, а не както същите мъдрословици те да мъдруват върху ума и върху другите много!

Ето един остатък на една голяма истина, която народа наш е съхранил в себе си от памтивека! В индийското баснословие Оита, жена Сивова, се представя за най-голямото съвършено развитие на ума. Забележително е единството на думата Оита = ум, с нашата дума ум и със значението й! В индийските молитви От или аит = ом или аум е една тайна и свята сричка която се слага пред всичките им молитви и възклицания. Съставена е от три букви, А, У, и М. Първите две се сливат в О . Значението на тези три букви се тълкува като тримата висши Богове, които съставлява брахманската троица. Брахма е А, Вишну е У, и Шива е М.

image

Изображение на върховните три Бога Брахма, Вишну и Шива изразени чрез думата АУМ
На Български тя е автентично съхранена в УМ, както пояснява Раковски. Значението и дава разбиране за архива със знания, които ние складираме и споделяме с околните водейки ни всички към полезно познание. Това ни определя, като разумни същества способни да боравят с това знание преобразувайки го в творчески потенциал. АУМ = ОМ = УМ е знание УМЕН (в мен), което води към познание (разбиране). Също така означава и знанието на троицата вътре в мен или Бог в мен.



Тагове:   българи,


Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14870216
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава