Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 08:11 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2569 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дали рейки е система, предназначена само за будистите?

Може да получите такова усещане, защото в тази глава имаше много информация за будизма. Но в света съществува само една -  единствена съзидателна сила. В различните култури и региони на земята на тази сила и на нейните пратеници са давани различни имена. Но сърцевината на всеки духовен път, ако носи с основание това име, по същество е една и съща. Не е нужно да станем будисти, за да усвоим или практикуваме рейки. Последователите на дадена вяра могат да усвоят рейки, без да се отказват от собствената си духовна традиция. Рейки ни предлага лична среща с божественото, без да казва към коя църква, секта или свето писание принадлежи! Рейки просто е!

            18 ЯПОНСКИТЕ ТЕХНИКИ НА РЕЙКИ
                        Франк Арджава Петер
  
В тази глава са обяснени простите, но много ефикасни японски техники на рейки, които не са извършили пътуването от Изток на Запад. С изключение на една, всички техники са били преподавани от д-р Усуи. Една част от тях съм усвоил от г-н Огава, друга от други японски учители по рейки, а още такива техники могат да се намерят в трите оригинални японски ръкописа, които г-н Огава ми даде около година преди смъртта си.
Защо Хавайо Таката и онези, които идват след нея, не са преподавали тези техники, за мен остава пълна загадка, защото със сигурност ми е известно, че самата тя ги е усвоила и практикувала. Всъщност част от техниките, особено една дихателна техника, наречена Йошин Кокю-Хо и интуитивната, подготвяща лечението молитва/техника, наречена Рейджи-Хо, са основата на това, което д-р Усуи е преподавал. В своя дневник Хавайо Таката пише, че се е запознала с тези техники през май 1936 г. Някои от по-старите майстори на рейки, инициирани от Хавайо Таката, получили брошура, отпечатана от нейната дъщеря и тази брошура е допълнителен източник за потвърждение на автентичността на техниките.
Техниките на рейки, които използваме на Запад, не са нито неправилни, нито по-лоши от тези, които се практикуват в Япония. Просто са различни. Японските техники са чудесно допълнение към вашата кутия с инструменти. С тези техники рейки възстановява своя японски аромат.
Излишно е да казвам, че западната рейки включва много допълнителни техники, непознати на японците, практикуващи рейки. Тези западни техники могат да бъдат от голяма полза и за японците. Ако всички ние се обединим и работим заедно, можем да свършим много повече неща. Вместо да работим за собствено удоволствие и за задоволяване на своето его, на нас ни е предоставена възможността да се превърнем в инструмент на божественото - кух бамбук, на който божественото може да изпълнява своята песен. По този начин рейки представлява един лесен път. Можем да се учим едни от други, допълвайки и разширявайки делото, което д-р Усуи е започнал преди 80 години. В края на краищата всеки от нас е получил неговото наследство. Нека го накараме да се гордее с нас.
Преди да се заемем с техниките, ще се спра накратко на културната среда в Япония от времето на Усуи и на начина, по който той е преподавал рейки.

По традиция в Япония рейки се е разглеждала и продължава да се разглежда като начин на живот. Да избереш учител по рейки означава да го избереш за цял живот. На някои ученици им е отнемало двайсет години, за да усвоят това, което ние наричаме Втора степен на рейки, а е имало и такива, които никога не са стигали до нея. След първоначалната среща с д-р Усуи ,учениците били оценявани по техните умения. Степените били следните: най-долната степен, наречена шоден, била разделена на року-то (шест), го-то (пет), йон-mo (четири) и сан-mo (три). Следващата степен, наречена окуден, се деляла на окуден-зенки (първа половина) и окуден-коки (втора половина).
После идвала следващата степен, наречена шинпиден, която била последвана от шихан-каку и шихан. Учителят решавал кой да бъде допуснат до всяка от следващите степени и кога да стане това. Малцина били избраниците на своите учители за най-високата степен. Всеки, който искал  да открие нов клон на школата, преди това трябвало да събере петима членове.


   image




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Имам приятелка, която
08.02.2011 00:08
чудесно ни оправя с рейки:))) Много я бива!
цитирай
2. bven - На 1: Радвам се, tili!
08.02.2011 08:18
Много е важно да имаш такъв приятел и да му имаш доверие!
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868626
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава