Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2011 08:08 - Да споменем Джони Вайсмюлер
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 7641 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 21.01.2011 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                      Годишнина от смъртта на Джони Вайсмюлер

На 20 януари умира  Джони Вайсмюлер, американски спортист - плувец и актьор, (роден на 2 юни 1904) .
Джони Вайсмюлер (на английски: Johnny Weissmuller) е американски плувец, първият човек в историята на плуването, който преплува 100 метра под една минута. Той печели общо 5 златни олимпийски медала (от летните игри през 1924 и 1928 година) и един бронзов медал във водната топка.[1] За цялостната си кариера подобрява 67 световни рекорда. След като приключва състезателната си дейност, той става актьор, като играе ролята на Тарзан в 12 различни филма. Неговият характерен вик се използва и до ден днешен и е познат по целия свят. Шимпанзето на Тарзан, наречено Чита е  живо (2008) и е най-възрастното животно-кинозвезда.


         image


На северната част на булевард “Холивуд” има поставена една звезда на славата, към която върволицата от хора никога не секва. До нея повечето се фотографират, мнозина оставят цветя, някои се просълзяват. Вътре в звездата се чете името на Джони Вайсмюлер.

Петер Йонас (Джон) Вайсмюлер е роден на 2 юни 1904 г. във Фрайдорф, тогава в пределите на Унгария (Банат). Днес селцето е квартал на град Тимишоара (Румъния). Потеклото на Петер е немско и още като 3 годишен невръстен хлапак цялата фамилия емигрира в страната на неограничените възможности. Семейство Вайсмюлер се установява в Чикаго. По това време в града върлуват бандите на Ал Капоне и за юношата съществува потенциална опасност да стане гангстер. Младият Джони обаче е замесен от друго тесто – има справедлив характер и не понася насилието. Често може да бъде видян с по-малкия си брат на плажа “Фулъртън”. Обожава водата и плуването. Баща му ги напуска рано, повален от туберкулоза. Джони е принуден да напусне училище и да се бори за насъщния. Работи като пиколо и обслужва асансьора в един хотел.
Неистово го привлича плувния спорт и през октомври 1920 г. започва редовни тренировки при легендарния треньор Уилям (Бил) Бихрач в “Илинойс Атлетик Клъб”. Първото му официално състезание е през 1921 г. Нещата обаче не потръгват добре – по време на дистанцията шапката му пада и той губи състезанието. Това е първото и последното му поражение в надпревара по плуване. До края на живота си винаги печели.
На националния шампионат на САЩ през 1921 г. в Брайтън Бийч плува под световния рекорд на 100 ярда. Спортните коментатори не скъпят суперлативите. Наричат го “принцът на вълните”, “човекът-хидроплан”, “чикагската вихрушка”.
На олимпиадата в Париж през 1924 г. печели 3 златни медала в плуването и бронзово отличие по водна топка с отбора на САЩ. Четири години по-късно на олимпийските игри в Амстердам отново завоюва два златни медала. През забележителната си спортна кариера поставя 51 световни рекорда и завоюва 52 шампионски титли на страната си. Става първият човек в света, преплувал 100 м св. ст. под една минута. Това се случва в Аламеда на 9 юли 1922 г., а времето, което фиксира – 58.6 сек.
След олимпиадата в Амстердам е поканен на състезания в Япония. Треньорът Бихрач научава, че японците искат да ги изиграят – планирали са състезанието да се проведе в ледено студена вода. Бихрач е стрелян заек – многократно поставя своя питомец във вани със студена вода, за да се приспособи към ниските температури. В страната на изгряващото слънце Джони последователно печели всички дисциплини. Японците са впечатлени. Предлагат му да стане главен треньор на олимпийския им отбор по плуване. Вайсмюлер отказва.
През 1927 г. една трагедия хвърля в шок цяло Чикаго. В мичиганското езеро потъва корабчето за екскурзии “Фаворит”. Удавят се 27 човека, между които 16 деца. Джони и брат му по стечение на обстоятелствата са на местопроизшествието и спасяват няколко човешки живота.
На 25 години спортистът се отказва от състезател- ното плуване. Отива във Флорида където дава уроци по плуване на заможни клиенти, отседнали в шикозните хотели.

На 28 февруари 1931 г.Джони  се жени за първи път. Избраницата е певицата Бобе Арнст. Сватбата е във Форт Лодърдейл.  Същата година съдбата му се променя радикално. Филмовият сценарист Сирил Хюм, който работи за холивудската компания “Метро Голдуин Майер” един ден го вижда да плува и е впечатлен от великолепното му телосложение (1.89 м и 73 кг.) и красиво лице. Хюм и Бернард Хаймън възнамеряват да екранизират знаменития роман на Едгар Райс Бъроуз “Тарзан” – историята на храненика на маймуните, който живее в джунглата.


                  image

Двамата не бъркат – Джони Вайсмюлер в ролята на Тарзан е човекът, от когото се нуждаят. Предлагат му ролята и 425 долара седмична заплата. Джони приема. Още с първия филм “Тарзан – човекът-маймуна”, който излиза на екран през 1932 г., бившият плувец само за няколко дена се превръща във филмова звезда и истинска сензация. Филмът е с опростена фабула, красиви герои, вълшебна екзотична природа и неизбежен хепи-енд.
Бракът с първата му съпруга се разпада и той тайно се жени втори път в Лас Вегас за Лупе Велес. Двамата се оказват с противоположни характери. Мексиканката е сприхава, докато Джони е спокоен. Тя пуши и пие – той е заклет вегетарианец и въздържател. Установяват се в красива резиденция в Бевърли Хилс.
Следва филмът “Тарзан и неговата приятелка” (1934 г.), в която на Вайсмюлер партнират красавицата Морийн О’Съливан и маймуната Чита. Още тогава верната му приятелка Морийн изрича знаменитата фраза: “Джони e дете, което никога няма да порасне!”

                    image

Прочутата “Тарзаниада” обхваща общо 16 филма, повечето от които със забележителен касов успех. Интересното е, че нито авторът на романа Бъроуз, нито създателите на поредицата са посещавали някога Африка. Книгата и филмите са плод на фантазия. Тарзан внушава култ към първобитната и силната личност. Като цяло обаче критиците не приемат на сериозно филмите за Тарзан, дори някои от тях ги смятат за бутафорни. Изследователите вече десетки години търсят отговор на въпроса – на какво се дължи техният феноменален успех? Отговорите са търсени в различни посоки: в нестабилността на нашата цивилизация, в сивотата и пустотата на съвременните градове, в отчаянието и безпътицата на поколенията, в бляновете на хората към дивата природа, в търсенето на загубената невинност. Всичко това е отчасти вярно, но едно нещо е безспорно – без личността на Джони Вайсмюлер историята за храненика на маймуните щеше да изглежда по съвсем друг начин.

През 1939 г. на един турнир по голф актьорът среща бъдещата си съпруга – трета по ред. Тя се казва Бериел Скот Гинтър и е на 21 години. През следващите четири години г-жа Вайсмюлер ражда три деца – едно момче и две момичета. Възрастта на Джони и трите му деца го опазват от редовна военна служба по време на Втората световна война. Не бяга от патриотичния си дълг – учи новобранци как да плуват и да се гмуркат с цел взривяване на неприятелски морски съдове. Всичко това отнема много време и той има все по малко време за децата и съпругата. Парите не достигат. Продават къщата си и се преместват в по-малка, която няма плувен басейн.
Развежда се отново и за четвърти път се жени за Алийн Гейтс – млада играчка на голф, с която имат връзка от години.
Последният филм за Тарзан с Джони Вайсмюлер в главната роля е през 1948 г. и се нарича “Тарзан и русалките”. Снима се в Мексико. Самата филмова звезда вече не е в перфектна физическа форма, напълнял е и не привлича тълпи от обожателки в киносалоните.

Две години по-късно най-авторитетните спортни журналисти и плувни специалисти го избират за най-добрия плувец на петдесетилетието! Обявен е и за един от най-великите спортисти на Америка. Името му стои редом с имената на легендите Джим Торп, Джак Демпси и Джеси Оуенс.
Джони Вайсмюлер пробва късмета си и в други филмови продукции, но през 1956 г. окончателно се отказва от киното. През следващите години отново е на снимачната площадка – този път в телевизията. Пробва се и като каскадьор.
Финансовото му положение не е добро. Всъщност той никога не е имал финансов съветник или финансов мениджър. Парите не се задържат дълго в джоба му, пръстите му са широки.
През 1963 г. актьорът се жени за пети последен път за германката Мария Брок Мандел Бауман. Година по-късно умира майка му. След няколко години си отива и по-малкия му брат Петер,  който приживе има проблеми с алкохола.
В началото на 70-години Вайсмюлер опитва да създаде верига вегетариански магазини и ресторанти за здравословно хранене , носещи неговото име. Създава корпорация за тази цел, но напълно се проваля. През 1973 г. по ирония на съдбата е принуден да работи отново като пиколо в казино “Сизър’с Палас” в Лас Вегас. Здравето му се разклаща. Налягат го болести.
През последните години от живота си се преселва да живее в Акапулко (Мексико). Препитава се с дребен бизнес като едвам свързва двата края.

Умира в съня си на 20 януари 1984 г. в хотел “Лос Фламингос” – беден, изоставен и самотен. На погребението не присъства никой от плувните среди – голям срам за плувна и спортна Америка. Холивудската гилдия е представена само от двама души. Посланикът на Съединените щати в Мексико Джон Гавин (бивш актьор) поднася венец на гроба. Съболезнователна телеграма изпраща президентът на САЩ Роналд Рейгън.




http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D0%B8_%D0%92%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BC%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%80






Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Добро утро ,Бвен ...Върна ме назад в спомените .
21.01.2011 08:27
Гледала съм "Тарзан" на архивно кино ,имам смътни спомени от филма ,
но Джони не съм забравила . Благодаря за този постинг ,приятелко !
Хубав и лек петъчен ден !
цитирай
2. andromen - ....
21.01.2011 08:41
Да, да го споменем с добро. Защото това е велик спортист..., чиито живот (особено краят му) доказва, че в общество с девиз - "Сам се раждаш и сам умираш!" сценарият е само един...
цитирай
3. makont - Хубав спомен!
21.01.2011 09:47
Благодаря! Усмихнат петък от мен!
цитирай
4. bven - На 1: Хубави спомени от филмотечното кино, Стела50
21.01.2011 11:09
Той за мен е символ на човешкия дух - голям спортист, широка душа и стремеж към красота!
Хубав ден !:)
цитирай
5. bven - На 2: andromen - героите не се забравят!
21.01.2011 11:13
Само понякога хората пропускат някои неща покрай себе си. Джони е бил ларж към всички - приятели, съпруги. Жалкото е за тези, които са го пренебрегнали. Живот!
Приятен ден!
цитирай
6. bven - На 3: Маконт - спомени и приятни емоции!
21.01.2011 11:16
Филмите с Тарзан са приятни и сега.
Хубав ден ти желая!
цитирай
7. bizcocho - Бурен живот, тъжен край....
21.01.2011 20:28
Бурен живот, тъжен край....
цитирай
8. bven - На 7: Много хора живеят така - и ние познаваме някои, нали?
21.01.2011 20:35
Хубава вечер, Женичка!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866382
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава