Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 08:11 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3186 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Разбира се, на Запад не сме длъжни да възприемаме гореописания метод, само защото той по традиция се използва в Япония. Нашата култура е съвсем различна от традиционната японска култура. Времената също са се променили. Животът е станал много забързан в сравнение с този през 20-те години на XX век. За да оцелеем, за нас е важно да вървим с потока на нещата. Рейки е като живо същество, което непрекъснато се променя и развива, расте и се разширява. Всяка култура, в която тя се разпространява, внася собствения си аромат в рейки.

Жена ми Четна се чуди от много години, защо системата на рейки, която ние усвоихме в Германия и занесохме с нас в Япония, изглежда твърде логична и някак западна. По общо мнение тя е създадена от д-р Усуи в Киото. Години преди да научим за японските корени на рейки, Четна казваше, че рейки трябва да е създадена от западен ум. Мислехме, че д-р Усуи може да е бил един от онези рядко срещащи се японци, които мислят линейно, логично. След осем години в Япония, през които преподавах английски език на стотици хора, срещнах само един японец, който мислеше като западняк. Интуитивният начин на мислене не е нито по-нисш, нито по-висш, просто е различен от западния. По мое мнение начинът, по който мислят японците, е направо чудесен. По-късно ще се спрем на него по-подробно.

Тъй като през първата година на нашето изследване не успяхме да открием никакви солидни исторически сведения за д-р Усуи, започнахме да се съмняваме, че той изобщо някога е съществувал. След това един ден с огромно удоволствие намерихме неговия гроб. С помощта на нашия приятел Шизуко Акимото по-късно успяхме да се свържем с членове на Усуи Рейки Рьохо Гаккай.

Останалата част от разказа е история...

В Япония хората са склонни да бъдат твърде интуитивни и да бягат от устойчивите структури, правила и регулиращи принципи. Те действат главно на основата на дясното полукълбо, интуитивната половина на мозъка. Японците са склонни да мислят с картини, следвайки по-скоро сърцето и корема си, отколкото рационалния си ум. За разлика от англйския или германския, японският език не позволява абсолютно точни изказвания. Тяхната езикова ориентация се отнася до индивидуалното общуване, което важи и за описанията на лечебните изкуства.

Едно очевидно изключение от интуитивната ориентация, е японската политика, която се ръководи от конфуцианската мисъл. И най-дребната подробност се планира предварително, създава се и се замисля от сега за вечността. В японската политическа система не остава почти никакво място за промяна. Когато настъпи някаква неочаквана ситуация, цялата система просто спира. Резултатите могат да се видят в реакциите на японските политици след ужасното земетресение Ханшин през 1996 г., при което загиват пет хиляди души - тъй като никой не е очаквал, че районът на Кобе може да бъде разтърсен от земетресение, властите не знаеха какво да правят. В резултат на това в продължение на няколко дни те всъщност не предприеха нищо!




Тагове:   интуиция,   рейки,   духът,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави ,Бвен ...знаещ ,че духът на Рейки го чета
15.02.2011 13:07
и доста напредвам .Благодаря ти . И две изречения да откриеш за себе си ,
е достатъчно понякога .
Хубав и лек ден !
цитирай
2. bizcocho - Интуитивната ориентация - за мен ...
15.02.2011 20:42
Интуитивната ориентация - за мен това е нещо, което трябва да се поощрява. На мнение съм, че то даже се унищожава - с възпитание/в ранна възраст/, морал/в по-зряла/ и умората/в по-напредналата/
цитирай
3. bven - На 1: Винаги си добре дошла, Стела -
15.02.2011 22:40
и една звезда е достатъчна да осветява нашия път!
Лека вечер!:)
цитирай
4. bven - На 2: Съгласна съм, bizcocho - интуицията е добре да се развива винаги, но за
15.02.2011 22:44
съжаление в нашият свят има много препятствия (и то умишлени), които дърпат назад. В края на краищата, който има желание за развиване на интуицията, сигурно ще намери верния път. Един от тези пътища е пътят на Рейки.
Пас заповядай. Хубава вечер!:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866454
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава