Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2011 10:00 - Храната на греха (9)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 5426 Коментари: 8 Гласове:
144


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Животинските белтъчини,                          жизнеността и остаряването

Пропагандаторите на максимално количество белтъчини, млечно-месната индустрия и манифактуристите на белтъчни добавки използват много трикове, за да ви внушат да ядете огромни количества белтъчини. Те крещят: “Ще останете по-дълго млади, като ядете повече белтъчини, особено месо!”. А факт е, че обилното консумиране на месна храна е сигурен и дори най-сигурният начин да остареете предварително – физически, сексуално и умствено. Това бе неотдавна наблегнато от двама водещи европейски биохимици и лекари – проф. Ф. Шварц от Франкфуртския университет и д-р Ралф Бирхер от Цюрих, Швейцария. Те докладваха, че процесът на стареене се задвижва от субстанцията, наречена амилоид, един копродукт на белтъчния метаболизъм, който е депозиран в съединителните тъкани и причинява израждане на тъканите и органите. Амилоидът, субстанция, допринасяща за стареенето, съдържа голям процент от аминокиселините триптофан и тирозин, които са изобилни в животинските белтъчини. Връзката между депозирането на амилоид в такъните и дегенеративните заболявания и процеса на стареене при човека е била известна отдавна, но “изгодно” забравена в този век на модата на максимум белтъчини. Прочутият немски патолог Рудолф Вирхов подсказа още през 1854 г., че складирането на амилоид причинява дегенеративни промени и преждевременно остаряване.

Сега можем да видим защо народът на Хунза, в противовес на всички теории на белтъчните привърженици, се радва на превъзходно здраве и изключително дълголетие при минимално белтъчна диета, от която само 1% са животински белтъчини.

И други дълголетни народи като юкатанските индианци, населението на Вилкабамба, абхазците, ядат минимално животинска белтъчна храна. На противоположния край на скалата стоят ескимосите и лапландците, които консумират много месо, а средната продължителност на живота им е само около 30-35 години.


                  Месото, белтъчините и спорта

Може би някои от вас са активни спортисти и ще възразят: “Но аз се нуждая от повече белтъчини, защото тренирам.” Ето какъв интересен коментар се появи през 1978 г. в един брой на списание “Джърнал ъф дъ Америкън Медикъл Асосиейшън”: “Активно спортуващите, които се хранят умерено и балансирано, не се нуждаят от допълнителни белтъчини за подсилване на мускулатурата си. Те трябва да приемат същото количество, както и неспортуващите. Белтъчините не увеличават силата. В действителност излишъкът от тях нерядко изисква повече енергия за храносмилането и обмяната на веществата. Освен това свръхдозата протеин може да доведе при спортистите до обезводняване, загуба на апетит и стомашно разстройство.”  И така, въпреки че излишъкът от белтъчините се превръща в енергия, те по-скоро я изразходват, отколкото създават! Един лъв например, който се храни изключително с месо, спи двадесет часа на ден. А орангутанът, който се прехранва само с растения, спи шест часа.
Ето какво казва по въпроса нуждаят ли се спортистите от повече протеини,  Ед Блонц, популярен американски журналист и специалист по въпросите на храненето: “Независимо от това, че имаше време, когато се смяташе, че единствената храна, от която се нуждае атлетът, е дебела пържола, храненето на спортистите се разви в сложен клон на науката заедно с научни списания и спортни лаборатории по целия свят. Сега се счита, че за интензивното изграждане или укрепване на мускулите е необходимо удвояване на необходимото количество протеини. Но тъй като обикновената диета съдържа два пъти повече протеини от необходимите за организма, не е нужно да се прибавят повече.

Както и всеки друг индивид, атлетите приемат повече протеини от необходимото, излишъкът им се превръща в енергия, което обикновено означава мазнини. Този процес може да създаде проблеми на атлета при трениране. Превръщането на протеините в енергия натоварва бъбреците – органите, които са свързани с екскретирането на неусвоените от организма протеинови остатъци. Излишното количество протеини може да доведе до загуба на калций от храната. Независимо от това добавките от протеин на прах, които обещават изключителни резултати и впечатляващи мускули, продължават да се продават в гимнастическите салони и специализираните магазини. Запомнете, че не допълнителните протеини, а упражненията изграждат мускулите.”

 



Гласувай:
144



1. stela50 - Поздрави ,Бвен...В момента приготвям поредната вегетарианска вечеря
05.03.2011 16:55
за моите деца . Те самите много изобритателно си съставят менюта
само с растителни храни .Колкото повече чета ,се радвам на избора им .
Хубави дни !
цитирай
2. bizcocho - Привет, бвен! Съгласна съм с тебе! ...
05.03.2011 17:20
Привет,бвен! Съгласна съм с тебе! :)
цитирай
3. tryn - Подкрепям, Бвен!
05.03.2011 18:50
В момента и ние вкъщи сме на диета – повече плодове и сурови заленчуци...
Слънчев следобед и весело настроение! :)
цитирай
4. bojo12345 - бвен, радвам се от сърце за ценната информация, която има тук за храните! Особено е важно за мен храненето на спортистите!!!
05.03.2011 21:34
"Връзката между депозирането на амилоид в такъните и дегенеративните заболявания и процеса на стареене при човека е била известна отдавна, но “изгодно” забравена"
Нека хората да знаят какво се крие зад "силната реклама" за колбаси, кренвирши и котлети!
цитирай
5. bven - На 1: Да, stela - децата са нашите учители!
05.03.2011 21:56
Те са умни, интуитивни и за разлика от нас - директно казват мнението си ,без да се интересуват от реакцията около себе си! Да са ни живи и здрави и да ни учат!
Хубава вечер и поздрави на цялото семейство!:)
цитирай
6. bven - На 2: bizcocho, радвам се на присъствието ти!
05.03.2011 21:57
Продължаваме с диетите, нали?
цитирай
7. bven - На 3: Трин, радвам се, когато чета такива хубави отзиви!
05.03.2011 21:58
И без това започват и другите пости - ние сме в първите редици!
Хубава вечер и почивни дни!:)
цитирай
8. bven - На 4: bojo12345, наистина за спортистите е важно да знаят всичко за храните !
05.03.2011 22:02
Аз знам, че много спортисти са вегетарианци и това изобщо не се отразява на спортните им успехи. Нормално е такъв човек да изразходва по-малко енергия за преработка на храната и да бъде винаги с положителни емоции. А и както се вижда, мускулната маса се получава при тренировки, а не при ядене!
Хубави почивни дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14832828
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава