Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 09:00 - Храната на греха (4)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 4033 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


3. Проблема с болните животни и микроорганизмите


Суровото месо винаги е в стадий на разложение, дори и в най-начална и незначителна степен. Поради това винаги съществува риск от замърсяване на ръцете и намиращите се в близък контакт продукти с носещи зараза микроорганизми. Дори и при топлинна обработка на месото често носителите на зараза не могат да бъдат напълно унищожени, особено ако месото се вари недостатъчно или се пече на скара или шиш. “Изглежда, че все по-често научаваме за взривове от хранителни отравяния при консумация на развалени хамбургери. При един такъв взрив в щатите Вашингтон, Айдахо и Невада почина едно дете, а 400 се разболяха, повечето от които бяха деца.

Микроорганизмът, който предизвика този взрив, наречене Ешерихия коли, е често срещано семество бактерии. Е. коли е нормален обитател на дебелото черво. Ние не получаваме хранително отравяне от собствената си линия Е. коли, тъй като тя е малко вирулентна. Но даже и тази сравнително непатогенна линия става патогенна. Много от възпаленията на пикочния тракт се дължат на Е. коли. Смята се, че диарията на пътешествениците се дължи също на щам Е. коли. Видът Е. коли, който предизвика последните взривове, е различен. Наречен е щам 0157:Н7 от изолирането му през 1982 г. Той е опасен и много вирулентен. Смята се, че е попаднал в месото при клането на говеда, носители на този рядък щам, което впоследствие е използвано за приготвяне на кайма.

Министерството на земеделието в САЩ има система за проверка на месото почти на всеки етап от обработката му до пакетирането. Инспекторите разчитат преди всичко на вида и мириса на месото. Тяхната задача е да не допуснат на пазара месо от болни животни, замърсено месо, както и непълноценно месо. Но съществуващата система не позволява тази задача да бъде изпълнена. Например не е нещо необичайно при клането на животните чревното им съдържимо, в което има бактерии, да попадне върху месото. Ако се намери фекално замърсяване, по-голямо от грахово зърно, върху месото, то то трябва да бъде отстранено от инспектора. Това може да звучи много ефикасно, но на инспектора са предоставени само десет секунди да провери вътрешните органи и да провери трупното месо. Така че остава под въпрос колко от замърсеното месо може да се открие.

Съмнително е, че огледът може да открие Ешерихия коли преди преработката на месото. Затова тази отговорност се пада на човека, който приготвя храната. Ако този вирулентен щам се намира в месото при правилна кулинарна обработка (при температура 68 градуса по Целзий), той ще бъде разрушен.” 8.  “В птиците също се развиват резистентни щамове микроорганизми. Фактически салмонелата, бактерия, която най-често се свързва с хранителните чревни инфекции и води до епидемични взривове от заболявания, по-често се среща в пилешкото, отколкото в говеждото месо. Макар че и в храната от растителен произход може да се намери салмонела, повечето от инфекциите се причиняват от храна от животински произход, тъй като животните са резервоар на салмонелата. Млякото и яйцата представляват също сериозен път за пренасяне на салмонелата, но месото си остава най-важният източник за предаването й, като в последните години птичето месо в това отношение надмина говеждото.” 9

Друга опасност, грозяща тези, които ядат месо, са честите заболявания при животните, които не могат лесно да бъдат установени или просто са подминавани от месопроизводителите или инспекторите. Тъй като фермите се превръщат в заводи за месо, животните рядко виждат дневна слънчева светлина, животът им преминава в ограничена, потискаща и жестока среда, чиято кулминация е брутална смърт. Често, когато животно е болно от рак, раковото му образувание се изрязва,а всичко останало, пълно с токсини, се продава като месо за храна. Или още по-лошо - изрязаните части се смилат и се продават добавени към друго месо при производството на колбаси или пък разфасовани, на части, "по-благоприлично" обозначе ни  като "дреболии".

Инспекторите по месото най-добре знаят от колко много болести би могло да е болно едно животно, предназначено за клане. Може да ви прозвучи като анекдот: за вечеря дама си поръчва плато от зеленчуци вместо традиционните месни ястия. До нея сядал непознат господин, който също си поръчал вегетариански блюда. Двамата се спогледали и господинът попитал дамата: "Извинете, вие вегетарианка ли сте?"-"Да", отговорила тя, "А Вие?"- "Не, аз съм инспектор по месото."

Особено голяма опасност представляват паразит - ните червеи, наречени трихинели, които причиняват заболяването трихинелоза. Носители и разпостранители на болестта са домашни и диви всеядни и месоядни животни (свине, кучета, котки, лисици, вълци, мишки и др.).Свинете се заразяват при хранене с кухненски и кланични отпадъци (месни) от болни с трихинелоза свине или други животни. Хората могат да се заразят при консумация на сурово и полусурово месо и месни продукти (суджуци, наденици и др.) от опаразитени свине.

Каква е клиничната картина при хората? Загнездващите се трихинели водят до подуване, втвърдяване и силна болка в мускулите. Телесната температура се повишава. Затрудняват се движението, дишането, приемането на храна. Освен това от токсините, които отделят паразитите, се появяват алергични реакции – силно отичат лицето и клепачите (синдрома “лъвска глава). Явяват се и редица други усложнения. Ако са погълнати по-големи количества трихинели, може да се стигне до смърт.

Какво трябва да се направи, за да се избегне рискът? Задължително трябва да се направи ветеринарна експертиза на късче червено месо, 30-40 грама от диафрагмата, защото там трихинелите са в най-голямо количество. Ловците трябва да знаят, че е опасно месото и на други животни, например мечки.

При термична обработка трихинелите загиват, но внимавайте, а ланглетата носят много голям риск за заболяване.” 10

Най-често заразеното месо с трихинели е свинското. И това не е случайно, защото свинята по всеобщо мнение е най-нечистото животно. В Стария завет Бог строго забранява консумацията на свинско месо, наред с позволението да се употребяват други меса, например говеждо и агнешко. 11



  image  



Гласувай:
10



1. stela50 - Полезен постинг ,Бвен ...специални поздрави от дъщеря ми .
28.01.2011 10:49
Хубав и лек да е петъчния ден !
цитирай
2. bojo12345 - Специално за микроорганизмите - всичко това е вярно!
28.01.2011 14:56
Трябва много да се внимава и ветеринарният контрол да е много строг. За съжаление вече не се знае откъде се внася месото и на колко (замразени) години е. Колкото за свинското месо - да,и то може да се консумира един - два пъти месечно, но като варено и с 2 -3 тиквички. Така е по-малко вредно и всеки няма да го сънува. Няма нищо трудно постепенно да се отхвърлят червените меса - свиква се, на след това е по-леко на стомаха и на ...кесията. Защото с 8 лева се купува килограм месо или 5-6 килограма плодове (зеленчуци).
Постингът е много навременен. Поздрав!
цитирай
3. bven - На 1: Стела50, благодаря и на двете ви за гостуването в моя блог!
28.01.2011 18:22
Приятна петъчна вечер на семейството:)
цитирай
4. bven - На 3: bojo12345, не мога да не се възхитя на обясненията ти като специалист!
28.01.2011 18:26
Ние по принцип се смятаме за здрави, докато не ни кажат( или разберем) , че сме болни. А с малко повече внимание към храната, която купуваме и обработваме, бихме си спестили много неприятни мигове. Дано в бъдеще да бъдем внимателни и отговорни !
Хубава вечер!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866849
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава