Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2011 08:06 - Посланията на Богородица, Дафина Ангелиева-Ленци
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 9665 Коментари: 16 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Предговор
Настоящата книга е плод  на дългогодишно проучване на европейската история от една нетрадиционна гледна точка. Тази на монархическите традиции, тяхната собственост и други християнски книжовни паметници. Книгата представлява пъзел, чиято крайна цел е да докаже фундаменталния принос на тракийската цивилизация и нейните приемници. Това са размножилите се, в по-късен етап, народи и културни общности носители на европейската и световна цивилизация.
В духа на новото културно единение на хората в Европа, в ритъма на новите технологични възможности започва да излиза една напълно обективна истина за историческите събития. Почти интуитивно тя е открехната от една любознателна жена, която е имала късмет да попадне в древна фамилия в Италия като съпруга на наследник. Преразказът на нейната древна и сегашна история въвежда в един свят, който изтъква аргументи в подкрепа на преосмислянето на съвременната ни представа за някогашния свят.

Книгата представлява трилогия, която започва с историята на една древна съдба, преминава през живота на една съвременна жена и се потапя в исторически факти и тълкувания. Те са вдъхновени от несъгласие с общоприети древни неистини. Книгата учи читателя как да чете древните текстове от Библейския речник и други по-стари автори, при които процепите към истината не са така старателно замазани от конюнктурни политически и икономически интереси.
В полза на тези, доскоро апокрифни възгледи, новите технологии и най-вече интернет, предоставят идеална възможност за проверка на аргументите. С това книгата придобива по-скоро смисъла на забавно четиво за преоткриване насобствената ни представа за историчност.

. . . Една съдба се повтаря след близо десет века.

Занесла в утробата си плода на любовта си, една българка започва нов живот със своя съпруг италианец в Болония. Занизват се делници и празници, проблеми и радости и се раждат и порастват две момчета. Мъжът продължава да пътува много и жената залисана в грижите за семейството и децата, започва един нов живот, в който все по-рядко намира събеседници. Носталгията към родината започва да копае дупки в душата й. В желанието си да общува се превръща в „Странджата”. Това име и дават онези българи, които по неведоми пътища успяват да избягат от диктатурата в България и търсят препитание в Италия. Тя ги посреща в дома си, където понякога се събират по толкова, че спят по земята, гощава ги и им дава направление в желаната посока на мечти и очаквания. Доста години след това племенникът й, който пристигнал в Италия и търсел подслон в Милано, се обърнал към един свой приятел, който му препоръчал услугите на „Странджата”, без да подозира, че това е собствената му леля.

Срещата

Впечатлени от слуховете за „Странджата”, един екип от фотограф, оператор и режисьор от България, завладени от любопитство, пристигнахме в Болония.
Предстоеше ни среща, чрез която щяхме да се опитаме да си отговорим на въпроси, които подсъзнателно всеки българин от рождение носи свити в душата си. Говореше се че мистериозната личност „Странджата” бе открила източници, чрез които хвърляше светлина в дълбоката древност на нашия народ.
Посрещна ни една изключително енергична с приказно жизнен и палав поглед жена, на която трудно можеше да се определи възрастта. Спрямо духа й, тя бе древна, а спрямо любопитството и любовта към живота още дете. Спрямо мъдростта, събрана от нелеката си адаптация към новата си родина, изглеждаше харизматична и силна. Разговорите ни тръгнаха спонтанно, сякаш се бяхме наговорили, а може би тя отдавна ни очакваше. Масата, на която седяхме, бе отрупана с красиви прибори и голям еврейски свещник с шест свещи. В дъното на кухнята кротко къкреше ухаеща на вкусотия любимата й манджа – Болонско рагу, което заедно с голямата тенджера със спагети, бе традиционният начин, с който тя посрещаше гостите си от България.
- Г-жо Ленци, разбрахме, че сте открили неизвестни досега факти около историята на нашия народ и че става дума за времена, преди тези споменати в учебниците ни. В какво всъщност се изразяват откритията?
- През 1974 година се намирах в Истанбул със съпруга ми. Трябваше да остане на работа три месеца. Там в сънищата ми се появяваше света Богородица, казвайки, че ще ми даде истината. Минаха много години, но този сън не излизаше от главата ми. Ето, че най-после се случи думите и да излязат наяве. Момент! – Ленци изчезна в тъмните коридори на аристократично и артистично подредения си дом и бързо се върна с куп книги в ръце. Сложи ги на масата и закачи услужливо висящите нагърдите си очила. Поглеждаше ни сякаш искаше да прелее дългогодишното си убеждение и, подпирайки се на цитати от книгите, започна да разплита пред нас една нереална действителност, която изостри до краен предел любопитството ни.
- Деца, може да ви се струва налудничаво, но предварително искам да ви кажа, че нищо от това, за което ще стане дума сега, не e моя измислица. В търсенето наистината, насочвана от нещо, което за мен е съвсем естествено, както и да звучи за други, попаднах на няколко книги, чрез които въпросите, на които търсех отговор, вместо да стават по-малко, набъбнаха лавинообразно. Стана ми любопитно и започнах да търся пресечните точки – местата, където фактите, които научавах от книгите, се припокриват.
Слушайки, забравихме къде сме – това бе светът на Дафи.

География на събитията

Вече прилично нахранени и пийнали по една две чаши местно, червено вино, започнахме пътуването в историята, по пътеките на Дафи, из дебрите на големите политически и икономически интереси на човечеството.
Тя отвори първата книга показвайки ни страницата и текста, който трябваше да разбираме и започна:
- Тук, деца мои, съм започнала така:
Ако е вярно твърдението, че всяко нещо има смисъл, само ако се е случило наопределеното място и време и с определения човек, и по определен начин, то историята, която знаем, ни поставя повече въпроси, отколкото да ни дава отговори. По тази причина реших да поразровя пъзела, завързан през времето от силните наденя, които се знае, че пишат историята, с приоритет на собствените си интереси.
Като всяка житейска мисия, сякаш всичко започна съвсем случайно, на случайното място и време.
И така, разпръсната днешната история на Европа, никога не е била в състояние да ме убеди в своята истинност. Географското положение на събитията също.
Неволно следвайки логиката на събитията, съм си задавала въпроса – как са успявали хората с оскъдните за времето средства за придвижване да се местят и да изминават такива големи разстояния? Какво ги е карало да го правят?
За да стигне човек от днешен Рим до Йерусалим, разстояние, което никак не е малко – е било абсурдно. Става въпрос за повече от 4000 /четири хиляди/ километра. Любопитна подробност е, че Свети Павел често е изминавал това разстояние, и съм се питала как е ставало това, след като за хората е било проблем даже когато се е отнасяло за 20 километра.
Очевидно, че малко преди да бъде открита Америка от Христофор Колумб светът,на който дължим сегашната си представа за история, е вярвал, че земята е плоска, че всички планети се въртят около нея и че краят се е намирал по Атлантическото крайбрежие. Именно тези хора, с тесните си представи за глобалност са писали историята, отново в рамките и по подобие на същите тези ограничени свои схващания и преди всичко, за да придадат по-голяма значимост на собственото си историческо присъствие, без да отдават “излишно” значение на фактите. А именно тези пропуснати факти са довели до неправилно тълкуване и до последвалото изкривяване на историята до такава степен, напомняща четящия библията дявол.
Иска ми се да започна с това, какво всъщност означава – БУЛГАРИЯ. . .

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:aPMLOWFlHdwJ:dariknews.bg/view_article.php%3Farticle_id%3D464530+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0,+%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&source=www.google.bg

Галерия "Любимо" с удоволствие Ви кани на представянето на книгата "Посланията на Богородица" на Дафина Ангелиева - Ленци, на 08.01.2010 г. (петък), в залата на Исторически музей - гр. Благоевград, от 18:30 часа. 
Авторът на книгите „Кажи си името” и „Посланията на Богородица” – Дафина Ленци е родена в България, но живее тридесет и четири години в Италия. Първата ѝ книга „Кажи си името” излиза от печат през 1994 година и проследява родословното дърво на известната италианска фамилия Медичи, чийто корени според нея стигат до България. 
С цел възвръщане на историческото достойнство на народа и нацията, едно тридесет и три годишно вдъхновение се появи на бял свят като малко и извънредно интересно четиво – книгата „Посланията на Богородица” на Дафина Ленци. 
Ако приемем, че човешката еволюция е процес, който се случва от векове наред, следвайки хронологията на събитията във времето ще забележим, че подобно на театър в него са взели участие всички нации. По отношение на приноса си обаче, има главни и второстепенни роли, чието значение и смисъл е променяно по разбираеми политически причини. 

*** 
Дафина Ленци повдига единия край на заблудите покриващи истината, която и без това напира да излезе в името на бъдещето на човечеството. Останалото е работа на свободния човешки разум и съзнание. 
Приятно четене и ведро мислене! 

Надявам се написаното да е събудило любопитството ви и ако не сте прочели книгата на нашата сънародничка, да я потърсите...




Гласувай:
22



1. yotovava - Непременно,
23.06.2011 08:15
благодаря за хубавия постинг.

Валя
цитирай
2. stela50 - Благодаря за представянето на тази книга ,Бвен ...
23.06.2011 09:20
Заслужава да се прочете .
Поздрави !
цитирай
3. ferdi - Наистина е заинтригуващо начало! ...
23.06.2011 09:35
Наистина е заинтригуващо начало! :)
Поздрави!
цитирай
4. pevetsa - За теб приятелко, топли прегръдки ...
23.06.2011 10:01
За теб приятелко, топли прегръдки от Русе :))))
цитирай
5. aqua2011 - Светла й памет
23.06.2011 14:53
Имах честта да бъда на последната среща с читатели по повод тази книга на графиня Ленци в историческия музей на Благоевград. Само десетина дни след това, я намериха починала в стаята й.
Невероятно ерудиран, артистичен, образован, изтънчен човек, посветил живота си на изследване и издирване на корените на Медитеранската цивилизация. Имала е възможността да се среща и разговаря с хора от висшите кръгове, историци и изследователи, проследявала е стъпка по стъпка фактите за развитието на културата, символиката, митовете, езика в целия средиземноморски регион като изненадващо и за нея самата е откривала винаги нишки водещи към българските земи, включително и в родовия герб на фамилията Ленци. Тя до последния си дъх се наричаше българка и милееше за родината си, издаде книгата си на български език, за да знаем и търсим корените си. Присъединявам се към поканата, който иска да научи повече за фактите, оставени от историята по цялата земя Медитерания, да намери и прочете тази книга.
Светла й памет и поклон пред родолюбието на една българска графиня.
http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50271_317175376616_8296395_n.jpg
цитирай
6. bven - На 1: Валя, приятните изненади са за предпочитане, нали?
23.06.2011 19:55
Хубава вечер !:)
цитирай
7. bven - На 2: Таня, може би малко по-късно стигаме до една хубава книга,
23.06.2011 19:56
но винаги можем да научим нещо за себе си и другите.
Хубава вечер!:)
цитирай
8. bven - На 3: ferdi, нещо прекрасно ще бъде с нас!
23.06.2011 19:57
Приятни мигове и хубава вечер ти желая!:))))
цитирай
9. bven - На 4: Поздрави, певецо!
23.06.2011 19:59
Благодаря за добрите чувства и бъдете щастливи - цялото семейство!
Приятна вечер!:)))
цитирай
10. bven - На 5: aqua2011, трогната съм от представянето на впечатленията ти за тази българка!
23.06.2011 20:03
Благодаря ти много - такива чувства може да извика у непознати само много харизматичен човек. Дано повече българи прочетат двете книги на нашата сънародничка (да бъде светла паметта й) и да осъзнаем богатството, което ни оставя. Поклон!
цитирай
11. amore - Привет! Трогателна и завладяваща история!
23.06.2011 22:00
Благодаря ти за прекрасното й представяне. Събуди желанието ми да я намеря и прочета тази книга. Колко хубаво е казано - да възвърнеме националното си достойнство. Ще си позволя да цитирам Друнвало Мелхиседек - "Когато погледнеш това перо на кондора, спомни си за мен /бащата/, но и за всички свои предци, на които дължиш живота си. Те са вътре в теб." Топла прегръдка!
цитирай
12. bizcocho - Определено ме заинтригува! :)
23.06.2011 22:06
Определено ме заинтригува! :)
цитирай
13. kotyopuh - Браво, Бвен! Умееш да представяш на ...
24.06.2011 00:16
Браво, Бвен! Умееш да представяш на аудиторията пламенно и заинтригуващо вълшебните книги, до които се докосва Душата ти! Поздравления!!!
Българите трябва да знаят своя род, Родина и произход! И българите, които са допринесли за разбулването на тази старателно пазена тайна...

Гордея се с теб :):):)
цитирай
14. bven - На 11: всички свои предци, на които дължиш живота си. Те са вътре в теб!
24.06.2011 10:40
amore, благодаря за хубавата мисъл. Щом сме тук в този живот, в този специален момент от живота на вселената, значи имаме и специална мисия. Нека бъдем готови да я изпълним! Радвам се, че ти хареса представянето на книгата и съм сигурна, че ще бъде оценена високо!
Хубав слънчев ден!:)))
цитирай
15. bven - На 12: Привет, bizcocho!!!
24.06.2011 10:50
Явно, ще трябва да я прочетеш!
Хубав ден и хубав празник!:)))
цитирай
16. bven - На 13: Благодаря за оценката, kotyopuh!
24.06.2011 10:52
Хубавото се харесва на всички, нали? Особено щом се говори за българи!
Хубав празничен ден!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866617
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава