Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2020 08:41 - митичните същества на земята
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 30.12.2020 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

русалки
Широко разпространено е мнението, че русалките са момичета, живеещи на дъното на река или море и вместо крака имат рибена опашка. В митовете на различните народи обаче русалките са пазители на горите, нивите и езерцата и те ходят на два крака. В западните култури русалките се наричат нимфи, наиади или ундинци.
Русалките се считат за зли духове, които могат да навредят на човек, например да го удавят. Тези същества обикновено се изобразявали голи и без шапка, по-рядко - в разкъсан сарафан.

image

Всяка река, всеки извор или поток в гръцката митология имаше свой шеф - молюск. Това весело племе от покровители на вода, пророци и лечители не покриваше никаква статистика, всеки грък с поетична жилка чуваше в мърморенето на води небрежното бъбривост на молюски. Те принадлежат на потомците на Океана и Тефида; смятат  ги до три хиляди.
„на всичките им имена не могат да се обадят на никой от хората. Само този, който живее близо, знае името на потока. "

сирени
Според легендата сирените са крилати деви с омайни гласове. Те са получили крилата си от боговете, когато са ги  инструктирали да открият богинята на плодородието Персефона, отвлечена от Хадес .
Срещата на хора със сирени е описана в поемата на Омир Одисея. Митичните деви омагьосваха моряците със своето пеене, а корабите им се разбиваха в рифовете.  Одисей заповядал на екипа си да си запуши ушите с пчелен восък, за да устои на сладкогласните сирени, а корабът му избегнал  смъртта.

Валкирия - те са красиви девойки-воини, които изпълняват волята на Один и са негови спътници. Те невидимо участват във всяка битка, давайки победа на онзи, на когото я отредят боговете и след това отвеждат мъртвите войници във Валхала, замъка на небесния Асгард и там те служат на трапезата. Приказните се наричат също небесни валкирии, които определят съдбата на всеки човек.
Валкириите най-често са изобразени с броня и шлемове с рога,  блестяща светлина идва от мечовете им. 


image

сфинкс
Името на митичното създание сфинкс идва от древногръцката дума „сфинго“, което означава „удушаване“. Най-ранните изображения на това създание са дадени 10 хиляди години преди Христа, на територията на съвременна Турция. Изображението на сфинкса с тялото на лъв и главата на жена ни е известно от митовете на гърците.

Тя е продукт на стоглавия дракон Тифон и Ехидна. Името се свързва с глагола „сфинго“ - „стискам, задушавам“. Герой е  изпратен в Тива за наказание. Сфинксът е разположен на планина близо до Тива (или на градски площад) и задава на всеки преминаващ, гатанка („Кое живо същество ходи на четири крака сутрин, на два през деня  и на три вечер?“). Сфинксът, убивал всеки, който не успее да даде решение, по този начин унищожил много благородни тиванци, включително сина на  Креон. Обезумял от скръб, царят обявил, че ще даде царството и ръката на сестра си Йокаста на онзи, който  избави Тива от Сфинкса. Едип решил гатанката, Сфинксът  се втурнал в пропастта и загинал , а Едип станал тивански цар..


image
Същността на загадката е, че когато човек се роди, той пълзи на четири крака, в зряла възраст - ходи на два крака, а в напреднала възраст е принуден да разчита на бастун. 


ехидна - получовек- полузмия, дъщеря на Тартар и Рея, родила Тифон и много чудовища (Лернеева хидра, Чербер, Химера, Немеев лъв, Сфинкс)

image

дриади - в гръцката митология, женски духове от дърветата (нимфи).Те живеят в дърво, което пазят и често загиват заедно с него. Дриадите са единствените нимфи, които са смъртни. Те са неотделими от дървото, в което живеят. Смятало се, че хората, които  засаждат дървета и се грижат за него, се радват на специалната защита на дриадите.


image

Хамадридите са нимфи на дърветата, които, за разлика от дрианите, са родени с дървото и  умират с него. Хамадриадите понякога са живели много дълго, но не са били безсмъртни.

Хеспериди - дъщери на Атлас и Хеспериди, живели на щастливите острови, до Горгоните. В градината, в която живеели и която се пазела от дракона Ладон, растели златни ябълки.

Хиадите - нимфи, се считат за дъщери на Атланта и океанската Ефра, или Плеони. Когато брат им, Гигант, умира на лов, пет от тях прекъснали живота си от мъка и са били превърнати от боговете в звезди, под името Hyad.


Океани - нимфи, дъщери на Океана и Тефис. Древният титански океан родил три хиляди дъщери - океанидите и толкова много синове - речни потоци. Те общували с човешкия род и били възпитатели на младото поколение.

Ора са богини на сезоните, които благоприятстват растителността. Те отключват и затварят портите на Олимп, събират или разпръскват облаците, хранят и впрягат конете на Хера.




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14934040
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава