Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 08:22 - Храната на греха (11)
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 7020 Коментари: 10 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             ІІІ ЧАСТ - МЕСОТО, ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ И ДУХОВНОСТТА

“Но Данаил реши в сърцето си да не се оскверни от изрядните ястия на царя...” 49

След като разгледахме влиянието на месото върху човешкото тяло, нека видим нещо още по-важно - как влияе върху психиката и ума на човека. Този вид въздействие е трудно да бъде строго научно доказано и експериментално проверено, но за него има косвени доказателства. Това са свидетелствата на хора, достатъчно духовно просветлени, за да усетят негативното влияние на месото върху човешкия разум.

Още от най-древни времена има такива свидетелства дори сред езическите цивилизации. Например “Питагор е смятал месото за помрачаващо здравия разум и е предупреждавал съдиите да не приемат месо най-малко 12 часа преди съдебния процес” 50

Но с още по-голяма сила и авторитет за силата на вегетарианството ни говори случката, описана в пророческата книга на Данаил, един от най-големите юдейски старозаветни пророци. Какви, мислите, са били, вече споменатите “изрядни ястия на царя”, предложени на Данаил и другарите му? Неминуемо сред тях е фигурирало и месото. Царете на този свят се хранят с месо. А от друга страна, както вече отбелязахме в началото, месото е КЪРВАВИЯТ ЦАР на храната в света на Сатана. И дяволът го предлага като царско ядене. Но християните не са от този свят, нито трябва да ядат от изрядните ястия на земния цар.

Въздържанието от царските ястия може да донесе изобилни благословения. Случаят с Данаил и тримата му другари е достатъчно красноречив. Те ядяха само зеленчук, но “на края на десетте дни техните лица изглеждаха по-красиви и по-пълни от лицата на всичките юноши, които ядяха от изрядните ястия на царя.” 51 Но още по-впечатляващо е духовното просветление, което те получиха като награда за въздържанието си: “А на тия четири юноша Бог даде знание и разум във всяко учение и мъдрост; и Данаил можеше да проумява всички видения и сънувания.” 52

Вече споменахме, че в Стария завет Бог забранява употребата на някои видове меса, например свинското, като нечисти. Това е свързано и с тяхното влияние върху психиката на консумиращия ги. В Новия завет пък не случайно Исус Христос изгонва бесовете (нека обърнем внимание, по тяхно желание) в стадо свине, които впоследствие подивяват. 53 Това е символ и знак, че свинското месо като приемник на нечисти сили влияе отрицателно не само върху тялото, но и върху психиката и ума.

От друга страна как да си обясним факта, че в новозаветните текстове няма недвусмислено послание, че християните не трябва да консумират месо? Отговорът е, че не му е било времето – че категорична забрана на такава широкоизползвана храна би била пречка в периода на масовото разпостранение на християнството. Още повече, че от гледна точка на спасението месото не е решаващ фактор. Но от гледна точна на съвършенството в служението винаги е имало просветлени светии, християнски групи и общества, водени от Святия Дух, които не са толерирали използването на месото за храна, защото са чувствали, а и защото са имали откровение, че то по някакъв начин възпрепяства действието на Божия Дух в човека. Като такъв пример в България можем да посочим богомилите, както и Иван Рилски. Не е случаен и фактът, че за очистване на душата по време на пост не се приема храна от животински произход.

В модерното ни съвремие тези древни духовни истини за месото стават все по-актуални и все повече изследователи, диетолози и лекари застъпват тезата, че месото влияе негативно на човешката психика. Д-р Патрик Пиетрони54: “съвременните месни диети са не само потенциална причина за заболявания, но и биха могли да притъпят чувствителността, да ограничат възможностите за съзидателност и да се намесят в личностната еволюция... умът се прояснява и чувствителността се засилва чрез вегетарианската диета.” 55 Диетоложката Аннмари Колбин: “От духовна гледна точка месото ни запазва свързани с физическата реалност и материалните съображения, подтикващи ни да манипулираме и да разширяваме нашата територия, нещо, което е гледна точка на всяка война. Прекомерното хранене с голямо количество месо потиска чувството на единство с вселената. То може да подхрани чувства за собствена непогрешимост, нетърпимост към околните шумен вариант на арогантност, при която се изисква централна рола на сцената и се търсят врагове.” 56 На подобно мнение е и известният български лечител Петър Димков: “Консумацията на много месо предизвиква натрупване на чужди вредни вещества, влияещи отрицателно не само върху физиката, но и върху психиката на човека: характера, темперамента, емоционалната нагласа, волята и пр.” 57

Освен това “при популации с висока консумация на месо съвременните психиатри са наблюдавали внезапни враждебни избухвания и преобладаването на гняв, както открит, така и потиснат. В тази връзка е интересно да се отбележи, че в Индия хилядолетия наред месото се препоръчва като съставна част от храната на раджпутите, каста от воини и управници. Противно на тях брахмините, които се посвещават на науката и духовния живот и които не участват в битки, месото е забранено (което не означава, че религията им като цяло е истинна, а че само борави с някои истини, б.а.). Това е макар и малка подкрепа на хипотезата, че човекът има двоен биологичен потенциал и че той може да бъде насочен към по-агресивно поведение чрез консумация на месо.” 58

Но нека не се заблуждаваме, че въздържането от месо ще ни превърне автоматично в уравновесени и добри хора. Длъжни сме да отбележим, че то е само един от многото фактори, способстващи за тази цел. Неяденето на месо не е панацея за психическите и моралните проблеми на хората, нито е гаранция за разрешаването им. Има хора месоядци, които са благородни, както и вегетарианци, които са зли (Хитлер например е бил вегетарианец). Тези случаи, разбира се, са изключение от правилото, които го потвърждават. Принципната позиция е, че въздържането от консумация на месо все пак е един от факторите, които могат да ни отдалечат от агресията и психическата нестабилност. Това е от особено значение сега, във времето, за което Божият Дух ни открива, че е последният отрязък от човешката история, времето, в което моралната деградация приема все по-чудовищни размери. Това е един от начините поне малко да осуетим триумфиращия ход на настъпващото зло в нас и извън нас и да подготвим пътя за доброто.

Спасителният план трябва да приключи с връщане към онези начала, които Бог е установил още в райската градина. Това са спазването на моралния закон чрез живот в Духа и разбира се, неупотребата на месото за храна. Невястата трябва да посрещне Жениха Си Христа със служение и живот, напълно очистен от всеки грях, включително и от кървавия грях да убива живи топлокръвни същества и да се храни с труповете им. Първата Ева не се хранеше с месо, затова и последната Ева – църквата , също не трябва да го консумира.

 





Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. buditeli - Подкрепям казаното
22.03.2011 08:50
Вегетарианка съм и от собствен опит знам, че всичко това е вярно.
цитирай
2. karambol5 - Наистина се чувствам много по-д...
22.03.2011 09:52
Наистина се чувствам много по-добре ,когато не ям месо !
цитирай
3. bojo12345 - Вегетарианството е за препоръчване пред консумацията на месо.
22.03.2011 12:45
Дори много личности,за които не предполагаме, са били и са такива - Айнщайн, Сократ, Дж. Вайсмюлер и т.н.
цитирай
4. stela50 - Благодаря ти за тези постинги , Бвен ...
22.03.2011 13:18
Децата ми са вегетарианци и се чувстват добре ,а всичко ,което прочета
е важно за мен .
Честита Пролет и хубав слънчев ден !
цитирай
5. bven - На 1: Да, buditeli -
22.03.2011 15:15
и аз твърдя, че всичко, което е написано е истина!
Хубав ден :)
цитирай
6. bven - На 2: karambol5 , всички, които не консумират месоу се чувстват добре!
22.03.2011 19:56
Говорим за физическо здраве и психическа стабилност, хармоничност в отношенията към всичко и всички. Но всеки опитва и се уверява сам.
Добра вечер!
цитирай
7. bven - На 3: bojo12345 - много хубави факти за философи, спортисти и учени,
22.03.2011 19:59
а сигурно и много други. Много филмови звезди също спадат към вегетарианците и изглеждат отлично! То си е така - ти си това, което ядеш!:)))
цитирай
8. bven - На 4: Честита Пролет, Таня!
22.03.2011 20:01
Здраве, щастие и късмет на всички. Радвам се, че твоите деца са избрали своя път. Дай Боже, всекиму такава прозорливост.
Поздрави на всички и хубава вечер!
цитирай
9. inel379 - Не съм от хората, които не могат без месо!
02.04.2011 21:59
Консумирам, но рядко!
Явно такава е настройката на организма ми!
Много полезен постинг!
Поздрав!
цитирай
10. bven - На 9: inel379, аз години наред консумирах месо - уж за добро!
03.04.2011 15:30
После се оказа точно обратното и сега изобщо не ми харесва идеята да го ям. Но всеки има възможност да реши към какво да се насочи. Има време и за едно, и за друго. Най-важно е все пак нашето здраве! Погледни ги известните вегани от клипа !
Хубав ден!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868956
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава