Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 18:36 - Гробът на кан Омуртаг - гробницата на Демир БАБА ... - 4
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 21.03.2010 18:37


. Състои се от допълнително изградено антре, островърхо предверие и помещение със седем стени. Характерно за това помещение е различната големина на стените - от 4,32 м до 5,10 м. Използвани са сравнително неголеми, светли и изгладени каменни блокове.В центъра на мавзолея се намира дървен саркофаг (лъжлив) със зидан гроб под него. До саркофага са поставени железни еминии (обувки), тежки 3-4 кг, както и джобно ножче.Проучванията сочат, че манастирътДемир баба" е строен около средата на XVI в. Но съществуват някои следи, които ни навеждат на мисълта, че тук е имало по-древен градеж.

В двора на манастира се намира част от стара колона, корниз, както и почти заровена основа на колона. Открити са и шест стъпала, изсечени в скалата. На практика те не водят наникъде и свършват в стената на мавзолея. Очевидно те са принадлежали към древна постройка, издигаща се над скалата.Самата гробница е изградена от различни камъни. В долната й част те са по-големи, а нагоре - по-малки. И това е явен белег, че горната част е строена допълнително.

Предполага се, че след разрушаването на по-старата постройка и издигането на втората, при оформянето на оградата, над вратата към вътрешния двор е поставен камък, наподобяващ саркофаг. Целта е била да се обозначи, че в ограденото място е имало гробница. Съществувал е и надпис върху този камък, но той очевидно е заличен и на негово място е поставена плочка с арабски надпис. Днес сред местното население като че ли няма данни за старата постройка. Но ако се вгледаме в каменните блокове на оградата, ще забележим две изображения. Първото се явява джамия, докато второто не прилича нито на мюсюлмански, нито на езически или християнски храм. От двете страни на постройката все още ясно се виждат по 6 стъпала, като стъпалата отдясно поразително напомнят за тези, които са изсечени във вградената в гробницата скала.

google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad); Изображението притежава редица характерни черти за персийско-сасанид ските строежи. А нека напомним, че земите на днешен Иран (Персия) също са населявани от древните българи. Интересно е, че са се запазили сведения в района на манастираДемир баба", за преселници от Хорасан. Това е област в Североизточен Иран, включваща части от Южен Туркменистан и Афганистан. Хорасан се превежда катобулгарлък" - „място, където живеят българи“.Възможен е паралел и с други наши днешни земи. В с. Крайно село до гр. Кърджали има предание, че там живеели преселници от Хорасан. Подобно нещо се открива и в родопското село Житарник.Проф. Тоган смята, че още по времето на Александър Велики (356-323 г. пр. н. е.) българи и хазари се намирали в Хорасан. Според него тези племена са дошли в басейна на Волга след Състои се от допълнително изградено антре, островърхо предверие и помещение със седем стени. Характерно за това помещение е различната големина на стените - от 4,32 м до 5,10 м. Използвани са сравнително неголеми, светли и изгладени каменни блокове.В центъра на мавзолея се намира дървен саркофаг (лъжлив) със зидан гроб под него. До саркофага са поставени железни еминии (обувки), тежки 3-4 кг, както и джобно ножче.Проучванията сочат, че манастирътДемир баба" е строен около средата на XVI в. Но съществуват някои следи, които ни навеждат на мисълта, че тук е имало по-древен градеж.

/следва/



Тагове:   кан,   Омуртаг,   4,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14934872
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава