Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 08:11 - Духът на рейки - част 3
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2046 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

2. Стриктна йерархия: възходящи и низходящи отношения

  В японското общество като че ли не съществуват отношения на равенство, тъй като то е общество, което по традиция се основава на военни правила и предписания. Отношенията са или с някой, който е с по-висш ранг, или с някой, който е с по-нисш ранг. Когато двама или повече японци се срещнат за първи път, йерархията възниква само за няколко секунди. В света на бизнеса, когато хората си разменят визитки, те ги прочитат и веднага разбират, дали другият човек е с по-висок или с по-нисък статус. Ако статусът на втория е по-висок, първият ще се поклони по-дълбоко.
Когато хората са равни от гл. т. на социалния статус, създава се изкуствена йерархия. Когато двама служители са на една и съща длъжност в дадена компания, единият от тях ще е постъпил по-рано в компанията, ще се е дипломирал по-рано в университета и ще е роден по-рано от другия. По-
възрастният от двамата се нарича сенпай, а по-мла- дият кохай. Един учител, всеки човек, който предава някакъв вид знание на друг човек, се нарича сенсей. Шефът се нарича шачо, а мениджърът, който е с по-нисък ранг, е бучо, качо или какаричо. Положителният аспект на този обичай е, че отношенията винаги са ясно дефинирани и на по-възрастните се отдава дължимото им уважение. В света на рейки това обяснява защо един учител се избира за цял живот.

3. Кокоро: Единство на ум и сърце
Това понятие вече бе разгледано подробно във втората ми книга, Рейки - наследството на д-р Усуи. Да обобщя: японците не делят себе си на сърце и ум, както повечето хора на Запад. Думата кокоро означава единство на двете.

4. Мълчание
Една стара поговорка гласи: "Разговорът е сребро, мълчанието е злато." В Япония тази поговорка би звучала по следния начин: "Който говори, е глупак!" Основният фокус на японската култура е насочен към интуицията, към усещането на това, което другите мислят и чувстват, а не към неговото обсъждане. Хората са научени да улавят невербалните знаци, идващи от заобикалящите ги и да не задават лични въпроси, които ще сконфузят другите и/или и самите тях.За майстора на невербалната комуника - ция    един поглед с крайчеца на окото е напълно достатъчен, за да разбере дали неговият бизнес партньор ще се съгласи или не с предложената сделка и как трябва да продължи с преговорите. Бърз поглед в стаята е всичко, от което се нуждае един японец, за да обясни нещо, за което на западния човек ще му трябват  петнайсет минути. Това, което е характерно за японската корпоративна култура на вземане на решения, е: никой не говори и всеки, с изключение на чужденеца, знае какво става!
В японската рейки практика има много малка нужда от разговори. В идеалния случай практикуващият трябва да разбере от какво се нуждаят другите, използвайки техниките рейджи-хо и бьосен, описани по-нататьк.







Гласувай:
12



1. stela50 - С духът на Рейки ,началото на хубав ден ...
18.03.2011 09:54
Благодаря ти, приятелко !
цитирай
2. bven - нА 1: Таня, Япония е много различна - Основният фокус на японската култура е насочен към интуицията, към усещането на това, което другите мислят и чувстват, а н
18.03.2011 19:53
Мисля, че ние трябва да се научим да взимаме най-доброто от другите народи, включително и лечението с рейки!
Хубава вечер (дъждовна!) :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14909799
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава