Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2018 08:07 - ЕЛЕГИЯ за будителите
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3906 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

На днешна дата празнуваме от 1909 година насам, Ден на народните будители. Идеята била подсказана от обикновен човек , който предлагал да отдаваме почит на всички българи, "които са ни направили народ - Левски, Ботев, Каравелов…". 

Всеки човек на Земята носи силата на Любовта към своята родина, към своята майка, към любимите хора и деца. Но конкретен повод за моето експозе е едно предаване по телевизионен канал, на  което случайно попаднах. Празнуваше се, с доста добре направена програма,  годишнината на българско читалище. Беше вложена душа и солистите дадоха всичко от себе си, духът на празника беше завладял всички. По традиция  имаше и поздравителни адреси, грамоти , а  краят беше одухотворяващ и силен с изпълнението на нашия световен бас Борис Христов:

На многая лета! Благоденственное и мирное житие, здравье же и спасенние, и во всем благое поспешение! Подажд, Господи, благочестивому и православному болгарскому народу и сохрани его на многая лета! Хор:  Многая лета! Многая лета! Многая лета!



Този момент,силен и емоцинален ,беше предаден от безстрастното око на камерата.
Всички в залата бяха станали на крака.  Участниците в програмата, повечето деца и подрастващи, се включиха  според възможностите си в ангелския хор . Публиката - повечето възрастни хора, пееха.  Това, което ме учуди , беше безразличието и мълчанието на младите хора, може би родители и роднини на участниците в празненството?! Няколко пъти гледах камерата - епизодът беше без промяна. Може би една песен пайнерска би озарила с енергия тези лица?

Единственото, което очаквах с трепет в този момент, беше една диригентска ръка , която да се вдигне и да вдъхнови замрелия дух в тези тела! Един диригент, който да обедини и канализира силата на тази музикална молитва в концентриран звук, от който въздухът да затрепти и молитвата да донесе това вълнение, което е водило всеки един от големите , велики , дошли от древността до нас , българи:   Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Георги Стойков Раковски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други. Сред тях са и създателите на Българското книжовно дружество, възникнало в Браила още преди Освобождението (1869). Преместено в София след 1878 г. през 1911, то вече се нарича Българска академия на науките.

Можете да допълните този списък с имена на хора  по ваше усмотрение - такива, които намирате за българолюбци  и духовни водачи .














Гласувай:
8



1. barin - Здравей, Татяна. Поради обновл...
01.11.2018 16:28
Здравей, Татяна. Поради обновление на база данни, което не ми вдъхва доверие не съм посещавал много хора в блога. Днес от първот ти изречение още научих нова информация. Това, че деня на будителите се отбелязва от 1909 г. - догодина е кръгла годишнина и ще я включа в годишната тема след месец. Харесвам този ден, който е подходящ, за да си спомним за заслужилите българи.
Поздрави!
цитирай
2. bven - На 1: Привет, Барин!
01.11.2018 16:56
И аз съм изненадана от честото обновление в блога, но да не го коментираме...
Пропуснах да напиша, че честването е в Пловдив, но ти сигурно ще намериш още информация по въпроса. Жалкото е, според мен, че няма нищо силно, трепващо сърцето, за тази светла дата! Малко народи имат такъв ден за благодарност и споменаване на всички светли народни герои. Както писах - няма живец, няма я искрата.
Поздрави и нека празнуват сърцата!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14873513
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава