Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2013 08:00 - силата на поста
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3320 Коментари: 2 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Милост искам, а не жертва” (Мат. 9:13)

Автор Митр. Атанасий Лимасолски


image

Още едно много важно нещо, което първите християни правили и е хубаво да го имаме предвид, а именно, че постът е свързан с даване на милостиня. Човек си казва „Ако не постех, щях да харча 1200 лири на седмица за меса, сирена, вино и т.н, а като постя, харча 30-40 лири. Следователно това, което остава, го давам на бедните, на братята, които имат нужда”. Постът е бил обвързан с милостинята. И той, разбира се, не е само въздържание от храните.

Започваме от това, то е необходимо и важно, защото човек не е само дух, да кажеш: аз ще постя духовно. Не сме духове, а тяло и дух заедно – едно неразделно и неразривно единство. Затова добродетелите засягат целия човек - и душата, и тялото, и както постим телесно, така постим и духовно. Следователно, въздържаме се от злоба, от осъждане, от гордост, от словопрения, от хиляди неща, които за съжаление ни измъчват. Въздържаме се и в употребата на материалните неща. Ако искам да купя три чифта обувки, от които нямам нужда, ще закупя един чифт или изобщо няма да купя. Минавам с тези, които имам.

Постът е отчуждение от злото. С друг думи, трябва да станеш чужд на пороците, които са около тебе. Колко важно нещо е човек да пости и с езика си, да спре да говори, да съди, да клюкарства, да коментира, да се въздържа от цигарите... Хората са зависими от цигарите. Един мъдър духовен наставник казваше на чедата си, които пушат:
- Избери, или целия Велик пост без олио, или ще пиеш и мляко, но ще спреш цигарите. Кое е по-лесно за теб?

Той им помагаше да направят нещо по-значимо. Същото важи и за телевизията и всички неща, които човек прави, за да си губи времето. Т.е. постът е период на всеобхватна борба, на мобилизация на всички душевно-телесни сили чрез църковните последования, всекидневните молитви, изповедта, изучаването на Божието слово, труда в духовния подвиг и всичко останало, което помага на човека и го подтиква да води духовен живот. Отците на Църквата са казали, че наистина, когато човек пости, тогава се променя и телесния състав на човека, който се прочиства и душевно, и телесно. Прочиства. Затова светците винаги пребивавали в пост и въздържание и това наистина им дарявало душевна и телесна чистота. Не само душата, защото душата и тялото вървят заедно. Те съгрешават заедно и се освещават заедно. Затова всички добродетели и подвизи засягат и се отнасят към цялото човешко битие.

Също така периодът на Великия пост е една десета от годината. В Моисеевия закон десятъкът винаги бил посветен на Бога, една десета от имуществото, от парите било посветено на Бога. Така и ние посвещаваме една десета от годината на Бога. Великият пост колко седмици има - шест, седем? Седем със Страстната седмица. Имаме пет дена пост, в събота и неделя няма пост, разрешава се вино и елей - 5х7= 35 + Велика събота = 36 и нощта на съботата до неделя сутрин, когато по-скоро не се пости, но хората постят - стават 36 и половина. Дните на година са 365? Една десета. С математическа точност. Посвещаваме това време на Бога. Разбира се, Бог няма какво да вземе от това, а ние ще имаме полза от тази духовна борба.

копирано от: постно



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - това е не само необходимо...
09.04.2013 20:41
това е състояние на ума и на душата...
великолепен постинг... много поучителен..
поздравявам те, приятелко мила..
цитирай
2. bven - На 1: Маги, наистина много добри думи и примери са казани в тази проповед, толкова навременна:))
10.04.2013 18:56
Остава нашето състояние да се доближи до това - сами да пожелаем действието и да осъзнаем силата на постенето за нас, като дух в човешко тяло! Колкото и малко да са дните за пост, толкова по-голяма е ролята им и то не е само заради вярата. Вече по-малко трябва да се чете буквално Библията, а да се търси завоалираното послание, оставено от нашите предци. Така, че да го изпълним с желание и вяра, за наше добро и за духовното израстване на всички ни, земята и природата ни.
Хубава вечер и мир и любов!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14870331
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава