Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2013 08:01 - вечният комик - луи де фюнес
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 5931 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 31.07.2013 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Преди 30 години ., на 27 януари 1983 г., Франция загуби един от най-големите си комици. Луи дьо Фюнес не очаквал такъв успех в кариерата си и дори споделял, че „го е постигнал неволно”. Обяснявал, че не съжалява за закъснялото признание на таланта му, защото това му e позволило „да упражнява хиляди незначителни професии, да прави хиляди малки неща...”. Актьорът защитавал свирепо личния си живот. „Поан” хвърля малко светлина върху него.

Биография

Луи де Фюнес де Галарса  се появил на белия свят на  31 юли 1914 година в Курбевоа, испанска Севиля. Родителите на бъдещата звезда на френското и световното кино -  бащата Карлос Луи де Фюнес де Галарса имал юридическо образование, но след пристигането във Франция станал търговец на брилянти. Майката  е с испанско-португалски корени. Родителите на  Луи отишли във Франция през 1904 година, за да  сключат официално  брак, тъй като в родината им семействата  били против този брак.


image

В детството си Луи де Фюнес бил наричан от приятелите си «Фюфю». Ммчето добре знае френски, испански и английски езици. В младите си години се увлича от рисуване и свирене на пиано.  Няма нищо странно в това, че впоследствие той е пианист и свири по 12 часа в  Пигал. Посетителите на заведението искрено се радвали, наблюдавайки гримасите му по време на свирене.

      image   

    image

 image

През  1936 година  Луи де Фюнес се жени за  Жермен Луиз елоди Каруайе. Младото семейство има син Даниел, но през 1942 година  се разделят.
По време на окупацията  на париж от германските войски,  Луи де Фюнес преподавал солфеж в музикалното училище, където се влюбва в секретарката Жанна Августин де Бартелеми де Мопасан, внучка на  знаменития  писател.  Влюбените се женят през 1943 година и живеят заедно до самата смърт на актьора. имат  двама сина  — Патрик и Оливие.
На повече от 40 години, актьорът е потиснат - напразно дава частни уроци, изпълнява по три роли вечер на сцената и не вярва в кариерата си. Единствено втората му съпруга, Жан, го кара да продължи. Тя има право: критиците го забелязват - най-накрая в „Преминаване през Париж”, редом с Бурвил и Габен. Неговият час е настъпил.

Голям перфекционист, той иска сцените да бъдат повтаряни до съвършенство, което понякога поражда напрежение на снимачната площадка. Обича да бъде обграден от хора, които познава и които го успокояват, като прочутата му партньорка Клод Жансак (съпругата му в серията филми за полицаите), която смята за свой „талисман”. При излизането на филмите си отива инкогнито в киносалона с двамата си синове, за да дебне реакциите на публиката: при първите изблици на смях си тръгвал успокоен.
 

image

Във филма «ни чул - ни видял» на режисьора ив робер,  де Фюнес получава  главната роля — браконера Блеро́. Пореден успех носи и поредицата в трилогията за фантомас.

image

image

image

другите работи на актьора, като Голямата разходка , както и приключенията за полицая и неговите подчинени, са приети възторжено от милиони хора по света.

image

     
през 70-те години де Фюнес си остава популярен и любим на зрителите и на  15 март 1973 година е удостоен с висшата награда на франция - орден на Почетния легион.

 image

през 1975 година де Фюнес изкарва наведнъж  два  инфаркта, по лекарски съвет напуска киното и отива в имението си от 17 век шато де клермон, близо до нант, отдавайки се на увлечението си по отглеждане на рози, една от които носи неговото име.

продуцентът Кристиан Фешнер му предлага да снима „Крилце или кълка” с Колюш. Застрахователите се съгласяват, при условие че актьорът ще бъде под стриктен медицински контрол: пълен здравословен отчет, всекидневен преглед при кардиолог и присъствие на реанимационен екип по време на снимките..След това луи играе и в още няколко филма , като  полицаят и полицайките е последният в кариерата му.
Луи де Фюнес умира  от сърдечен пристъп на 27 ануари 1983 година.

image

image
 
imageimage

  image
image


image
image
image

"Парите, вечният проблем: Луи дьо Фюнес винаги се е страхувал да не загуби всичко и да се върне към мъките от началото на кариерата си. Несъмнено той е белязан от изпадането на баща си, който се разорил като търговец на синтетични смарагди, преди да изостави семейството си и да замине за Венецуела. Един неуспех и всичко е свършено!, казвал той често на двамата си сина. Живеел икономично, без излишества и дори имал скрити пари в градината на имението си, „които никога не могъл да намери” -  по думите на неговия приятел Мишел Галабрю

копирано от Гласове и др. източници












Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Едва ли има филм ,който ....
31.07.2013 17:51
да не съм го гледал поне два пъти по кината , много преди да ги дават по телевизиити.
Луи Дьо Фюнес е едно от най - големите имена в комедийният жанр.
цитирай
2. bven - На 1: едно от най - големите имена в комедийният жанр!!
31.07.2013 22:41
Наистина, Божо, този велик актьор е донесъл не малко сълзи на радост и удоволствие в комедиите със своето изпълнение. Някога филмите му се гледаха неколкократно, сега също вървят с успех - едни си ги припомнят, други го откриват!
Дори годините не могат да заличат обаянието и свежия хумор на Луи дьо Фюнес!
цитирай
3. inel379 - Всичко в него е смях!:)
03.08.2013 02:59
Струи неспирно!
Напоява и облагородява.
Освобождава напрежението.
Кара те да забравиш грижата,
да се отпуснеш напълно
и да се отдадеш на удоволствието
от доброто настроение,
което зарежда безотказно батериите!
Да! Той е от вечните!
Едва ли някой се съмнява в това!
Свежото му присъствие в киното
си е късмет за нас!:)
Усмихнат нощен поздрав за теб!:)
цитирай
4. bven - На 3: Всичко в него е смях!:) - да, така е, inel379:))))))
03.08.2013 12:11
При него няма скука, всичко е движение, мимика, настроение. Така е остава в спомените на всеки, докоснал се до изкуството на големия актьор. А във Франция те не бяха малко и всеки имаше свой стил!
Благодаря за нощните поздрави и нека да е лято за теб, с хумор, радост и веселие!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868769
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава