Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2010 06:59 - Истината за АЕЦ "Козлодуй"
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1940 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Ядреният физик Георги Котев: Започвам гладна стачка за                              истината за АЕЦ "Козлодуй"

12 Юли 2010

e-vestnik
Георги Котев. Снимка: Личен архив

Б.р. - Ядреният физик Георги Котев, който 17 години работи в АЕЦ „Козлодуй”, стана известен през 2008 г., след като замина в чужбина и пусна в Интернет предупреждение, че в продължение на четири години в пети и шести блок на атомната централа се зарежда ядрено гориво с характеристики, различни от посочените в документите на производителя.
 
image


(виж тук - “Физикът Георги Котев показва документи за горивото в АЕЦ “Козлодуй” , тук - отговори на Котев на изявленията на ръководството на АЕЦ по повод неговите обвинения и Георги Котев: Животът в АЕЦ “Козлодуй” е като в романа “1984” на Оруел). Физикът е принуден да даде гласност за действията на шефовете на централата, след като никой не обърнал внимание на събраните данни и съмненията, че договореното гориво е подменено с друго, в което е възможно да има и рециклирано гориво. Сега Георги Котев разпространи отворено писмо, което поместваме.

Открито писмо: До посланиците на страните-членки на ЕС и САЩ в Република България

Уважаеми дами и господа!

Ваши Превъзходителства!

Казвам се Георги Котев, ядрен физик, на 44 години, с над 17-годишен стаж в АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, в областта на реакторно-физичните анализи.
Обръщам се към Вас, като към последна инстанция, в опита си да потърся Вашето съдействие и помощ в решаването на един уникален криминален случай, извършен и продължаващ да се извършва на територията на Р България, но имащ също така пряко отношение и към други страни-членки на ЕС. Случаят, за чието разрешаване търся Вашето съдействие, е свързан с така наречената от мен криминална подмяна на ядреното гориво, което се експлоатира в АЕЦ “Козлодуй” на енергоблокове 5 и 6, в продължение на повече от 5 години. Ето и хронологията на събитията накратко.

В края на 2004 година в АЕЦ “Козлодуй” започва поетапен преход от стар вид ядрено гориво към нов – изготвено по нова технология и с променени характеристики. В началото на 2007 г., в резултат на напредналия поетапен преход, който продължава около 4-5 години се забелязват първите признаци на отклонение от характеристиките в поведението на новия вид гориво. През лятото на същата 2007 г. с мен се свързаха офицери от тогавашната Национална служба “Сигурност” (НСС) и аз им споделих своите опасения за това, че се извършва манипулация с ядреното гориво, която може да има непредвидими и опасни последици. Те ме поощриха да продължавам да следя развитието на ситуацията и своевременно да ги информирам.

Така в резултат на близо едногодишни усилия по събиране и анализиране на информация, аз достигнах до категоричното заключение, че доставяното и експлоатиращото се в АЕЦ “Козлодуй” ядрено гориво не съответства на основния документ, на територията на централата, т. н. Техническа Обосновка на Безопасността (ТОБ, in English Safety Analysis Report - SAR). В новото приложение към ТОБ, което би следвало да обоснове надеждната и безопасна експлоатация на новия вид гориво се говори за един вид, а на практика се доставя от Русия, и се използва в България, съвсем друг вид. Своевременно аз редовно предавах всичко събрано и анализирано от мен на офицерите от НСС, междувременно станали агенти в новосформираната в началото на 2008 г. Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Последните ми контакти с тях датират от месец юни 2008 г., когато вече им бях предал всичко, доказващо схемата с подмяната на горивото. Тогава ги призовах да предприемат незабавни мерки по разкриване на престъплението и търсене на отговорност от виновниците. Те отказаха, или по-точно ръководството на ДАНС е отказало да предприеме законосъобразни мерки.

Това ме принуди на 23 юни 2008 г. да напусна България, в опит да търся съдействие и помощ от европейски институции, за решаването на казуса. Установявайки се в столицата на Австрия, град Виена, аз чрез съдействието на местната полиция потърсих и осъществих контакт с представител на Международната Агенция по Атомна Енергия (МААЕ). Срещата продължи около 10 минути. Интерес към конкретни факти, доказващи твърденията ми, нямаше. От представителя на МААЕ (гражданин на Франция) ми беше обещана скорошна среща, за уточняване на фактите, но никой повече не ме потърси, независимо, че три дни след първата среща аз му звъннах по телефона. Последва поредното уверение, че среща ще има, но и до днес такава няма.
Мълчаливият отказ за съдействие от страна на МААЕ ме принуди да подготвя, запиша и публикувам в интернет кратък видео клип, в който разкривам същността на извършващото се престъпление. Ето линк към клипа:


На 10 юли 2008 г., чрез средствата за масова информация, този клип става достояние на българската общественост и предизвиква бурна реакция от страна на ръководствата на АЕЦ “Козлодуй” и Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). В резултат те предприемат агресивна медийна активност, в опитите си да “успокоят” обществото, че аз говоря лъжи и на практика няма никакъв проблем с горивото. Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” даже подава сигнал срещу мен в Окръжна прокуратура (ОП) Враца. Същевременно група граждани, непознати до този момент на мен, сформират Обществен комитет в моя защита и на свой ред подават свой сигнал в ОП Враца срещу ръководството на АЕЦ “Козлодуй”, за незаконосъобразност при използването на ядреното гориво. 


пълния текст може да видите на:image imagehttp://e-vestnik.bg/9499/yadreniyat-fizik-georgi-kotev-zapochvam-gladna-stachka-za-istinata-za-aets-kozloduy/



Тагове:   АЕЦ,   ядрено гориво,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Имаш и моята
13.07.2010 07:17
подкрепа,приятелю!
цитирай
2. hristo27 - Как приеха чехите в Евросъюза като ...
13.07.2010 08:26
Как приеха чехите в Евросъюза като отказаха да затворят една от своите АЕЦ ?
Дали при тях е нямало тогава продажни депутати, президенти и министър председатели ?!?
цитирай
3. bven - да - подкрепата от нас я има,
13.07.2010 19:06
но другите явно не желаят да го подкрепят! После се сърдим защо било така или онака. Ето днес излезе наяве, че трите продавачи на енергия са скрили и дали неверни данни на официалния одит - и пак - нищо! Не е ли време да се вземат напълнените с пот и измама пари от българина и да си дигат дисагите?!
цитирай
4. анонимен - Ima i alternativni iztoqnici -
11.02.2011 13:21
mnogo sa naqinite za dobivane el. energia!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14906100
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава