Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 08:00 - Нетленна българска красота - мими балканска
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 7111 Коментари: 7 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
Мими Балканска за мен беше слънце, което светеше, което се раздаваше без остатък. Нашето поколение артисти бяхме наистина щастливи, че можахме да скътаме у себе си по един лъч, който се казва – Изкуство! Тя беше партньор, който омагьосваше, хипнотизираше и с тази магия даряваше радост на всички, които бяхме на сцената и на тези, които изпълваха салона.”
Видин Даскалов
image


"Всепобеждаващо очарование" - така определят Мими Балканска нейните съвременници. Оперетната примадона е от жените, по които страдат всички мъже. На сцената тя не само пее, но и танцува. Прави брилянтни роли, заради които става изключително популярна и търсена актриса.

image
Мими Балканска е най-обожаваната звезда на артистичния небосклон в България.

Някои я определят като най-голямата актриса на Балканите. Пред Мими Балканска през 1931 г. лично основателят на съвременната турска държава Кемал Ататюрк е поднасял възторга си.
През тази година  Кооперативният театър, в който Мими играе, е поканен на турне в Турция. Тя е на 29 години и излъчва невероятна жизненост. Спектаклите  превземат Истанбул. На един от тях е самият Кемал Ататюрк. Той дотолкова е пленен от Мими Балканска, че кани цялата трупа в Анкара. Турският политик наема вагон за актьорите и друг за декорите. Посреща ги пищно и ги настанява в най-луксозния хотел в града. На официалната вечеря Ататюрк се обръща към Мими с думите,че е най-голямата оперетна артистка, която познава.
Пред всички присъстващи Кемал Ататюрк разказва,че когато бил военен аташе в София, е обичал чудно красива българка. Любовта му била обречена, защото родителите на девойката не разрешили двамата да сключат брак.

image

Седем сезона Загреб и Белград са в краката й. Тя е и най-голямата звезда на българската сцена, сочат историческите справки. В София статутът й е на жива богиня. Има над 300 роли в оперетата, коронното й изпълнение е в "Царицата на чардаша".
image
Мими е единствената оперетна актриса, изпълнила в „Царицата на чардаша” последователно и трите женски роли: Щаси, Силва и Цецилия. Тя е епоха в оперетното изкуство! Най-обичаната и най-популярна оперетна актриса, посветила целия си живот на театъра.
Тя е сред малцината наши артисти в оперетата с толкова силно излъчване, с толкова чар и магнетизъм, при все че по нейно време този жанр у нас е на висота и много от оперетните спектакли в София са съизмерими с тези в Европа.

Мими Балканска пее предимно в столицата, във всички музикални театри до войната, а след 1944 г. е сред основателите и първите солисти на националната ни оперета, Държавния музикален театър „Стефан Македонски” / мисля, че по-справедливо би било той да носи нейното име!/. Но тя гостува много из страната. Почти цяла България се среща с голямото й изкуство. Гастролира многократно и в Сърбия, Словения, Хърватия, а също и в Цариград. За изпълнението й на ролята в оперетата „Кощана” от Станкович /на сръбски език!/ в Белград е удостоена с най-големия сръбски държавен орден „Свети Сава”…

    image
  Пред таланта й се прекланят короновани особи, министри и видни интелектуалци.

Мими Балканска е близо петдесет години на сцената. Един певчески рекорд! Героините си – различни по характер, натюрел и стилистика – тя пресъздава, както отбелязват критиците: с „вдъхновение и лекота”, „с грациозност и изключителен чар”. Епитетите: „чародейка”, „вълшебница”, „несравнима”, „вдъхновена”, „темпераментна”… я съпътстват при всяка нейна изява. Тя е явление, неповторим феномен в българската култура.

Първата и може би ненадминатата до днес българска оперетна звезда. Получава всички възможни отличия, но твърди, че: „най-важна за мен беше любовта на публиката, която не може да се замени с нищо!”.

Епоха в българската музикално-сценична култура, артистка от европейски мащаб, Мими Балканска, твърдеше, че е била „една щастлива жена”…
 
image     Но през 1963 г. тогавашното ръководство на Музикалния театър изведнъж решава да я свали от представление. Мими Балканска си отива обидена и повече не стъпва на сцената. Домът й  се превръща в нещо като кръчмата на Странджата - през него всекидневно минават артистите, за да споделят болката и надеждата си.

Последната изява на Мими Балканска е през 1982 г. на сцената на любимият й музикален театър „Стефан Македонски” в оперетата „Царицата на чардаша” , в ролята на Цецилия. Това е последният спектакъл, с който цялата българска културна общественост тържествено поздравява примата на българската оперета по случай 80-годишният й юбилей и 50 години творческа дейност.
Примата издъхва през 1984 г. Часовникът, който стои в стаята й, мистериозно спира на същата минута и повече никой не може да го оправи.

image

След смъртта й Петър Увалиев пише прочувствено есе, наричайки я предтеча на Джули Андрюс и Барбра Стрейзънд

image

(по различни материали от нет-а)




Гласувай:
22



1. mariniki - нисък Поклон и от мен...
04.05.2012 09:17
пред таланта и постиженията на Мими Балканска...
цитирай
2. stela50 - Прекрасен постинг , Бвен ...
04.05.2012 09:18
Хубаво е да си спомняме имената , останали завинаги
в културната съкровищница на България .
...Тя е епоха в оперетното изкуство! Най-обичаната
и най-популярна оперетна актриса,
посветила целия си живот на театъра...
Поздравления !
цитирай
3. pevetsa - Нека почива в мир Мими!
04.05.2012 13:01
ГОЛЯМА!
цитирай
4. avangardi - Дълбок поклон пред Великата прима на оперетата!
04.05.2012 13:38
Вечна й памет!
цитирай
5. tota - Възхита и поклон!!
04.05.2012 18:12
Пред красота и талант!! Очарованието, Слънце - Мими Балканска!!

Благодаря, Бвен!
цитирай
6. magnoliya - Благодаря ти bven за прекрасния ...
04.05.2012 22:46
Благодаря ти bven за прекрасния постинг, посветен на голямата Мими Балканска!
Човек трудно може да намери думи за да изрази отношението си към красотата и таланта и.
Светла и памет!
Поздрави за поста
цитирай
7. bven - Радвам се, че сме заедно, приятели:
05.05.2012 21:35
mariniki, stela50, pevetsa, avangardi, tota и magnoliya - красива, обичана, елегантна и с талант да превзема душите и сърцата. Това е Мими Балканска и с гордост нека споменаваме тази голяма българка!
Благодаря ви за отзивите и нека винаги помним нетленната й красота и духовност!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14833694
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава