Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2020 08:12 - Какво е тракийският капан ?
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1787 Коментари: 8 Гласове:
13

Последна промяна: 16.04.2020 11:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


 Има една държава, където човек може да намери и пазени военни тайни, и източници на престъпност и пари, древна религия, преследвана от всички , и бедняци, използвани за лабораторни мишки, както и вирус 29А , племена, воюващи срещу нашествениците, власт и богатство и една езотерична тайна, какво не знаем за лирата на Орфей и естествено, колега на Дж.Бонд. Всичко това на един дъх прочитаме в книгата "Тракийският капан", благодарение на автора Дж.Кей и К.Кожухаров:

Не, в никакъв случай не долавям неприязън, а по-скоро чувство за културно превъзходство, макар да има още нещо — отчитам на ум резултата от експеримента. После споделям шока си от онова, което видях в Гърция край паметника на Леонид, и млъквам. Вече не мога да отлагам сблъсъка с поклонника на древногръцката култура, но трябва да се опитам да му поднеса най-неприятната вест в по-мека форма. Проблемът е, че не мога да измисля тая мека форма. Купищата създадени по-късно изображения, които открих в Интернет — от захаросания „Леонид при Термопилите“ на Жак-Луи Давид до комиксовите скали на филма „300“, — не ми помагат. Целта на авторите им сякаш е била да допринесат за заблудата, като подменят не само историята, но и географията.

За щастие Ди ме улеснява. — Провери ли каква част от залива е запълнила тази река? Връщам се мислено към публикуваните в „Гугъл“ спътникови снимки, на които днешните потомци на Херодот старателно са очертали предполагаемата брегова ивица по онова време. — Поне шест квадратни мили. За пръв път виждам веждите на Ди не просто да потрепнат, а да се изкачат почти до средата на челото. — И ти си сигурен, че тя не се казва нито „Нил“, нито „Амазонка“? Докато отговарям, устните ми неудържимо се разтягат в усмивка. В резултат името прозвучава като изпръхтяване: — Сперхей — и пояснявам, вече овладял гласа си. — Планинска рекичка, която няма и трийсет мили от извора до устието. — Планинска рекичка… — повтаря той, като обръща очи нагоре. — Значи едва ли може да смъкне до морето нещо повече от две кофи камъни? Като за човек, който не е инженер, преценката му е изключително добра, но не го казвам, а само кимвам. — Добре. Мисля, че си изяснил въпроса с теснината, наносите и реката.

Браво и на Херодот. Същински фокусник. Направил е толкова ловък пас, че две и половина хилядолетия никой не го е забелязал. Моля те, продължавай.
— Вечерта реших да проверя какво в действителност е писал за Термопилите бащата на историята… Ди изсумтява силно, при което пуска през ноздрите си две струи дим като разярен дракон. — Бащата на историята… — провлечено изговаря той и дръпва дълбоко от лулата. Подигравка ли долових в гласа му, или нещо близко до презрение? Още две струи дим. — Баща на историята го е нарекъл Марк Тулий Цицерон, който е живял шест века по-късно.

Съвременниците на Херодот открито са го обвинявали в лъжи и съчинителство заради парите на атиняните. Какво друго е излъгал за Термопилите?
Челюстта ми увисва с такава скорост, че едва успявам да задържа устата си затворена. Какво ли се е случило, та Ди реагира така остро? В следващия момент усещам как от раменете ми се свлича тежък товар — необходимостта да му поднасям истината на хапки и гарнирана с тлъст сос от хвалби по адрес на древните елини. — Той твърди, че заедно с тристате спартанци на Леонид гръцката войска е наброявала около шест хиляди души. А само воините на персийския цар Ксеркс били… — за всеки случай поглеждам в бележника си — 2 641 610. Още толкова били хората от обслужващия персонал, така че Ксеркс бил довел от Персия 5 283 220 души. — Надявам се, че не ги е изброил поименно за по-голяма достоверност. — Не, но затова пък дебело подчертава, че в това число не влизат жените, които месят хляб, конкубинките и евнусите. — Правилно. Какво са някакви си двеста-триста хиляди души? Естествено, че не влизат в сметката — казва Ди, повтаря драконовския си номер и изръмжава: — Пет и половина милиона! По онова време сигурно в цяла Персия не е имало толкова хора. Джон, бъди така добър, не ме занимавай повече с антични измишльотини, а говори по същество. — Запитах се защо Херодот е писал за Термопилите, когато е ясно, че не е възможно подобна битка да се е състояла там. Първата причина е, че мястото е доста отдалечено от Атина и по онова време дори най-недоверчивият читател не би тръгнал да проверява думите му на място. Още повече, че от предполагаемата дата на битката са били минали над шестдесет години. Тук млъквам, за да преценя обстановката. Засега Ди ме слуша с явен интерес. — Бих казал, че по-важното е друго — продължавам. — Къде се е водила истинската битка и кои са участвали в нея? Мисля, че ако тя е била нейде на територията на тогавашна Елада, Херодот не би имал нужда да я премести край Термопилите.

Следователно битката се е водила не на гръцка територия, а другаде. Ала това означава, че ролите са били разменени. Гърците са нахлули в друга страна, а местните са се отбранявали героично. Вероятно единственото вярно нещо у Херодот е, че защитниците са се сражавали до последния човек.
— С други думи, лишил е мъртвите воини от единственото, което им е оставало — славата за героичната им смърт. Защо ли не съм изненадан? — казва Ди. — Имаш ли хипотеза за мястото на истинската битка?

— О, мисля, че тя е била много по-рано. Минойската цивилизация на остров Крит е изчезнала внезапно през XII век преди Христа. Повечето историци предполагат, че тогава е имало страхотно земетресение и столицата Кносос е била опожарена. Следи от пожари има и на много други места по острова. — Чакай, чакай! На Крит нали няма вулкани? — Няма. — Тогава какво свързва земетресението с пожарите? — Нищо. Освен ако микенците от Пелопонес са се възползвали от повсеместната разруха, отишли са с огромна флота и са минали с огън и меч по целия остров. Вероятно минойците отчаяно са се защищавали. — Както при Термопилите — с неподражаема ирония подхвърля Ди. Аз кимвам. — Добре. Дотук изяснихме, че на гръцките историци не може да се вярва, но това не е нищо ново. Още римляните са казвали _Graeca fides, nulla fides_ — той забелязва удължената ми физиономия и услужливо превежда: — „Гръцката дума не струва нищо.“ Какво друго?

— Моят съсед в Баня твърди, че гърците са откраднали от траките не само мита за Орфей, но и почти целия им пантеон, като са сложили на боговете гръцки имена и са принизили Дионис — върховния тракийски бог — до позицията на невъздържан пияница и незаконороден син на Зевс. Изглежда, че са изопачили силно и учението на Орфей. Склонен съм да му вярвам, защото от това, което видях в Делфи и прочетох у Диодор Сицилийски, се убедих, че първоначално светилището и Питията са били тракийски. Ди ме изглежда остро. — Джон, ще е по-добре да наричаме нещата с истинските им имена. Това, за което ти говориш, е класически пример за информационна война....

.... Историята на древна Елада е не просто непълна, а невярна и манипулирана. И то не защото от незапомнени времена царете и военачалниците са осмивали околните народи и са омаловажавали техните постижения, за да надъхат преди битка собствените си поданици и войници. Това е обикновена ксенофобия и тя е също така естествено явление като дъжда или смяната на годишните сезони. Обаче заедно с политиката в Атина се ражда и политическата пропаганда. 

https://chitanka.info/text/43099



Гласувай:
14



1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня! Казани са ис...
16.04.2020 08:28
Здравей, Таня!

Казани са истини за гръцкото величие
Затова и сериозните гръцки учени са предпазливи относно величието на Гърция ,като положила основите на днешната цивилизация2!
Те казват сериозно, че ролята на Гърция не е всъздаване на изобретения А в запазване на постигнатото от други, предходни, по- развити от тях цивилизации
Гърците са" прибрани" Умеят да влачат,да прибират! Това не е лошо. Лошото е, че забравят ,че не е тяхно по начало!
Ако се поразбута" Илиада" например, ще се види ,че повтаря стари епоси Например двубоите с колесници Гърците никога не са ползвали в бой колесници!

Хубав ден, Таня!
Бъди здрава!
цитирай
2. eva666 - здр,танче, и аз съм била у Делфи / много хубав текст..
16.04.2020 08:58
Склонен съм да му вярвам, защото от това, което видях в Делфи и прочетох у Диодор Сицилийски, се убедих, че първоначално светилището и Питията са били тракийски.

хубав текст си..избрала днес!
Поздрави, и Светли Празници)
цитирай
3. bven - Здравей, Иване.
16.04.2020 11:36
Избрах само малка част от книгата, защото исках да дам пример на всички българи - да знаят как и защо ни ограбват от хилядолетия. Фактите са много, но въпросът е ние какво правим? Стоим, знаем и мълчим. Защо да не се чуе нашият глас? чакаме поредният удар да се зададе от някъде и да се свием в черупките. Това ли ни е завещано от гордите прадеди?
Нека в дните на светлия християнски празник намерим време и се замислим за тези наши, наследствени факти.
Светъл Велики Четвъртък от мен!
цитирай
4. bven - Благодаря за отзива, Юлия.
16.04.2020 11:40
Радвам се, че си била на това свещено българско място, както и много други българи. В книгата пише, че Пития идва от отговор на въпроса "защо" - ами питай я!
Хубав и червен Велики четвъртък!
цитирай
5. eva666 - Пития идва от отговор на въпроса "защо" - ами питай я!
16.04.2020 12:21

даа, Гърция, беше моята П ва детска мечта, теглеше ме интуитивно натам..
на 26г, можах да я осъществя, 2 седмици бях на автобусна Екскурзия..
исках да видя, къде са "тези Богове" ), а стигнахме доо..Коринт канал, долу..

а това за Пития, е Чудесноо,казано!!
имаш..усет и стъпка, за ритъм и за Рима ()_
Весели празници, още веднъж..
поздрави и усмивки!
цитирай
6. bven - Аз също съм ходила до Коринт, Юлия, но с едно българско корабче:)))
16.04.2020 15:57
Гърция беше като страна от приказките за всички соц. граждани. За Атина и Акропола - какво да говорим...
Желая ти чудесно настроение и време за размисъл!
цитирай
7. lexparsy - Чак вчера вечерта приключих с "четенето" на тази книга!
22.04.2020 10:51
   По-скоро препрочитането и записките си и по нея! Защото самата книга е капан за повърхностния читател, привлечени от епичните, но и реалистични приключения на тайния агент.
   Наложи се да се върна на някои глави по няколко пъти, за да вникна освен в буквално поднесената греческая историческа демагогия, но и теософски намеци "конспиративно" скрити само в една фраза!
   Препоръчвам книгата за хора, които вече имат поглед върху някои явни, но и други умело укрити в митологични мистерии Истини,  не само за траките!
   За мене изпъкна за размисъл преиначеният мит за Орфей и Одисей но и ограничените ладове на "проповядванената" ни Музика и Слово, в чиито изследване имам и лично отношение.
   С малко думи..., препоръчвам за четене тази книга, даже и за интуитивно вникване в посланията, за да я отворите пак само за подсещане.
   Лекс
цитирай
8. bven - С усмивка прочетох комантара за книгата, Лекс:)))
22.04.2020 11:51
Предполагам, че си я прочел на един дъх - аз също се връщах назад, да доизясня факти от нашата неизвестна история. Нека всеки, който може да отдели малко време, да го даде за потапяне в историческото минало...и приятно пътуване!
Христос воскресе!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866321
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава