Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2017 07:57 - бъдеще в миналото
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1007 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Причините за това, надхвърлящо всякакви норми на човешко отношение гонение срещу богомилите, имат своите основания. Тези основания са свързани преди всичко в дълбоката научна основа и човеколюбие на богомилското учение.
а/ Богомилите – катарите бугри, дават началото на нов етап в развитието на социалната философска мисъл в Европа. Те създават и проповядват една нова концепция на отношение на бедните към богатите, на прогреса към конформизма и закостенелостта на християнската църква, на разума против безумието на феодалните обществени отношения.
По написаното от Ш. Молиние за катаризма /богомилството/ се потвърждава дълбокият научен смисъл на богомилското учение, а именно: “… Рядко е съществувала идеологическа доктрина, по-пълна и по-научна. Дори нейните противници са принудени да признаят и знанието й, и всеобхватната й диалектика…”*
б/ Богомилството със своя земен характер и философски концепции подклажда съпротивителни действия в низините на народа, в широката му маса, останала извън нормалния човешки живот в средновековието. Това предизвиква социален страх в управляващите от движението. Масовият размах на богомилството и неговата многовековна трайност, притегателната му сила и жизненост се дължат преди всичко на социалния му характер. То отразява действителността на епохата, проблемите на обществото и има за цел да решава земните проблеми на хората. Силата на богомилството е в новата му постановка, в революционния им стремеж да дадат идеен заряд на развълнуваните народни сили, устремили се срещу феодалния гнет на християнския схоластизъм. На преден план в този идеен заряд стоят етичните и хуманните принципи, възможността за борба срещу злото и за неговото унищожение е основната концепция за богомилството. Оригиналната същност се състои в идеята за възможно подчиняване на ЗЛОТО от силата на ДОБРОТО, или на съвременен език тя се състои в това “да бъдат подчинени носителите на злото от масата на страдащите, които са носители на доброто начало”.
в/ За богомилите “Бог-отец е свръхтворческа сила, която няма нито име, нито пол”. За тях възкресението на този бог отец е лъжечовешко, тъй като на земята той “се явява под формата на цар или на господар, т.е. под формата на разрушителната сила – Сатанаил, Дявола”.**

Богомилите проповядват още: “… че Раят и Адът са само на
Земята и за човека; Адът, това е человечеството при господари и роби, а Раят, това е всечеловеческото
общиарство, основано на равенство и братство”.***
Богомилството бърка с нажежено желязо в раната на средновековното общество и проповядваното неравенство от християнската църква. Това в основата си е главната причина за нетърпимостта, непримиримостта, жестокостта и неподбиране на средствата от християнската църква в гонението срещу богомилите катарите бугри през средните векове.

По-горе разгледахме действията на официалната феодална държава и църква за унищожаване на богомилското движение и неговата забрава. Но това не е всичко: физическото гонение, жестоките действия срещу богомилството в известна степен издигат достойнствата му и неговото значение за Ренесанса в Европа през средните векове.
Нужно е било и идейното му и духовното му поразяване и с това са се заели апологетите на идеологическите и псевдонаучните философски течения. И те успешно са решили проблема, паразитирайки върху богомилското учение и изменяйки съдържанието на богомилските идеи и принципи и приспособяването им в полза на “злите” сили, които утвърждават и узаконяват разделението на човечеството на богати и бедни, експлоататори и експлоатирани, висши и нисши, на мъчители и мъченици.
Много автори твърдят, че социалната философия на българите, отразена най-точно в учението на богомилите, стои в основата на всички философски течение в Европа през средните векове. Разглеждайки основните принципи на социалната философия на българите, можем да кажем, че те имат право и тяхното основание почива върху широкото разпространение на богомилското учение в Европа и Азия през средните векове и значението му за революционизиране на народните маси срещу феодалната държава и подкрепящата я християнска църква.

По-горе споменахме за значението на богомилството за средновековния ренесанс в Западна Европа. Това също са доводи, които потвърждават тезата за широкото участие на богомилското учение за развитието на философските течения в Европа през средните векове.
Ще се опитаме на базата на конкретните принципи на социалната философия на българите, наречена от тях общиарство, да докажем горното твърдение и че паразитирането върху тях на отделни философски течения, претендиращи за учения, са довели до изменянето им до неузнаваемост и са спомогнали социалната философия на българите да бъде забравена за много векове.


Тагове:   богомили,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tres1 - На кратко казано - така е
10.06.2017 00:04
и...какво от това ? Нито нещо се е променило радикално като резултат от тази борба, нито ние като българи сме имали изгода от това. Социалната философия на българите не само е била забравена за много векове - преди всичко тя е била забранена.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868207
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава