Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2010 08:10 - Тайната история на човешката цивилизация
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3132 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 21.04.2012 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

legna.blog.bg/novini/2012/04/21/otkriha-4-metrovi-choveshki-figuri-krai-dunav.943556#last_comment

Може би има основание да се вярва, че някой ден ще се появят находки, които ще запълнят тези празнини. Но - нещо, което е изключително важно - няма причина да се предполага, че фосилите, които ще се появят, ще потвърдят еволюционната теория. Какво ще стане, например, ако се открият кости от съвременни хора в пласто¬ве, които са по-ранни от тези, които съдържат останките на Dryopithecus? Дори по-късни материали - например човешки кости отпреди 4 млн. години — след изчезването па Dryopithecus през късния миоцен - биха били достатъчни, за да се отхвърлят напълно настоящите представи за произхода на човека.
Всъщност такива доказателства съществуват, но от момента на откриването си те са били потулвани или просто „забравяни". Много от тези данни са се появили в десетилетията непосредствено след отпечатването на Дарвиновия „Произход на видовете", когато единствените забележителни находки били тези на човека от Неандертал. През първите години на „дарвинизма" нямало общо призната теория за произхода на човека, която да бъде защитавана, и мнозина учени направили и съобщили редица открития, които сега едва ли биха се добрали до издание, по-академично от „Нашънъл Енкуаиър". Повечето от тези фосили и артефакти се появили на бял свят още преди Йожен Дюбоа да открие Явайския човек - първият проточовешки хоминид между Dryopithecus и съвременния човек. „Човекът от Ява" е намерен в пластове от средния плейстоцен, чиято възраст обикновено се определя на 800 000 години. Тази находка се превръща в ориентир. От този момент нататък, учените вече не очаквали да открият фосили или артефакти от модерни хора в пластове с подобна или по-голяма възраст. И, ако все пак това се случвало, те (или някой по-мъдър от тях) заключавали, че това е невъзможно, и намирали някакъв начин да компрометират находката като грешка, заблуда или фалшификация. Преди появата на Явайския човек обаче мнозина авторитетни учени от XIX в. открили значителен брой скелетни останки от съвременни от анатомична гледна точка хора, които лежали в много древни пластове. Те също така намерили и голямо количество различни каменни сечива и животински кости със следи от човешка дейност по тях.

Сен Прест, Франция
През април 1863 г. Жюл Десноайе, работещ към Френския национален музей, пристигнал в Сен Прест (Северозападна Франция), за да събира фосили. В пласт от чакъл и пясък той открил кост от подбедрицата на носорог и отбелязал, че на нея има редица тесни жлебове. Според Десноайе, някои от тях били направени с остър нож или кремъчно острие. Той също така забелязал и няколко малки кръгли следи, за които сметнал, че могат да са резултат от остър инструмент. По-късно, Десноайе изследвал колекциите от фосили от Сен Прест, които се съхранявали в музея в Шартр и в Минното училище в Париж. Там той открил същите белези. Десноайе докладвал откритието си пред Френската академия на науките.
Според някои съвременни учени находището при Сен Прест може да се отнесе към късния плиоцен. Ако заключенията на Десноайе са верни и следите по костите наистина са причинени от кремъчни сечива, то тогава ще се окаже, че на територията на Франция през този период са съществували хора. Някой би попитал: „Добре, и какъв е проблемът?" В светлината на съвременното разбиране за възникването на човека, проблемът е доста сериозен. Почти невъзможно е да си представим присъствието - в Европа от това време -на същества, способни да използват сложни каменни сечива. Това е така, тъй като - поне според общоприетото виждане - в края на плиоцена, преди 2 млн. години, модерният човек все още не се е появил като вид. В този период примитивни хоминиди са съществували само в Африка: изборът ни е ограничен до Australopithecus и Homo habilis, от които последният се смята за първия създател на сечива. По мнението на други специалисти, находището при Сен Прест може да се окаже и от по-късна епоха - след плиоцена - и да е само на 1,2-1,6 млн. години. Дори при това положение, нарезите по костите биха изглеждали не на място.
Откритите от Десноайе кости предизвикали спорове още през XIX в. Критиците излезли с тезата, че следите могат да са причинени от инструментите на работниците, които са ги изкопали. Десноайе обаче ясно показал, че нарезите са покрити със същия слой от минерални отлагания, който може да се види и по другите части на костите. Един известен британски геолог - сър Чарлс Лайъл — предположил, че следите могат да са оставени от зъбите на гризачи, на което пък се противопоставил френският праисторик Габриел дьо Мортийе, според когото не било възможно това да са белези от животински зъби. Той предложил друго обяснение - нарезите били направени от остри камъни в резултат от разместването на геологичните пластове. На тази идея Десноайе отговорил по следния начин: „По много от нарезите има следи от захабяване, причинено от движението им в пластове от пясък и чакъл. Тези следи имат съвсем различен характер от първоначалните белези и набраздявания."
При това положение, кой е прав - Десноайе или Дьо Мортийе? Според редица специалисти проблемът би могъл да се реши, ако се докаже, че наслагите в Сен Прест съдържат и кремъчни сечива, които да са с безспорен антропогенен характер. Един духовник - Луи Буржоа, който освен това имал и репутацията на виден палео-антрополог, внимателно изследвал въпросните пластове в търсене на такива находки. В резултат на търпеливото си проучване, той намерил известно количество кремъци, които - според него - били истински сечива. През януари 1867 г. Буржоа съобщил за откритието си пред Академията. Известният френски антрополог Арман дьо Катрефаж заключил, че сред находките имало стъргала, пробивачи и върхове за копия.
Дори това не задоволило Дьо Мортийе, който казал, че намерените от Буржоа кремъци се били получили от натиска на земните пластове. Изглежда, че в търсенето на отговора на един проблем - характера на нарезите по костите - се сблъскваме с втори: как да разпознаем дейността на човешка ръка по кремъци и други каменни предмети. На този въпрос ще се спрем подробно в следващата глава. За момента просто ще отбележим, че преценката по отношение на това - какво именно представлява едно каменно сечиво -дори днес е предмет на големи спорове. И следователно е съвсем възможно да си намерим причини да се усъмним в опита на Дьо Мортийе да отрече находките на Буржоа. През 1910 г. известният американски палеонтолог Хенри Феърфийлд Осбърн прави следните интересни забележки по отношение на присъствието на каменни сечива в Сен Прест: „Най-ранните следи от човешка дейност в пластове с подобна възраст са костите с нарези, намерени през 1863 г. от Десноайе в Сен Прест, близо до Шартр. И последните съмнения в неестествения характер на тези нарези бяха премахнати от скорошните разкопки на Лавил и Рюто; при тях бяха открити еолитни кремъци, които напълно потвърдиха откритията, които направил абат Буржоа в тези наслаги през 1867 г."
Трябва да е станало вече ясно - поне що се отнася до находките от Сен Прест,  че се занимаваме с палеоанропологични проблеми, чието разрешаване не може да бъде нито бързо, нито лесно. При всички положения, нямаме сериозна причина да отхвърлим тези кости в качеството им на свидетелство за съществуването на човека през плиоцена. Възможно е това да предизвика учудване от факта, че фосилите от Сен Прест, наред с други подобни, почти никога не се споменават в учебниците, обясняващи човешката еволюция. Когато все пак се споменават, обикновено става дума за кратки подигравателни бележки под линия, където те са отхвърлени. Дали това наистина се дължи на факта, че сведенията са очевидно неприемливи? А, може би, това премълчаване или общо отрицание трябва да се обясни по друг начин - вероятната принадлежност на тези предмети към късния плиоцен е несъвместима със стандартните представи за произхода на човека.
В смисъла на тези редове е и един пасаж от книгата на Арман дьо Катрефаж, член на Френската академия на науките и професор към Музея по естествена история в Париж, озаглавена „Изкопаеми хора и диви хора" (1884): „Изглежда, че в повечето случаи критиките, които се отправят към съществуването на човека през плиоцена и миоцена, се основават на теоретични постановки, а не на директни наблюдения."

   продължава...


Тагове:   миоцен,


Гласувай:
11



1. hristo27 - Много интересна статия! Хубав ...
05.10.2010 08:17
Много интересна статия!
Хубав ден!
цитирай
2. bven - Тайните бавно отстъпват, Христо 27!
05.10.2010 08:56
Лек ден от мен! :))))))
цитирай
3. stela50 - Много интересно ,Бвен ...Размисли ме рано сутринта .
05.10.2010 09:18
Но знаеш ,че при теб винаги научавам с удоволствие нещо ново
и се чувствам добре . Тайните бавно отстъпват...колко вярно .
Хубав ден ,приятелко !
цитирай
4. bven - На 3: Знам, че много се учим всеки ден, Таня!
05.10.2010 09:21
Радвам се за теб! Приятен ден!:)
цитирай
5. iliada - Дали ще научим някой ден цялата истина за произхода на човека
05.10.2010 20:22
или ще правим още много догатки........,ще откриваме нови факти и ще спорим с подръжниците на стари теории.........?
Така или иначе науката се развива...............
цитирай
6. bven - На 5: iliada, вече има много научени тайни -
05.10.2010 22:13
такива, които шокират и някои хора не могат да повярват в тях. Но всичко е въпрос на нагласа, а и времето е на истината! Не само науката, но и истината започва да говори във всеки от нас! Лека вечер! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874238
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава