Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 09:28 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2880 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 18.10.2010 10:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


А.
Духовната връзка между учителя и ученика

Един рейки учител може да ви инициира и да ви покаже приложенията, така че с тяхна помощ да се сдобиете с редица нови практически резултати на своите нови способности. Пътят ви вече е целта!
Как прилагате своето познание и способности? Наистина ли обръщате внимание на новите качества, които все по-мощно навлизат в живота ви чрез рейки или не обръщате внимание на част от тях, дори на всички? Само част от техниките на рейки ли прилагате или се възползвате от всички възможности, които те ви предоставят? Защо предпочитате едни техники, а избягвате други? Напълно е възможно пренебрегнатите от вас средства да са тези, които са ви нужни, за да отбележите цялостен напредък - или поне да напреднете значително! Вярвате ли, че отбелязвате напредък в своя път? Какви критерии използвате, за да оцените своя прогрес? Подходящи ли са вашите преценки за тази цел или просто сте ги пренесли от своето вероятно неудовлетворително минало, без да знаете, дали наистина са подходящи за един духовен подход към живота?
Наясно ли сте със своите чувства, които, в крайна сметка, са основани върху определени модели на реакция при дадени обстоятелства, усвоени от вас още като дете и тийнейджър, за да утвърдите специфично поведение или някаква структура на личността? Имате ли желание да разгледате себе си и своите чувства като две различни същности и да осъзнаете, че вие сте този, който създава чувствата? Когато искате да претворите тази енергия в определени качества, можете ли да й разрешите да породи вътре във вас други сили и свойства? Искате ли да разберете как да го направите? Искате ли да поемете отговорност за всичко, което правите? Или ще предпочетете да стоварите вината върху другите?

Да се даде отговор на тези въпроси не е лесна работа, особено ако човек е сам. Затова е полезно да имате духовен учител, който ще се опита да ви помогне да си отговорите на тези и на други трудни въпроси и да разгледате себе си и своя живот по един нов, по-конструктивен начин. Това не е истинският духовен път, но създава основата за него. Човек не става по-духовен с трупане на знания, въпреки че правилно приложеното знание може да предложи добра подкрепа за пътя, водещ към светлината. Духовният път не се състои от натрупване на сила, въпреки че приемането и изпълненият с любов подход към възможностите на личността за натрупване на сила могат в определени ситуации значително да подпомогнат духовното развитие. Духовният път не е работохолизъм, въпреки че много често е твърде важно да работим върху себе си, докато капнем от умора.
Дори обикновеното откриване на подходящите пропорции не е лесно. И колкото по-високо се изкачваме, толкова по-трудно и опасно става всичко. Ако искаме да намерим пътя си в абсолют- но непозната страна, ще бъде най-добре да наемем опитен водач, който е запознат добре с местните условия. Точно това, нито повече, нито по-малко, е ролята на духовния учител. Да тръгнем, да изберем подходящата посока и да се движим по нея - това са нещата, които трябва да свършим сами.

Има ли знак на равенство между Рейки майстор и духовен учител?
Както казах, не е задължително един рейки майстор да бъде и духовен учител. И не трябва да бъде. Минималните изисквания към един рейки майстор са умението и способността да дава инициация на другите хора и да ги учи на основните приложения на универсалната енергия на живота. Между другото, подобен подход се среща и в други традиции. В китайския цигун и индийската йога има школи, които официално правят разлика между "учители на техниката" и "учители на пътя". Не мисля, че има нещо нередно. В азиатските бойни изкуства също е нормално майсторската степен да се разделя на няколко различни титли, за да се представят по подходящ начин различните квалификации. Всеки човек може да ви научи на нещо! Защо да не го оставим да върши това, което може. Това е неговата задача. Това също е проява на любов, чистота и истина!

Майсторите по рейки могат да се превърнат в духовни учители, ако продължат да работят върху своето индивидуално развитие. Това не винаги става автоматично. Един рейки майстор, който е активен от съвсем скоро, може да преподава по много духовен начин, докато друг, който води семинари и занимания по рейки от дълги години, може да има твърде ограничено разбиране за духовното измерение на Системата на Усуи за естественото лечение.
Какво може наистина да се случи в една духовна връзка между ученик и учител? Без по-подробното разясняване на този въпрос е трудно да се придаде практически смисъл на горните обяснения.

Как да разпознаете духовната връзка между учител и ученик?
Първо, бих искал да обясня значението на няколко думи, които често се използват в този контекст, за да имаме обща отправна точка.
Терминът "духовен" произлиза от латинската дума spiritus - дух. Следователно означава "свързан с душата или божественото". "Езотеричен" също е дума, заета от латински. Означава "свързан с това, което е скрито". Противоположната дума е "екзотеричен" - "свързан с това, което е очевидно".
Няколко примера могат да ви помогнат да разберете по-добре различните значения. Когато един бизнесмен купи ново оборудване за своята компания, за да подобри производството на продуктите си, това е материално ориентирано действие.  Но това не означава, че е негативно или осъдително в морален или етичен смисъл. Ако той вземе предвид и защитата на околната среда, по-добрите работни условия за своите служители, повишаване на качеството на произвежданите продукти и намери нов начин за организиране на индивидуална работна ситуация, който да подпомага собственото му развитие като човешко същество, в такъв случай този предприемач действа по духовен начин.
За целта не е нужно да чете книги по темата и да посещава семинари, нито пък да познава "жаргона". Ако използва гадаене, номерология, послания, предадени по канала, и ритуали, за да открие най-добрите машини за себе си и своя бизнес на най-добрата цена и превърне съпротивата на своя персонал срещу неудобните нововъведения в конструктивна дейност, разкриващи нови възможности, в такъв случай той действа по един езотеричен начин. Но същевременно не е задължително едно езотерично действие да бъде коректно от етична гледна точка, тъй като не винаги едновременно с това е и духовно. Много хора се занимават с широк кръг неща от сферата на езотериката, само за да спечелят предимство пред останалите, които са по-зле информирани или обучени. Може да използват придобитите умения, за да намират по-лесно свободно място за паркиране, когато се нуждаят, за да имат възможност да предложат най-напред на тях добре платената работа, за която кандидатстват и много други хора, да си вземат изпитите, да бъдат уважавани и да спечелят от лотарията.

 
image


 


Тагове:   път,   учител,


Гласувай:
5



1. stela50 - Много ,много интересно за мен ,Бвен ...
18.10.2010 09:33
Благодаря ти за светлото начало на новата седмица.
Поздрави и хубави дни !
цитирай
2. mmmmmmmmm - Много полезен
18.10.2010 10:04
пост:)
Благодаря ти!:)
цитирай
3. bven - На 1: Стела50,
18.10.2010 10:52
добре си дошла и слънчеви дни! :))))
цитирай
4. bven - На 2: mmmmmmmmm,
18.10.2010 10:55
Винаги е приятно да те посети приятел! Желая ти успешна седмица! :))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866765
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава