Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 00:12 - Бъдни вечер
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 19905 Коментари: 45 Гласове:
14

Последна промяна: 24.12.2010 19:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Празника, който отбелязваме непосрествено преди Коледа е Бъдни вечер и той като повечето зимни празници спада към групата на неподвижните празници. Той се чества винаги на 24.12. За разлика от предходните празници Бъдни вечер се отличава с богата празнично обредна система. В някои краища на България Бъдни вечер се нарича още Мала или още Детска Коледа.

На този ден се извършват ритуали и обреди, които свързани с посрещането на Коледа.

На този ден българите принасят в жертва прасе, което е гледано цяла година. Макар и да колят на 24.12, то храните приготвени от свинското месо, а и от всяко друго месо се консумират на Коледа. Това се прави с цел понеже денят преди Коледа се явява последния от тъй наречените Коледни пости.

Едно от характерните неща за този ден е ”бъдника“. Той е задължителен за всяко семейство. Обикновено няколко мъже от дадено домакинство ходят в гората да отсекат дървото, което ще играе ролята на бъдника и гори цяла нощ. Обикновено бъдника бива дъб или круша. Самия бъдник като се каче на шейната или друго превозно средство не трябва да опира или падне на земята. По пътя за дома то не трябва да докосва земята. Когато пристигне в дома, стопанина го слага в огнището. Бъдника трябва да гори без прикъсване не само в ноща на Бъдни вечер срещу Коледа, но и до Йордановден. След като изгори бъдника пепелта от него не се изхвърля, а се ползва като лекарство през годината.

Основната обредна храна на този празник е постна. Тя винаги трьябва да бъде тек,т.е. нечетен брой гозби. На празничната трапеза трябва задължително да има следните ястия: постен боб яхния, постни лозови сърми, варено жито, ошав, тиквеник (постна баница с плънка от тиква), зеленчуци, които са произведени през изминалата вече година. Наред с това се приготвя постна пита украсена отгоре. Най-често използваната пластика е монограма на Христос, който се прави от две разточени къса тесто. По краищата се слагат топки. Тези краища са заградени от по-голям къс разточено тесто. Всичко това е свързано със символиката на старите българи. Топките на питата символизират овцете или другите домашни животни. Но най-често овцете, а затворения кръг кошарата. Това не е случайно, тъй като ранните християнски зографи са представяли Христос като добрия пастир заобиколен от стадо овце. Освен това според Библията, след раждането си детето Исус е сложено в ясла.

Така че празнично-обредната система на Бъдни вечер и Коледа често се преплитат библейските притчи и народните вярвания.

Вечерта, когато цялото семейство седне на масата, най-възрастният член на този дом прикадява вечерята. След това главата на семейството разчупва празничната погача, като първото парче се оставя винаги за Богородеца. По време на Бъднивечерската вечеря никой от челядта на стопанина не може да става и ходи изправен. Ако се наложи на някого да стане, то той трябва да върви приведен.

Празничната трапеза не се раздига до сутринта  на
Коледа.

В нощта срещу Коледа също се извършват гадания. Това се прави най-вече от младите момичета. Те слагат под възглавницата си първата хапка. Когото сънуват за него ще се омъжат. Така те гадаят какъв ще бъде бъдещия им съпруг.

Друга много важна съставна част в празнично-обредната система на тези два празника е коледуването. То започва още вечерта на Бъдни вечер срещу Коледа, но коледарите се събират седмица по-рано за да разучат нови песни и да си припомнят стари.

Ръководител на тази дружинка е тъй наречения станеник. Той е най-възрастния коледарин в групата. Всяка коледарска група има и деца, които също изпълняват определени функции. Тези от тях, които чукат на вратата се наричат коте, а тези, които приемат и носят даровете се наричат магаре. Коледарите обикалят къщите и благославят техните стопани. Коледарите, чрез специални песни и заклинания наричат за здраве и берекет домашните. Самите стопани от своя страна даряват коледарите с пари, кравай и други. Тези дарове се слагат в дисагите на магарето. Те не влизат само там, където има починал и този дом все още е в траур.


                                                                         image
По характер и значение самото коледуване има много общи черти с един друг обичай, а именно лазаруването при девойките. Както при лазаруването, така и при коледуването участие вземат млади несемейни млади хора. В случая това са ергени. Както за лазарките, така и за коледарите този обичай има важно значение в тяхния по-нататъшен живот. Те всъщност преминават от една обществено положение, което се свързва до голяма степен с тяхното възрастово израстване. И момите след Лазаровден, и ергените след Коледа могат вече да се задомяват.

Този процес на преминаване от една възрастова група в друга и съответната промяна на социалното положение е познато явление в много древни религии. То не е било чуждо и на нашите предци траките, славяните и прабългарите.

В деня на самия празник Коледа, който е най-големия зимен християнски празник приключват дългите четиридесетдневни пости. Въпреки, че неговия произход е християнски, то в наговата обредна система се преплитат библейската история за раждането на Христос със старите до християнски вярвания познати не само на източните народи, но и на нашите предци. Този празник е свързан календара, тъй като се празнува винаги около зимното равноденствие. Основната идея, която е заложена в неговата символика е за вечната умираща и възраждаща се природа. Тогава за пръв от 40 дена може да се яде блажно. Естествено, че вече на коледната трапеза ще присъстват и местни ястия


Въпреки че човек може да разпусне след коледните пости, остават все още някои забрани, които важат до Йордановден. Става въпрос, че от Рождество Христово до Богоявление са тъй наречените мръсни дни. Човек не трябва да замръква, защото тогава излизат някои митологични съсщества ползващи се с лоша слава. Такива са вампири, талъсъми, караконджоли и други. Ако случайно му се налага на човек да излезе навън по късна доба, то той трябва да има муска или амулет, чиято основна съставка да е чесъна. Той служи като защита срещу тези мрачни сили.

Като повечето наши празници и Бъдни вечер, и Коледа са тясно свързани с нашето далечно минало. Те са част от нашата национална идиентичност. Така че ние, българите, трябва знаем и помним нашите традиции. Те са нашите корени.

По материали от:
emilia_n




Тагове:   Бъдни вечер,   традиции,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави ,Бвен ...Чудесен постинг.
24.12.2010 00:58
Светла и хубава Коледа !
цитирай
2. bven - На 1: Стела50, благодаря ти за гостуването!
24.12.2010 10:08
Хубави празнични мигове на целия ти дом!:)))
цитирай
3. pevetsa - Бог да те Благослови със ЗДРАВЕ и ...
24.12.2010 12:39
Бог да те Благослови със ЗДРАВЕ и ОБИЧ!.
За Него бе моята първа песен - 11.05.1979г.
от стихосбирката на Георги Хрусанов - 1942г.

Коледен триптих

Пей девойче из полето
тая вечер на небето
блесна нова лъчезарна
огнена звезда сияйна.

Тя огря поля кошари
спря над къщичките стари
и над снежните поляни
над реки, гори, балкани.

Възвести че в нощ студена
в пещерата приютена
майка свята в късна доба
е родила мъжка рожба.

Херувими светлочели
нему песничка запели
спи ни чедо ненагледно
ти си в свята нощ родено.

Бог те праща на земята
да насаждаш във сърцата
и на прости и на умни
Божиите думи чудни.
цитирай
4. erato7 - Светли празници!
24.12.2010 12:46
Светли празници!
цитирай
5. hristo27 - Благословенна Коледа от мен!
24.12.2010 14:50
Благословенна Коледа от мен!
цитирай
6. bven - На 3: Благословен да бъде дома ти и свидните ти хора, певецо!
24.12.2010 17:55
Бъдете щастливи и винаги да ви свързва любовта! Весело посрещане на Коледните и новогодишни празници!:)))
цитирай
7. bven - На 4: Ерато - нека винаги светлина и любов те огрява!
24.12.2010 17:55
Нека винаги светлина и любов те огрява! :)))
цитирай
8. bven - На 5: Благодаря ти, Христо27 :
24.12.2010 17:56
Весела и щастлива Коледа и от мен!:)))
цитирай
9. iliada - Чудесна свята нощ
24.12.2010 18:38
и весели Коледни празници!
цитирай
10. bven - На 9: Благодаря ти, приятелко илиада -
24.12.2010 19:54
Нека над всички ни Коледа поръси сбъднати мечти, настроение и светли чувства!
цитирай
11. magnoliya - Весела Коледа на всички!
24.12.2010 20:17
Приятно изкарване на този светъл празник!
цитирай
12. bven - На 11: Весели и хубави празнични дни, магнолия!
24.12.2010 20:26
Само добрини и светлина да има в живота ти!:)))
цитирай
13. yuliya2006 - БЪДНИ ВЕЧЕР Ненадейно на не...
24.12.2010 21:07
БЪДНИ ВЕЧЕР

Ненадейно на небето –
в тази съща нощ, огряла
чудната звезда – комета,
хубава, лъчисто – бяла.

И оставили книжата
учените влъхви стари,
и на път подир звездата
тръгнали със скъпи дари.

И звездата чудно бяла,
както Господ Бог й казал –
без и денем да залязва,
над една кошара спряла.

Влезли вътре мъдреците,
и сред агънцата бели,
с ореол над къдриците,
малкия Христос видели...

Елисавета Багряна
цитирай
14. bven - На 13: Благословена да си, мила Джули!
24.12.2010 21:34
Благодаря , че ме посети в този свещен час! Бъди щастлива, весела и вдъхновена и ни радвай с прекрасните си стихове! Весели празници!:)
цитирай
15. mileidi46 - !!!!
24.12.2010 21:43
VUL6EBNA KOLEDNA NO6T ZA TEB!
I veseli praznizi...
цитирай
16. bven - На 15: mileidi46, весела Коледа!
24.12.2010 21:47
Бъди здрава и щастлива, много любов!:)
цитирай
17. makont - Честита Коледа,
25.12.2010 00:47
много щастие и прекрасни дни! Много хубав постинг! Уж неща, които си ги знаем, но така хубаво си ги предала. Весели празници!
цитирай
18. kleopatrasv - Честито Рождество Христово
25.12.2010 08:58
В тази тиха и свята нощ
когато хиляди ангели танцуват
и сътворяват вълшебства
снежинките и те тържествуват
и ви канят на пиршества
камбанките загадъчно дъх затаяват
и тайно се готвят да поздравяват
а сиянието на Божията звезда
ви носи отдалече душевна светлина
и вещае безкрайна хармония и доброта
в красиви мигове с щедростта
и дарява на всички здраве и топлина
огрява слънчево влюбени сърца
за да цари на земята радостта
и съвършенството на добронамереността.

цитирай
19. bven - На 17: makont, честита Коледа на теб и семейството и мопсчетата!
25.12.2010 10:15
Желая ви само положителни мисли и емоции, светлина и любов! Весели празници!:)
цитирай
20. bven - На 18: Към тази свята картина, kleopatrasv, може да се добави само:
25.12.2010 10:18
Амин! Бъди много щастлива и хубави празници!:)
цитирай
21. анонимен - mrFGZRzbqrSLTvYjF
24.05.2011 04:38
That saves me. Thanks for being so sesnilbe!
цитирай
22. анонимен - IrByYImjQLgAQ
24.05.2011 04:38
Real brain power on dplisay. Thanks for that answer!
цитирай
23. анонимен - MyDYklHpUbadHBqg
24.05.2011 06:23
ThatВ’s not just logic. ThatВ’s raelly sensible.
цитирай
24. анонимен - VHUcmnSoamUoY
24.05.2011 07:55
Home run! Great slugging with that asnewr!
цитирай
25. анонимен - VJoFZuCoFazg
24.05.2011 10:56
AKAIK you've got the ansewr in one!
цитирай
26. анонимен - GctnGeAakKRUKAkI
24.05.2011 14:37
EXKXDh <a href="http://gnpxxokrzgdr.com/">gnpxxokrzgdr</a>
цитирай
27. анонимен - gUMqdiQEiJnhDjel
24.05.2011 14:38
fqd6dK <a href="http://hyiwdajcdfjr.com/">hyiwdajcdfjr</a>
цитирай
28. анонимен - kamagra wholesale
18.01.2012 01:36
“The way to get good ideas is to get lots of ideas, and throw the bad ones away” You have defenitely thrown the worst away! kamagra online <a href=http://medsildenafil.com/>kamagra</a> kamagra jelly cheap
цитирай
29. анонимен - buy viagra 688 5346
17.10.2012 13:03
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#19127>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#19470>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17700 buy generic viagra
цитирай
30. анонимен - payday loans online 603 6093
17.10.2012 16:09
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1144>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19781>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2180 payday loans online
цитирай
31. анонимен - buy kamagra cheap 15139
20.10.2012 06:37
<a href=http://orderkamagranow.com/#bocqn>kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#qyzpu >kamagra 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#dymxy cheap kamagra online
цитирай
32. анонимен - cialis 60 mg 13549
21.10.2012 05:54
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#lqzcg>cialis online without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#trkvr >cheap cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#xcgce generic cialis
цитирай
33. анонимен - buy generic viagra 762 12439
21.10.2012 15:42
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#2775>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#18488>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#11216 buy viagra online
цитирай
34. анонимен - viagra without prescription 1970
22.10.2012 08:23
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#pcvda>order viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#eetug >buy viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#kuamu generic viagra
цитирай
35. анонимен - generic levitra 10668
23.10.2012 02:38
<a href=http://orderlevitrahere.com/#nofoo>order levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#fyfup >buy cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#ijoaf levitra 40 mg
цитирай
36. анонимен - generic cialis 782 19266
23.10.2012 07:56
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#20433>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#331>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#12854 buy cialis
цитирай
37. анонимен - payday loans 537 17172
23.10.2012 09:42
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#12901>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4167>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#11357 payday loans
цитирай
38. анонимен - buy cialis online 10350
24.10.2012 06:35
<a href=http://cialisstorehere.com/#jbtod>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#zfpyc >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#ukkmx cheap cialis
цитирай
39. анонимен - cheap kamagra 6999
25.10.2012 01:38
<a href=http://kamagrastorehere.com/#snptr>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#okhgs >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#vsrda buy kamagra
цитирай
40. анонимен - levitra online
25.10.2012 03:04
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#1496 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6475>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7045 online
цитирай
41. анонимен - buy viagra 4676
25.10.2012 19:51
<a href=http://viagrastorehere.com/#btzdr>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#whwym >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ealdv buy viagra
цитирай
42. анонимен - payday loan 4148
29.10.2012 09:09
<a href=http://instantloanhere.com/#dmmfc>payday loan</a> - <a href=http://instantloanhere.com/#svqim >payday loan</a> , http://instantloanhere.com/#wfgje instant payday loan
цитирай
43. анонимен - buy zithromax uk 687 980
01.11.2012 17:26
<a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#16213>buy zithromax online</a> - <a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#5402>buy zithromax</a> , http://buyzithromaxonline24h.com/#791 cheap zithromax
цитирай
44. анонимен - generic levitra 9026
02.11.2012 04:41
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#hparw>generic levitra</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#xtkam >cheap levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#xfriw buy levitra online
цитирай
45. анонимен - viagra prix 334941622
03.11.2012 06:32
<a href=http://www.everyoneweb.fr/wp/Presentation_tier/Index.aspx?WebID=viagramoyenalencon#viagra-prix>viagra prix</a> - viagra prix
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866418
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава