Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 08:11 - Космическият Aрбанаси
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 9972 Коментари: 20 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         
(статия от в."Психо", бр.38/5.10.2001г. - aвтор Петър А.Вангелов)

На един от най-високите хълмове на изток от Велико Търново се намира загадъчното село Арбанаси, излъчващо ухание на здравец и чемшир, което, в ботаничен превод, означава "здраве и благоденствие".

Проследявайки произхода на името, стигаме до 1230 година, когато на 9 март Иван-Асен ІІ извоюва блестяща победа над ромеите при Клокотница. В резултат, "била възстановена българската власт над Родопската област ,   Беломорието и Македония. В пределите на държавата била включена и Арбанашка земя (Албания)" - пише проф.Васил Гюзелев. А в книгата си "Арбанаси", Йордан Димитров и Тодорка Драганова разказват: "Арбанаси получава името си от ония заселници - български боляри от най-западните краища, - които, заедно със свои селяни, дошли и се заселили край столицата. И понеже идват от Арбанашките планини, дали и името на това село - Арбанаси."

Тук, сред вековни орехови дървета, са разположени средновековни болярски къщи, защитени като замъци. По-късно, през ХV-ХVІІ век, към тях се присъединили най-богатите търговци в България; превърнали селището в търновска цитадела, складирала несметни богатства. Димитров и Драганова илюстрират този блясък: "Неделята била време за черкуване в петте църкви и двата манастира. Тежко пристъпвали арбанашките търговци в скъпите си, дълги сукнени кожуси, подплатени целите с лисичи кожи, украсени с копринени гайтани и със сърмени петелки. След тях бавно вървели прочутите арбанашки "кокони", облечени в коприна и кадифе, с дълги нанизи от пендари и жълтици, със скъпи накити от диаманти, сапфири, смарагди, рубини, изумруди и опали…"

"Арбанашките търговци водели оживена търговия в Италия и Унгария, Влашко и Молдова, Полша, Русия, стигали до Багдат, Персия и Индия." Така из целия древен свят се разнасяла славата на Арбанаси и непристъпния хълм.

Едва ли обаче само естествено природно защитената местност е довела тук аристокрацията на България. Това неуловимо и необяснимо влечение, което е пораждало желанието за заселване, няма само икономически и социалнопсихологически мотиви. Официалната наука стига дотук.

Изследователите на Арбанаси признават: "Още никой не е успял да разбули неговата тайна. Какви са били първите му заселници: висши боляри или знатни придворни; архиереи или военачалници; прости парици или видни книжовници - още не се знае Науката не е дала с необходима категоричност утвърдителен отговор…"

Разбира се, наличието на римски път и стара крепост говорят за подчертан интерес още от римско време. Констатирайки само този интерес от хилядолетия у траки, римляни и българи, учените спират. Нататък следва тайственото, загадъчното, обяснимото с методите на религията и окултната наука. Защо от хиляди български хълмове, точно този фокусира вниманието на общества и култура от различни епохи? Самият факт, че на площ, достатъчна само за едно малко селище, православието изгражда 5 църкви и 2 манастира, говори за Божествено присъствие. Последното, по думите на вярващите, е реалност за всяка българска църква, но на Арбанаси като че ли духът говори по друг начин: по-силно, по-свободомислещо и по-благоговейно.

И обществеността е изправена пред учудващо съжителство на християнски иконографски канони, антични философски образи и окултно-астрологични рисунки; и всичко това - под покрива  на най-старата църква "Рождество Христово". Вече с точност е датирано оригиналното стенописание на църквата в 1597г, докато галерията с античните образи е от 1638 г. Стенописът съчетава "Дървото Йесеево" с 12 образа на антични философи, сред които Аристотел, Платон, Сократ, Омир - и сред тях Иисус Христос. Неумолимият съдник – времето - отсъжда на помирено, вечно съжителство неканонични, "езически" образи с Господния лик, без да се смущава от тленните "декрети" за отлъчване от Светата православна църква на някои от тях. Пред Бога, всички правилно са обрисувани с ореол на светии, въпреки че един велик Сократ, в следващото си прераждане, е вече великият Лев Толстой и е отлъчен от църквата - уж като "еретик и богохулник".
image

image
     image
  Още по-голям интерес предизвиква стенописът "Колелото на живота" в същата църква. Около централното, животворящо слънце, са предадени четирите основни елемента на Битието и четири състояния на материята - огън, въздух, вода и земя. Също толкова са и "техните биопсихологични съответствия - темпераментите - пише астрологът Влад Пашов. Всеки от четирите елемента има по три проявления - по едно проявление във всеки един от трите свята на нашия Космос*. И така, получаваме 12 проявления на четирите елемента, които представляват 12-те знака на Зодиака, които пък имат отношение във външния Космос с 12-те зодиакални съзвездия." Затова, в стенописа над четирите елемента са обрисувани "12-те зодиакални знака (съзвездия), като проявление на тези 4 основни елемента" - казва Влад Пашов. Космично-иманетните признаци на стенописа превръщат "Колелото на живота" в печат на Космоса за Божественост - както на църквата "Рождество Христово", така и на целия Арбанаси.

               image

 Космичният печат на Арбанаси има и своите окултно-енергийни основания, непознати на църквата. Те се дължат на едно незабележимо за човешкото зрение, но видимо и осезаемо за ясновидците животворно лъчение. То представлява тайнственият магнетизъм, привличащ тук жреци и знатни велможи, архиереи и книжовници; то е притегателната сила, събираща 7 църкви на едно място. Тайната я научаваме чрез Словото на Учителя Петър Дънов.

Именно затова Учителят, когато започва да пише святата и силна с магнетизма си книга "Заветът на цветните лъчи на Светлината" (1912г), не остава да пребивава във В.Търново, а я написва именно в Арбанаси, защото в Арбанаси са Божествените енергии! Защото в Арбанаси е слязъл Христовият дух!
Вергилий Кръстев описва този велик момент: "През август 1912 г. Учителят е във В.Търново и отива в село Арбанаси. Изкачва се на един висок връх на края на селото. Христовият дух се явява пред него и над него. Той чува и вижда: "Петре, даваш ли тялото, сърцето си, ума си и ще работиш ли за Мене?" Отговорът бил следният: "Слушам, Господи; да бъде Твоята воля както на Небето, така и на Земята!" Христовият дух се вселява в него. Имаме и личното признание на Учителя: "Да, Христос ме срещна в Арбанаси и ми говори… Христос е сега в България!" В продължение на 6 месеца, докато е писал книгата, Христос е бил в Арбанаси! Този факт превръща мястото в център с най-висша енергетика. Освен космическите вибрации, присъствието на Христовия дух обогатява мястото и с Христовите енергии и Арбанаси се издига редом с Витлеем, Назарет, Капернаум и Ерусалим.

И ако в началото започнахме със светската слава на Арбанаси, то нека завършим с неговата истинска, вечна, Божествено-космическа слава. Арбанаси притежава и двата вида, а коя ще остане в съзнанието ни, е въпрос на лично читателско предпочитание.


 



Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. magicktarot - Благодаря ти и за този постинг, Мария!:)
24.03.2011 08:52
И Арбанаси за мен е много привлекателно място. Малко встрани от темата - макар и не съвсем - това селище, както и доста други свещени места, е голям привлекателен център и за днешните велможи - сещай се кои са (и в миналото не са били по-различни - не че имам нещо против тях, просто отбелязвам). :)))) Тези хора имат невероятен усет към Свещеното и Силите... Поздрави и успешен ден!:)
цитирай
2. karambol5 - Невероятно място ! Едно от моите ...
24.03.2011 09:22
Невероятно място !
Едно от моите любими
Не искам да се сещам за онези ,които с присъствието си го сквернят .................
Но както се казва - за умрелите или добро или нищо !
цитирай
3. missionpossible - Поздравления за постинга!
24.03.2011 10:34
Не знаех за колелото на живота с особеното му значение тук и спецификите на изографисване на тази църква, нито историята с П. Дънов.
Благодаря
цитирай
4. stela50 - Невероятно и специално място ...колко отдавна съм била там .
24.03.2011 13:08
Благодаря ти ,Бвен ...научих нови и интересни неща .
Хубав и успешен ден !
цитирай
5. bojo12345 - Много е хубаво мястото и има прекрасна гледка към В. Търново!
24.03.2011 14:28
Само че много комерсиален вид имаше , когато го видях последния път. Дано духовното надделее над материалното!Хубав ден, бвен!
цитирай
6. bven - На 1: magicktarot, съгласна съм с теб, че Арбанаси е енергийно силно място!
24.03.2011 20:07
Но не твърдя, че днешните велможи го усещат - те просто са там, където им е най-добре. А лукс има на това божествено място. Само че този лукс е само за тях . Ще кажа, че един билет за музея струваше 5 лв ( колкото и за чужденците) и за църквата - също 5 лв!?!
България на българите ли е?
цитирай
7. bven - На 2: Те още не са умрели, karambol5 , но може би за тях е това изказване:
24.03.2011 20:10
"По-добре мъртъв, но жив за своята класа, отколкото жив, но вонящ политически труп!"
цитирай
8. bven - На 3: Езотерика има във всичко около нас, missionpossible ...
24.03.2011 20:12
Но идва времето всички тайни да паднат и ние да прогледнем най-много за себе си.
Хубава вечер!
цитирай
9. bven - На 4: Приятелко, радвам се, че се разходи отново на това скъпо място!
24.03.2011 20:13
Лека и спокойна вечер!:)
цитирай
10. bven - На 5: Божо12345, наистина Арбанаси има особено излъчване!
24.03.2011 20:17
Нека пожелаем на всички да го посетят и вече с нов поглед (и нови, по-добри цени) да запечатат неговата светска и космическа слава!
Нека българите да можем да посещаваме и усещаме истината за нашите природни и исторически места!
Приятна вечер!:)
цитирай
11. minchomin - Не съм ходил в Арбанаси, но ще ида! ...
24.03.2011 23:44
Не съм ходил в Арбанаси, но ще ида! Тази история е показателна за много други отговори на т.н. загадки. Няма нищо загадъчно, има само нужда от повече духовност. Обяснението за заселване на едно населено място се дава от Възнесените Владици. Всичко е енергия и всичко се привлича според подобието на енергийните вибрации. Подобното привлича подобното, така е на всякъде. Няма нищо чудно, че там са се заселили хора знаещи, можещи и разбиращи за какво става въпрос с факта, че са построили много храмове. Това че науката не дава обяснение по този въпрос е показател, че самата наука следва да си промени мирогледа и да престане да търси само логически обяснения.
цитирай
12. bven - На 11: Съгласна съм с теб, че подобните вибрации привличат и хора със сходни вибрации!
25.03.2011 09:56
А науката отдавна догонва езотеричните знания! За съжаление не всеки от нас приема подобни твърдения , но и това зависи от честотата на вибрациите!:)))
цитирай
13. inel379 - Енергиите, които владеят Арбанаси се предават на всеки, който го посети!
02.04.2011 22:11
Невероятно място!
Захранва нуждата ни от истинска духовност!
Благодаря ти!
цитирай
14. bven - На 13: inel379, радвам се, че си усетила енергията!
03.04.2011 15:25
Защото много посетители усещат само как миришат парите!:)))
Бъди щастлива и успехи!:)
цитирай
15. анонимен - uZGsjrjLXGlWvGT
24.05.2011 03:16
That's way more clever than I was extpeicng. Thanks!
цитирай
16. анонимен - uZGsjrjLXGlWvGT
24.05.2011 03:17
That's way more clever than I was extpeicng. Thanks!
цитирай
17. анонимен - oHLFixpYiPhJKnxIdq
24.05.2011 04:34
Stands back from the keyboard in amzaeemnt! Thanks!
цитирай
18. анонимен - NKnCbcbx
24.05.2011 05:04
That saves me. Thakns for being so sensible!
цитирай
19. анонимен - dSQReuRVncD
24.05.2011 13:14
Hey, that's the geratest! So with ll this brain power AWHFY?
цитирай
20. анонимен - ZUVBiqki
24.05.2011 14:36
tG0QTx <a href="http://nlbibjqftfhc.com/">nlbibjqftfhc</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866526
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава