Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2010 17:17 - Духът на рейки - част 2
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 896 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.06.2011 14:43


МЕРИДИАНИТЕ

Франк Арджава Петер

За да вникнем по-дълбоко в техниката на японската рейки на д-р Усуи, трябва да се запознаем по-отблизо с ки­тайската система за меридианите. Просто казано, меридиа­ните представляват енергийните пътища, които снабдяват физическото и фините тела с жизнена енергия. Ако енер­гийният поток е нарушен или прекъснат, резултатът е нераз­положение, болест и накрая смърт. Меридианите са разпо­ложени под кожата. Местата, на които меридианите се изди­гат близо до повърхността на тялото, са известни като акупунктурни или акупресурни точки.

На английски език вече може да се намери обширна и задълбочена информация за меридианите, затова не е необ­ходимо да ги разглеждаме с големи подробности. Всеки, който проявява по-задълбочен интерес, може да направи справка с книгите, посветени на акупунктурата, традицион­ната китайска медицина и цигун или тайдзщюан.22" 23 В края на краищата, налага се да учите при лицензиран учител, за да придобиете умения в лечебните изкуства.

Като познавач на езотеричния будизъм, който идва в Япония от Китай, д-р Усуи не основава системата на своята рейки върху индийската теория за чакрите или върху за­падната система на жлезите с вътрешна секреция. Той я ос­новава върху традиционната китайска медицина и цигун.

97


II. Енергийната основа на Рейки

Възможно е да сте запознати с дванайсетте основни мериди­ани в тялото. Ако не сте, много вероятно е с изненада да от­криете, че начинът, по който сте усетили движението на енергията в тялото, е знание, което е много разпространено на Изток.

Илюстрациите на меридианите са дадени по-долу:32

Ин и Ян

Теорията за ин и ян е господстваща в китайската фило­софия, както и в традиционната китайска медицина. За пър­ви път за нея се споменава в Книгата на промените Идзин и тя се превръща в червената нишка, която преминава през китайската литература през вековете. Ин и ян са не само противоположности, подобно на деня и нощта, черното и бялото. Те се разглеждат и като взаимно допълващи се еле­менти. Те са танцови партньори подобно на мъжа и жената, подобно на високата и ниската вълна. Без едното другото не съществува и не може да съществува.

Ин и ян играят заедно върху сцената на живота. Те се допълват взаимно, зависят един от друг и се поддържат вза­имно в хармония. Идват и си отиват на вълни. Това, което се издига, трябва отново да се спусне.

Ин и ян създават непрекъснато движение. В живота не съществува спиране, не съществува неподвижно състояние, не съществува край, докато не изпуснем последния си дъх. И кой може да каже, дали това мистериозно съществуване на­истина има край? Лично аз подозирам, че съзнанието същес­твува вечно. Може да променя формата си, за известно вре­ме може да е в този носител, но след това ще се появи отно­во в друг носител.

98




Тагове:   меридиани,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873188
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава