Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 08:11 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1852 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дълбоката любов на един духовен учител не се проявява задължително в това по цял ден да ходи с широка усмивка, да бъде винаги мил и любезен и да говори със спокоен тон. Напротив, ние сме достатъчно силни, за да демонстрираме открито различни емоции пред всеки човек и да поемем отговорност за тези емоции. Вместо да казваме: "ти си виновен, че нещата при мен не се развиват добре", можем да кажем: "Аз съм тъжен и ядосан. В момента не съм готов да се справя с тази ситуация." Любовта ни се проявява, когато помагаме на своите ученици да открият себе си и даваме възможност на отговорността, любовта и съзнанието на отделния човек да растат, дори и в ущърб на личните ни интереси.

Но независимо от всички провокации и от твърдостта и неотстъпчивостта, която един духовен учител може да демонстрира, в последна сметка винаги учениците трябва да решат какво да правят, с какво да се занимават и как и кога да се заемат с дадена задача.

На един духовен учител е позволено единствено да маха камъните от пътя на ученика, когато те обективно представляват сериозна опасност за неговия напредък и не могат да бъдат премахнати от самия ученик. Ако този принцип не се спазва, ученикът никога няма да достигне своята духовна и вътрешна сила. Подобна ситуация ще създаде у ученика една нездравословна зависимост от учителя.

Учениците, разбира се, извличат най-голяма полза от по-продължително обучение, независимо каква е неговата форма. По този начин узряването на личността, както в човешки, така и в чисто професионален план, се превръща в траен факт. Колкото по-дълбока е връзката между хората и колкото по-силно е доверието, което възниква между учителя и ученика при многобройните общи преживявания, толкова по-ценно съдържание може да бъде предадено и толко-
                                             
145

ва по-голяма може да бъде трансформацията. Все пак, една учебна духовна връзка трябва да включва и момента на пре-рязване на пъпната връв след известен период от време. В идеалния случай и двете страни ще се отнесат към този процес коректно и внимателно. Този последен етап от ученическия период трябва да доведе до установяване на приятелски и абсолютно равноправни човешки отношения. По мое мнение, духовното чиракуване при даден учител не би трябвало да продължи повече от две години и в никакъв случай да не трае повече от пет години. По-краткият период няма да позволи достигането на необходимата дълбочина. По-дългите периоди от време водят до създаването на прекалено голяма зависимост от учителя. Има естествено и изключения, все пак се занимаваме с духовни проблеми.
Краят на един период на духовно обучение съвсем не означава, че няма какво повече да се научи от учителя. Но след като пъпната връв бъде прерязана, това трябва да стане на основата на равноправието между две човешки същества в нещо като групи за работа по даден проект.

                      Още няколко мисли в заключение

Духовно ориентираните учители не се занимават с откриването на основни истини и с решенията на проблеми, които вече са решени. Те се стремят към честни човешки взаимоотношения и дават информация и умения, които могат да се използват в практически аспект. Самите те не престават да развиват и предават осъзнатото на другите. Духовно ориентираните учители не са достигнали
крайната цел, а вървят по пътя и любовта им е по-дълбока и по-внимателна от тази на учениците им.
  Духовните учители не се рекламират, говорейки за ниски цени и модерни тенденции, а с това кои са и с посланието, което имат да предадат. Дори и най-добрите учители
                                           
146

не могат да бъдат ефективни, ако не са отворени към своите ученици.
  Продължителността на връзката учител -ученик зависи от силата на желанието на ученика да напредва по пътя.
  Духовните учители не трябва винаги да бъдат разбирани, а да предават разбирането.
  Един добър ученик изпитва сериозни съмнения по
отношения на пътя и на учителя.
  Основната задача на духовните учители не е да дават отговори, а да задават въпроси. Духовните учители не се възползват материално и сексуално от отношенията си със своите ученици и не ги правят зависими от себе си.



                                                                          

                                                  image





Тагове:   път,   учител,   мусуи,


Гласувай:
10



1. stela50 - Много хубав постинг ,Бвен ...Чета и се уча с интерес .
08.11.2010 13:10
Отношенията учител - ученик ,важна тема .
...Вместо да казваме: "ти си виновен, че нещата при мен не се развиват добре", можем да кажем: "Аз съм тъжен и ядосан. В момента не съм готов да се справя с тази ситуация." Колко правилно ...
Поздрави и хубав ден !
цитирай
2. bven - На 1: Здравей, Стела50 -
08.11.2010 18:39
то важи не само за отношенията между учител и ученик, но и между всеки двама или повече хора, поне според мен. И колкото по-бързо се изчистят тези отношения, толкова по-добре за всички ни! Нали еволюираме!? Лека вечер:))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14910797
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава