Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2017 22:47 - загадъчният бенбен
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1673 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 19.07.2017 17:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 копие от Астро Феномен

Загадъчният камък Бенбен

В религиозния мироглед на древните египтяни огромна роля играел Бенбен – камък с конична форма и според учените с извънземен произход.
Камъкът Бенбен е открит в Храма на феникса. Той е символ на тази птица, която имала способността да възкръсва, да се възражда и олицетворява цикличността на годишните времена.



image

Обикновено в древноегипетското изкуство фениксът се изобразява като сива чапла. Съществувало поверие, че ако фениксът се появи в Хелиопол, ще настъпи нов цикъл или нова ера. Култът на камъка Бенбен възниква след първата поява на феникса. Вероятно камъкът е разглеждан от египтяните като „семе” на космическата птица, тъй като „бен” означава оплождане.


image

Съвременни египтолози се придържат към версията, че камъкът е имал конична форма. На най-ранни изображения на камъка Бенбен, където на него седи птицата Феникс, се вижда, че камъкът не е с пирамидална форма – краищата му са закръглени и повече напомня на конус. Впоследствие конусът е заменен с пирамидион.
При навлизането в земната атмосфера някои от железните метеорити не се въртят, а запазват положението си. Предната им част след падането се разтапя и се измества назад. Поради това метеоритът придобива конична форма. Като примери могат да се приведат метеоритите Морито и Виламет. В Близкия изток култът към метеоритите е много разпространен – например за това е свещеният мюсюлмански камък Кааба. Светилище на бога Ела-Хабала имало в Емес.


image

Свещената реликва на това светилище е черен коничен камък. Според летописите жителите на Емес потвърждават, че камъкът буквално паднал от небето. В храма на Зевс-Хадад недалеч от Емес има няколко черни конични камъка. А в древна Фригия (днешна Турция) от черен камък в храма е представена великата богиня Кибела – майката на всички богове. И там се смята, че камъкът е паднал от небето.
Според преданието в Хелиопол съществувал свещен хълм, от който за първи път се издигнало слънцето. Иманно там древните египтяни издигат свещена колона. Това са времената, предшестващи епохата на пирамидите, в началото на която колоната е заменена от още по-свещена реликва – камъка с конична форма Бенбен. Именно той е главният предмет в древноегипетския култ, който, на свой ред, довежда до построяването на пирамидите.


image

И досега остава загадка какво се е намирало на самия връх на пирамидата на Джосер. Учените предполагат, че там е имало копие на камъка Бенбен. И това съответства на символиката на епохата на пирамидите. Египтолозите твърдят с увереност, че на върховете на истинските, нестъпаловидни пирамиди, се е намирал камък с пирамидална форма – пирамидион, който наричали Бенбен. В музея в Кайро могат да се видят няколко такива пирамидиона. Те свидетелстват в полза на теорията, че пирамидите са служели не само за погребения…


Тагове:   бенбен,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Здравейте, приятели!
09.07.2017 23:00
Имам проблеми с публикуване на постинги, а сега се добавиха и проблеми с редакцията. Извинявам се за недообработения вид на материала и се надявам все пак да вземете полезното, а не външния вид!
Хубава и плодотворна седмица на всички ви!
цитирай
2. barin - Здравей, bven. Важно за мен е какво ...
10.07.2017 07:28
Здравей, bven. Важно за мен е какво пише и какво ново може да науча. Темата е добра, защото за камъка само съм чувал, без да знам подробности. Сигурно е бил свещен и е имал голямо значение за египтяните. На астрологията са обръщали голямо внимание, а не както сега- забутана в глуха линия.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873656
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава