Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 05:00 - Светите братя Кирил и Методий - покровители на Европа
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2745 Коментари: 1 Гласове:
7




СВЕТИТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ - ПОКРОВИТЕЛИ НА ЕВРОПА

Боно Шкодров

В средата на девети век Братята Кирил и Методий създават две нови азбуки, Кирилицата и Глаголицата, а също и книжнина за християнско богослужение.


image


От тогава, в продължение на много столетия, тяхната дейност е предмет на многобройни научни изследвания.
За техния живот и дело като основни източници обикновено се ползват латински и византийски исторически сведения, а така също и житията на двамата братя и техните ученици. Но житията не са оригинали, а значително по-късни преписи. Липсва и оригиналът на свързаното с тях историческо съчинение на Черноризец Храбър "За буквите"/ "О куниг", "О писменах"/.


Изследователите най-често се спират на въпросите, от къде са взети знаците, какъв е етностният произход на Светите братя Кирил и Методий и какъв е езикът, на който те са съставили създадената от тях книжнина за християнско богослужение - Светите писания.


При направеното от нас графично изследване на писмените знаци на Кирилицата и Глаголицата, стигнахме до заключението, че те са взети от по-старата писмена система на българите, състояща се от 132 знака т.е. резултат на писмена реформа. Кирилицата, която е създадена в 855 г. съдържа 58 знака от писмената система на старите българи. Глаголицата, която е създадена в 861 г. съдържа в основната си графична конструкция 44 знака от писмената система на старите българи с добавени кръгови графични допълнения на някои от знаците. Трите споменати графични таблици ще бъдат публикувани в подготвената за печат от издателство "Галик" наша книга "Писмените знаци на Българите - ретроспекция на цивилизацията".


По-сложен се оказа въпросът за произхода на двамата братя Кирил и Методий.


Наскоро издадените Български летописи, дават възможност да се видят в нова светлина горепосочените исторически събития /Бахши Иман. Джагфар тарихы. Том І-1993, ІІ-1994 и ІІІ-1997. Оренбург./.

През ІХ в. Българите се отричат от старата си религия. Част от потомците на Бат Боян в Киевско-Волжка България приемат мюсюлманска религия. Началото на този процес е през 822 г. по времето на Кан Урус Айдар/805-855/. По негово нареждане в 840 г. старата българска писмена система КУНИГ е заменена с арабографически писмени знаци. С тази задача е натоварен държавният секретар Микаил Шамс, който извършва преписи и преводи на старата българска книжнина.


Потомците на Аспарух в Дунавска България са подложени на натиск да приемат християнска вяра. Недостатъчно изяснени са фактите и обстоятелствата свързани с Кан Сабин /765-766/, но би могло да се допусне, че е бил склонен за промяна на религията.По времето на Кан Крум и Карл Велики това е бил един от мотивите за войните помежду им. Промяната на религията става при Кан /Княз/ Борис. За началото на неговото държавно управление има противоречиви данни. Старите източници сочат, че е поел държавната отговорност почти веднага след смъртта на византийския император Теофил /842/ и допълват, че това е по времето на папа Сергей ІІ /844-847/. Една от първите задачи на Борис е била да уреди отношенията си с Византия. Той създава впечатления, че се готви за война, но изпраща пратеници и сключва мир с вдовицата Теодора, която управлява от името на непълнолетния император Михаил ІІІ. След сключения мир, от Константинопол в българската столица Плиска се е завърнала сестрата на Борис. Тя била християнка и при завръщането си е съпроводена от своя духовен наставник Методий. Възможно ли е това да е братът на Константин философ?. Известна подкрепа за такова предположение може да бъде текстът в житието на Климент, написано от Теофилакт Охридски. Там са казва : "По-късно, когато Методий вече бил архиепископ в Моравия, непрекъснато дарявал с благодеянията на словото си княз Борис, когото по-рано бил направил свое духовно чедо".
Недоизяснен е въпросът къде по-точно е било пратеничеството на Константин философ в 852 г. при магометите т.е. мюсюлманите или другаде. Има вероятност това пратеничество да е било при Кан Урус Айдар с цел съгласуване на обща религиозна политика и обща писмена система.

продължава............



Тагове:   Черноризец,   Методий,


Гласувай:
7



1. universalnite000 - И да напомня, че българският език е ...
11.05.2010 10:30
И да напомня, че българският език е космически ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14899506
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39056
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава