Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03 08:11 - „Засега по-здравословна храна от житото няма"
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1285 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                  Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа."
Петър Дънов

Време е за житна диета! Тя е отлична система за пречистване и обновяване на организма след зимата, дадена от Учителя Петър Дънов. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. (Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието.)

Житният режим е замислен да бъде провеждан, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на астрологичната Нова година – 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.)

Как се прави?
Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед.
Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.
Житният режим трае 10 дни.

На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"
В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи картофа, накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз. Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати.

Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза"
- може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.

Защо жито?
Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя.
Известно е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.

Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е, магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк.

При меленето на житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки.
Смляно и термично обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е изключително полезно житото да се консумира прясно, като предложеният режим да се осъществи през февруари.

Всеки, който е направил препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му и същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства по-млад, изпълнен с жизнени сили.

100 г пшеница съдържат:
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349

Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0

списание8



Гласувай:
9
0



1. nedovolen - Дънов не се коментира. Или го при...
04.03 08:41
Дънов не се коментира. Или го приемаш, или не.
Житото по негово време е било жито.
Сега е натровено още от нивата. После по складове, пекарни, магазини. Плесенясва в найлонови торбички...
Единствено лимеца не се подава на това. Но и него го, често се среща ”побългарен”. Препоръчвам от резерват Билкария.
Аз лично хляб и тестени не консумирам.
:)))
цитирай
2. wonder - Житното пречистване не съм опит...
04.03 11:17
Житното пречистване не съм опитвала, но наблюдавах едни приятели, които го правиха няколко години по ред. Бяха доволни. Купуваха си жито и лимец от селски стопанин в екологична област, който сее по стария начин и продава в торби по 5 кг.
Иначе днес е неразличимо кое е жито, кое е гмо.
За пролетно пречистване на токсините тази година ще ползвам селимарин - масло от бял трън, което пречиства черния дроб - лабораторията на нашия организъм.
цитирай
3. bven - На 1: Наистина, каквото е казал Учителя, или се приема, или е отхвърлено от който желае.
04.03 13:28
Но по негово време все още житото е било жито и вярата - вяра. Сега всеки решава за себе си и носи своята отговорност, nedovolen. Пък и вярата помага на търсещия. Но лишаването от хляб не е трагедия, нали?
цитирай
4. bven - Наистина, wonder - пречистването на черния дроб и жлъчния мехур е много добро действие!
04.03 13:38
Народната медицина ни дава възможност за добър избор.
Хубав ден!
цитирай
5. bven - https://bven.blog.bg/zabavlenie/2018/09/25/izkustvoto-da-ne-vijdash-v-ogledaloto.1628720#last_comment
05.03 18:57
Отново неканени невъзпитани блогери.
Бог да ви благослови!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 12027081
Постинги: 2516
Коментари: 12996
Гласове: 35423
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава