Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 15:37 - Духът на Рейки - част II
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1213 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.12.2010 17:02


II. Енергийната основа на Рейки

който съпругът гледа от високо на жена си, защото тя е раз­лична от него, а тя е разочарована от него, защото той е раз­личен от нея, като и двамата разглеждат съвместния си жи­вот просто като една формалност без по-дълбоко значение, в такъв случай настъпва конфликтът, описан в Глава 12 на Идзин.

Допълнителни начини за изписване на знака Ки

Един по-древен начин за писане на знака на Ки се със­тои от свързване на горната част от Рис. 1, без наклонения кръст, добавен отдолу, със знака за "огъня" или "дишане и огън".

В този вариант Мендзъ нарича огъня, който според ки­тайския мистицизъм е свързан с постигането на духовната задача на индивида в живота, "дълг" (Вж.по-долу). Този дълг позволява на божествения център в човешката природа с течение на времето да се превърне в основната, определя­ща част на индивида. Този процес е обяснен в Глава 30 на Идзин, "Сияйност". Само когато отворим сърцата си за една духовна цел в материалния свят и се превърнем в носители и изразители на духовната светлина, на божествения пламък, ще се превърнем в пратеници на Бога. Това не може да се постигне с формалното изпълняване на дадена техника, а само чрез една дълбоко духовна ориентация на целия живот. Дишането, което е включено в някои знаци на ки заедно с огъня, може да бъде мощен инструмент за освобождаване на тялото от блокажите, които пречат на потока на божестве­ните жизнени сили, както всеки специалист по терапия на дишането знае. (Вж. също така моите твърдения за връзката между сърцето и белите дробове в Глава 20 за лекуването на цялото тяло.) С помощта на дишането можем да насочим вниманието си към специфични части и органи на тялото. А където е насочено дишането, там по-лесно ще тече и жизне
ната сила. Колкото по-свободно циркулира в тялото жизне­ната сила, толкова по-добре се освобождава то от отработе­ните материали и токсините, толкова по-висока и по-духовна ще бъде неговата вибрация. Колкото по-висока е вибрацията, толкова е по-вероятно да открием личното си божество и божествената светлина в себе си. И докато вър­вим по своя жизнен път, можем да се ориентираме по тях.

Преди да разтълкувам останалата част от знака, бих искал да позволя на Мендзъ, един от забележителните мъдреци на древен Китай, да обясни значението на понятие­то ци или ки:

"Това, което познаваме като жизнената сила (ци), е нещо с най-голямо великолепие, с най-голяма сила. Ако се подхранва с правилните неща и не се уврежда, тя ще изгради мост между невидимия и видимия свят. Това, което позна­ваме като жизнена сила, се отнася едновременно и към дъл­га, и към смисъла на живота. И без двете може само да ат­рофира. Тя е нещо, което се създава от непрекъснатото про-явяване на дълга, а не е нещо, което можем да уловим с от­делен акт на изпълнен дълг."10

На друго място, в една дидактическа история, Мендзъ говори за ци като за душата, центъра на нашата духовна природа. Може би ще можем да разберем по-добре тази си­туация, ако си представим ци като поле, което се излъчва от човешката душа. Ако това поле е слабо или блокирано, тога­ва то не може да поддържа жизнеността на тялото. Става слабо и болно, губи ориентацията и силата си. Душата в та­кова тяло започва да забравя какво наистина представлява, откъде идва и къде ще се върне. Ако в такъв момент на ду­шата се напомни за истинската й природа посредством при­съствието на божественото в нея, тя отново може да се ориентира; започват да укрепват радостта и силата й, доверието й в живота, интуицията и лечебните й способности.

В прочутия трактат на Джуандзъ "Истинската книга на Южната земя на цветовете", написана около IV век пр.Хр., за ци се казва следното: "Хората се раждат чрез събирането на сила {ци)." Животът се състои от сила (ци). Когато ци се разпилее, животът свършва. Във вселената съществува само една жизнена сила."

На друго място в своята книга Мендзъ пише, че ци, жизнената сила, възниква от трансформациите на ин и ян.

Резюме на езотеричните значения на термина Ки (Ци)

Ето две валидни интерпретации на този сложен тер­мин: чрез слънчева, "гореща" сила, от материята се осво­бождава едно фино, естетично, подхранващо качество, което се издига до небето (или божественото). Или: с добавянето на голямо количество енергия към материята се укрепва ду­ховният (божественият) компонент в нея. Дори и днес този принцип се използва успешно в даоистката йога*, индийска­та тантра, в западната и източната алхимия, а също и в рей­ки.

Как "ки" се свързва с "рей"? Символът "рей" в една стара форма се изписва по следния начин:

Рисунка 7

* Какво кара силата (ци) да се събере? Тя трябва да бъде допълне­на от "рей", на китайски "лин".

*Вж. Даоистка вътрешна алхимия, изд. Шамбала. Бел.ред.

60



Тагове:   сърце,   бели дробове,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14908500
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава