Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2011 08:08 - Древната космогония в новото учение на П.Дънов
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 11992 Коментари: 25 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

3. Музикалната концепция на Учителя Дънов

Темата за музиката присъства постоянно в педагогическата дейност на Учителя Дънов. Според неговите ученици тя е една от любимите му. Многобройни са изказванията, разговорите и беседите,посветени на музиката. Освен като цигулар и композитор, той печели популярност и като теоретик не само сред последователите и учениците си, но и сред известни наши музиканти. Учителят говори за музиката не само като за изкуство,но и като за духовна работа в школата на Бялото Братство. Препоръчвал е на учениците си да пеят или да свирят на някакъв инструмент и нещо повече: да прилагат законите на музиката в живота си т.е. да живеят музикално. Защото “има музикални гении,които се раждат такива, но всеки човек може да се опита да пее или да свири.
Всеки човек,който е живял по Бога е музикален и неговата песен или свирене има сила. Този, който живее един егоистичен живот и е обичал само себе си, не е музикален. Истинският музикант има самоотричане. Той е организирал своя живот. Дори и материята може да се организира с въздействието на музиката. Ще знаете, че музиката е във всичко. Всяко нещо, което вършите в живота си, вършете го музикално. Говорете така, че в думите ви да има музика.”
Част от инструменталните композиции на Петър Дънов не са нотирани, какъвто е случая с “Българска идилия”. Те са изпълнявани пред слушатели на лекции или в по-тесен кръг от ученици. Липсата на всякакво желание за творческа кариера у автора е причина тези произведения да останат без нотен запис. Но има друга част, която е записана от учениците му с музикална култура и образование. Това са предимно песни, наричани от Учителя “окултни упражнения” и музиката към паневритмията. Според него в бъдещата музика все повече ще навлизат подобни влияния и мотиви и те ще дадат мощен тласък за новото й развитие. И наистина такива творби започват да се появяват - “Песни за новия Адам” на Владимир Панчев са вдъхновени от песни на Учителя.
“Окултни упражнения” - самото заглавие подсказва, че това не е обикновена музика , написана за концертни изяви. Прави впечатление, че на организираните и в днешно време концерти с музика на Учителя не се ръкопляска. Така тя се доближава повече до древно свещенодействие и на преден план излиза функционалната й приложност. В тези мелодии е вложен нов скрит смисъл, непознат досега за земната музика - “един строеж в мелодията и музикалната архитектоника, които бележат нов вид вътрешна сила и дълбочина.” За да откриеш такъв вътрешен смисъл, трябва да усъвършенстваш концентрацията си и да осмислиш и преживееш всеки тон и всяка дума, да потърсиш духа на музиката. Защото “Духът не е нещо обективно.Ако искате да го познаете в музиката, ще го почувствате в съотношението между тоновете. Невидимото, неуловимото в музиката и словото, това са проявите на Духа.”

Музиката се проявява и в трите свята - физически, духовен и Божествен. Всяко едно действие и мисъл дават отражение в същите светове. Например “ако един музикант композира един час, два часа трябва да се моли, защото той е отговорен за своите произведения. Те ще въздействат на хората, а това въздействие трябва да бъде добро. При това той ще носи отговорност не само в един живот. Няколко прераждания поред той ще носи последствията на своята музика, която е пратил в пространството и тази отговорност ще го следва и на земята и Небето.”
Музиката носи живота в себе си. Където има живот, там има и музика. Според Учителя музиката има разностранно въздействие и всеки може да си служи с нея, за да постигне някакъв успех. Различните хора обаче са развили до различна степен музикалното си чувство - “едни имат развито чувство за време, други за ритъм, а трети за мелодия.” Оттук става ясно, че различно ще бъде и самото въздействие върху помагащия си с музика. Диапазонът се простира от строго индивидуално до универсално влияние.

Интерес представляват всеобщите функции на музикалното изкуство:
• лечебно-успокоителна
• духовно и творчески съграждаща
• хармонично-възстановяваща
• педагогическа

“Когато човек започва да пее, настъпва разширение на капилярите, кръвообращението става леко, изхранването на отделните части и органи е по-пълно и оттам и общото разположение по-добро…Щом музиката улеснява кръвообраще нието, тогава и болките престават…Когато човек с години не може да свърши някои работи, като изпее няколко песни - свършва ги в много кратко време.”

За всяко състояние има съответна музика. Човек трябва да знае с каква музика да се излекува, как да трансформира енергията. Учителят прилага такива указания към някои песни, а на бъдещите поколения оставя развитието на музикотерапията. В учението на Беинсб Дуно се твърди, че музикантите са едно благо за човечеството. Те могат, без сами да знаят това, да трансформират състоянията на хората. “Един цял народ може да се промени, да се насърчи и да се вдъхнови….Да знаете колко пъти те са намалявали страданията на хората и колко пъти са ги спасявали от отчаяние….Музиката стопява всички мъчнотии…И змиите се укротяват с музика.”
В учението на П.Дънов се боготвори музиката на природата. “Цялата природа е един величествен оркестър. И органите на човешкото тяло се подчиняват и работят най-добре под действието на различните музикални тонове от гамата.” Много от композиторите търсят връзка с природната музика, затова и има такова звукоподражание и звукоизображение в музиката от най-древни чак до наши дни.

Според Учителя музиката се е появила в човешкия свят, когато се е пробудило съзнанието. Като творческа проява у човека то датира от около 3000 - 4000 г.пр.Хр. Музикалността на даден човек личи от изследването на неговия череп. За да изпълняваш музика не е нужно само да си музикален, но и да имаш определена нагласа, формирана от собствените мисли, чувства и воля. “Обикновената музика може се изпълнява по всяко време и при всякакво състояние. Когато обаче изпълнявате окултни упражнения, трябва да намерите за това съответното време и във всеки тон да вложите мисъл, чувство и воля.”

За Питагор Вселената е хармония на звучащи небесни сфери. Този космогоничен възглед при Дънов придобива друг нюанс. Метафорично изразен светът представлява божествена арфа и всеки човек е отделна струна от нея “Върху арфата на Великия Майстор има още много струни. Заедно с тебе понякога един след друг, а понякога вкупом като акорд ще звучат и други тонове. Все едно, че разговаряш с тях, за да се образува мелодията, сътворена от Великия Компонент. Отделното звучене на тоновете е много важно, тъй като всеки от тях влиза в мелодията. Всичко следователно трябва да бъде чисто, красиво и изящно. Може на някого да се види незначителна неговата роля…но той забравя, че е частица от общото и е отговорен за неговия цялостен вид.”
В тази връзка звучи и твърдението, че всеки човек е изграден върху един основен тон, който определя живота му. “Трябва да познавате основния тон на всеки човек и според това да определите обходата си с него.”
За да общуваш чрез езика на музиката, трябва да познаваш и нейните основни тонове. Подобно на орфизма и тук се открива смислово значение на отделните тонове от естествената природна гама (по седемте основни тона).

Наблюдава се и известна многопластовост на тоновете: “Всеки един тон съдържа още шест тона в себе си. Ако не се изпее правилно, да се включат и седемте тона в него, той няма съдържание. Следователно всеки тон съдържа всички тонове в себе си, но главният е важен, а останалите шест са допълнителни. Когато между седемте тона има хармония, те изпъкват един след друг, т.е. онова, което човек чува като един тон, всъщност е цяла една мелодия. В този случай тонът, който се чува е една форма,в която се изразява съдържанието - останалите шест тона. “

“До” е тон на Любовта и се стреми към “ре”, който е първа проява на Свободата. “Ми” представлява подтикът на Истината в духовния свят, а чрез “фа” тя се придобива. Тонът “сол” е Мъдростта и стремежа, които се постигат в “ла” - реализирането на нещата. “Си” е най-високото стъпало, до което човек може да стигне и да отвори врата за преминаване от една гама на живота в друга.






Гласувай:
19



1. yotovava - Неслучайно чудовището на Франкенщайн
14.08.2011 09:20
се умирявало от мелодия.

Валя
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Седемте тона на живота ...
14.08.2011 10:57
Много хубаво звучи! Благодаря ти, Мими. Да, музиката е като светлината за нас...
Хубав ден!
цитирай
3. tihatavoda - Цитатът е от: Лекция на Учителя , 6 януари 1933 г.
14.08.2011 11:06
" Кое е същественото в живота ? - Да развиете гласа си до три октави и половина . Ако на някого липсват само три тона , лесно може да постигне това . Колкото и да сте далеч от желанието да развиете гласа си до три октави и половина , ще работите върху себе си . Един ден ще постигнете всичко . Ще работите и ще бъдете и доволни , и недоволни .Ако сте доволни , вината е във вас , че не сте недоволни ; ако сте недоволни , виновни сте , че не сте доволни . Ще бъдете толкова доволни , колкото и недоволни . Анормално е да бъдете само доволни .Не ви обвинявам , че сте доволни и недоволни , но трябва да знаете , като сте доволни , защо не сте недоволни ; и като сте недоволни , защо не сте доволни . Разбират се само доволните и недоволните . Тази е правилната обмяна между хората . Двама доволни или двама недоволни не се разбират . Обаче , един доволен и един недоволен живеят братски помежду си . Единият е активен , другият - пасивен......."
цитирай
4. bven - На 1: Здравей, Валя!
14.08.2011 12:18
Как ти дойде на ума точно това!?!Макар че има резон - нали Орфей е укротявал и морските вълни с песните си?
Хубав и весел летен ден!:)))
цитирай
5. bven - На 2: Да, Наде - музиката ни съпътства от първия до последния ни дъх!
14.08.2011 12:21
Даже приемам , че Universe означава еднапесен! Това, което е целият ни живот.
Хубава почивна не деля!:)
цитирай
6. bven - На 3: Тихатавода, може и да е възможно да се развива всеки глас до 3,5 октави, но дали всеки се стреми към това?
14.08.2011 12:32
Колкото до правилната обмяна - един доволен и един недоволен - това е допустимо, защото противоположностите се привличат и има условие за развитие. Което е и целта на живота ни тук, нали?
Радвам се, че се включи в дискусията. Пак заповядай!:)
цитирай
7. stela50 - Поздрави , Бвен ... животът ни е една песен .
14.08.2011 13:06
Светлина ,надежда ,сила ,болка ,борба ...любов .
...“До” е тон на Любовта и се стреми към “ре”, който е първа проява на Свободата...
Прочетох с удоволствие ,благодаря .
Лек и приятен ден !
цитирай
8. bven - На 7: Добре дошла днес, приятелко!:))
14.08.2011 13:44
С музика денят е лесен, нали - твоят постинг го доказва:)
Хубав и лек неделен ден!:))
цитирай
9. mt46 - У някои хора
14.08.2011 14:16
има 1-2 тона, у други - повече... Рядко са тези, у които има всички тонове и полутонове... :))
цитирай
10. drd - "Музиката е един начин да оживее Природата за вас."
14.08.2011 15:03
"Аз искам моето сърце да бие ритмично, да се слее с пулса на Слънцето и правилно да изпраща енергиите си по целия организъм, както Слънцето изпраща енергията си по целия Свят."
"Ще заквася сърцето и думите си с Любовта, слуха и ума си - с Мъдроста, зрението и духа си - с Истината, ръцете и силата си - с Правдата, краката и подвига си - с Добродетелта."
"С Любовта всичко може.Любовта е сила, която слага в равновесие всичко."
цитирай
11. анонимен - Радка пиратка
14.08.2011 16:03
звучи в Космоса.
цитирай
12. bven - На 9: Марине, не знаем кой какво има у себе си като заложби и развитие.
14.08.2011 18:47
Нека да мислим в тонове и да бъде музиката винаги с нас. Всеки се развива по собствен път, в съответствие със собствените си планове. Хубаво е да звучи музика ...:)
цитирай
13. bven - На 10: "музикантите са едно благо за човечеството" , drd!
14.08.2011 18:50
Амин!:)
цитирай
14. bven - На 11: blagorodkе, всякаква музика може да звучи около човек.
14.08.2011 18:51
Съмнявам се обаче, че в Космоса хармонията е на основа на чалгата!:)))
цитирай
15. watchtowerman - bven, какво имаш предвид в заглавието си
14.08.2011 20:24
"Древната космогония в новото учение на П.Дънов" в думите "новото учение". Дали да разбирам, че има "старо учение" на Дънов, та се появява и "ново"?! Ако е "ново", кой е преработил "старото", че да е "ново"?! Ако е "ново", каква връзка за оригиналност, и автентичност, и богопомазаност има претеции да е то в сравнение със "старото", и че го замества?! Изобщо замества ли "новото" "старото?!, Ако е не, кому е нужно да се изявява "ново"-то, след като има "старо". Бях подробен във въпросите си, та дано разбереш накъде си подкарал тезата - а именно, да не би да е настанало време да се "обновява" "учението" на Петър Дънов?!
цитирай
16. kleopatrasv - “До” е тон на Любовта и се стреми към ...
14.08.2011 20:28
“До” е тон на Любовта и се стреми към “ре”, който е първа проява на Свободата. “Ми” представлява подтикът на Истината в духовния свят, а чрез “фа” тя се придобива. Тонът “сол” е Мъдростта и стремежа, които се постигат в “ла” - реализирането на нещата. “Си” е най-високото стъпало, до което човек може да стигне и да отвори врата за преминаване от една гама на живота в друга.
...
Чудесен завършек, Мария. Винаги с удоволствие посещавам блога ти и все намирам нещичко за себе си!
Според Лудвиг ван Бетховен-"Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия", а "Без музика живота щеше да е една грешка", е твърдял Фридрих Ницше
цитирай
17. bven - На 15: watchtowerman, далеч съм от мисълта да ревизирам учения или да създавам нови. Ние и така не се справяме с тези, които са ни дадени!
14.08.2011 22:10
Учението на Дънов е ново дотолкова, доколкото до преди няколко години (дори и сега) не се говореше за него и много българи не знаят дори кой е Беинса Дуно и какво е направил за България. Ще се радвам, ако съм полезна и се популяризира самото учение, както и космогонията. Това е и целта на постингите ми.
Дано съм отговорила според очакванията ти. Благодаря за коментара.
Хубава вечер и пак заповядай!:)
цитирай
18. bven - На 16: Клео, радвам се, че с нещо мога да допълня твоя енциклопедичен блог!
14.08.2011 22:21
Тайната на музиката е, че тя започва там, където думите свършват. В тялото ни
сърцето представлява тона “до”,
дихателната система – “ре”,
черният дроб – “ми”,
бъбреците – “фа”,
далакът – “сол”,
жлъчката – “ла”,
храносмилателната система – “си”.
Така вече знаем и всеки орган как участва в нашата песен , а Любовта – това е най-висшата музика, най-висшата поезия, най-висшата молитва. А певците на шестата раса ще бъдат живи слънца. Пътят им на Земята ще бъде само Любов и песен - ще лекуват болните и тежките им състояния, ще възкресяват мъртвите.
Според Учителя Бог непрестанно пее и създава нови светове и вселени. Непрекъснато старото се руши и Новото се създава. Цялата Вселена пее – Слънцето, Земята, звездите – всички пеят. Без музика светът не може да се подобри.
Нека само ангелска музика и космическа хармония чуват ушите ти, Клео! Хубава и лека вечер!:)))
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Както разбирам, животът ни е муз...
14.08.2011 23:24
Както разбирам, животът ни е музика, която трябва да почустваме и разбираме, за да бъдем в хармония със себе си и околните.Тези, които успеят да го направят ще бъдат като малки слънца за всички около тях.Поздрави!!!
цитирай
20. inel379 - Когато истински чувстваме музиката, живеем с нея!
15.08.2011 09:40
Избирайки я според настроението, засилваме емоцията или я успокояваме!
Когато взема китарата в ръце, всичко в мен и около мен се променя, а щом се включат и другите...превръщаме се в една щастлива група мечтатели, които споделят одухотворено болката и радостта, общувайки с повече любов, благодарение магията на музиката!
Тя е вълшебство от нежност и сила!
С нея влизаш в буря или в небесно блаженство!
Потъваш и се издигаш, пътуваш навсякъде!
Завладява те изцяло!
Пречиства всичко и омиротворява!
Мисля че без нея ще ни бъде безцветно и празно!
Не мога дори да си представя деня!
Освен това е полиглот! Най-добрия!
Благодаря за хубавия пост!
Вълнуващ като музика летен ден за теб!:)
цитирай
21. bven - На 19: kasnaprolet9999, според мен животът е немислим без музика!
15.08.2011 14:00
"Всеки човек е музика: непрекъсваща, продължаваща и денем и нощем - и вашата интуитивна способност може да чува тази музика." - Хазрат Инайят Хан. Аз споделям това мнение. И от началото на началата звучи АУМ!:)
Радвам се, че се отби и ти желая хубав и музикален ден!:)
цитирай
22. bven - На 20: Инел, радвам се, че така чувстваш музиката!:)
15.08.2011 14:09
Според мен всеки човек има чувство за такт и хармония, независимо дали свири или пее! А пеенето с приятели е просто прекрасно събитие. Пожелавам го на всеки. Някога имаше много концерти на симфоничните оркестри - гостуваха и популяризираха класическата музика. Сега всеки слуша това, което харесва и дори се налага да слушаш това, което не ти харесва:) Шостакович е казал, че любителите и познавачите на музиката не се раждат такива, а се изграждат! А че музиката е съкровищница, в която всяка нация внася нещо свое за общо ползване - това е ясно на всеки. Не всеки знае обаче, че нашият такт 7/8 е космическия ни принос!
Благодаря ти, inel379, за прекрасното включване. Твоят коментар даде красив заряд на постинга и ме стимулира да си разровя музикалните спомени:)) Желая ти романтично-музикален и светъл ден!:)))
цитирай
23. watchtowerman - Аз съм музикален невежа
15.08.2011 21:43
относно музикалното творчество на Петър Дънов. Огкъде бих могъл да науча за музиката му, има ли в тях текст?
цитирай
24. bven - На 23: watchtowerman ,
16.08.2011 12:05
в нета има много информация по темата. Ето няколко линка:

http://www.bratstvoto.net/music/pesni_k.html

http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=33

http://www.youtube.com/watch?v=qoq8nKUHMJM

Надявам се, че съм полезна с даденото като за начало.
Хубав ден ти желая!
цитирай
25. freyja - Музиката е навсякъде около нас,
11.02.2013 12:47
за нейното влияние, особено в лечебен аспект, отдавна е писано и говорено...
Чудесен постинг, Бвен!

Благодаря!

Хубав, светъл и усмихнат ден!
Поздрави
С.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867183
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава