Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2011 08:07 - Истини...
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 7332 Коментари: 8 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                               
                ДЕВАТА С МЛАДЕНЕЦА
Всички древни митове имат сакрален характер. Това означава, че митът е разказ , който е “извън времето и пространството”, т.е. разказаното не трябва да се обвързва с конкретно време и пространство, а това са принципни познания , верни в принципа си за “всяко време и пространство”. Трудността за разбирането им е в това , че те са предадени на символичен език. Такъв е и един от най-древните митове: “За Изида и Озирис”.

Съвременните медици познават в подробности всички фази от ембрионалното развитие на детето в утробата на майката. Тези фази хронологично следват една друга и така е при развитието , на който и да е човешки ембрион. Един съвременен компетентен медик спокойно би могло да се напише разказ , който описва фазите на развитие на биологичния човешки ембрион. Този процес на ембрионално развитие, ще бъде верен в принципите си за всеки човешки ембрион дори и след хиляди години. Ако разказът се “кодира” с езика на символиката ще стане неразбираем за всички , но понятен за мнозина.

Такъв разказ може да се напише и за “ембрионалното духовно развитие на човека” от някой, който познава принципите и последователността на фазите на духовното развитие на човека. Този разказ ще бъде верен по принцип за духовното развитие на всяко човешко същество и след хилядолетия.

Не съм сигурен дали аналогията е удачна и понятна, но считам, че ако сега съвременният учен може да опише фазите на развитие на “биологичния човешки ембрион”, то в мита за “Озирис и Изида” са описани фазите на развитие на “духовния човешки ембрион” т.е. фазите на развитието на човека по пътя на неговото духовно развитие. Мъдрост е да сведеш знанието и изкуството до техния общ принцип, но древните египтяни са го постигали.

Древността е “бедна” на съвременни технологии , но определено, макар и да не са били присъщи за цялото тогавашно общество, познанията на древните мъдреци за енергетиката на човешкото тяло и неговите енергийни структури, определено надвишава съвременните познания в тази област, дори и по причината, че модерният човек не полага усилия за развитието си в тази посока. Съвременната наука по редица причини, все още плахо, предубедено и скептично изучава този “раздел” от познанието.

Древната египетска култура е изцяло поставена на духовна и религиозна основа. Херодот пише, че е видял и опознал много народи, но така ревностно религиозни като египтяните не е срещал. По правило всеки сакрален (духовен) символ има и своя “материален” аналог по редица критерии, защото “невидимото поражда видимото, а видимото е отражение на невидимото”. Първичен и по-важен е винаги сакралният смисъл на символа, а неговото “материално” значение е “битово” значение , а също така и профанно значение, защото скрива сакралния му характер.

    
Непорочното зачатие


АтУмРа - могъщият Ум на Вечния Дух ражда двойките богове Шу - Тефнут и Геб и Нут. Последните (духовното и материалното) от своя страна раждат децата Озирис, Изида и Сет и Нефтида.

Това е великата деветка от лодката на Ра, която символизира и египетската космогония за сътворението на света, преди сътворението на ХОРата.

ХОР е десетият сред боговете и сътворението му е по мистичен начин.

Още в утробата на майка им Нут , т.е. още в областта на духовното и преди да се родят, Озирис и Изида са така влюбени един в друг, хармонията между тях е така пълна, че “семето на Озирис” /с други думи - бъдещето дете Хор/ е в “червото на Изида”,

Точно този момент прави възможно в мита по-късно, мъртвият вече Озирис да бъде "събуден" от магията на Изида и да бъде заченат Хор , който е главен герой на мита.

Това е един мистичен и трудно обясним момент, но особено важен за целия мит, защото още докато са в утробата на майка си, Озирис и Изида зачеват Хор (духът на Хор). Древните египтяни считат такова духовно сливане за възможно, тъй като полът е свойствен за телата, а не за душите. Също толкова мистично звучат и други твърдения, отнасящи се за Хор и Озирис, като например:

“Аз съм синът ,роден от баща си. Аз съм бащата, произлязъл от сина си”

В християнската традиция същата мистика има в думите на Христос :

“Аз и Отец ми, едно сме”.



Изида и Хор в блатата на делтата


Като наследник на Геб , Озирис е справедлив, благороден и обичан владетел над света , символ на всичко добро. Брат му Сет / символ на всяко зло / му завижда и с помощта на седемдесет и двама помощници прави преврат, като затваря Озирис в ковчег, който изхвърля в делтата на Нил.
Изида след дълго търсене открива ковчега на съпруга си, но Сет е предупреден за това , отнема от Изида тялото на Озирис и го разчленява на четиринадесет части, които разхвърля по цялата страна за да не бъдат никога открити. Изида скърби за съпруга си Озирис и след дълго търсене намира и по мистичен начин “съединява” частите от разчлененото тяло на Озирис. По мистичен начин, благодарение на големите й умения и познания, Изида и Озирис извършват отново духовно сливане, което без да има физически контакт, води до “събуждането на семето на Озирис”, което е в “червото на Изида” още от времето, когато и двамата са били в утробата на майка им Нут. От непорочното и мистично зачатие се ражда Хор, който е наричан от египетската традиция “син на Озирис, роден от Изида ;нямащ грях; млад син сред боговете”.Тъй като Хор е “наследник на наследника (Озирис)”, тронът на Горен и Долен Египет се пада по право на него. Узурпаторът Сет е наясно с това и преследва младенецът за да го унищожи. За да го спаси, майка му Изида бяга в “Делтата на Нил”, където подпомагана от богове и хора опазва живота му и го отглежда. Всичко това може да изглежда объркано, безсмислено и непонятно, но това е така поради трудностите , които поставя пред нас символичният език на сказанието. Древните египтяни са кодирали своите познания с езика на символиката, но в никакъв случай са нямали стремеж те да останат скрити и недостъпни за хората. Оставени са множество ориентири , за да може езикът на символа “да проговори на понятен език”.


           Светата Дева с Младенеца 
 

          image             image

Фигурата показва Изида, която кърми младенеца Хор. В християнската традиция идеята е развита с иконата на Девата с младенеца. Това е илюстрация на египетските разбирания за човешката енергетика. Египетската традиция нарича младенеца ХорСаАсет, т.е. “детето родено от Асет”. От страната на ръката, с която е прегърнала сина си и от страната на гръбначния стълб на детето Хор, фигурата показва осем “цветя” с техните стебла. Те символизират осем енергийни завихряния.
Самото дете Хор е център за това “ветрило от цветя”.

Две змии - едната под най-долната чакра при опашната кост, а другата увита около най-горната осма духовна чакра над теменната област, еднозначно определят, че става дума за енергийната система на човешкото тяло.

В християнската традиция светещият ореол около главата символизира енергетиката на тялото , а Библията описва змията около осмата чакра , като змията увита около дървото в РАя /рая/ , която изкусява Ева . Думата “Ева” на арамейски означава “змия”, а на еврейски “живот”.

Тази енергийна схема е в сила за всеки човек и когато става дума за отделен индивид, надали съществува “по-ясно говорещо” изображение от египетската “Дева с Младенеца”, което да събира в себе си :

“великата деветка за индивида”; - египетска традиция
”индивидуалната лодка за човешкия дух”; - египетска и християнска традиция
”личната страна Шамбала”; - индийска традиция
”АрУрРа-та, т.е. Аурата на индивида”; - египетска и индийска традиция
”личните 10 сефериота”; - египетска , еврейска традиция
”индивидуалната палма Тарика”; - ислямска традиция
”индивидуалният стълб Джед” ; египетска традиция
”Дървото на живота за индивида” и т.н.

Думите “индивидуално” и “лично” са употребени единствено за да подчертаят прилики и аналогии, а примерите подсказват, че както и да сменят терминологията си, различните религии, говорят за едни и същи познания по смисъл и същност.

Всъщност всички хора са много по-свързани и взаимнозависими, отколкото може да се предполага на пръв поглед и древните мъдрости , достигнали до нас, свързани с морала и духовността на човека, не са случайни, нито пък са “досадни дървени философии”, а отразяват познанието им за закони, които все още не познаваме и съвсем естествено не разбираме и отричаме.

  Енергетиката на Изида е защита и утроба, осигуряваща храна за подрастващия младенец. Изида има същата енергийна структура и на фигурата те са обединени в обща полусфера. С това е подсказано, че “Изида храни Хор с небесно мляко”, а Исус Христос казва :”Не само с хляб ще се храни човек, но и с всяко слово божие” .

Извън “енергийното ветрило” са показани маскирани фигури с ножове в ръце. Така е загатнато, че майката и младенецът имат и защитници и врагове (Сет и служителите му).



      Езотерична структура на човешкото тяло


       image



   Шумер         Египет        Израил

      image   image  image 

Рим    България
imageimage


                                                                                   Египетската традиция


Седемте змии кобри символизират енергиите, които поддържат жизнеността на тялото , назовавани от индийската традиция седем чакри на тялото. Скарабеят в центъра, символизира Ба /човешката душа/, която управлява тези енергии. Тя е тяхна сърцевина и в същото време и периферия, защото ги обхваща в тяхното единство, което е показано със седемте кобри над темето на главата. Човешкият дух, божествената искра /на Ра/ в човека, символизиран от богът сокол ХОР, обхваща в себе си всичко , което представляват ХОРата по същност и форма на проява на живот и разум.

Египетската традиция разглежда човека като единство на :

1.Физическо тяло - Шат или Сат

2. Жизнена сила - Аш или Ах

3. Емоционална душа , Астрално тяло

4. Жизнена душа - Хати

5. Рационална душа, разум, ум

6. Духовна душа - Шейди

7. Божествен дух - Ку



Шумерската традиция подобно на индийската , направо дава "разрез" на гръбначния стълб и разположението на чакрите

Еврейската традиция ги представя , като свещник, на който трябва да бъдат запалени седем свещи.

Светлината на свещите символизира енергията на чакрите, която трябва да бъде "запалена".

В древен Рим , Жезълът на Меркурий представя чакрите като стълб, около който са увити две змии, като аналогия на гръбначния стълб и енергиите на чакрите, циркулиращи в човешкото тяло.
Всички те са абстрактни символни модели , които отразяват в себе си едни и същи идеи.
Древната българска традиция използва геометричен модел, отразен в седемлъчевата розетка от Плиска.

Индия е страната на многото богове и преди 3000 години, когато питат един индийски мъдрец кой от многото богове е истински и кой е фалшива религия , той отговаря :

"Всичко е едно и също , само хората го  назовават с различни имена "

                                                                              копие от:      http://simvolika.hit.bg/p_DEVA/PP_I_DEVA.htm  




Тагове:   змия,   хор,   БА,   сет,   дева с младенеца,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави за постинга ,Бвен ...Започва хубав слънчев ден .
04.07.2011 09:22
Лек и приятен да е за теб ,мъдра ми приятелко !
цитирай
2. divna8 - По-късно ще прочета по-задълбо...
04.07.2011 10:28
По-късно ще прочета по-задълбочено, Бвен! Извини ме...
цитирай
3. bizcocho - Поздрав, бвен! Човек винаги има ...
04.07.2011 17:37
Поздрав, бвен! Човек винаги има защитна енергия от Светлината, която намалява, щом той се отдалечава от източника и'.
цитирай
4. bven - На 1: Всъщност всички хора са много по-свързани и взаимнозависими, отколкото може да се предполага на пръв поглед
04.07.2011 20:09
Нека е хубава и светла седмицата за всички, приятелко Таня!
Хубава вечер!:)))
цитирай
5. bven - На 2: Винаги си добре дошла, Дивна8.
04.07.2011 20:10
Мъдър и спокоен ден !:)))
цитирай
6. bven - На 3: Приемам това, Женя!
04.07.2011 20:11
Така е, човек като започне да си прави мудри, усеща най-добре енергията, от която има нужда:)))
Хубава вечер и много светлина!:)))
цитирай
7. mileidi46 - Tolkova mnogo znazi i simvoliki sa ...
04.07.2011 23:25
Tolkova mnogo znazi i simvoliki sa ni zave6tani,davat ni se neprekusnato i dnes..no izumitelno e kak tolkova sa zakurneli setivata ni i ostavame tolkova bezrazli4ni,bix kazala i bezotgovorni kum sobstvenoto si su6testvuvane i vruzka sus vselenata.
Prosto ne iskame da go premem.Blagodarq za interesnite postingi,koito pravi6,mila!leka ve4er i priqtna sedmiza za teb.:))
цитирай
8. bven - На 7: Милейди, добре си дошла.
05.07.2011 20:35
Вяпно е , че ни се дават много знаци, но същевременно от много информация сме откъснати умишлено, така само който се интересува търси това, от което се нуждае. И който иска - чете и научава необходимото. Радвам се, че наистина харесваш тези неща, които и аз харесвам :) Пак се отбивай, когато можеш.
Хубава и лека вечер ти желая!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869771
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава