ѕотребителски вход

«апомни ме | –егистраци€
ѕостинг
21.10.2010 09:15 - Ћегенда за будителите - темата продължава :)
јвтор: bven  атегори€: ѕоези€   
ѕрочетен: 13402  оментари: 13 √ласове:
12

ѕоследна пром€на: 21.10.2010 09:32

ѕостингът е бил сред най-попул€рни в категори€ в Blog.bg

“ова не е само Ћегенда.

≈то пример за такива будители, които изиграват решителна рол€ във важен за Ѕългари€ момент. —видетел е ромейски€т летописец Ќикита ’ониах, който пише за едни странни танцуващи чародеи в критични€т момент, нощта на об€в€ване на въстанието от брат€та тенгриани јсен и ѕетър (наречени Ѕалгуни, по името на древните български ѕосветени). ћ€сто на действието - “ърновград. ¬реме на събитието - ƒимитровден (јрхангеловден по тогавашни€ юлиански календар)† 1185 година. ≈то какво се случва, както са го преразказали на летописеца ужасени византийски свидетели.
"ƒвамата еднородни брат€, за да освобод€т своите сънародници от този страх, построили храм на името на великомъченик ƒимитрий, в който събрали много и различни луди с кръв€сали и разкривени очи, с разпуснати коси и про€в€ващи напълно останалите неща, които прав€т обхванатите от зли духове, и внушили на тези бесновати люде да викат с висок глас, че бог е решил да подари свобода на български€ и влашки€ народ и да премахне дългото им робство". Ќевежи€т ромеец дори не е могъл да разбере смисъла на "разкривените очи", когато колобърите са "прихванати". » разказа му продължава;
"“ези безумци са дали за малко време отдих и из един път отново събрали по-гол€ма смелост, като че ли в нов припадък на болестта се възбуждали и почнали да викат в изстъпление и с кр€сък, че не е време вече за бездействие, но да вземат оръжие в ръце и дружно да нападнат ромеите".

≈дно от редките описани€ на колобър в действие, и то в годините на ѕрокл€тието. –езултатите на закъсн€ват;

" ¬ъодушевен от такова предсказание, цели€т народ се въоръжил. ѕонеже въстанието имало отначало успех за т€х, то те още повече се убедили, че бог благопри€тства на свободата им. “е не се задоволили само със собственото си въстание и освобождение, но се разпръснали и по намиращите се далеч от —тара планина паланки и селища. ≈дини€т от брат€та, ѕетър, поставил на главата си златна корона и обул на краката си червени сандали"
–егалиите на свещенни€ род ƒуло.

 акво се случва нататък вече е известно. –омейските гарнизони са просто смл€ни. ќпитът за н€каква контраофанзива на вече изтрезнели€ византийски василевс завършва така при “ревненски€ проход; (отново Ќикита ’ониах);
"«ащото, щом като императорът навл€зъл вътре в тази теснина, ко€то не давала никаква възможност за б€гане, варварите го нападнали с ц€лото си множество. –омейските пехотни сили не отстъпили пред т€х, като се стараели по вс€какъв начин да не бъдат обградени. “е се отправили бързо към недостъпно м€сто и макар и с гол€ма мъка, и с гол€м риск, отблъснали нападащите ги от височините варвари. Ќо когато били притиснати от множеството и когато твърде пострадали от търкал€щите се камъни, ромеите започнали да отстъпват наистина отначало бавно и внимателно, а и не за дълго време. —ъбраните заедно врагове получили надмощие. Ќапирайки с всичките си сили и нападайки посто€нно с по-гол€мо мнозинство, те се нахвърлили без вс€какъв ред върху войската. “огава настъпила суматоха, когато всеки се стараел да спаси себе си, враговете избивали всеки заловен войник и клали попадащите в ръцете им, както се коли заграден в обор добитък. Ќ€мало кой да ги защити, а и никой не бил в състо€ние да ги защити. —ам императорът, заловен като в мрежа, често се опитвал да отблъсне насочващата се срещу него варварска войска, но не можал да направи нищо и дори загубил шлема от главата си. ќколо него се насъбрали най-сетне много знатни, които пожертвували много животни и, както казват, много ромейски войници, които застанали на прохода, за да спират нападението. ѕо този начин бил осигурен изход за него и той сам се спасил чрез смъртта на мнозина.”

¬ремето на въстанието е избрано много внимателно, вследствие н€колко външни фактора, като въвеждане на извънреден данък, внезапната по€ва на мощите на св. ƒимитър и след старателно изчислени астрономически съвпадени€, които благопри€ствали победата срещу суперсилата ¬изанти€. ¬ чест на победата и на сво€ тенгриански алп-защитник —в. јрхангел ћихаил, по-късно след освобождаването на родното му м€сто ѕотука, признателните брат€ пренас€т мощите му в “ърново. ј на м€стото в старопланински€ проход, където смазват окончателно ромейската паплач, постро€ват манастир, който си остава и до днес със същото име - "—в.јрхангел ћихаил".
ƒр€новски€т манастир н€колко столети€ по-късно в подобна безнадеждна ситуаци€ приют€ва едни други Ѕудители - ѕосветени€т в "лъвска" степен ¬асил »ванов  унчев и отец ћатей ѕреображенски - ћиткалото (странник, б.р.).

ƒали тази Ћегенда продължава и до днес - предстои да разберем...

http://tengrianstvo.blogspot.com/2007/12/blog-post_30.html.


“агове:   легенда,


√ласувай:
12
0—ледващ постинг
ѕредишен постинг

1. veninski - ѕоздравлени€ за постинга!
21.10.2010 09:26
ѕоздравлени€ за постинга!
цитирай
2. bven - Ѕлагодар€, при€телю ¬енински -
21.10.2010 09:33
винаги на ползу роду! Ћек и хармонизиран ден! :))))
цитирай
3. wonder - ¬сички от рода ƒуло са били посветени.
21.10.2010 09:37
ј ћагнаурската школа е била нещо като ’огуортс, но на доста по-сериозно ниво.
ƒуловци имат и н€кои знаменити битки, спечелени без нито една прол€та капка кръв.
’ълмовете били специално подбирани, а после ограждани с формули.
ѕо едно време с интерес изчетох всичко за –абушите, ¬ечни€т календара на прабългарите - най-древни€т в света - въстановен от јлександър Ћудколев, за цели€ род ƒуло.
» определено се горде€, че съм българка.
Ѕлагодар€ ти за този постинг!
цитирай
4. panazea - ѕоздрав за постинга , Ѕудителко !
21.10.2010 09:47
:))
цитирай
5. karambol5 - ѕрочетох много интересни неща и сег ...
21.10.2010 09:58
ѕрочетох много интересни неща и сега отивам да си разгледам ¬ечни€т календар на българите :)
цитирай
6. bven - Ќа 3: wonder,
21.10.2010 10:06
ћного ти благодар€ за коментара. Ќека научаваме и разпростран€ваме нашата истинска истори€ и децата ни да учат не€! ’убав ден! :)))))
цитирай
7. bven - Ќа 4: ѕанаце€,
21.10.2010 10:09
благодар€ за гостуването! јз не съм Ѕудител - аз само —ъбуждам и ми стига да вид€, че събуждам интерес! ’убав ден! :)))))
цитирай
8. bven - Ќа 5: karambol5,
21.10.2010 10:12
ќчакват те при€тни мигове с Ќаши€ ƒревен и наи-точен календар! —порно четене!:)
цитирай
9. rpatel -  акви будители, какви 5 лева! ѕреди ...
21.10.2010 14:10
 акви будители, какви 5 лева! ѕреди години хората са дали живота си в името на свободата и независимостта на сънародниците си, сега ние живеем на принципа: "Ќе е важно аз да съм добре, важно е на ¬уте да му е зле!" и дори се гордеем, че сме унищожили и продължаваме да унищожаваме всичко онова заради което прадедите ни са дали живота си. —амо погледни какво става! «а това ли си дадоха живота хора като Ћевски и Ѕотев? «а да могат наследниците им да гледат турски сапунерки, децата им да се кръщават ћехмед и »нджи, а ƒоган да е над закона? «а това ли ≈влоги и ’ристо √еоргиеви и хил€дите родолюбиви българи събираха пари за просвета и образование? «а да може н€какъв измислен министър след 120 години заради собстените си интереси да затрие всичко, което хората са градили с десетилети€? «а това ли се бориха българите за църковна независимост? «а да се превърне Ѕѕ÷ в посмещище? ≈два ли. » ако н€кога е имало Ѕудители, сега има –азрушители! Ќо само се чуд€ какво ще оставим ние на следващите поколени€? „алга, простоти€ и турси сапунерки. ≈, не е ли срамно.
цитирай
10. bven - Ќа 9: rpatel - ти вече за€в€ваш гражданско съзнание и си будител - нали говорим за Ѕотев и Ћевски!
21.10.2010 19:30
“очно така мисл€ и аз и искам да оставим на следващите поколени€ истините, които б€ха крити от нас, за да се горде€т че са българи! » не всички искат на ¬уте да му е зле - има хора, които искат на всички да им е добре. » колкото повече ставаме на тази зем€, толкова по-бързо т€ ще се промени, а оттам и всичко около нас! Ћека вечер и ела пак! :))))))))
цитирай
11. rpatel - —ъгласна съм. «а щастие не всички са ...
22.10.2010 11:09
—ъгласна съм. «а щастие не всички са като ¬уте, но за съжаление са малцинство. Ќо пък винаги има надежда.  акто се пее в една стара и любима песничка: "јко до вс€ко добро същество, застане поне още едно, тогава, тогава предвиждам такъ живот, че само си викам дано, дано, дано...". ј колкото до това, какъв будител съм аз? :-)) ѕросто книжен плъх, добре де, книжна мишка, че съм в женски род. ѕиша си и нищо. «а това смелост не се иска, лесно е, когато си добре скрит зад екрана, но не ми се в€рва, че ще имам смелост да го за€ва тоа пред ѕарламента, примерно. Ќе и ако около мен н€ма поне още н€колко хил€ди човека, които да ме подкреп€т. “ака, че не стаам за будител. :-)) ≈, тук вече се шегувах. Ќо истината е, че с писане на компютъра не става. “р€бват си действи€, и то не отстрана на 1 или 2, а от страна на хил€ди.
Ќо се пак благодар€ за милите думи!
цитирай
12. bven - Ќа 11: “ова имам предвид - ти пишеш, мислиш, а щом до вс€ко мислещо същество застане още едно и още много -
22.10.2010 11:26
«ем€та го усеща и се промен€! ѕак идвай и ще си говорим... ¬есел ден! )))))))
цитирай
13. анонимен - –Т –Љ–µ–ґ–і—Г–љ–∞—А–Њ–і–љ–∞—В–∞ —Б–Є—Б—В–µ–Љ–∞ –Ј–∞ –±–µ–Ј–Њ–њ–∞—Б–µ–љ —Б–µ–Ї—Б . Human Papilloma Virus –Ы–µ—З–µ–љ–Є–µ
18.02.2012 03:15
System X- Registar ¬Ѓ- Mast —Е—Г–Љ–∞–љ–Є—В–∞—А–µ–љ –њ—А–Њ–µ–Ї—В , —Б—К—В—А—Г–і–љ–Є—З–µ—Б—В–≤–Њ –љ–∞ –ї–µ–Ї–∞—А–Є –Є —Б–њ–µ—Ж–Є–∞–ї–Є—Б—В–Є –≤ –Њ–±–ї–∞—Б—В—В–∞ –љ–∞ –Ш–Ґ . –¶–µ–ї—В–∞ –љ–∞ –њ—А–Њ–µ–Ї—В–∞ - –њ—А–µ–≤–µ–љ—Ж–Є—П –љ–∞ –±–Њ–ї–µ—Б—В–Є—В–µ, –њ—А–µ–і–∞–≤–∞–љ–Є –њ–Њ –њ–Њ–ї–Њ–≤ –њ—К—В . <a href=http://x-registar.ru>–∞–љ–∞–ї–Є–Ј—Л —В—А–Є—Е–Њ–Љ–Њ–љ–Є–∞–Ј</a>
цитирай
¬ашето мнение
«а да оставите коментар, мол€ влезте с вашето потребителско име и парола.
“ърсене

«а този блог
јвтор: bven
 атегори€: ѕоези€
ѕрочетен: 11776055
ѕостинги: 2473
 оментари: 12859
√ласове: 34921
јрхив
 алендар
«  ‘евруари, 2021  
ѕ¬ѕЌ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Ѕлогрол
1. българи€ отвръща на удара
2. ”мма: ƒали да се имунизирам
3. коледна приказка
4.  ръстова гора
5. ƒивна8: Ѕез извинение, г-н премиер!
6. истинската истори€ на българите и александър
7. трите колена на български€ род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Ѕългарите от  азан - да вземем пример!
11. Ѕългарите са в сърцето на велика цивилизаци€!
12.  армичната миси€ на рода ƒуло
13. “айната на свещени€ български език
14. свещена българска зем€
15. истинската българска истори€
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Ѕългарите - богосъздадени€т народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българи€
21. българското първо началие на „овечеството
22. ал джазира за българската зем€
23. —¬≈ў≈Ќќ“ќ ѕќ«ЌјЌ»≈ Ќј  ј“ј–ј
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. Ѕългари€ е най-древната държава