Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 08:11 - Тайната история на човешката цивилизация
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2524 Коментари: 0 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


     Откритията на Ричард Лики

През 1972 г. синът на Луис Лики - Ричард - открил при езерото Туркана в Кения раздробен череп от хоминид. Съпругата на Ричард - Мийви - била зоолог и се заела с реконструи- рането на черепа, който получил обозначение- то ER 1470. Мозъчният му обем бил над 810 сте3 - по-голям от този на робустните австралопитеци. В началото Ричард Лики се поколебал да определи черепа ER 1470 като отделен вид, но в крайна сметка се спрял на названието Homo habilis. Черепът бил открит в пласт, залягащ под т. нар. Туф KBS - вулканичен слой с калиево-аргонова дата от 2,6 млн. години. Възрастта на самия череп била определена на 2,9 млн. години - колкото тази на най-древните австралопитеци. По-късно датировката на Туф KBS била оспорена, като критиците предложили възраст от под 2 млн. години

В Нашънъл Джеографик била отпечатана статия от Мери Лики, озаглавена „Стъпки в пепелта на Времето". В анализа, който прави на отпечатъците, тя цитира думите на Луиза Робинс - експерт по стъпки от Университета на Северна Каролина - която заявила, че „те изглеждат твърде човешки и твърде модерни, за да са намерени в толкова древна скала".
Тези от вас, които са ни следвали дотук в това интелектуално пътешествие, едва ли ще се затруднят да разпознаят в стъпките от Летоли потенциалното доказателство за това, че преди повече от 3,6 млн. години в Африка са съществували човешки същества с модерна анатомия. Самите ние обаче малко се учудихме от факта, че се натъкваме на подобна фрапантна аномалия в неочаквания контекст на сравнително скорошните анали на стандартните палеоантропологични проучвания. Това, което ни учуди най-много, е фактът, че учени със световна репутация - най-добрите в своята област - са могли да погледнат тези следи, да опишат човешките им характеристики и въобще да не стигнат до идеята, че съществата, които са ги оставили, могат да са били точно толкова човекоподобни, колкото сме и ние.
Мислите им са текли по обичайните, твърдо установени канали. Мери Лики пише следното: „Преди най-малко 3 600 000 години - през плиоцена - някой, когото аз бих определила за пряк предшественик на човека, е ходел свободно и уверено на два крака... Формата на стъпалото му е била точно като нашата."
Кой е бил този предшественик? Ако приемем гледната точка на Лики, стъпките от Летоли трябва да са били оставени от създание, което е предхождало появата на Homo habilis, но не е било австралопи- тек .  Ако приемем другото становище - това на Йохансон и Уайт - това трябва да са следи от Australopithecus afarensis. И в двата случая става дума за същество, което е имало маймунска глава и други примитивни черти.
Защо обаче това да не е било създание с напълно човешки стъпала и напълно човешко тяло? Нищо в самите отпечатъци не изключва тази възможност. Освен това в тази книга сме събрали доста фосилни доказателства - някои произхождащи именно от Африка - които са в съгласие със съществуването, през късния плиоцен и ранния плейстоцен, на модерни от анатомична гледна точка човешки същества.
Дали не преувеличаваме човешките черти на отпечатъците от Летоли?
Нека видим какво са казали по въпроса най-различни учени.

Луиза М. Робинс, която през 1979 г. направила за Мери Лики първичния анализ на следите от Летоли, по-късно направила една по-обстойна публикация. При Летоли били намерени няколко различни групи следи, които били обозначени с различни букви. В описанието на следите „G", които са били оставени от три индивида според Мери Лики било възможно да става дума за семейство  Робинс открила, че всички следи „демонстрират редица черти, които са характерни за структурата на човешкото стъпало". Тя специално отбелязала, че палецът на крака сочи право напред - като при хората,  а не настрани, както е при човекоподобните маймуни. Робинс заключила, че „четирите функционални области - пета, свод, предна възглавничка и пръсти - на хоминидните стъпала са се отпечатали във вулканичната пепел по начин, който е типично човешки", и че „хоминидите са преминали през пепеливата повърхност с типична човешка двунога походка".

Това е съвсем накратко историята на  начините и методите за заблуждаване на човечеството ! Останалото -  изводите, трябва да ги направим ние.


http://www.spiralata.net/s.php?find=%D0%E8%F7%E0%F0%E4&submit=%D2%FA%F0%F1%E8


image




Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14926440
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава