Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2011 06:12 - Добив на шистов газ в България - НЕ
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3043 Коментари: 8 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Душана Здравкова: След 14 август ще внеса петиция в Европейския парламент срещу сондирането на шистов газ в България
август 10, 2011


ДУШАНА ЗДРАВКОВА

image



Едно интервю на Онлайн Парламент

ИМА ДОСТАТЪЧНО ПРАВНИ И ГРАЖДАНСКИ МЕХАНИЗМИ ЗА ДА СЕ СПРЕ ДОБИВЪТ

УБЕДЕНА СЪМ, ЧЕ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЩЕ ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОВЕЧЕ „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“ И УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ВЪВ ВЗЕМАНЕТО НА ВАЖНИ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ

МЛАДИТЕ ХОРА ЩЕ СА НОСИТЕЛИ НА НОВОТО НАЧАЛО В БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО

Душана Здравкова е завършила Първа езикова гимназия във Варна и право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. От 1992 година е адвокат от варненската адвокатска колегия. През същата година става председател на Варненския районен съд, а от 1998 г. до 2004 година – на Варненския окръжен съд.

През 1995 г. работи в Националния център за съдии в Рино, САЩ и в Националния център за щатски съдилища в Уилямсбърг, щата Вирджиния. През 2000 г. е лектор в института „Асеер“ в Хага, Нидерландия). Владее английски и руски език.
През март 2006 година, при учредяването му, става председател на гражданското сдружение „Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ).
Душана Здравкова е депутат в Европейския парламент от 2007 до 2009 година. Била е заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси, член на Делегацията за връзки със САЩ, заместник-член на Делегацията за връзки с държавите от Персийския залив и Комисията по петициите. През юли 2009 г. се връща на работа в Окръжния съд във Варна. През тази година прекъсна отношенията си с ГЕРБ, а през юни 2011 година напуска съда в знак на протест срещу политиката на правителството.
От няколко седмици Душана Здравкова обяви, че ще участва като кандидат на президентските избори тази есен.

- Г-жо Здравкова, Вие първа от политически лица у нас, изразихте ясно, че сте против добивът на шистов газ в България. Предприехте и различни инициативи в тази посока, докъде стигнаха те и какво очаквате да постигнете с тях ?
Предприех това, за което смятам, че имам достатъчно опит и познания. Искам да помогна на засегнатите от решението на Министерски съвет хора от районите, за които е дадено разрешение на американската компания „Шеврон“ да проучва и евентуално добива шистов газ в Североизточна България.
За съжаление, точно това са районите, които в буквалния смисъл хранят страната ни и са много плодородни. В резултат на това решение, тези райони са пред опасността да се превърнат в безлюдни, поради нарушения във всички компоненти на околната среда – вода, почви, въздух, биоразнообразие, както и да бъде замърсен най-големият водоносен хоризонт у нас, който се използва за водоснабдяване и напояване.
Помогнах на хората от Нови Пазар, които бяха достатъчно активни и сформираха Инициативен комитет, да започнат подписка под петиция до Европейския парламент. До момента имаме събрани над 3000 подписа и до края на другата седмица – 14 август 2011 година, след приключване на кампанията, съм поела ангажимента да внеса петицията в тази европейска институция, работата на която познавам достатъчно добре.

- По план сондирането ще става в житницата на България – “Златна Добруджа”. В българската Конституция е записано, че “Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото” и “Обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон”. Вие сте юрист, достатъчна основа ли е този текст, за да се защити плодородната земя в Североизточна България и изобщо какви са чисто правните механизми за противодействие ?
И правните и гражданските механизми са достатъчно ефикасни, стига да можем да ги използваме като професионалисти и общественици. Това за съжаление е един от основните проблеми в държавата – митологизирането на партиите и тяхната мощ и невъзможността на гражданското общество да бъде достатъчно активно, за да разбие подобни идеологеми.

- Вярвате ли, че може да се спре добивът, след като Министерски съвет прие решение за сондиране на шистов газ и след като всички си даваме сметка за лобизъм от какво ниво става въпрос ?
Да, вярвам, че гражданите могат и трябва да започнат да казват “не“, както това правят в много други европейски държави и то много успешно.

- Ако в началото на прехода, политиците се оплакваха, че не получават активна реакция от гражданското общество, то сега, когато тя е налице се получава точно обратното – малко хора във властта искат да чуят гласът на хората. Често мнението на гражданите се подценява и дори умишлено се осмива. Онлайн Парламент отправи открито писмо до президента, премиера и председателя на Народното събрание във връзка с решението за сондиране на шистов газ и повече от един месец нямаме отговор на него, не очакваме и такъв. Белег за какво е това отношение на днешните политици ?
Когато говорим за политици, нека да се уточни разликата между партийните функционери и хората с граждански позиции и идеи за политики и решения, които трябва да бъдат реализирани. Първите, според мен, винаги са зависими от партийни централи, които са много далеч от ежедневието на хората, а и не искат да чуят техните проблеми. Вторите са такива като мен, които с цената на личен живот и професионална кариера се опитват да се борят за каузи. Нека гражданите преценят кои са по-полезни за тях.

- Кога в България ще се проведе първия национален референдум ?
Това ще решат гражданите с гласовете, които ще дадат за новия президент на държавата.

- Възможно ли е развитието на Интернет да създаде среда с повече възможности за “пряка демокрация” ?
Твърдо съм убедена в това. Още през 2004 година водих дискусия в Дъблин, организирана от Европейската комисия, където бях категорично за новите технологии в помощ на демократизиране на обществените процеси. За съжаление никой от управляващите тогава, а и следващите, не се вслуша в добрите европейски практики и не ги приложи. За това пък днес с удивление чувам как някои, които имаха властта и правомощията да го направят тогава, отново обещават да работят за това в някакво бъдеще време.

- Може ли да се създаде нова технология на политическия процес у нас, която да позволи на гражданите да влияят върху него не само по време на избори, а по принцип ? Каква би могла да бъде тази технология ?
Това е дълга тема и аз с отговора си по предходния въпрос я започнах. Призовавам в една дискусия по време на изборите да я продължим с ваша помощ. Убедена съм обаче, че ако не се намерят отговорните и решителни хора, ще бъде поредното приказване за нещо, което някога и някъде ще се случи. За съжаление не тук и сега. Моето убеждение е, че първо е необходима нова философия за целия този процес, а след това технологиите ще са налице. Въпросът е, че за толкова години никоя партия не се осмели да започне истинското демократизиране, не само на изборния процес, а и на участието на гражданите в самия процес на вземане на решения. А за мен това е показателно, че никоя от тях не го иска. Ето защо е време гражданите да мобилизират своята активност и аз много вярвам, че точно младите хора ще са носители на новото начало на гражданското общество. Тъй като предстои отбелязването на Международния ден на младежта – 12 август, използвам случая да им пожелая много здраве, смелост и да знаят, че държат съдбата си в своите ръце.

vencislavomtatsat.blog.bg/izkustvo/2011/12/05/shumno-shestvie-protiv-shistoviia-gaz.861832

www.on-parliament.com/media/2011/08/10/%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-14-%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82-%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81/
 







Тагове:   не,   газ,   истина,   протести,   Шеврон,


Гласувай:
22



1. ognena71 - Поздрави! Лек ден.
10.12.2011 10:53
Поздрави!

Лек ден.
цитирай
2. mmmmmmmmm - Бог да е
10.12.2011 11:58
с нас!
цитирай
3. bven - На 1: Привет, Огнена71!
10.12.2011 13:33
Хубав ден и на теб!:)
цитирай
4. bven - На 2: mmmmmmmmm, добър ден на теб !
10.12.2011 13:35
Бог е с нас, но и ние трябва да сме едно с него!
Както и да си помогнем сами, за да ни помогне и той!
Да вдигаме шум!!!
цитирай
5. magnoliya - Гледала съм всичко,
10.12.2011 14:16
което е във връзка с проучването и добива на шистов газ. Направо съм шокирана! Добруджа ще бъде унищожена от тези към 600 химикала, защото влязат ли в почвата, няма съмнение, че ще се разнесат от дъждове и снегове навсякъде. Така ще се отрови природата на цяла България, а оттам Черно море и нашите реки, които минават през южните ни съседки. От произведената земеделска продукция ще се изхранват животни и птици, които като отидат на пазара ще се консумират от всички българи, независимо дали живеят в Добруджа или в София. Всичко трябва да се обмисли много добре, за да не оставим на поколенията след нас една замърсена природна среда, която ще унищожи и населението на нашата красива България.
Боже, пази България, защото ние не можем да я опазим!
цитирай
6. mileidi46 - Трябва да се крещи с пълен глас пред ...
10.12.2011 16:19
Трябва да се крещи с пълен глас пред паламента!! Няма какво да мислим,колко века ни трябват ,за открием ,,българската топла вода"!!...
Ако не ни чуят...време е за ,,сопите"..ама и за това са ни нужни още пет века...
Абе,бясна съм....кво да кажа...
цитирай
7. bven - На 5: Магнолия, много болка има в думите ти и това е наистина тежко..
10.12.2011 18:53
Продава се природата ни без дори да ни попитат, а тя е напоена с кръвта на стотици хиляди герои. Дали може да се чуе нашият глас, след като навсякъде властимащите се държат по един и същи начин!? Къде е мнението на един човек? Или на цял народ?
цитирай
8. bven - На 6: Милейди, ние не сме свикнали да си търсим правата пред Парламента (ДС, Президентството и т.н.)!
10.12.2011 18:56
Ние бяхме научени на преглъщане на укази , решения, наредби, подредби, нареждания и всичко безропотно да се приема! В другите страни е различно, но народите са различни. В Абсурдистан...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867130
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава