Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 09:01 - Мисия българска 1
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1794 Коментари: 2 Гласове:
5



Скъпи  сънародници, предлагам на вашето внимание отвореното писмо
на д-р Анна Йонкова, с което откликвам на нейния апел  писмото-есе
да се разпространява и всички да се запознаят с текста му:




МИСИЯ БЪЛГАРСКА – отворено писмо - есе

     до проф. Божидар Димитров, доктор по история,

  директор на Националния исторически музей,

 

  предаването “Памет българска” по Канал 1

  водещ на Българската национална телевизия

  от д-р Анна Йонкова, доктор по медицина, невролог

 

Sutor, non supra crepidam!” – “Обущарю, не над обувката!” – е латинската сентенция, призоваваща човека да се въздържа от изказване на мнения за неща, по които няма необходимите знания и практически опит, или,  както се изразяваме сега, по които не е компетентен.  Има, обаче, области от човешкото познание и опит, които се преживяват от абсолютно некомпетентни в тези области хора. Ако преживяването е дълбоко и разтърсващо, то неминуемо води до размисъл, до въпроса защо това ни вълнува, до опити за някакви обяснения, до изкушението да изкажем мнение, въпреки че знаем, че сме некомпетентни в тази област. Най-разпространеният пример за това е музиката. Милиони хора по света слушат и преживяват, харесват или не харесват някаква музика,  дават мнението си за разни музикални класации, без самите те да могат да пеят, да свирят на музикален инструмент или да композират, без да имат и най-малко понятие от солфеж или от музикознание. Това е така, защото музикалните тонове, фрази и мелодии изпадат в резонанс/дисонанс с различни по честота микротрептения на определени невронални структури в централната нервна система, което определя субективното усещане за ритъм, хармония/дисхармония, удоволствие/неудоволствие, извисеност/индиферентност. Неинформираните читатели сигурно считат обяснението за принизяващо материалистично, но ги уверявам, че това е доказан от биохимията, биофизиката, неврофизиологията и невропсихологията  научен  факт.  Той разкрива универсалните /Божествени/ закони в най-дълбоката микрокосмическата материална същност на човека.

Преживяването на Историята е не по-малко универсално,  защото е резултат от резонанса/дисонанса спрямо индивидуалното и колективното битие на нашата Душа - интелектуалната и емоционалната  ни същност, която има  материален носител – мозъка – и заема средната йерархична позиция в триединството на човека. Преживяването на Историята е част от сложния и труден процес на самоопределението,  изграждането и развитието на личността.

Духът – “искрата Божия” или частицата от Вселенския Дух във всеки от нас, най-висшата ни, макрокосмическа същност - е призван да помага на Душата чрез Несъзнаваното Знание на Извечната Истина.

Ако някой все още не е чувал за това триединство или е чувал, но го отхвърля по каквито и да е съображения, в “Упанишадите” Древните са ни завещали Знанието за него по следния поетичен и дълбокозначителен начин: ”Като две златни птици, кацнали на един и същи клон на едно дърво,  като близки приятели, Душата и Духът обитават едно и също тяло;  Душата поглъща сладките и киселите плодове от Дървото на Живота, а Духът наблюдава необвързано.”

Въпросите на Душата “Кой съм аз? Какъв съм? Защо съм такъв, а не друг? Защо ми се случва това? Кой е виновен? Какво да направя? Защо другите около мен постъпват така?“ рядко се задават на глас, а у някои хора дори не достигат до активното съзнание, но винаги присъстват в несъзнавания психичен пласт на личността  и се проявяват с едни или други поведенчески модели. Моделите са градени в продължение на много хилядолетия и са “програмно зададени” още при раждането чрез отношението ни към т.нар. архетипове - проучени, обяснени и припомнени на човечеството в ХХ век от невролога проф. д-р Карл Густав Юнг. Изплувайки от несъзнаваното, те се явяват в сънищата ни в странни символни форми или в конкретни образи. Достигнали до съзнанието на някои хора преди хиляди години, образите са били предавани на следващите поколения чрез приказките, легендите и митовете, а преди 9 века Ибн ал-Араби дори описва основната част от тях в книгаЕдна от причините както за индивидуалните, така и за колективните - най-често исторически ! - грешки е несъобразяването с архетиповете на колективното несъзнавано.  Резултатът от така предизвикания дисонанс в Душата се проявява с терзаещо преживяване на живота на индивида в хода на Историята на неговия род, племе, нация, народ,  държава.

Фактът, че съм изложена на универсалното преживяване на Историята на Българите е достатъчно основание да не се съобразя с латинската поговорка и да Ви напиша това писмо. Преди две-три години съм гледала повечето от предаванията “Памет българска” и като човек, некомпетентен в тази област, неизменно съм се доверявала на изложенията и обясненията, направени от Вас и от поканените гости – историци и археолози. А като средностатистически представител на българския етнос, с най-разпространеното “наше преживяване по македонския въпрос”, изпитвах лична симпатия към Вас за позицията Ви, съвпадаща с “нашето преживяване”.

В началото на миналата година направихте промяна в предаването - темите се определят не от актуални годишнини на исторически събития, а от хронологията на събитията в българската История. Естествено беше първите предавания да са посветени на Произхода на Българите,  на Волжка България и на Куберова България.  Очаквах ги с интерес,  защото точно по тези теми издателството на Фондация “Тангра” публикува три книги “История на Българите: потребност от нов подход. Преоценки”.  Вълнуваше ме очакването данните от включените там научни публикации да достигнат до голeмия брой зрители на предаването, които не са имали възможност да прочетат книгите.

Поради некомпетентност в областта на историческата наука не мога да анализирам новите Ви предавания, още повече, че въобще престанах да ги гледам. Но мога да определя преживяванията си от първите четири: разочарование, обида и възмущение. Реакцията чрез написването на това писмо тушира остротата на преживяванията и не го изпратих тогава - през февруари, 2005 г. Но починът Ви в тези дни с подписката на “интелектуалци” за преизбиране на президента Първанов – също историк, но само по история на БКП и доказан държавен предател, ме задължава да публикувам писмото. Осъществявайки своите човешки, граждански и етнически права, питам:  

По темата “Произход на Българите”:

1. Защо не започнахте примерно така: “Най-краткият начин, по който може да се отговори на този въпрос  е, че Българите не могат да бъдат нито славяни, нито тюрки, поради простата причина, че са по-стар народ и от едните, и от другите. Опознаването на нашите истински корени ще придаде по-здрава опора на националната ни самоличност и ще направи по-пълноценно приобщаването ни към свободните и благоденстващи народи и държави”. /Цветков, Пламен, ди, ст.н.с. в Института по история на БАН. Славяни ли са българите? С., 1998, кн.3 от Библиотека “Българска вечност”, Общобългарска фондация “Тангра”/.

А можеше и по следния начин: “Следите от ранната цивилизация на българите, като част от най-ранните европеиди, чиито земи са обграждали като подкова от изток, север и запад Памирските планини, са релефни и осезаеми - тя е тяхно достояние, пренесено от изток, плод на която е самата ни  българска държава”. /Добрев, Петър, ди, ст.н.с. в Икономическия институт на БАН. Българските огнища на цивилизация  на картата на Евразия. С., 1998, кн.1 от цитираната библиотека/.

Можехте да не губите ценното телевизионно време с преглед на всички отхвърлени  несъстоятелни теории от 19 и 20 век на наши и чуждестранни историци за произхода на Българите, а да ги обобщите например чрез цитиране на академик Н.Державин /в “Ключ към древната история на Българите”, П.Добрев, С., 2002, кн.38 от същата библиотека/ :      

“Българите на Аспарух са Българи, а не тюрки, не татари, не фини, не хуни, и т.н.  Българите на Аспарух са Българи народ, който е заемал особено място сред народите от древността


Тагове:   Аспарух,   мисия,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - Искма и аз да се присъединя към по...
02.09.2010 09:46
Искма и аз да се присъединя към потвореното писмо на д-р Анна Йонкова.
И мото исторически познания са в областта на критичния минимум ,както се изразяваше един уважаван от мен човек. Този критичен минимум ми позволява да водя развлекателни разговори по темата. Именно този критчен минимум и усещанията ми в момента ме карат да подкрепям изцяло написнаото в това отворено писмо.
Ако Божидар Димитров е решил да подкрепя Гоце ,който е толкова историк ,колкото аз съм фиртуозен пианист ,то това си е проблем на неговата съвест.
Когато обаче става дума за въвеждане в дълбоки заблуди на българите , с цел подкрепа на вижданията на БНТ за нашия произход и целенасоченото му втълпяване в главите на хората ,то аз няма как да не се намеся.
Съжалявам г-н Димитров ,но ще е добре или да ревизирате мнението си или да престанете изобщо да се занимавате с телевизия. За последното аз лично много ще съжалявам ,защото с интерес следя изявите ви ,когато те са обективни и не целят промиване на мозъци !
цитирай
2. bven - На karambol5:
03.09.2010 20:13
За съжаление много хора не желаят да погледнат истината, karambol5! Явно дребните ежедневни клюки са по-важни от това, един народ да търси и се гордее с истината за историята! А промиването на мозъци явно никого не тревожи!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14878398
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава