Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 08:00 - Стевия - що е то?
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 18115 Коментари: 23 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди няколко дни ме почерпиха с чай от стевия (листа). Обичам чай , но ефектът на този беше неочаквано бърз за мен. Няколко часа о-късно, в най-горещите дни, се почувствах бързо възстановена и свежа. Нямам намерение да правя реклама и не съм  дистрибутор, но се заинтересувах и прочетох малко литература за стевията. Ето малко информация и за вас, а за повече...когато пожелаете:)))



                    Какво е стевия?             
               
         image



Не случайно наричат стевията медена трева – тя е най-сладкото растение на планетата. В естествената си форма стевия е многократно по-сладка от захарта и към днешна дата се смята за най-добрия захарозаместител. Стевия произхожда от Южна Америка. Тя е многогодишно тревисто растение от семейство Хризантемови. Известни са около 150 вида стевия. Някой видове се култивират и отглеждат в промишлени мащаби в Китай, Корея, Тайланд, Малайзия, Парагвай, Израел и в Украйна. Стевията се използва като естествен подсладител в хранителни продукти, в безалкохолни напитки и е особенно популярна в Япония и Китай. В природата стевия може да расте практически на всякакви почви, като главно условие за нейното развитие е топлината. Оптимална температура за развитие на растението е 24-28 градуса. Реколтата се събира в началото на цъфтежа, на височина пет-седем сантиметра от почвата се отрязват стеблата заедно с листата. По време на цъфтеж в листата се натрупват максимално количество стевиозоиди и при благоприятни условия от един квадратен метър може да се събере реколта от листа която може да замени 7 килограма захар.

stevia-bg.info/2011/03/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F/

Напоследък в България се появи стевия в няколко форми – алкохолен извлек, във филтри като за чай, на таблетки, на цели листа, течен извлек без алкохол. По-долу ще опиша видовете стевия, които съм виждала на българския пазар и къде могат да се открият.

1.Стевия на листа (немска фирма)- магазин Зелен БИО на ул. Лавеле – имат стевия на таблетки, стевия на листа, течен извлек от стевия, чай от стевия.
Стевия на листа от Парагвай - в магазини Зоя.БГ и Зелен Био

2. Магазин Био Балев – имат няколко вида стевия на немска фирма Govinda – на таблетки, течен извлек (може би алкохолен, но не съм сигурна). – В София – The Mall; Варна- ул.Ген. Колев
Стевия Govinda от Био Балев; NCI: Sodiumbicarbonate, Steviol-Glycoside (davon 90% Rebaudiosid-A), Monosodiumcitrate, L-Leucin

3. Зоя.БГ - течен извлек, на листа, на чай.

5. Американската фирма Nature’ s way също имат течен алкохолен извлек, който не съм пробвала. Може би е добър. Цената е между 27-30 лв. Има я в аптеката на Шишман – Ремедиум и в някои диетичните магазини

6. Кримска стевия на листа от диетичните магазини (може би на Шишман) – около 5,6 лв
Кримска стевия на листа- намира се в диетичните магазини.

6. Чай от Био Хармония – българска фирма. Може би една от най-евтината форма на стевия, която освен за чай може да се използва и за подслаждане.

Чая от стевия, който открих съвсем скоро беше чудесен и реших да го добавя в магазина ни. Чай, който е естесвено сладък и енергизиращ в същото време. Какъв късмет! Честно да си призная не знаех, че стевията има и други свойства освен подслаждащи. Веднъж една жена ми каза, че излекувала някакъв вид паразит със стевия и помислих, че се шегува. Но миналата седмица попаднах на една приятна билкова сбирка в клуб Изгрев, където подоробно ми обясниха за стевията и нейните свойства за това бързам да споделя информацията, която ми изпратиха на мейл. По-долу има информация за тези, които искат да разберат как влия стевията на организма ни.

Стевия от българска фирма Bio harmony. Без добавки. Сладък чай без калории!
7. Ако искате да си засадите стевия можете поръчате семена от едролистна стевия за засаждане . Човекът, който ги предлага е от Шумен. Адреса е http://www.gradinarstvo.hit.bg/stevia.html
Според мен трябва да се внимава със стевията на таблетки и да се чете внимателно съдържанието й, тъй като обикновено за направата им се използват различни видове „пълнители“ от рода на магнезиеви стереат (има различни статии в нета, които показват, че влия зле на черния дроб и не само). Таблетките, на които аз съм съм попадала съдържат лактоза и това не е приемливо за мен, тъй като съм веган, а пък от алкохолния извлик, който прибавих в кафето една сутрин щях да се „напия“ и имаше особен аромат. Има и извлек без алкохол в по магазините, а съм попадала и на стевия на прах, но само щатска. Тук не съм виждала подобна.Беше по-добра от алкохолния извлек и специфичния й аромат не се усещаше тлкова силно .

Стевия без алкохол – в магазини Зоя.бг и Зелен Био; Състав: стерилизирана вода, стевия екстракт, растителен глицерин, лимонена киселина, potassium sorbate

Чай от стевия
-
Своята популярност растението Стевия дължи на съдържащите се в неговите листа специфични сладки вещества-дитерпенови гликозиди. Сухите листа от Стевия са 15 пъти по-сладки от същото количество захар, без да съдържат хранителни калории, което я прави най-сладкия природен подсладител. Стевия е мощен природен антиоксидант и адаптоген.Състав: Изсушени листа от Стевия /Stevia Rebaudiana Bertoni/, 100 % натурална билка.Не съдържа: ароматизатори, консерванти, оцветители подсладители или други добавки.Произход: Парагвай, Южна Америка.

Съдържание: Дитерпенови гликозиди: стевиозид, ребаудиозид А, В, С, Д, Е, дулкозид и др. Микроелементи: калций, магнезий, калий, фосфор, цинк, желязо, селен, натрий, хром, манган, мед,кобалт и силиций. Витамини от групите А, В, С, Е, РР и бета-каротин; флавоноиди, пектин, танин, 17 вида аминокиселини, уникални етерични масла.

Свойства и лечебно-профилактично действие: Независимо от сладкия си вкус, при консумиране, не предизвиква отделяне на инсулин и възпрепятства развитието на хипогликемично състояние при болните от диабет. Възстановява въглехидратния, белтъчен, мастен и водно-солеви обмен .Спомага за намаляване на затлъстяването и възпрепятства натрупване на наднормено тегло. Притежава полезен тонизиращ сърцето ефект, укрепва сърдечносъдовата система, понижава нивото на холестерина Стабилизира артериалното налягане. Възстановява микроциркулацията на кръвта .Снижава толерантността на клетките към кислороден глад. Подобрява нервно-мускулната проводимост .Подобрява работата на стомаха и червата, ферментивната активност на органите на храносмилателната система, при остри и хронични гастрити Притежава бактерицидно, противоалергично, обезболяващо и антисклеротично действие. Помага при различни кожни заболявания: екземи, дерматити, алергии на кожата, себорея и псориазис. Нормализира функцията на черния дроб. Укрепва имунната система и увеличава съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания, в това число грип и други вирусни инфекции . Помага за по-бързото възстановяване на нормалните функции на организма след химио и лъчетерапия .При изплакване на устната кухина предпазва зъбите от кариес, а венците от пародонтоза .Оказва успокояващо и релаксиращо действие върху нервната система, без да предизвиква сънливост Облекчава ревматични болки . Неутрализира и отделя токсини от организма, в това число и радионуклеиди . Намалява образуването на свободни радикали и повишава издръжливостта на организма .

Препоръчва се: При диети за намаляване на наднормено тегло; При диети на спортисти и дейности свързани с високи физически натоварвания;При повишена умствена заетост и високи стресови натоварвания;Може да се използва самостоятелно или съвместно с други лечебни средства, както и от деца, бременни, кърмачки и възрастни. Доказано е, че стевията и нейните продукти нямат странични действия, отсъстват противопоказания и отрицателни последствия. Те са напълно безопасни при продължителна употреба.

Стевия на листа:

За приготвянето на 1 литър чай от стевия е необходим около 1 грам сухи листа от стевия (това са около 3-4 листа), но това количество може да варира в зависимост от това колко сладък искате да бъде. Не прекалявайте със сладостта, защото ако е много сладко рецепторите в езика за сладост се изключват и ще усетите само горчив вкус (но пък винаги можете да го разредите за да намалите сладостта).
Най-добре е да измервате количеството концентрат с капкомер и сами да прецените колко подслажда една капка от концентрата. Така ще можете да дозирате правилно екстракта от стевия и ще избегнете възможността да сложите прекалено малко или прекалено много. Така при всяка нова сварена отвара ще трябва да прецените колко сладост има в една капка.
В таблицата са представени ориентировъчни пропорции при замяна на захарта с изсушени листа от стевия:
Гранулирана захар                Стевия изсушени листа
1 чаена лъжица                      1/8 чаена лъжица
1 супена лъжица                    3/8 чаена лъжица
1/4 чаша                               1/2 чаена лъжица
1/2 чаша                                1 чаена лъжица
1 чаша                                    2 чаени лъжици
1.7 кг                                   0.201 кг
Тези пропорции се отнасят за смлени или ситно натрошени изсушени листа от Стевия!
www.kukuriak.com/stevia/

Препоръчва се:

- При лечебни диети, в т.ч. диети за намаляване на наднормено тегло;
- При хронични заболявания, в т.ч. диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, алергии и др.
- Като алтернатива на сладки храни и напитки с високо съдържание на захар.
- При повишена умствена заетост и високи стресови натоварвания.
- При нервно изтощение и безсъние.
- При интензивни спортни тренировки и дейности свързани с високи физически натоварвания;
- За преодоляване на изтощението на организма при хемодиализа, химио и лъчетерапия.
- За възстановяване на имунната система при прием на антибиотици.

Доказано е клинично, както и от многогодишна практика в Парагвай, Бразилия, Аржентина, Канада, Япония, Китай, Южна Корея, Русия, Украйна и други държави, че при консумация на стевия няма странични действия, отсъстват противопоказания и отрицателни последствия. Тя е напълно безопасна при продължителна употреба.

Чай от стевия – начин на приготовление:
Запарка: Едно пакетче се поставя в 0,5 до 1 л кипяща вода и се запарва 5-15 минути. Студен чай: Две пакетчета се поставят в 1.5 литрова бутилка вода. След 15-30 мин. /може и по-дълго/ получавате превъзходен студен чай. С резенче лимон в чашата получавате тонизираща разхладителна напитка с великолепен вкус Стевия се съчетава добре с всички видове билков чай, още повече, че може да се използва вместо другите подсладители, които се ползват обикновено. Подходящ е за консумация от диабетно болни.

Зелени съвети:
За приготвяне на 1 л. чай, вместо да загрявате цялато количество вода, кипнете само 0.2 л, и след запарването, долейте хладка вода. По този начин ще икономисате 80% от електроенергията необходима за приготовлението му. Правете наведнъж цялото количество чай, което възнамерявате да изпиете през деня. Добре е да знаете че най–полезни за консумиране са напитките със стайна температура.

Още за: ЧАЙ ФИЛТЪР СТЕВИЯ СЛАДЪК * 20, цена и информация
от:

apteka.framar.bg/30026282/%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BA-20
 



Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Bven!
31.07.2012 09:04
Стевията е нещо много полезно - знам я от дъщеря ми, която разбира от билки. Само внимавайте да не купите био стевия стрита на прах за подслаждане - (самото растение) - хем скъпа, хем не се лизва от горчивина! Другата е на малки пакетчета - има я и в "Кауфланд" и в "Метро" - скъпичка е, но много полезна. Разкошен подсладител. Аз лично пия и кафето и чая само с копривщенски мед, което не е похвално разбира се.:) От стевията не се напълнява за разлика от медеца... Въпрос на метаболизъм. От твоя постинг научавам още за това чудодейно и целебно растение, благодаря ти и радостен ден! Поздрави на Пловдив!:)
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - :)
31.07.2012 09:09
ps Друг полезен подсладител, не с качествата на стевията, но изключително полезен, е кокосовата захар. Тя също не предизвиква отделяне на инсулин...
цитирай
3. mariniki - по много причини...
31.07.2012 09:53
вече имам интерес да опитам чай от стевия...
обичам чай - билков, зелен... а ти сега ме заинтригова...
сърдечен поздрав за теб, мила Татяна..
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Много полезен постинг, благодаря ...
31.07.2012 10:00
Много полезен постинг, благодаря за инфото, слагам постинга ти в моята блогвълна "Всичко за билките"
цитирай
5. stela50 - Здравей, Бвен ... Много полезен постинг...
31.07.2012 11:37
Благодаря за изчерпателната информация,
определено чаят от Стевия ме заинтригува...
Поздрав и прекрасен ден !
цитирай
6. анонимен - Санде: Интересно и много полезна информация!
31.07.2012 12:06
Благодаря ти Бвен.

Заслужавало си е труда да събереш тази ценна информация.

Поздрави от Пастух! Царството на билките.
цитирай
7. priqtel12 - На мен също ми беше
31.07.2012 12:27
интересно да прочета.....Поздрави!
цитирай
8. pevetsa - Богата информация Таня :)
31.07.2012 14:44
Благодаря ти!
Веднага делигирам правата: за намиране, закупуване, сваряване на Ива, а ние с малките, ... ще дегустираме :)))))
Поздрави от Русе :)
цитирай
9. bven - На 1,2: Мила Надежда,
31.07.2012 19:47
благодаря ти за хубавото допълнение - винаги има нужда от още един съвет!!!
Радвам се, че ползваш мед, аз също го предпочитам пък и Дънов препоръчва чаят да се пие с мед и резенче лимон:)).
А за кокосовата захар дори не съм чула - сигурно е ново изделие? Може би някой използва и кафява захар - тя също е за предпочитане пред бялата...
Въпроси, въпроси - нека си задаваме въпроси, за да идват и отговорите. А след това да решаваме към какво да се насочим. Винаги с мисъл за здравето !
Поздрави на специалистката по билки Лучиа и хубава вечер от топлия Пловдив към вас, където и да сте сега!!:)
цитирай
10. bven - На 3: Привет, mariniki. Радвам се, че мога да бъда полезна със съвет.
31.07.2012 19:54
Аз продължавам да пия от този чай - на студено, в еднолитрово шише слагам пликчето чай и имам за цял ден . Като че ли горещините се понасят по-леко?!
Хубави летни ти желая и наздраве с чай:))
цитирай
11. bven - На 4: Здравей, Невена.
31.07.2012 20:02
Явно топлото време ни подтиква към хубави мисли и значими постинги. Ти даваш много ценна информация за алоето, с което и аз съм си помагала, а и много хора са постигнали големи успехи в лечението си. Аз пък все харесвам едни такива дребни теми - за алтернативното лечение, за чайовете, но те всички общо дават по-големи възможности за всеки, който е взел своето здраве в свои ръце:)) Много ти благодаря за разпространението на информацията за стевията и се надявам тя наистина да помага на всеки!
Хубава вечер и приятна почивка!
цитирай
12. bven - На 5: Летен поздрав , Таня!
31.07.2012 20:03
Радвам се, че ти харесва идеята за приложение на стевията в лечебния процес.
Хубава вечер и до нови срещи!!
цитирай
13. bven - На 6: Здравей, Санде.
31.07.2012 20:05
Радвам се, че мога да предоставя тази информация и всеки може да опита чая.
Благодаря , че ми пишеш от Царството на билките - тяхното действие вече ме зареди и освежи:)))
Хубава вечер и на теб!
цитирай
14. bven - На 7: Приятелко Ива, добре дошла:)))))))))))))
31.07.2012 20:07
Надявам се, че си добре и отмаряш на приятно местенце с добра компания:))
Хубава почивка ти желая и да използваш билкови чайове в горещините:)))
цитирай
15. bven - На 8: Това си е то - мъж-организатор!!
31.07.2012 20:13
Радвам се, Алекс и желая на цялото домочадие прохладни летни дни и много весело настроение:
http://www.youtube.com/watch?v=SLQ6uPT01cc
Поздрав от мен!
цитирай
16. malchaniaotnadejda7 - 9. bven - На 1,2: Мила Надежда,
01.08.2012 11:02
bven написа:
благодаря ти за хубавото допълнение - винаги има нужда от още един съвет!!!
Радвам се, че ползваш мед, аз също го предпочитам пък и Дънов препоръчва чаят да се пие с мед и резенче лимон:)).
А за кокосовата захар дори не съм чула - сигурно е ново изделие? Може би някой използва и кафява захар - тя също е за предпочитане пред бялата...
Въпроси, въпроси - нека си задаваме въпроси, за да идват и отговорите. А след това да решаваме към какво да се насочим. Винаги с мисъл за здравето !
Поздрави на специалистката по билки Лучиа и хубава вечер от топлия Пловдив към вас, където и да сте сега!!:)

Благодаря ти сърдечно, мила Bven! Да сте живи и здрави всички - поздрави и от нас! Благодарности към топлия Пловдив!:) Аз работя в София и е не по-малко топличко. Да, Лу от малка разбира от тези неща - дадено й е. Кокосовата захар не е нищо ново, напротив - захар като захар, но с качествата почти на стевия. Няма нищо общо с кафявата захар - кокосовата захар e с много нисък гликемичен индекс и високо съдържание на минерали. Може да се закупи във веригата магазини "Зоя", предполагам и другаде. Изключително полезна е и за предпочитане. Човек просто трябва да изхвърли "бялата смърт" и да ползва само стевия и кокосова захар. В редки случаи - кафява.:) Това, като пожелание - не, че аз го правя! Колкото до меда - слагам го и на кафе, но трябва да е хладко - ти със сигурност знаеш - в горещите течности, целебните му качества намаляват. Поздрави, радостен ден и пак благодаря за чудесния постинг!:)
цитирай
17. yotovava - браво, Бвен
01.08.2012 14:19
чудесен постинг, моите родители ползват стевията като подсладител, сега обаче аз се запалих да я ползвам и като чай.

Валя
цитирай
18. shtaparov - Много ми бе приятно да науча това!
01.08.2012 15:58
Много ми бе приятно да науча това- аз съм голям любител на природните продукти и особено на чаевете,затова ще я пробвам с удоволствие тази вълшебна стевия!
цитирай
19. bven - На 16: Нека да е топло, Надежда:))
01.08.2012 18:41
Чакаме топлото, мечтаем за него, а сега...искаме студ!? Радвам се, че сте в столицата - така можем да научаваме новини от първа журналистическа ръка:)) Иначе на всички ни се иска почивка, разходки и свеж въздух наоколо. Благодаря ти за ценната информация за кокосовата захар, ще я потърся и аз, макар че не наблягам на подсладители.
Хубава вечер и пак ме спохождай за раздумка, приятелко!
цитирай
20. bven - На 17: Валя, браво на теб, че си се решила да се присъединиш към опита на родителите:))
01.08.2012 18:43
Очаквам да споделиш своя опит от новата напитка. А така може да направиш и някоя снимка за чаша чай...
Хубава вечер на природните ти владения!
цитирай
21. bven - На 18: shtaparov, ние малко поизместихме вниманието от чая към кафето, и резултатите говорят сами.
01.08.2012 18:48
Някога , а може би и сега в много страни хората пият чай в горещините. Докато ние лижем сладолед и се наливаме с кафе и изстудени газирани напитки. Не съм против консумацията им, нека всеки сам си решава какво е полезно и какво е удоволствието от изброените течности. Нека само с мярка и внимание към здравето ни да дадем приоритети на полезното пред приятното!
От сърце ти желая да намериш добрия чай и да донесе удоволствие и свежест консумацията му.
Наздраве!
цитирай
22. malchaniaotnadejda7 - 19. bven - На 16: Нека да е топло, Надежда:))
04.08.2012 09:45
bven написа:
Чакаме топлото, мечтаем за него, а сега...искаме студ!? Радвам се, че сте в столицата - така можем да научаваме новини от първа журналистическа ръка:)) Иначе на всички ни се иска почивка, разходки и свеж въздух наоколо. Благодаря ти за ценната информация за кокосовата захар, ще я потърся и аз, макар че не наблягам на подсладители.
Хубава вечер и пак ме спохождай за раздумка, приятелко!

:) Кокосовата захар, дори не е подсладител. Всичко, добито и извлечено от кокоса по естествен път, нерафинирано, е полезно. Знам, какво е полезно, но не обръщам внимание на тези неща.:) Често хрупам като заек нощем, каквото ми дойде наум и каквото има подръка, а усещам, че трябва да спра в 19 часа!:). Хапвам, каквото ми се яде и колкото ми се яде - и да видим, докога така. Как да ти кажа, прекаленото вторачване в каквото и да било, не е на добре. А и организмът сам ти диктува, какво трябва да правиш. Всъщност, разговаряш с един невежа.:) Прегръдки и хубава августовска събота, мила Bven! А при теб съм "на раздумка" всеки ден, защото обичам!:) Поздрави!
цитирай
23. divna8 - Ах, този чай. . . Само докато четох и ...
16.08.2012 21:03
Ах, този чай...

Само докато четох и се раз...горещих!
Браво, Бвен - бързо поднасяш новата информация на жадната аудитория!!!
Жадни сме - за истински природни продукти и за знания-пътеки към тях...
Благодаря и аз!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14878541
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава