Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 08:09 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2116 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аз изключвам мобилния телефон днес.
А вие?

Накратко, това означава, че:
? Материално ориентираните хора мислят най-напред за собственото си благополучие и оцеляване, както и (възможно е) за проблемите на най-близките си хора (семейство, приятели и пр.).
? Езотерично ориентираните хора използват познанието за природните закони, за което повечето хора нямат и представа, и произтичащите от това способности, за да се справят с проблемите в своя живот. ♦
Духовно ориентираните хора се стремят да използват по най-добрия начин своето знание и чистата си съвест, за да се погрижат за себе си и за най-близките си хора по начин, който в най-голяма степен е съобразен с тяхната индивидуалност, и да осигурят възможности за индивидуално развитие и трайно подобряване на качеството на живота на възможно най-много живи същества.
От това описание може да се извлече дефиницията на термина "духовен учител". В рамките на дисциплината, която преподават, която в нашия случай е рейки, такива инструктори се опитват да допринесат не само за собственото си благополучие, но и за благоденствието на другите хора, както и за индивидуалното развитие на учениците, които са им се доверили.
Всеки човек по своята същност е краен и несъвършен. Изискването към човека да бъде в някаква степен съвършен, показва отсъствие на проникновено разбиране на човешката природа, която е била създадена такава, каквато е, от самата съзидателна сила. Ние, жителите на земята, можем да се стремим да извлечем най-доброто, на което сме способни, когато става въпрос за изпълнението на нашите лични и професионални задължения - но по някакъв начин винаги ще се проваляме или ще постигаме резултати, които се разминават със съвършенството. Ако сме духовно ориентирани, ще се опитваме непрекъснато да се учим колкото е възможно повече от своите грешки и да правим това, което е най-добро за цялото Сътворение. Когато се сблъскаме с нови гледни точки, които са по-подходящи за нашето индивидуално развитие, щастие и благополучие, ще сме готови да преразгледаме онези убеждения, за които считаме, че са вече остарели истини.
След като станем рейки майстори, нашите ученици ще научат от нас много полезни техники и информация. Когато обучаваме други обаче, непрекъснато ще повтаряме, че утре вероятно ще се появят още по-добри техники. Отношението на нашите ученици към това, което са усвоили и начинът, по който го използват, ще е много важен за нас. Все по-важно ще става не просто предаването на практическото съдържание, а подпомагането на развитието на човека, защото ще сме наясно, че когато в ръцете на незрели и неосъзнати хора се предостави един мощен инструмент на силата, става опасно за всички.
Като духовни учители трябва да предизвикаме своите ученици да се усъмнят в нашите убеждения и възгледи, за да станат самостоятелни и да развият един отговорен начин на мислене. Не само трябва да се противопоставяме на сляпата вяра на нашите ученици, но и енергично да я подлагаме на съмнение, когато бъде демонстрирана от тях. Много пъти ще трябва да посочваме, че на всеки етап от живота има какво да се учи, затова е много полезно от време на време "да се пие и от други извори" и ще ги тласкаме да учат при други учители, които са надеждни хора и са компетентни в своята област. Понякога ще рискуваме хармоничните отношения със своите ученици, ако сме принудени да предадем определени учения, за които чувстваме, че не са коректни от етична гледна точка или за които нашите ученици не са достатъчно зрели в настоящия момент. Ще  постъпваме така и ако считаме, че има други, по-важни неща, с които нашите ученици трябва да се занимават, за да постигнат трайно щастие, благополучие и успех. Последното от споменатите неща изисква определена стабилност от страна на учителя, както и способност да проявя честност и почтеност, когато се занимава със страховете ни, че не сме обичани и признати и притеснението по отношение на осигуряването на материално оцеляване и благополучие.


image




 


Тагове:   вяра,   духовен учител,


Гласувай:
7



1. stela50 - И аз ще го изключа ,Бвен ...
28.10.2010 09:13
С интерес и убеждение прочетох написаното .
...Ще постъпваме така и ако считаме, че има други, по-важни неща, с които нашите ученици трябва да се занимават, за да постигнат трайно щастие, благополучие и успех...
Благодаря ти !
цитирай
2. bven - На 1: Таня, много хубави мисли има в тази книга -
28.10.2010 20:43
когато и да се чете, важните неща сякаш изплуват на повърхността и изясняват нещо, което ни тревожи. Лека вечер!:)))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873932
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава