Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2010 08:11 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2987 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                  

                                      17 РЕЙКИ СИМВОЛИ И МАНТРИ
                                                             Валтер Любек



Има много истории и загадки, свързани със символите и мантрите* на Системата на Усуи за естествено лечение. Хората често вярват, че самото познаване на символите и мантрите ще им отвори вратата на рейки и няма да имат нужда от инициация. Защо това не е истина, ще бъде обяснено подробно. В тази глава се разглеждат значението и приложението на символите и мантрите при Второ и Трето ниво на рейки. Ще започнем с общ преглед на темата.

                Символите и мантрите в различните            духовни традиции

Символите и мантрите се използват в почти всички духовни традиции при медитация, индивидуално развитие, лечение и енергийна работа. Като цяло могат да се разделят на два вида: Такива, които могат да предизвикат субективни промени и такива, които могат да предизвикат обективни промени.
" "Символите" се отнасят до трите знака на 2-та степен и до единия знак на 3-та степен. С тяхна помощ рейки може да се използва много лесно за най-различни цели. "Мантрите" са думи, свързани със символите. Те активизират символите.
                                                  148

Символи и мантри, които могат да създадат субективни промени:
Съвременни примери за това е съзнателното използване на символични обекти (кръстът, символът ин/ян, кръгът, знакът стоп) и форми и цветове, за да се предизвикат някакви настроения и асоциации. В езотеричен контекст тези символи се използват отчасти в китайския фън шуй - изкуството и науката за оформянето на работната и домашната среда и градините, по начин, който да поддържа хармонията в живота и да лекува.
Можем да използваме в такъв аспект всеки знак или картина, всяка дума или предмет, стига да имаме някакви силни емоционални асоциации, породени от нашето образование, културна среда, принадлежност към дадена религия или запомнящи се лични впечатления, свързани с тях. Получените резултати са от ней-различно естество и не са едни и същи за различните хора, особено за неподготвените, които ги използват, тъй като личната, емоционалната стойност на това, което се възприема, определя вида, продължителността и интензивността на резултата.

Символи и мантри, които могат да създадат обективни промени:
Примери за това са символите и мантрите на рейки, както и руните, магическите амулети и свещените мантри от индийската Васту Шастра - Майката на Фън Шуй. С помощта на последните могат да се променят енергийните качества и атмосфера в помещенията.
За да работим обаче с тези инструменти, ние се нуждаем от наставлението на човек, който вече ги е използвал в някаква обективна рамка и притежава способността за прехвърляне на системата на своята енергийна работа. Ако самите ние искаме да го правим, трябва да бъдем настроени към
                                               149

съответната система. В това се включва и правилното използване на символите. Пример за правилно използване на символи може да се види в тантристкия будизъм, духовният път, от който рейки първоначално се е родила. Тук прецизните ритуали и рецитацията на мантрата, често повече от 100 000 пъти по време на благоприятни астрологически периоди, са свързани с поредица от визуализации и призоваване на съответните божества в състояние на дълбока медитация. Микао Усуи използва силата на мантрите, които вероятно са му били показани от неговия приятел настоятел в дзенски манастир в Киото или от монасите в планината Курама по време на двайсет и един дневното му уединение. Тази планина - място на сила - разположена близо до Киото, е прочута от векове.
Ако използваме първия, не толкова сложен и труден път за предаване на това познание от човек на човек, а не сложната процедура на втория път, можем да го наречем инициация. Съобразно с характеристиките на съответната традиция този път може да бъде преведен в практически термини по най-различни начини. Примери за това са рейки, даоистките инициации (цигун и магия), предаванията на барака от суфите, шактипат в индуизма, тантристките инициации, крия йога, шаманските инициации в определена лечебна сила, както и инициацията в дадена степен на силата на дадено божество в някоя магическа ложа.
По същество, с помощта на подходящи упражнения и с много лични усилия (отдаденост), както и с помощта на духовната подкрепа на същества като ангелите, символите от първата категория, които са тематично подходящи и не са прекалено общи, могат да се превърнат в инструменти с определени функции от сферата на втората категория. За да стане това, обикновено е необходимо съответният човек известно време да е бил в просветлено състояние или да може съзнателно да влезе в него. Функцията на една мантра или
                                                    150

символ не е ясна и определена, преди да бъде трансформирана на второ ниво. Един и същи знак, дума или изречение в различните езотерични традиции могат да се свързват с различни функции, божества и енергии. В едни от тях могат да бъдат много мощни, а в други да оказват съвсем слабо въздействие.



image


 



Тагове:   мантри,


Гласувай:
11



1. stela50 - Благодаря ,Бвен ...Духът на рейки ,много зареждащо начало на деня .
18.11.2010 09:15
Сигурно ще се върна отново ,интересно е винаги писаното от Любек.
Благодаря ти и светъл ден !
цитирай
2. bven - На 1: Заповядай, Таня - има за четене и за мислене
18.11.2010 19:22
а накрая е практиката! Лека вечер!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868907
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава