Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 08:16 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3426 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 06.10.2010 09:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ РЕЙКИ УЧИТЕЛЯ И УЧЕНИКА

    Валтер Любек

Един преглед на духа на рейки би бил твърде непълен без известно обяснение на сложното измерение на връзката учител-ученик. Тази тема, която по начало е доста деликатна и сложна, не винаги е лесно да се разбере, когато става въпрос за рейки. Затова ще дам предварително няколко основни обяснения.

През живота си ние имаме различни учители - нашите родители, роднини, преподаватели в училище, треньори, приятели, "случайни" познати, съветници, колеги, ръководители на семинари и автори, които ни говорят чрез книгите, статиите в списанията, филмите или пиесите си. Някои от тях понякога ни преподават нещо на духовно ниво или нещо, което най-малкото ни помага да вървим по духовния път - нашият път към светлината и любовта. Понякога се вслушваме в някои от нашите учители, когато се опитват да ни дадат нещо важно, което да ни помогне да вървим по своя път.
Освен неформалните духовни учители има и такива, които ние повече или по-малко съзнателно избираме, за да могат да ни помогнат по нашия духовен път. Някои ни съпътстват за кратко, а други остават с нас дълги години. Какво и колко може да направи за нас един духовен учител, зависи от неговата компетентност и степен на ангажиране с нас, от обстоятелствата, при които сме го срещнали, от нашето желание да работим с него и от издръжливостта ни като ученици.
Вероятно в даден момент сте си задавали щекотливия въпрос, дали човек наистина се нуждае от духовен учител. Отговорът на този въпрос има две основни измерения:

1. Окото не може да види самото себе си - за тази цел
има нужда от огледало. Хората могат да разберат и да се научат адекватно да възприемат това, което наистина представляват, само с помощта на огледалото на друг човек, който е чист, изпълнен с любов и честен по време на срещата с него. За целта не е задължително другият човек да бъде непрекъснато чист, честен и изпълнен с любов. Напълно достатъчно е той да прояви тези качества по време на срещите, които са от значение за духовното развитие на ученика.
2. Фундаменталният принцип на хомеопатията - метод
за естествено лечение, създаден от германския лекар и фармацевт Самуел Ханеман, гласи: "Подобното лекува подобно" (лат.: "Similia similibus curantur!"). Приложен към емоционалния живот на човека, това означава, че вредите, болките и страховете, които понасяме в отношенията си с другите, могат да се отстранят чрез подобни символични ситуации. Човек, който е заключен в себе си, може да бъде освободен и да осъзнае светлината, която носи в себе си, чрез срещата с друг човек, който в критични ситуации, подобни на тази, която е предизвикала блокажите, дава възможност на божественото да се прояви чрез неговото същество. Моля обърнете внимание: Един човек не спасява друг човек!

Много пъти срещам хора, които считат, че въпросът за отношението учител-ученик наистина е важен, но само за другите. Тези хора са убедени, че притежават лична, непо-редствена връзка с творческата сила и всичко в живота им се случва по този начин. Не се съмнявам, че има хора, които могат да настроят себе си към божественото и да имат директен контакт с него. Но ми се струват твърде дръзки хора, впримчени в капана на своите страхове, блокажи и съмнения, които вярват, че могат да се доверят на собствената си велика способност да откликват, което, в края на краищата, е основата на всяка форма за общуване с царството на светлината. С абсолютна сигурност творческата сила ще чуе всяка молитва, ще се отнесе сериозно към нашите проблеми и ще отговори по подходящ начин от позициите на духовната перспектива. Но без обучение и помощ, без работа върху себе си и истинско разширяване на съзнанието, дали ние ще сме в състояние да чуем отговорите "отгоре", да разпознаем и разберем божествения съвет, да го приемем, независимо от проблемите в ежедневието и да го приложим на практика по подходящ начин? А дали получаваме и приемаме божествения съвет, е от решаващо значение, ако искаме да изживеем живота си по един по-подходящ начин с помощта на божествената помощ.




Тагове:   учител,


Гласувай:
12



1. divna8 - " Един човек не спасява друг ...
06.10.2010 08:54
" Един човек не спасява друг човек!"

Бих искала това да е изписано с големи букви, за да се набива в съзнанието на четящите статията. Всяко преклонение и обожествяване на учител връща развитието му назад - особено, ако той го приема.

"Не си създавайте други идоли освен Мене..."

Учителят се уважава, вслушваме се в препоръките ну, но сами носим отговорност за резултатите, ако последваме съветите му. Причината е в различния "прочит" на казаното, който зависи от еволюционното ниво на ученика. Днес има много учители по рейки, които не са в състояние да отговорят на един или друг въпрос, свързан с лечението с тази енергия...
Законът е един: не можем ли да отговорим, преставаме да бъдем учители!!!
Това не означава да дадем мъгляв отговор, само и само да запазим статута си. Означава, че понякога въпросът е само за конкретният питащ - той сам трябва да се опита да намери и отговора.
Учител не означава: ученикът пита, а учителят, дава готов отговор... Не :)))
Ученикът пита, но учителят също задава въпрос: намери ли отговора, значи си е отговорил и на първия въпрос... Тънката разлика е... Учителят да може да прецени кога каква е ситуацията и да действа според Знаците на Божественото. Това владеят малко учители.
Да, сложни са взаимоотношенията тук, съвсем не приличат на тези в училище...
Защото Рейки е начин на живот и Училище за Живот...

Поздравления, Бвен!!! Усмихнат ден и добри срещи днес :):):)
цитирай
2. stela50 - Добро утро ,Бвен ...
06.10.2010 08:59
А моето със сигурност ще е добро ,защото първо посетих твоя блог.
Много мъдри мисли и истини винаги откривам тук .
... Окото не може да види самото себе си - за тази цел
има нужда от огледало...
Благодаря ти от сърце !
цитирай
3. анонимен - На 1: Благодаря, Дивна Дима!
06.10.2010 09:32
Чудесно разясни ролята на учителя. Нека няма сляпо търсене и подражание на един човек (мастер, специалист или друго) . Всеки сам за себе си трябва да бъде учител и ученик едновременно! А отговорността на учителя е огромна и той трябва да съзнава това!!! Хубав ден и на теб! :)))))
цитирай
4. анонимен - На 2: Мила приятелко ,
06.10.2010 09:35
винаги си добре дошла , а аз ще се старая да давам интересни и истински неща! Хубав дъждовен и приятен ден! :):):)
цитирай
5. karambol5 - Аз мога да си пожелая истински уч...
06.10.2010 09:37
Аз мога да си пожелая истински учител :)
цитирай
6. анонимен - На 5: Разбира се, karambol5
06.10.2010 09:49
Можеш да си пожелаеш истински учител и трябва да си готов за това! Хубав ден! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14872340
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава