Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 08:11 - Въпроси за простото Хуанди, Жълтия император
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 6748 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


СЪКРОВЕНА КНИГА (НА МЕДИЦИНАТА)
Император Хуанди пита:

Бихте ли казали, каква е същността на функциите на петте органа (Джан), шестте вътрешни органа (фу) и дванадесетте меридиана?

Лекарят Цибо отговаря:

Сърцето - това е царският орган, съответства на Върховния Владетел на тялото - в него се намира духът.

Белите дробове са като министри, те управляват външната енергия, циркулираща в кожата.

Черният дроб е генералът, разработващ плановете (жизнената стратегия).

Жлъчният мехур може да се сравни със съдия, произнасящ решения и присъди. Перикардият е чиновник, той дарява радост и наслаждение.

Далакът и стомахът - това са погребите, складовете за хранителни вещества.

Дебелото черво преобразува.

Тънкото черво (подобно на езерото, регулиращото нивото на реката) съдържа в себе си всички излишъци; предава на организма всички преработени от него храни.

Бъбреците раждат силата, могъществото.

Тройният нагревател е подобен на дига на бент, чието предназначение е да поддържа съответното ниво.

Пикочният мехур е подобен на областен управител. По своето значение той е вторичен орган, натрупващ в себе си отвежданите от организма продукти. Неговата дейност е крайна фаза от преобразуването на енергията.

През цялото време всички тези дванадесет функции трябва хармонично да се съчетават помежду си.

Ако Кралят е съвършен във всяко отношение (т.е. сърцето) тогава всичко друго (в царството на тялото; върви добре Ако това не е така, създава се опасност за всички останали органи. За да бъдат разбрани всички тези преобразования, човек трябва да умее да ги наблюдава тъй като са безброй, подобно на мерните единици, сред които има много незначителни (по величина) и други наброяващи стотици хиляди километри. Медицината е едно много фино изкуство.

Император Хуанди заключи:

Всичко, което току що казахте, е едно истинно предписание или Дао. Бих желал да го усвоя и запазя, за да го използвам за своя двор.





             СЪОТВЕТСТВИЕТО МЕЖДУ ОРГАНИТЕ
                              (ЕДИН СПРЯМО ДРУГ)

Сърцето е същността на живота; отвън състоянието му се отразява върху цвета на лицето, отвътре - върху състоянието на артериите и вените. Това е Тай Ян на (сферата) Ян. То съответства на енергията на лятото и Юга.

Белите дробове са същността на енергията. Именно в тях се намират душите (в човешко тяло има седем вида души и три вида духове - белите дробове управляват душите, а сърцето – духовете). Състоянието на белите дробове се отразява върху състоянието на кожата. Това е Тай Ин на (сферата) Ин. Те съответстват на енергията на есента и на Запада.

Бъбреците са вместилище на всички източници на съзиданието, същност на кръвта и всички съзидателни материи (като спермата); отвън тяхното състояние се отразява върху състоянието на косата, а отвътре - върху костите. Това е Шао Ин на (сферата) Ин. Те съответстват на енергията на зимата и на Севера.

Черният дроб е генераторът на силите (той управлява мускулите); отвън неговото състояние се отразява на ноктите, а отвътре - на състоянието на мускулите. Това е органът, който поражда енергията и кръвта. (Черният дроб изработва кръвта, а далакът я "подрежда",) Това е Шао Ян на (сферата) Ян. Той съответства на енергията на пролетта и на Изтока.

Що се отнася до далака, той заедно със стомаха, дебелото черво и тройният нагревател, е склад или хранилище на извлечените от различните хранителни вещества енергии. Отвън енергията на далака се отразява на състоянието на устните, а отвътре - на състоянието на съединителната тъкан. Далакът съответства на (сферата) Ин, а също така - на енергията на земята (почвата).

Всички тези меридиани зависят (се определят) от жлъчния мехур, поради което в случаите, когато биенето на радиалния пулс на лявата китка жънин е в пълнота от първа степен, болестите са локализирани в (сферата) Шао Ян. Ако е налице втора степен на пълнота (т.е. с по-рязко изразена пълнота) - те са локализирани в (сферата) Тай Ян, а при третата степен на пълнота - в (сферата,) Ян Мин. Четвъртата степен на пълнота на този пулс показва отсъствието на връзка с инските меридиани, т.е. налице е само янска енергия и болестта е много сериозна.

Ако в пълнота от първа степен е пулсът на дясната китка цункоу, болестите са локализирани в Дзюе Ин, при втора степен на пълнота те са локализирани в Шао Ин, при трета - в Тай Ин, а при четвърта степен на пълнота на този пулс е налице единствено само инска енергия, докато янската липсва - болестта е много сериозна. Ако пулсовете на дясната и лявата ръка се характеризират с пълнота, превишаваща четвърта степен, това свидетелства за несъмнена (близост на) смърт.

ЗАБЕЛЕЖКА: Тъй като янските меридиани започват от лявата китка, разположените върху лявата китка пулсове жънин служат за изучаване на състоянието на янската енергия, докато разположените върху дясната китка пулсове цункоу, служат за изучаване на състоянието на инската енергия.





            КАКВО УПРАВЛЯВАТ ОРГАНИТЕ (ДЖАН)?

Сърцето управлява артериите, но самото сърце е управлявано от бъбреците ("водата надделява над огъня”).

Белите дробове управляват кожата, но самите бели дробове са управлявани от сърцето ("огънят надделява над метала").

Черният дроб управлява мускулите и ноктите, но самият черен дроб е управляван от белите дробове („металът надделява над дървото”).

Далакът управлява съединителната тъкан и устните, но самият далак е управляван от черния дроб ("дървото надделява над земята").

Бъбреците управляват костите и косите, но самите бъбреци са управлявани от далака ("земята надделява над водата").

Ето доказателство за това:

При прекомерна употреба на солена храна ("годна" за бъбреците) кръвта става тежка и гъста, а лицето придобива лош цвят ("бъбреците заповядват" на сърцето, което управлява кръвта).

При прекомерна употреба на горчива храна ("годна" за сърцето) кожата става суха, а косите опадат (става дума за окосмяването на тялото), тъй като "сърцето заповядва на белите дробове, които управляват кожата".

При прекомерна употреба на кисела храна ("годна за черния дроб"), съединителната тъкан се свива ("изсъхва"), а устните стават сухи ("черният дроб заповядва на далака").

При прекомерна употреба на сладка храна („годна за далака") се усеща болка в костите и окапват косите от главата ("далакът заповядва на бъбреците").

На сърцето съответства горчивото.

На белите дробове съответства парливото, лютивото, възбуждащото.

На черния дроб съответства киселото.

На далака съответства сладкото.

На бъбреците съответства соленото.

Ако за лицето на болния е присъщ тревисто-зелен цвят или зеленикаво-жълт цвят, или цвета на черната коприна, или тъмночервен цвят, или бял (като на скелет) цвят - всичко това свидетелства за (близостта на) смъртта.

Ако цветът на лицето на болния е зелен като перата на птиците, червен като гребена на петела, жълт като коремчето на рака, бял като топена свинска мас, черен като перата на гарван - болният ще живее.

Бялото съответства на белите дробове.

Червеното съответства на сърцето.

Зеленото съответства на черния дроб.

Жълтото съответства на далака.

Черното съответства на бъбреците.

Всички меридиани се събират в очите, целият костен мозък се обединява в (главния) мозък, всички мускули се срещат в ставите. Сърцето управлява цялата кръв, а белите дробове - цялата енергия. Енергията на петте органа отива в четирите крайника (на тялото) и в главата, тя отива в осемте точки ги.

Когато човек заспива, очите му се затварят, кръвта се връща в черния дроб (който управлява очите) - затова след събуждане очите отново имат възможност да виждат всичко ясно, тъй като кръвта (в тях) се е обновила. Когато човек е засегнат от фън (поразяващ винаги черния дроб), той страда от безсъние, тъй като кръвта се застоява в кожата или в съединителната тъкан и няма възможност да се върне в черния дроб.

Човек има дванадесет падини (15укв. "долини",) или гу, които разделят големите мускулни групи, и триста петдесет и четири ги (осем от които са с по-голям размер), обградени от дребни частици съединителна тъкан. (В него) има също дванадесет точки на съгласие Юй. Всички тези точки съответстват на повърхностната енергия и точно в тях се съсредоточава извратената външна енергия, която може да бъде изгонена от тези места чрез използваните в акупунктурата игли.

               Ето метода за изследване на болния:

При диагностициране на заболяването е важно да се знае точно кои меридиани са засегнати - това се нарича петте "разпознавания".

1. Ако извратената енергия атакува главата и болният се оплаква от болки в главата, това свидетелства първо за силата на извратената енергия, и второ, че тя е локализирана в горната част на тялото, докато (здравата) енергия на тялото съществува в пустотата в долната му част.

Болестта се намира в меридиана на Пикочния мехур. При влошаване на ситуацията, тя може да достигне меридиана на Бъбреците.

2. Ако болният страда от световъртеж, припадъци и глухота, пълнотата се намира в долната част на тялото, а пустотата - в горната му част. Болестта се намира в меридиана на Перикарда. При неблагоприятно развитие на болестта, тя може да премине към меридиана на Черния дроб.

3. Издуването и подпухването на корема означава, че пълнотата се намира в гърдите, ребрата и страничните части на тялото, болният страда от световъртеж, а двата му крака са ледено студени. Болестта се намира в меридианите на Стомаха и Далака.

4. Когато за болния е характерна кашлица, усещане за надигаща се към горната част на тялото енергия и чувство за натиск в областта на гърдите, болестта се локализира в (меридианите на) Дебелото черво и Белите дробове.

5. При наличие на сърдечни смущения и болки в главата, болестта е локализирана в диафрагмата и пребивава в меридианите на Тънкото черво и Сърцето.

За да се разбере състоянието на петте органа, достатъчно е да се изследва радиалния пулс и да се определи какъв е той - голям или малък, гладък (плъзгащ се) или неравномерен, повърхностен или дълбок. Също така се изучава цветът на лицето, за да се определи към коя от петте разновидности принадлежи.

За да се разбере какво е състоянието на петте органа, достатъчно е да се изследва радиалния пулс, да се определи дали е голям или малък, гладък или неравномерен, повърхностен или дълбок. Цветът на лицето също се изучава, за да се определи към коя от петте разновидности спада. Диагностиката се осъществява чрез синтез на резултатите от тези изследвания. В този случай можем да сме уверени в излекуването на болния.

Бързият и твърд пулс показва натрупване на енергия в областта на епигастрията (надчревната област) Това заболяване се нарича сърдечна атония. Пребивавайки в пустота, поради наличието на различни грижи, сърцето става уязвимо за атаките на "извратените" енергии.

Бързото и повърхностно туптене, характерно за пулса на белите дробове, показва, че има натрупване на енергия в областта на гърдите. В този случай болният страда от задух, а болестта се е "загнездила" в (меридиана на) белите дробове.

Характерният за черния дроб напрегнат и дълъг (като опъната струна) пулс, "взет" или от дясната, или от лявата китка, който при това е толкова интензивен, че заглушава всички останали, показва натрупване на енергия под диафрагмата. Едновременно с това се регистрират болки в главата и бъбреците и чувство за силно охлаждане в краката. Това е заболяване на черния дроб, предизвикано от влагата.

Разлетият (разширеният) и празен пулс на далака показва натрупване на енергия в корема, където се регистрират и болезнени усещания. Това говори, че фън е атакувал човека, когато е бил изпотен.

Разлетият (разширеният) и повърхностен пулс на бъбреците показва натрупване на енергия в долната част на корема и в органите на пикочно-половата сфера. Болестта е локализирана в бъбреците и "поражението" на болния е станало по време на сън.

Всички тези пулсови характеристики трябва да се причислят към анормалните (аномалните).

Ако за болния е присъщ жълтеникав цвят на лицето, съпровождан от зеленикав, червеникав, "побеляващ" или чернеещ цвят на очите, болестта му е излечима.

Ако има следните комбинации от цвят на лицето и очите - зеленикав и червеникави, червеникав и зеленикави или черновати и белезникави - болестта е неизлечима.





                                     ПЕТТЕ ОРГАНА

(ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

Император Хуанди:

Чувал съм, че даоистите разглеждат като органи (Джаи) гръбначния и костния мозък. Други смятат за такива стомаха и тънките черва, и накрая трети отнасят стомаха и тънките черва към вътрешните органи (Фу). Кои от тях са прави?

Цибо:

Всъщност, гръбначният и костният мозък, костите, артериите, жлъчният мехур и матката са породени от енергията на земята (почвата). Те трябва да бъдат отнесени към "вътрешностите" и имат специфична роля. Стомахът, тънките черва, дебелото черво, тройният нагревател и пикочният мехур са породени от небесната енергия. Това са вътрешностите, преобразуващи и пренасящи енергията към органите. Те не могат да бъдат в неактивно състояние. Правото черво и анусът служат за евакуация на остатъците от транспортираните продукти. Противоположна на тяхната функция е тази на органите, които трябва да съхраняват енергията, която никога не трябва да се разсейва. Те трябва постоянно да са пълни с енергия, като низа миг не губят активното си състояние. Що се отнася до шестте "вътрешности" (фу), те преобразуват и пренасят, (затова,) не трябва да съхраняват енергията. По тази причина при приемане на храна стомахът трябва да бъде запълнен, а дебелото черво да бъде свободно. При спускането на храната надолу, запълнени с храна трябва да са червата, докато стомахът трябва да бъде празен.

Император Хуанди:

Защо се казва, че пулсът на дясната ръка е управител на петте органа?

Цибо:

Стомахът е склад (букв. "погреб") за получаваните от(първичната) храна твърди и течни хранителни вещества. Той е източникът на шестте вътрешности, той натрупва (в себе си,) храната, за да може след това да разпространява енергията в петте органа. При нарушение на функциите им (букв. смущението им), всичко това може да се определи по пулса на дясната ръка цункоу (Устата па енергията). Благодарение на носовото дишане външната енергия попада непосредствено в белите дробове и сърцето. Затова при заболявания на белите дробове и сърцето поражения се нанасят и на носа.




                 ЗА РАЗЛИЧНИТЕ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

Император Хуанди:

Защо лекарите лекуват една и също болест с различни методи?

Цибо:

Това е свързано с местоживеенето на болния.

В източните райони (на Изток), там където е започнало зараждането (на всичко съществуващо), се намира брегът на морето. Там е налице изобилие от риба и сол, условията за хранене на хората са благоприятни. Но рибата би могла да предизвика (прекомерно) загряване на вътрешностите, докато солта вреди на кръвта. По тези места могат да се очакват обриви и функционални разстройства, които трябва да се лекуват с каменни игли.

На Запад е страната на планините, оттам ни доставят метали. По тези места хората живеят главно в долини, където ветровете често са бурни, но местните жители са здрави и силни и са добре облечени по всяко време на годината. Затова външната извратена енергия трудно може да нанесе поражения на телата им. Характерните за тях болести обикновено се развиват вътре в тялото, затова е за предпочитане е да се лекуват с фармацевтични препарати.

На Север времето (обикновено) е студено. Местните жители обичат да живеят на чист въздух (те са скотовъдци). Основна им храна е млякото. В тези райони често се срещат заболявания, свързани с напълняване. Най-доброто лечение е моксата (локалното обгаряне).

Югът е район, характерен с максимум на янска енергия. Тези области са разположени на малка надморска височина (низини), с висока влажност. Хората, обитаващи тези земи, предпочитат ферментиралата и кисела храна (съответстваща на черния дроб,) и затова много често са с увредени мускули. За тях трябва да се ползват метални игли, а убождането трябва да бъде повърхностно.

В Центъра е разположена област с плодородни равнини, където храната е много разнообразна и местните обитатели не се товарят с много работа. При тях е най-характерна атонията на връзките на ръцете и краката и трябва да се лекуват с масажи.

(Затова,) мъдрецът лекува едни и същи заболявания по различни начини.

www.jz-kungfu.com/en/component/content/article/31-2010-08-08-17-09-23/76-2010-11-12-06-57-04




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Много полезен постинг , Бвен ... Благодаря .
28.11.2011 09:41
Ще ми се наложи да се върна отново и да прочета по- внимателно .
С колко нови и важни за здравето и живота материали
ни запознаваш и обогатяваш познанията ни ...
Поздрав и прекрасен ден !
цитирай
2. bojo12345 - В продължение на много векове....
28.11.2011 10:22
Източните народи са се лекували ,спазвайки тези познания и правила.
Днес докторите са въоръжени със скерери ,ренгени,апаратура за ЕКГ-е и
какво ли още не! Да се чуди човек как се стига до там,че не могат да
помогнат на една родилка?При лечението старите лечители са мислели, как да
помогнат на болния.Днешните доктори мислят първо колко пари ще спечелят
за да почнат да те лекуват!!!
От материала в постинга ,всеки може да си направи извода ,как да живее по
здравословно и да не стига до тези днешни "Лечители"
Поздрави и бъди здрава ,материала е много поучителен!!!
цитирай
3. kleopatrasv - Невероятно е, Мария. Изчетох вс...
28.11.2011 21:03
Невероятно е, Мария. Изчетох всичко на един дъх..и особенно ме заинтригува пулсовата диагностика.
Поздравявам те!
цитирай
4. bven - На 1: Стела, така наречената "Китайска медицина" дава най-обективно обяснение на причините на болестта
28.11.2011 21:44
и изпреварва всички съвременни методи по бързина на определянето и лекуването й. Може само да се мечтае за прилагането на знанията в съвременната медицина. От това печели не само болният, но и лечителят!
Хубава вечер ти желая!
цитирай
5. bven - На 2: Божо12345, допреди няколко десетилетия в Китай лекарят е получавал пари
28.11.2011 21:54
ежемесечно от пациентите си и е започвал да ги лекува със собствени средства, когато те се разболеят! Спомням си един епизод от филма "Последният император", когато трима възрастни лекари наблюдаваха ежедневно малкия наследник на Китай и определяха храната му!!! Би би било прекрасно всеки от нас да се радва на такова внимание.
Когато започнах да се интересувам сериозно от успехите на древните лечители, разбрах, че ние не правим нищо за здравето си и само позволяваме да бъдем опитни животинчета - виждате какъв е резултатът. нека сами да решим дали трябва да позволяваме опити с живота ни или да повярваме на столетия добра практика. Информираността е добре дошла за нас.
Благодаря за участието ти и лека вечер!
цитирай
6. bven - На 3: Здравей, Клео!
28.11.2011 22:02
Да, освен добра практика, тази медицина много картинно обяснява значението на всеки орган за живота и здравето ни. Хубаво е човек да знае, че има цар, генерали и управители в тялото си - толкова лесно е показана причината за едно заболяване!:) А определянето на пулса на един орган е направо магия.
Приятно ми беше да дискутираме по такава важна за човечеството тема.
Хубава вечер на теб!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869613
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава