Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2019 08:26 - веди 1ч.
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 567 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Ведите (множествено число от Веда, на санскрит , знание, от същия индоевропейски корен, от който произлиза славянското ведение, неведение) са четири индуистки текста – Риг Веда, Сама Веда, Яджур Веда и Атхарва Веда, смятани за основните писмени паметници на индуизма.


                                                     Датировка и произход

Съществуват различни възгледи относно датировката на ведите. Повечето историци смятат, че те са създадени между 1800 и 1200 г. пр.н.е..Най-древната цивилизация населявала огромния субконтинент е Харапската цивилизация. По всяка вероятност тя възниква в долината на Инд към средата на третото хилядолетие пр. Хр. и изчезва по неизяснени все още причини няколко века след 2000 г. Нейната градска култура с основни представители Харапа и Мохенджо Даро е забележителна. Особено характерни са улиците, пресичащи се под прав ъгъл, както и напредналата технология на системите за водоснабдяване и канализация (много преди Римската държава). Любопитен факт е отсъствието на сгради, които биха могли да бъдат оприличени на дворци или храмове. Няма намерени следи от централизирано управление или господство на класа от жреци.

Важна черта на Харапската цивилизация е грамотността. Открити са хиляди печати от стеатит, украсени с фигурки на животни, митологични мотиви и надписи на пиктографска писменост, за съжаление неразчетена до днес. Един от тези печати е особено важен за историята на йога. На него е изобразено рогато божество, седнало в медитативна поза, обкръжено от животни. Смята се, че това е прототип на Шива в ролята му на Пашупати или господаря на животните. Други данни показват наличието на култ към Богинята и плодородието. Твърде много находки демонстрират една удивителна приемственост между Харапската цивилизация и по-късното индийско общество и култура.

Във вековете след 2000 г. пр. Хр. на полуострова започват поетапно да нахлуват номадски индоевропейски племена, известни като арийци. Продължителният им контакт със завареното население бележи формирането на една нова индийска култура. Четирите социални съсловия или варни (касти) се формират именно в този период. Това са брамините (жреци), кшатриите (войни), вайшите (търговци) и шудрите (хора на физическия труд).

Езикът на арийците е санскрит. На него са записани четирите сборника (самхити) с химни, образуващи свещения канон на индуизма – Ведите.

Най-древна от тях е Ригведа. Нейните 1028 химни са групирани в 10 глави (мандали) и съставляват първоизточника на индуистката религия. В последната мандала откриваме един удивителен абстрактен подход при задаването и разискването на вечни метафизични въпроси.

Самаведа съдържа химни, предназначени за напяване по време на жертвоприношения. Огромната част от тях са взаимствани от Ригведа.    Яджурведа е сборникът, съдържащ всички значими за жертвените ритуали химни.    Особено място заема Атхарваведа. Този сборник получава името си от провидеца (риши) Атхарван – "вещ в ритуала на огъня". Съдържа около 6000 магически формули, между които и такива с медицинско предназначение. Някои от тях обаче загатват твърде интересна философска проблематика.   Става ясно, че ведическата култура е тясно свързана с ритуалите на древните индийци и по-специално жертвоприношението като единение на материалния свят с невидимия свят на духа. Споменатите във ведите практики имат предимно екстатичен и аскетичен характер.  

Освен четирите самхити към ведическата литература се причисляват още три групи съчинения – брахмани, араняки и упанишади.  Брахманите са написани в проза текстове, тълкуващи ведическите практики, докато араняките са адресирани към горски отшелници. В брахманите и араняките е продължена загатнатата още в самхитите тенденция за езотерично, насочено навътре тълкуване на ритуалите. Тази тенденция достига своята кулминация в упанишадите.    Известният руски индолог Григорий Бонгард-Левин, например, с помощта на сравнителния лингвистичен метод, датира Риг Веда в края на II – първата половина на I хилядоле тие преди новата ера.Отделните части на най-старата и най-значимата веда – Риг Ведата, са с различни автори и датират от различни периоди.  



Сред последователите на различни, базирани на индуисткото наследство традиции, мнозина вярват, че Ведите са най-старите текстове на света.

В традицията на индуизма (наричана във Ведите Санатана Дхарма), тези свещени текстове са разглеждани като откровение. Смята се, че те са разкрити на ведическите мъдреци и не са написани от тях. Школите на Ведическата философия Веданта и Миманса определят ведите като апаурушея – „без автор“, в смисъл, че не са създадени от човешко същество, а са вечни по природа. В Упанишадите се казва, че те са „диханието на Абсолютната Истина“. Ведическата традиция приема Ведите за най-висш авторитет.




Тагове:   санскрит,   веди,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Отново поздрави за това хубаво резюме за Ведите.
31.05.2019 12:18
Разбира се много размисли предизвиква, които са си за всеки както, но не и за дебат в блога :-)
Аз само ще намекна, че Вярата по света винаги е била обвързана гностично (не като религиите). Но предоставена многопластово за различни нива на човешка духовност. За това индийците са дефинирали кастите, към чиято принадлежност всеки се е приемал, с почитания към останалите. (а не като световната ни „демокрация“ правеща ни религиозно „равни“ за по-лесно манипулиране).
Ще припомня и древната индийска книга ПанчаТантра (петокнижие, навярно вдъхновена от Ведите), чиято история е интересна, но накратко, е написана като детски поучителни басни, но и като за различни възрасти и духовност...:-)
Хубав ден да имаш!
Лекс.
цитирай
2. bven - Благодаря, lexparsy за мнението.
31.05.2019 17:29
Не можех да отговоря по-рано, понеже имаше голяма буря - дъжд, градушка, пък електричеството това и чака - да спре и да прави поразии. Подробности, стига да няма токови удари и повредени домакински уредби:)))
Аз мисля, че древните знания са достигнали до нас като легенди, приказки и притчи. Зависи кой и по какъв начин е пренасял знанието през вековете. Специално индийските епоси Махабхарата и Рамаяна са преиздавани у нас и имаше интерес, а панчатантра - ПЕТОКНИЖИЕТО е създадено за поучение при възпитанието на момчетата, но за това - във втората част. Все пак Веди не се обхваща с няколко реда.
Благодаря ти за отделеното време и добро време!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14833639
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава