Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2011 08:08 - Храм-паметник Шипка
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 12570 Коментари: 19 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image

 

 

"Шипка - това е заключена врата. През месец август тя удържа един тежък удар, с който Сюлейман паша се помъчи да я пробие, за да мине в Северна България, да се съедини там с Мехмед Али паша и с Осман паша, за да разкъса руската армия на две части и да ѝ нанесе решително поражение". 

image
Храм „Рождество Христово” в гр.Шипка е известен в цяла България.
През месец април 1877 година, вследствие зверствата на османлиите при потушаване въстанието на българите в 1876 година, Русия обявява война на Османската империя. Кулминацонен момент във войната са боевете за връх Шипка на руси и българи с 35 000 арнаутска войска на Сюлейман паша. При боевете за селата Шипка и Шейново са разбити и пленени войските на Вейсел паша, с което се открива пътя на руската армия на юг. Земите тук са ням свидетел на подвига, проявен от руси и българи за възстановяване на България.


image
Затова този храм е паметник на вярата и християнския дух на Православна Русия, изказваща преклонението си пред своите синове, дали живота си за пребъдването на вярата. Храмът е изграден а от инициативен граждански комитет, основан през 1882 година от граф Н.П.Игнатиев, майката на легендарния пълководец и предрешител на войната ген.М.Д.Скобелев – Олга Скобелева, княз А.Н.Церетелев, княз Е. М. Лейхтенбергски, председател П.А. Василчиков и др. Главен архитекст е Анатолий Й.Томишко – руски възпитаник от чешки произход. Строителството започва през 1885 година и се ръководи от архитект А.Н.Померанцев, а пряко от арх. А.Н.Смирнов. Майсторите са италианци и руснаци. Участват и много българи от съседните села.


image
image

image

image


image
Храмът е открит на 28 август 1902 година, в чест на 25 годишнината от Шипченската епопея. Наименуван е „Рождество Христово”, в памет на решителните сражения, станали в района на с.Шипка в дните на този велик християнски празник. Участват и оцелелите защитници – руски солдати и опълченци. Изграден е със солидна каменна зидария, а отвън е облицован с керамични плочи със специална глазура. Кубетата и первазите са покрити със слой от чисто злато. Заедно с фреските това придава един свеж и жизнен вид на целия този монумент. Корпусът е правоъгълен, трикорабен – кръстокуполен и на позлатените кубета са монтирани 10 позлатени кръста.

image
image
image   image

image

image

image

image

image
Главният вход е от запад. Стилът на храмовия комплекс е като на руските църкви от 17 век – тип московски барок. Северната и южната страна, както и главния вход,, са моделирани като аркадни галерии. Камбанарията има 17 камбани – най-малката е 20 кг,а най-голямата – 12 тона. Най-големият кръст – 4,5 м е монтиран на централния купол, а най-високата част е камбанарията с височина 53,35 м.

image

image
  image

image

image


image
Стенописите са зографисани на два пъти до откриването от художника Г.Г.Месоедов и довършени през 1957-1959 година от екип, начело с художника Н.Е.Ростовцев. На северната стена и колони (вляво от входа) са изписани български светци – Св.Кирил и Методий и техните ученици. На колоната до олтара е св.княз Борис I /Михаил – покръстител на българите. Изписани са и някои от най-новите български светии - св.Георги Софийски, св.Николай Софийски, св.Игнатий Старозагорски. Южната стена и колони (вдясно от входа) са списани паралелно на северната корабна част. На колоната до олтара е св.княз Владимир-покръстителя на Киевската Рус и приемника на славянската писменост. На стената са великите руски светци - св. Митрополит Димитрий Ростовски, св.архиепископ Гурий Казански, св.Антоний и Федосий Печьорски и св. Серафим Саровски.

В притвора и входа на храма може да видим сюжети от руската история, както и лика на св.княз Александър Невски. Две от иконите – Преображение Господне и Св.Николай Чудотворец, са подарени от офицерите и войниците на 35 - Брянски и 36 Орловски полк, сражавали се на Шипка.

image
Иконостасът е изработен от липово дърво и е изцяло позлатен. Проектиран е от арх. Померанцев и изпълнен от арх. А.Янг. Иконите са рисувани и подарени от монасите от атонския манастир „Св. Пантелеймон”. Светият олтар има основен – централен престол и още два – северен и южен.

  image         image
Допълнението в храма са плочите, зазидани в стените с изписани със златни букви имена на загиналите освободители в боевете около Шипка. На западната стена в храма са 4 плочи с имената на загиналите български опълченци.

image

image
Криптата на храма е оформена като един голям православен параклис, представляващ същевременно и пантеон. Главната галерия завършва в олтар с красив иконостас, а вляво и дясно са саркофазите- 17 на брой, с костите на загиналите воини и инициалите на съответната част. Общо в храма има 34 плочи. На тях са отбелязани 18491 загинали воини.


image
От 1965 година църковният дом е превърнат в паметник на културата. Духовниците са изведени от храма и той става поредния обект от туристическите забележителности, но не и молитвен дом. Функцията му като такъв е възстановена от 2005 година. С дейната помощ на Старозагорския митрополит Галактион манастирският комплекс е върнат на българската православна църква. Тя е действащ духовен център, където всеки човек може да дойде и да почерпи от Божията благодат и молитвено да вземе участие в Богослужението.


image

В непосредствена близост до манастира има магазин , откъдето можете да си купите кяквото ви душа пожелае за спомен от това красиво място, а на сергиите се продават всякакви изкушения и за тялото, и за душата. Затова  ние се насочихме към  прекрасните икони,

image

а оставихме водача ни да медитира над това:

image


Накрая , след като се разходихме из прохладния парк, се снимахме за спомен от този  августовски ден:

image

ПП:  Текстът е от брошурата на храмовото издание, а снимките са правени с камера и цифров апарат. Сигурно специалистите са забелязали известна разлика, но целта ни беше  да представим най-пълно този  национален паметник на свободата.




Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави ,Бвен ... Прекрасен постинг !
21.08.2011 11:32
С интерес прочетох и разгледах - снимките са много хубави .
Храмът блести с цялото величие на една горда епопея .
Хубав ден !
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Мими, Здравей!
21.08.2011 15:37
Развълнува ме... Много отдавна не съм ходила там, а сякаш не съм си тръгвала след твоя постинг. Хвърли мост през времето на една свидна за всеки българин памет. Благодаря ти!
цитирай
3. bven - На 1: Мила Таня, добре дошла на екскурзията!
21.08.2011 16:35
Благодаря ти за хубавите думи, надявам се да си усетила красотата и хармонията на това свещено място за българите. Това е прекрасен паметник на Свободата !
Хубав неделен ден и на теб!:)))
цитирай
4. bven - На 2: Наде, много съм радостна, че ме посети точно в това хубаво място!
21.08.2011 16:39
Шипка е свиден къс земя за всеки от нас, свързан от детството ни с едни от най-истинските събития на родината! Когато си тръгваш от този музей, се чувстваш окрилен и изпълнен с почит и уважение към дедите!
Хубав и светъл ден ти желая!:)
цитирай
5. amore - Благодаря за прекрасната разходка, Бвен!
21.08.2011 17:18
Винаги съм изпитвала много свято чувство, гледайки кубетата на храма, на път за Шипка. Може би е един от любимите ми храмове. Благодаря ти, че ми го припомни, защото не съм го посещавала от мнооого години. Светъл ден и от мен!
цитирай
6. bven - На 5: amore, благодаря ти за светлите чувства!
21.08.2011 17:23
За мен Шипка е един от най-големите върхове в нашата история! Винаги трябва да пазим спомена и преклонението пред подвига на защитниците на свободата ни!
Хубава вечер и благодаря, че ми гостува!:)))
цитирай
7. magnoliya - Възхитена съм
21.08.2011 20:44
от интересния и образователен постинг!
Храм-паметникът е много красив!
Благодаря ти!
цитирай
8. bojo12345 - Поздрав за красивия снимков материал!
21.08.2011 21:01
Много пъти съм минавал през Шипченския проход и няколко пъти съм се отбивал до храм паметника. Винаги ми е било интересно. Ако утре ми се отдаде възможност да го посетя отново, ще отделя час - два, за да го посетя. Скоро е направена реставрация и е много красиво.
цитирай
9. bven - На 7: Благодаря за оценката, Магнолия!
21.08.2011 21:52
Радвам се, че ти хареса материала. Наистина е много хубаво и свещено място - върхът и храм-паметникът! Чувствата, които вълнуват всеки посетител, са много лични и същевременно много общи - на един български гражданин!
Хубава вечер ти желая!:)
цитирай
10. bven - На 8: bojo12345, благодаря от сърце!:)
21.08.2011 21:55
Пожелавам на всеки, дори и да не минава оттам, да отиде специално да посети пози паметник на Свободата и християнски храм. Цялата местност е свещена и влияе невидимо на сетивата!
Хубава и спокойна вечер!:)
цитирай
11. hristo27 - Един от най-българските паметн...
21.08.2011 22:13
Един от най-българските паметници.
цитирай
12. bven - На 11: Съгласна съм с теб, Христо!
21.08.2011 22:16
Вечен паметник!:)))
цитирай
13. vahisht - Поздравления...
21.08.2011 23:25
Поздравления за предоставения материал!
Да, вечно ще живей това име и този подвиг....

"..защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей..!!!
Иван Вазов

Всичко добро!
цитирай
14. kometapg - Всичко, поднесено ни в твоя постинг ...
22.08.2011 00:19
Всичко, поднесено ни в твоя постинг е чудесно! Поздрави!:)
цитирай
15. mmmmmmmmm - Урок по
22.08.2011 10:14
родолюбие!:)
Хубав ден:)))
цитирай
16. bven - На 13: vahisht, много ти благодаря за този цитат!
22.08.2011 13:00
...има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей..!!!
Да бъде винаги!:)))
цитирай
17. bven - На 14: Привет, kometapg!:)
22.08.2011 13:01
Благодаря за оценката. За българските паметници - само с почит и любов!:)
цитирай
18. bven - На 15: mmmmmmmmm, и ти участваш в урока по родолюбие!:)
22.08.2011 13:03
Нека винаги я има България! Хубав ден ти желая!:)
цитирай
19. анонимен - опълченци
10.06.2012 15:37
знаете ли ,има ли ги някъде в нета имената на загиналите опълченци
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14870678
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава