Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2013 08:00 - приказна къща в днешния свят
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 4376 Коментари: 6 Гласове:
16

Последна промяна: 14.05.2013 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    СТРАШНАТА ПРИКАЗКА ЗА ДЪРВОРЕЗБЕНАТА КЪЩА ОТ УЛИЦА „НЕЗАБРАВКА” В КРАЯ НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА

„Сънят на разума ражда чудовища” - така е нарекъл една своя картина Франсиско Гоя. Имал е предвид свой дълъг период на душевна депресия.
А какво раждат сънят, липсата на разум и култура в една държава...
Българинът обича да се изразява с бомбастични думи. По времето на Алеко Константинов е била на мода думичката „фатален”. Сега е на мода и думичката „уникален”.
Ще си позволим и ние да я употребим за определение на приказната къща, на края на Борисовата градина и в началото на дъновисткия квартал, на улица „Незабравка” в София, която доскоро смайваше посетителите си.
Приказната къща беше уникална, защото не можеше да бъде стилово определена. За това, което тя представляваше, историята на изкуството още не беше създала дума. Изразяваме се в минало време, защото от 2009 г. Приказната къща не съществува.

image   image
 
С Приказната си къща авторът й Рачо Лозев Ангелов постави основите на нов стил.
Как ще бъде наречен – оставяме на изкуствоведите да решат.

Рачо Ангелов е роден през 1933 г. в село Зимевица, Софийско. Поради самородния си талант още като войник е бил художник на дивизията, в която е служил. Работил е в металургичния комбинат „Кремиковци” и в „Лесопаркове” при Софийската община. Случило се е така, че не е създал семейство. Започнал е създаването на прказната си къща в район Военна рампа през 1957 г. Там обаче е трябвало да премине релсов път и къщата била демонтирана. През 1967 г. кметът на София Георги Стоилов отказал преместването на Приказната къща където и да било в София. През 1968 г. Столичният съвет първо отазал Приказната къща да бъде складирана в Панчарево, а след това разрешил да бъде възстановена на улица „Незабравка”. Работата си по него Рачо Ангелов продължил до смъртта си през 1993 г.

image
Съкварталците го помнят като едър, затворен в себе си и своя свят, изключително трудолюбив човек, който ежедневно доизкусурява със самоделните си ножчета детайли от къщата.


image  image

image  image

image   image

Такъв го помним и ние. За изграждането Рачо използва изоставени или изхвърлени парчета дърво, тухли, камъни или метали, които едно по едно пренася на ръка.
След смъртта му са събрани над 2000 подписа за запазването на Приказната му къща в Борисовата градина. Гражданското искане е изпратено в президентството, адресирано до Георги Първанов, където следите на подписката се губят. През 1996 и 2002 г. Министерството на културата декларира комплекса за недвижим паметник на културата от етнографски тип.

image
И тук започва страшното, грозното на приказката. Започва да действа държавното административно безхаберие и унизителното пренебрежение към културата и нейните макар и спорадично самозародили се български бисери, защото по наше скромно мнение Приказната къща на Рачо Ангелов е тъкмо такъв самозародил се културен бисер.

image  image

image  image

Имотът, на който е построена Приказната къща, е общински. Деветте постройки, заемащи площ от 1100мІ, до днес също фигурират като публична общинска собственост в сайта на Столична община. Според документите, които са ни предоставени до момента, дърворезбите, каменните и керамичните й пластики, както и авторството върху всичко това са на Рачо Лозев Ангелов, респективно на неговите наследници – брат му и племенниците му. От друга страна, Приказната къща е недвижим паметник на културата. Статутът й е такъв, че собствениците са длъжни да я поддържат, но това не е по силите им.

image  image

image  image

От трета страна, по наше скромно мнение, Приказната къща е най-вече национален културен паметник, поради своята уникалност, както по-горе споменахме. Обикновено за националните паметници се грижат държавните институции, за които се предполага, че имат сетива за националните си културни ценности. В нашия случай, обаче не е така. Държавата ни съвършено, без да се замисли, в лицето на тогавашният кмет на София Бойко Борисов през 2008 г., с лека ръка позволява Рачо-Ангеловият бисер да бъде подхвърлен на разпиление, частично унищожение и цялостно вандализиране, като по този начин самият Рачо Ангелов е осъден на забвение. Кметът на квартал Изгрев по това време, инж. Панайот Бончев не предприема нищо по опазването и съхранението на Приказната къща.

image

image 

image

През 2009 г., след поредица от противоречащи си, взаимно изключващи се и на ръба на закона документи, с които разполагаме и с указанието комплексът да бъде възстановен в автентичния си вид, разглобената Приказна къща изневиделица се озовава в... еклектичния „замък” на господин Георги Тумпалов в созополското село Равадиново.

image 
image

image 

image
Наивна и всуе е била увереността на племенника на Рачо, Лъчезар Ангелов, че в равадиновския „замък” Георги Тумпалов ще възкреси Приказната къща на чичо му в нейната комплексна цялост. Щял да направи музей на Рачо Ангелов...
Имахме неудоволствието лично да се убедим не само че няма музей на когото и да било, но и останалите фрагменти от разглобената Приказна къща се използват без всякакво уважение, като кръпки всред паноптикума от стилове, материали и приумици. Някои от тях са боядисани с блажна боя, което господин Тумпалов нарича „реставрация”. Други, съвършено извадени от контекста си, са поединично лепнати някъде. Входната арка, най-известиният от всички елементи, е осквернена с безумно решение за покривно покритие ..


image  image

image image

Повечето елементи събират прах в едно подземие, докато чакат да бъдат извикани за нов живот за „прослава” на автора и строителя на равадиновския „замък”.
Никъде не видяхме и дума, изписана за скромния резбар от село Зимевица.
Рачо Ангелов се е завинаги загубил сред претенциозни материали, вандализирани сталактити и сталагмити, включително и една автентична камбана от столична църква (?!...).

ПП: постингът се публикува  по молба на блогера и поради голямото ми желание да се помогне ако не със средства, поне с мисъл, за запазването на тази вълшебна приказка в страната на абсурдите (за момента).
Инициативен комитет за възстановяване на комплекс от дърворезби и каменни пластики, дело на Рачо Лозев Ангелов:

Владо Руменов
Анелия Николова
Сюзан Таки
Ани Васева

копие от:
mglishev.blog.bg/izkustvo/2013/05/10/oshte-vednyj-za-prikazniia-dyrven-dvorec-v-lovniia-park.1108807




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Брависимо за този постинг, Бвен!!!
14.05.2013 09:47
Още едно доказателство, че България върви по пътя на приматизацията. Интелигентни хора във властта вече няма, последната бе Блага Димитрова, която не можа да понесе приматът-президент. А лицето на корупцията в страната, неговият символ е сегашният главен архитект на София.
С пожелание да погледнеш постинтгът ми за Понор планина и да посетите с. Зимевица. С отклонение за мястото над водопада Скакля, където Вазов пише стихотворението "Малата планина". И от което се вижда къщата, където той е бил отседнал - в махала Данговци на отсрещния бряг на Искъра.
цитирай
2. stela50 - Този постинг ме остави без думи, Бвен ...
14.05.2013 14:03
Не мога да повярвам - този приказен замък, сътворен с любов,
дарба, фантазия, труд ... нима това не означава нищо, нима може
да се постъпва така ... Този невероятен човек не само, че не бива
да бъде забравен - за него трябва да се пише и говори... и още ...
Поздравления за позицията и споделеното !
цитирай
3. bven - На 1: Здравей, Коста. Както се казваше преди години - Времето е наше!
14.05.2013 20:38
Та затова съм оптимист, че мутризацията, ведно с царя, пъдаря и подопечните на Темида бързо ще отидат там, за където са тръгнали с най-бързите темпове. Взимането на парични знаци (дали подкуп, кражба или изнудване) винаги е било цел на някои хора. Но те не са тези, които крепят света. Светът се крепи на интелигентите. Каквото и да правят, където и да живеят - просто това е техният свят! За другото може само да се наблюдава, без да се оценява, както е казал един мъдър и свят човек.
С благодарност приемам поканата за посещение на Понор планина и Зимевица. Само да се стабилизира времето и ще се впуснем в летни приключения!
Хубава вечер!
цитирай
4. bven - На 2: Аз знаех за тази приказна къща от по-рано, Стела.
14.05.2013 20:45
Но сегашната информация направо е зашеметяваща! Като си помисля, че десетилетия за Борис Христов не се говореше, а ето сега - новият дом на културата,т.е. обновеният Профсъюзен дом в Пловдив , най-сетне бе открит и носи името на бележития българин и пловдивчанин! (http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/85979). Затова се надявам, че черният период ще отмине и ще започне изгревът на Светлината - така, както я очакваме всички. Само трябва и ние да се променим - така, че промените около нас да бъдат и с нас!:))
Благодаря за мнението и хубава пролетна майска вечер у дома!
цитирай
5. bojo12345 - Като чета за Приказната къща....
15.05.2013 04:16
Не се учудвам защо е такава съдбата й. Днес в Пловдив същата съдба имат някои
стари сгради , чиито собственици не са в състояние да ги поддържат.
Да не говорим за вандалщината на бившата любимка на Тато - Дража Вълчева , днес знакова червена бабичка .По нейно време бяха разрушени най-хубавите сгради в градът ни - Аптека Марица и Болницата на Кудоглу. Втората е била дарение за лечение бедните, като за целта е построил два тютюневи склада с печалбата от който да се издържа здравното заведение.
Не се учудвам на кого се е метнал бившия софийски кмет Бойко Борисов ,че в стил на Бай Тошковото Драже е постъпил по този начин с Приказната къща.
цитирай
6. bven - На 5: Да се надяваме, че час по-скоро ще се осъзнаем и видим какво се върши пред очите ни, Божо!
15.05.2013 20:10
От много години все чакаме и чакаме нещо и някой да ни свърши работата. Но няма кой, освен да повикаме Неволята, нали? Във всеки град сигурно има такива примери - защо чакаме лудите да се налудуват?!
Поздрави за добрата позиция!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866397
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава