Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 08:00 - Не пипай тази книга - Ян ван Хелсинг -84ч.
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2978 Коментари: 6 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ето и моя начин:

Нека гледаме на проблемите като на наши приятели, които стимулират живота ни и ни задължават да растем.
Аз си имам принцип на действие, който използвам винаги в ежедневието и работата си. Когато се появи неприятна (проблематична) ситуация, аз я разглеждам като:
1. Разтърсване (Аз-състояние): какъв е проблемът, кой го е причинил? Трябва ли да участвам и какво ме възпира да го променя?
2. Разбиране, че нещо трябва да се промени, защото иначе се ядосвам. Последствията водят до неразположение, неразбирателство, болести. И след това остава само
3. Решението: то може да е в една или друга посока. Важното е да ми допада - тогава болестта преминава, разумът се избистря и животът може да продължи.

Това е грубата структура. В книгата си „Всичко е Бог" баща ми изразява това във формулата:
Р3 = разтърсвам - разбирам - решавам
Не винаги е възможно веднага да се вземе решение; някой път трябва да пренощуваме „класическата нощ", да говорим с родителите си или с бизнес-партньора. Понякога са необходими няколко дена. Все по-често обаче решавам на момента, т.е. Сега.
След дългите години практика това ми се отдава все по-добре.

ИЗПРАВИ СЕ ПРЕД ПРОБЛЕМА!
Много е важно не да бягаме от проблемите и да си намираме нови претексти, а да се изправим пред тях.
Според Закона за резонанса ние винаги силно привличаме в живота си това, от което се страхуваме.
В повечето случаи избягваме страховете си, а те съществуват в множество форми.

Как да се изправим пред тях?

Нека разкажа нещо от собствения си живот. Много хора, след като се запознаят с мен, решават, че не се страхувам от нищо, защото явно изглеждам много самоуверен. Това обаче невинаги е така, и преди двайсет години също изглеждах самоуверен, но нещата бяха различни.
Явно съм се самозалъгвал и го разбрах от един постоянно повтарящ се сън. Сънувах, че се намирам в кръчма и някой внезапно ме нагрубява. Очевидно мъжът си търсеше жертва. Понякога ми писваше в лицето чаша бира или ме блъскаше. Треперех от страх, защото беше поне с една глава по-висок от мен, и побягвах. Той ме преследваше заедно с бандата си, настигаха ме и в момента, когато ми се нахвърлеха, се будех.
След като започнах да сънувам това през няколко седмици, се запитах от какво бягам в реалния си живот.
Тогава бях на двайсет и няколко години, учех за вътрешен дизайнер, а външният ми вид подхождаше повече за пънк сцената. Дори само заради него бях обект на лоши погледи и неодобрителни забележки. По онова време все още изпитвах езически страх от всякакви изпити - за автомобилна книжка, зрелостни, за квалификация или класни проверки. Ясно съзнавах, че мога да се справя само с две трети от курсовите работи, защото винаги бягах от лекции - заради страха от изпитите. Другото, от което вътрешно се боях, беше да бъда сам. По онова време за мен беше немислимо да пътувам сам по широкия свят.

Спомням си за едно пътуване като ученик до Англия.
Реших да не се поддавам на страховете си и започнах да правя малки пътувания из Германия, за да видя какво ще усетя, но моментално имаше рецидив. Малко преди изпита си за калфа имах двуседмична ваканция и аз я използвах за пътуване из околността. Сам. Първо заминах за Амстердам, възнамерявах с колата си да се прехвърля в Англия, за да продължа към Шотландия. Но реших друго, върнах се в Южна Германия, взех влака и заминах за Атина, а оттам - за Кикладите, островите под гръцката столица. Почувствах се толкова добре, че мислех да не се връщам. Старият ми страх се надигна отново, когато седмица по-късно изпитът наближи. Какво си мислите, че стана?
Разболях се и трябваше да пътувам обратно към вкъщи. Ама че „случайност"... Виждам своя ангел-хранител, застанал над мен, който казва: „Виж ти, майстор Ян иска да избяга. Я да видим какво да направим, че да се яви на изпит...?"
Отидох на изпита, който между другото мина добре.
(От примера ясно се вижда, че никоя болест не настъпва случайно, а иска да ни покаже нещо.)
След завършване на образованието си реших да замина за Мюнхен - сам, за да посещавам училище за лечители. След решението ми да зарежа всичко и да застана пред живота, сънищата ми започнаха да се променят. Отново сънувах кръчмата, после бягах, но се оставях да ме набият.
Записах се на курс за лечители, а вечер започнах да чистя автомобили към UРS1; по-късно и да сортирам пакети, за да мога да се издържам.
(1 Международна спедиторска компания, основана през 1907 г. в Сиатъл, САЩ - бел. прев.)
 След взетото решение сънят ми отново се промени. Все още бягах, но сънувах, че намирам паднал клон, с който се защитавах.
Отново промених нещо във външния свят. Вечер по-често започнах да излизам сам - без приятелите от училището по лечителство, правих малки забежки от Мюнхен в Алпите и т. н... - сънищата ми отново се промениха.
Сънувах не само, че се защитавам от преследвачите, но дори ги отблъсквах.




Гласувай:
14



1. stela50 - Отдавна не съм пипала тази книга ... Липсваше ми .
12.01.2012 09:37
Благодаря , Бвен !
Желая ти приятен и успешен ден !
цитирай
2. neprosvet - Пипах я тази книга и ще някои като нея...
12.01.2012 13:57
И ще споделя /може и наивно да е обяснението ми, но е искрено/.
Преди време, когато имах за разрешаване някакъв проблем, просто цяла вечер не спя, все мисля...на сутринта, съм...като болна...без да съм намерила подходящото решение.
Сега се научих дълго да се съсредоточвам върху проблема/вечер преди да заспя/разнищвам го, ама отвсякъде...и...забележете...ЗАСПИВАМ. Сутринта съм бодра...връщам проблема...виждам имам ли решение или не...и така...докато се получи...но се получава.
Моето наивно обяснение, което съм си усвоила благодарение на тези четива, е че вечер аз "изваждам проблема" от себе си и го пущам във пространството...и призовавам добрите сили да ми помогнат да намеря най-правилното решение според възникналата ситуация...и при мен, това работи.
Освен това ако проблема е "гаден", да не го гледам и мисля откъм лошата страна, а да го разглеждам като"лош край" и ...начала на "нещо хубаво"!:)))))))))
Та...така моя, приятелко Бвен!:)))
Аз харесвам тази книга и чета с удоволствие твоите постинги, от които също научавам, много не-щи-цааааа!:)))
За което ти благодаря и ти пожелавам един хубав ден и прекрасна вечер!:)))
цитирай
3. bven - На 1: И аз исках да си прочета нещо, Таня, но около тези празници...
12.01.2012 14:28
Вече можем да се настроим на светла вълна, мислещи за своето добро и знаещи, че няма проблеми, а само житейски уроци, които можем само или с нечия помощ (кой ли не е така?) да разрешим. Като най-важното е здравето, разбира се. Затова е хубаво да знаем, че Вселената ни обича и помага за това, което сме помислили и решили. Много важно - Умната за всички мисли, думи и постъпки!
Хубав и слънчев ден ти желая!:)
цитирай
4. bven - На 27 : neprosvet, приятелко добра!:))
12.01.2012 14:34
Чудесно е , че сподели с нас колко полезни неща си намерила в книгите на Ян ван Хелсинг. Много хора имат терзания при решаването на някаква задача или въпрос, а колко е лесно при теб!:) Най-важното е да знаем, че имаме неограничени възможности (като богове) и можем да постигнем всичко. Цялата история го доказва убедително. Важно е също да не позволяваме на отрицателните мисли, отчаянието и депресията да вземат връх. Останалото е лесно.
Благодаря ти за хубавите думи и постоянното присъствие, много се надявам да ти е приятно тук, в този блог и моите не-щи-ца:)))
Хубав и светъл ден!
цитирай
5. bojo12345 - поред Закона за резонанса ние винаги силно привличаме в живота си това, от което се страхуваме
12.01.2012 23:03
Това е абсолютно вярно. Само че трудната част е да превъзмогнем страховете и наяве и насън! Колко хора може да се похвалят с такова събитие! Ако постигнем безстрашие наяве - то няма да треперим за най-необходимите неща - за хляб, за работа, за живота си! Много сложен въпрос разглежда авторът тук и отговорът изисква усилия за българите.
цитирай
6. bven - На 5: Божо12345, това лесно се казва, но в България
13.01.2012 20:49
трудно се доказва. Погледни, че за всеки въпрос има хиляда различни мнения. Кога ще се постигне единомислие?
"Виж ти, майстор Ян иска да избяга. Я да видим какво да направим, че да се яви на изпит...?"- как ще звучи това за един българин? Можем всеки ден да се доказваме в мълчание, търпение вековно... колко още примери могат да се дадат?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868956
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава