Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 08:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 13551 Коментари: 6 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

Баща й – царският офицер капитан Павел Джингаров, е осъден от Народния съд и разстрелян през 1945 г. Майка й Цвета Джингарова е затворена в страшните подземия на дирекцията на милицията на Лъвов мост в София. Близо 2 години близките й нямат представа дали изобщо е жива.
  image  
Бъдещата култова актриса Виолета Донева  е отгледана от баба си в мазе до “Руски паметник”, тъй като апартаментът им на пъпа на столицата е присвоен от някакъв червен генерал. Човекът, който ги приютил, бил един от най-известните юристи преди “победата на народната власт”, но се принудил да стане обущар, тъй като го лишили от правото да упражнява професията си. Един от най-ранните спомени на малката Виолета е как “чичо Борис” им носи храна в стара кутия от обувки. Когато майка й най-после е освободена, момиченцето побягва с писък на ужас от непознатата “дрипава, грозна, почти лилава и чудовищна жена”, която се хвърля да я прегръща. А само няколко години преди това учителката Цвета Джингарова е била една от най-изисканите дами, заради красотата й са я наричали “Жар птица”. Останала на улицата, майката на бъдещата актриса кандидатства и е приета в тогавашното Държавно висше театрално училище. След като го завършва, с щерка й митарстват от театър на театър в цялата страна. Свират се в мизерни стаички, по някой път се хранят само с липов чай, сирене и хляб. Въпреки лишенията родителката й успява да й даде отлично образование. Но “черното петно” в биографията им остава, дори когато вдовицата на царския офицер се омъжва повторно за своя колега Кирил Донев, който осиновява Виолета и я отглежда като свое дете. Въпреки че завършва гимназията в Кюстендил със златен медал, 2 години не й дават бележка, за да кандидатства във ВИТИЗ. После пък я изключват от комсомола.

image

Голямото “развиделяване” настъпва едва когато младата актриса сключва брак с актьора от Бургаския театър Людмил Стайков, когото покойният кинокритик Иван Стоянович наричаше “Лисичката”. Докато е в морския град, той има бурен роман с колежката си Паша Берова. След това решава да се посвети на режисурата и се мести в София. Филмът му “Обич”, в който участват половинката му Виолета Донева и идолът на българските жени Стефан Данаилов, печели куп награди “по света и у нас”.

image

image

Оттогава актрисата години наред изпълнява главните роли в лентите на своя съпруг, който е назначен за шеф на Кинематографията, а в средата на 80-те години изпълни най-важната партийна поръчка – режисира националистичната епопея “Време разделно” по едноименния роман на Антон Дончев. По това време обаче двамата са вече разделени и примата на армейския театър се задомява за детската си любов – баскетболиста Атанас Грънчаров. От първия си брак актрисата има син.

image

В момента Донева и домашните й се радват на добро здраве. Двамата с мъжа й задължително релаксират всяка година “на палатка в Пирин” и “на бунгало край морето”. Преди 2 години обаче актрисата счупи крак на репетиция, а проблемите с очите й датират отдавна.
Асен ТОПАЛОВ


ДОСИЕ:
Виолета Донева завършва журналистика, а през 1966-а - актьорско майсторство във ВИТИЗ. От следващата година е член на трупата на Театъра на народната армия. Дебютира в киното през 1961–ва във филма “Стръмната пътека” на Янко Янков. Първата й по-голяма роля е в “Двама под небето” на Борислав Шаралиев.

image

През 1963 г. се снима във филма на Кирил Илинчев по романа на Георги Марков “Анкета”, а през 1970-а за втори път работи с Шаралиев в “Сбогом, приятели”.

image


image


image

През 1972 г. получава наградата на СИДАЛК за ролята на младата лекарка Мария във филма на Людмил Стайков “Обич”. Играе в два филма на Иля Велчев – “Дубльорът” и “Завръщане от Рим”, който е инкриминиран от властта и става причина бащата на режисьора Борис Велчев да бъде изведен от състава на ЦК и завинаги да се лиши от положението си на втори човек в партията и държавата. Участва в първата постановка на телевизионния театър на 15 октомври 1960 г. – “Последната нощ” с режисьор Неделчо Чернев, заедно с именитите си колеги от Сатирата Лео Конфорти, Георги Калоянчев и Никола Анастасов и колоритния актьор Димитър Бочев – Бочката. За ролята на Люба във филма “Допълнение към Закона за защита на държавата” /1976 г./ на режисьора Людмил Стайков е отличена с наградата “Свобода” на МКф в Сопот заедно с френската кинозвезда Ив Монтан. От десетина години е в трупата на общински театър “Възраждане”, където няколко сезона с неизменен успех представя моноспектакъла си за Багряна.
  image  
Дебютът й в киното е в "Стръмната пътека".
Снимала се е във филмите на Борислав Шаралиев "Двама под небето" и "Сбогом, приятели", "Дубльорът" и "Завръщане от Рим" на Иля Велчев, "Анкета" по романа на Георги Марков; в тв филмите "Допълнение към Закона за защита на държавата", "Всеки ден, всяка нощ".
Носител на: *наградата на СИДАЛК за женска роля - Мария във филма на Людмил Стайков "Обич" (1972); *статуетката "Свобода" - за ролята на Люба в тв филма "Допълнение към Закона за защита на държавата" - МКФ Сопот, СФРЮ

image
- Клюката тръби, че булка №1 на Людмил Стайков също не е останала равнодушна пред “опасния чар” на колегата си Стефан Данаилов. В “Обич” тя изигра влюбена в настоящия културен министър медицинска сестра, но според нея всичко било само “мента на лента” и със Стефан си останали “добри приятели”. За 65-ия му рожден ден тя изпрати на Ламбо прочувствена телеграма, в която писа, че “под подплънките на широките му дрехи продължава да живее динамично един прелестен хлапак”.
- Самата актриса обича да вади на показ приятелствата си с известни имена от световното кино и сцена. Твърди, че е била близка с Ив Монтан и съпругата му Симон Синьоре. В Париж пък се запознала с Марина Влади, а покрай нея и с Владимир Висоцки.

image










Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Човешки съдби!!
03.12.2012 09:40
Всичко има в тях...
Благодаря ти, Бвен, за докосването отново до една невероятна със своя чар актриса, която знаем от ролите и в киното и театъра.

Хубав ден!
цитирай
2. mariniki - не съм знаела тези злощастни подробности...
03.12.2012 10:27
от живота на прекрасната актриса Виолета Донева...
но помня изключителното и присъствие във филма Обич...
животът слага всичко на мястото му...
особено, ако си роден талант...
благодаря ти, Татьяна..
цитирай
3. stela50 - Много вълнуваща и любима ми е тази рубрика
03.12.2012 12:14
на твоята страница, Бвен ... Нетленна е българската красота ...
Великолепно представяне на една невероятна актриса и жена !
Поздрави !
цитирай
4. inel379 - Тя е между тези, които оставят следа!
03.12.2012 14:00
Няма значение броя на ролите.
Важно е присъствието.
А то се помни.
"Обич" и сега ми действа така,
както когато съм го гледала за първи път!
Тънкото чувство за хумор е забележително!
Харесвам и гласа й - топъл, гальовен.
Беше ми приятно да прочета за нея тук!
Благодаря ти!
Хубав есенен ден за теб, мила!
цитирай
5. ckarlet - С удоволствие прочетох информа...
03.12.2012 19:30
С удоволствие прочетох информацията за личния живот на актрисата Виолета Донева.
Поздрави и успешна нова седмица!
цитирай
6. bven - Здравейте Тота, Мариники, Стела50, Инел379 и Скарлет:))
03.12.2012 20:10
Много ми е приятно да открия фенки и на Виолета Донева - аз я харесвах още от филма Обич, а по-късно разбрах, че тя играе и във филма Двама под небето (направен по действителен случай). Аз само веднъж съм я гледала на живо в театъра и тя игра всеотдайно ролята си! Колкото за нетленната й красота ...всичко се вижда:)))
Благодаря ви за гостуването и милите думи, приятелки и нека новият сняг ни донесе нова чистота и светлина в живота!
Хубава и топла вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867694
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава