Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2014 09:22 - бунтът на хората
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 2522 Коментари: 6 Гласове:
17

Последна промяна: 25.03.2014 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


БУНТ ВЪВ ФЕРМАТА НА ЖИВОТНИТЕ

БУНТЪТ ВЪВ ФЕРМАТА ЗА ХОРА ИЛИ КАК ЗАПОЧВАТ И ЗАВЪРШВАТ ВСИЧКИ РЕВОЛЮЦИИ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

image
  “Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите.”- Джордж Оруел

Анимационен филм по известната сатирична новела “Фермата на Животните” от Джордж Оруел. Това е една от най-популярните сатирични алегории за революциите. Неизбежният завършек на всички революции, предизвикани от спонтанното недоволство на народните маси, винаги води до установяването на нов вид тоталитаризъм. Корупция, недалновидност, безразличие, невежество и терор, скрити в красивата форма на благородна и хуманна идея.
И ако погледнем последните 150 години от историята само на България, ще видим, че е преживяла три революции, но реално животът на хората не е станал по-добър. Класата на привилегированите, така нареченият “елит” винаги съществува, просто нови хора се ползват от облагите. Класата на бедните си е същата и както във филма на Дж. Оруел, конят си тегли каруцата до края на живота си, а когато е стар и болен го пращат в кланицата за месо, независимо от това, кой е на власт. Някой все ще краде яйцата на кокошките и млякото на кравите, някой все ще се възползва от труда на хората, дали ще са комунисти, капиталисти, демократи или слуги на царя, това няма много голямо значение на практика, разликата е само в замъгленото съзнание на населението. Но разбира се илюзията и лъжата не могат да се поддържат вечни, за това естествено след време възниква ново недоволство и нова революция.

В книгата „Фермата на животните“ животните на фермера Джоунс, водени от свинете (които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители на преврата) се вдигат на бунт, завземат фермата и установяват нова власт без участието на човека, "за да вземат съдбата си в свои ръце". После животинската революция следва хода на всички революции — към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална номенклатурна прослойка, за която не важат общоприети закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира... Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг на седмата животинска заповед: "Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".

Оруел умело иронизира идеологията на новото съветско общество, която обслужва много повече интересите на новата управляваща прослойка, отколкото на хората. Произведението разкрива манипулативната същност на революционните промени след 1917 г. В крайна сметка резултатът е трагичен, системата е обречена на провал и се разпада. Сатиричната антиутопия "Фермата на животните" е имала за пряк прицел сталинския режим, но е в сила за всеки строй, при който се потъпкват личните граждански свободи. Издадена на повече от 60 езика в общ тираж над 20 милиона книгата се превръща в мъдра, състрадателна, безпощадна и просветителна басня на 20 век.

Избухването на всички революции е предвидимо и краят им също. Те засягат всички социални класи и прослойки, с изключение на една – тази, която е в сянка и дърпа конците на световната политическа сцена. Ентусиазма, оптимизма и саможертвата на хората, които участват в революцията ще е равен по сила на недоволството им след това от същата тази революция.


image

КОНТРОЛ, ПРОГРАМИРАНЕ И ПРЕДВИДИМОСТ НА ЧОВЕШКАТА ФЕРМА

Американският психолог Бъръс Фредерик Скинър определя човешките действия, като предвидими и програмируеми. Автор на над 20 книги, още приживе той е определен от списание “Time” като "най-влиятелният от живите американски психолози”. Неговите методи за прогнозиране и предвиждане на човешкото поведението сега се използват в образователните системи.
В лекцията: ”Някои от основите на бихейвиоризма” на двамата учени Dennis J. Delprato Eastern Michigan University , Bryan D. Midgley University of Kansas , можем да прочетем:

“Основната цел на науката е прогнозиране и контрол. Задачата да прогнозираме и контролираме поведението на отделният организъм.” (Skinner, 1953 г., стр. 35)
“Целта на моите изследвания е откриването на функционалните връзки между измеримите аспекти на поведението от една страна и различни условия и
събития в живота на организма от друга страна. Успехът на тази разработка е калибрирана до степента, в която поведението, в резултат на взаимоотношенията, ще може да се предвиди и контролира.” (Skinner, 1972, pp.257-258)

“Ако сме достигнали истински научното разбиране за човека, да бъдем в състояние да докажем, прогнозираме и контролираме на поведението му.“ (Skinner, 1972, p.259)

В книгата на Скинер "Отвъд свободата и достойнството", четем:
Обсебеният човек не чувства обсебващия демон и може дори да отрича съществуването на демони. Малолетният престъпник не чувства разстроената си личност. Интелигентният човек не чувства интелигентността си, нито пък интровертът интровертността си. (стр.35)

Кой трябва да конструира контролиращата среда и с каква цел? Автономният човек предполагаемо контролира себе си съобразно вградения набор от ценности: той работи за онова, което намира за добро. Какво обаче предполагаемият контролиращ ще смята за добро и дали то ще е добро за онези, които той контролира? (стр.41)

И едно от най-изумителните неща по отношение на борбата за свобода от преднамерения контрол е това, колко често тя отсъства. Много хора са се поддавали на най-очевидния религиозен, правителствен и икономически контрол в продължение на векове, борейки се за свобода само спорадично, ако изобщо са го правели. Литературата за свободата има същия принос за елиминирането на много неприятни практики в управлението, религията, обучението, семейния живот и производството на стоки. (стр.51)

Борбата за свобода на човека не се дължи на желание да бъде свободен, а на определени поведенчески процеси, характерни за човешкия организъм, чийто главен ефект е избягването или бягството от т.нар. "неприятни" характеристики на средата. (стр.62)

Степента на почитта варира с величината на противопоставящите се условия. (стр.67)

Несъизмеримите последствия могат да създадат проблеми: късметът често подкрепя мързела, а лошият късмет често наказва трудолюбието. (стр.72)

В съвременната кравеферма няма място за Херкулес. Когато изтощителната и опасна работа вече не е необходима, онези, които работят усилено и са смели, изглеждат просто глупави. (стр. 76)

Хората се контролират един друг по-често чрез цензура или обвиняване, отколкото чрез похвали… (стр.80)

Човек никога не разчита единствено на себе си. Макар че се справя ефективно с нещата, той задължително зависи от онези, които са го научили да го прави. (стр.107)

Изненадващ е фактът, че онези, които най-яростно възразяват на манипулацията на поведението, въпреки това полагат най-енергични усилия да манипулират умовете. (стр.108)

Едно от предимствата на това да си социално животно е, че не е необходимо да откриваш нещата самостоятелно. Родителят учи детето така, както майсторът учи чирака, защото печели полезен помощник. (стр.138)

                           МОЕТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

След като човешкото поведение е предсказуемо, то е ясно, че и развитието на всички революции е предвидимо, ако не за хората от народа, то за тези, които ги управляват. Означава ли това, че шансовете на човечеството за един по-добър живот са равни на нула? На пръв поглед така изглежда. И все пак аз мисля, че това не е истина, изход от положението има, но той е там, където никой не поглежда. Изхода е скрит от хората поради неправилната посока, в която са насочили погледите си.

1.За да има успех една революция, първо хората трябва да имат мъдър водач.
Човек, който да няма желанията на другите хора. Смятам, че това е най-важното. Един мъдър водач, който не е привързан към никого и към нищо е напълно непредвидим и непредсказуем. Следователно, контролиращата система ще бъде безсилна да спре промените.

2. Хората трябва да знаят какво точно искат. Трябва да имат предварително обмислен план как точно ще изглежда новото общество, в което искат да живеят.

3. След победата на тази революция, първото, което трябва да се направи е навсякъде да се организира обучение на масите. Целта на това обучение трябва да бъде промяна на ценностната система. Промяна на преценките за този свят, промяна на съзнанието.
Само хора с ново съзнание, което е изградено на зачитането и уважението на всички същества на планетата земя, ще могат да се задържат и да се радват на един мирен и хуманен, нов свят.

Manuela Chrestina - ALCYONE (копирано)
в добавка: ТЕСТ: ДОКОЛКО СИ РОБ? -  На отговор  ДА записва 1 точка,  а на отговор  Не - 0 точки:
     1.   ЗНАМ  И  СЪМ  НАПЪЛНО  В  СЪЗНАНИЕ,  ЧЕ  МЕДИИТЕ  ЗА КОМУНИКАЦИЯ   КАЗВАТ  ИСТИНАТА,  ВЪПРЕКИ  ЧЕ ПОНЯКОГА  ТЕХНИТЕ  ИНФОРМАЦИИ  ПЕРФЕКТНО СИ КОНТРАСТИРАТ.                2.  ВЯРВАМ,  ЧЕ СИСТРЕМАТА  В МОЯТА  СТРАНА  Е  НАПЪЛНО ДЕМОКРАТИЧНА. ВСЯКА  ПРОМЯНА  В  ЗАКОНА  ЗА  ИЗБОРИТЕ  Е  ЗА ДА  СЕ ПОДОБРИ   ПРЕДСТАВЯНЕТО  НА  ОТДЕЛНИТЕ ГРУПИ  И ПАРТИИ   НА  ГРАЖДАНИТЕ.
    3.  ВЯРВАМ ЧЕ ПАРИТЕ  И БОРСИТЕ  СА АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМИ.
    4.  ВЯРВАМ , ЧЕ  УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МОЯТА ДЪРЖАВА СА АБСОЛЮТНО ЧЕСТНИ  ПРИ ОТЧИТАНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ.
    5.  ВЯРВАМ, ЧЕ ВОЙНИТЕ СА НЕОБХОДИМИ И НЕИЗБЕЖНИ.ВЯРВАМ ЧЕ РЕВОЛЮЦИИТЕ И БУНТОВЕТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК СА ПРЕДИЗВИКАНИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ БУНТОВНИЦИТЕ.
    6.   ВЯРВАМ , ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО , ЗА ДА НИ ОСИГУРИ НАЙ ДОБРОТО ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.      7.   ВЯРВАМ,  ЧЕ  ЛЕЙДИ  ГАГА  Е  ФАНТАСТИЧНА.
     8.  ВЯРВАМ,  ЧЕ  ЦЕНТРАЛНАТА  ЕВРОПЕЙСКА  БАНКА И БЪЛГАСКАТА  НАРОДНА  БАНКА  ЗАЛУЖАВАТ  ДОВЕРИЕ,  ЗАЩОТО ДЕЙСТВАТ  НАЙ - СЪРДЕЧНО  И  С   НАЙ - ДОБРА  ВОЛЯ.      9.  ВЯРВАМ,  ЧЕ  КОНСПИРАТИВНИТЕ   ТЕОРИИ  ЗА  АТЕНТАТИ  КАТО   11/9 - НЮ-ЙОРК,     11/3  -  МАДРИД,   07/07  - ЛОНДОН,   НОВ СВЕТОВЕН  РЕД,    КЕМТРАЙЛС,   НЛО,    ВОЕННИТЕ  ПРОГРАМИ  НА МАРС -  ВСИЧКО ТОВА Е НАУЧНА ФАНТАСТИКА,   А  НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ  ЗАСЛУЖАВАТ  ДОВЕРИЕ.      10.  ВЯРВАМ, ЧЕ  ТЕЛЕВИЗИЯТА,  ФУТБОЛА,  МОЯТА РАБОТА, ХРАНЕНЕТО,  СПАНЕТО  И  КОНСУМАЦИЯТА  НА  КАКВОТО  И  ДА БИЛО,  СА НАЙ - ВАЖНИТЕ НЕЩА  В  МОЯ  ЖИВОТ.
        11.  ВЯРВАМ,  ЧЕ  ФЛУОРИРАНАТА  ВОДА  И  АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ ПОДОБРЯВАТ  КАЧЕСТВОТО  НА  ЖИВОТА  МИ.       12.  ВЯРВАМ,  ЧЕ   ЦЯЛОТО  УПРАВЛЕНИЕ  НА  ДЪРЖАВАТА  ПРАВИ  ВСИЧКИ   ВЪЗМОЖНИ   УСИЛИЯ   ОТ   СЪРЦЕ,   ЗА  ДА  ПОДОБРИ   МОЕТО  МАТЕРИАЛНО   ПОЛОЖЕНИЕ  И  КАЧЕСТВОТО НА  ЖИВОТА МИ.        13.  ВЯРВАМ,  ЧЕ  ОБРАЗОВАТЕЛНАТА  СИСТЕМА  НА  БЪЛГАРИЯ Е  ВЪЗМОЖНО   НАЙ – ДОБРАТА.
        14. ВЯРВАМ,  ЧЕ  ФЕЙСБУК  И  ТУИТЪР  СА  ФАНТАСТИЧНИ.
         15.ВЯРВАМ,  ЧЕ  НЕ  СЪМ  РОБ.

ОТГОВОРИТЕ  НА  ТЕСТА  МОЖЕ  ДА  СЕ ВИДЯТ  тук:

АКО СИ НАПРАВИЛ 0 ТОЧКИ:
ТИ СИ МНОГО РЯДКО СРЕЩАН ВИД, ПОЧТИ НА ИЗЧЕЗВАНЕ, ЗАЩОТО ИМАШ НЕЗАВИСИМО МИСЛЕНЕ. ТИ НЕ СИ РОБ. ПОТЪРСИ СИ ЕДНА АДЕКВАТНА СЪПРУГ/А И ЗАПОЧВАЙ ДА СЕ РАЗМНОЖАВАШ. ИМА НУЖДА ОТ СЪЩЕСТВА КАТО ТЕБ, ЗАЩОТО ТАКИВА СА МНОГО МАЛКО. УМНОЖАВАЙ СЕ , ЗАЩОТО ИМАМЕ НУЖДА ОТ МЪЖЕ И ЖЕНИ ОТ ТВОЯ ВИД. АКО НАИСТИНА СИ ИСКАРАЛ 0 ТОЧКИ, ТОГАВА СИЛАТА Е СПЪТНИК В ЖИВОТА ТИ.

АКО СИ ИЗКАРАЛ МЕЖДУ 0 И 4 ТОЧКИ:
ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ТИ ИМАШ ЕДНА МНОГО ДОБРА ПРЕДСТАВА ЗА ТОВА , КОЕТО СТАВА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ В СВЕТА. ТВОЯ КАПАЦИТЕТ НА ВЪЗПРИЕМАНЕ Е МНОГО ДОБЪР. ПОЗДРАВЛЕНИЯ. ТИ СИ ЧАСТ ОТ СЪПРОТИВАТА. МНОГО ДОБРЕ.

АКО ИМАШ МЕЖДУ 5 И 8 ТОЧКИ.:
ТИ ИМАШ СЛАБО РАЗБИРАНЕ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА. ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ПОДДЪРЖАШ ДЕТСКИ ИЛЮЗИИ И НАИВНИ ФАНТАЗИИ, НО ИМАШ НУЖДА ДА ПРОДЪЛЖИШ ДА ТЪРСИШ ИСТИНАТА.

АКО СИ ИЗКАРАЛ МЕЖДУ 9 И 12 ТОЧКИ:
ТОВА НОРМАЛНО Е ПРИЕТО ДА СЕ НАРИЧА ЗАСПАЛО СЪСТОЯНИЕ.ТИ СИ ЕДИН, КОЙТО СЕ ВЪЗХИЩАВА НА НЕОНОВИТЕ СВЕТЛИНИ НА СИСТЕМАТА, КОЯТО СЕ Е ПРОСМУКАЛА ВЪТРЕ В ТЕБ И Е ПОСТАВИЛА МОДЕЛА СИ В ТЕБ. ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ДА СЕ СЪБУДИШ СА МНОГО МАЛКИ, НО ВСЕ ПАК НЕ СА НУЛА. ТИ СИ НЕЩАСТЕН, НЕЩАСТЕН В НЕЩАСТИЕТО СИ. ТИ СИ ВЪЗПРИЕЛ СИСТЕМАТА И СИ ЕДИН НЕСЪЗНАТЕЛЕН РОБ. ОСТАВИЛ СИ СЪДБАТА СИ В РЪЦЕТЕ НА ДРУГИ. НЕ ПОЕМАШ ОТГОВОРНОСТ САМ ЗА СОБСТВЕНАТА СИ СЪДБА. ИМАШ МНОГО МАЛКО ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРЕЦЕНИШ И ПРОМЕНИШ НЕЩАТА.

АКО СИ ИЗКАРАЛ 13 ИЛИ 14 ТОЧКИ:
ТИ СИ ЕДИН ПЕРФЕКТЕН РОБ. ТИ СИ ЕДНО ЗОМБИ, ЕДНО ВИНТЧЕ ОТ МЕХАНИЗМА НА СИСТЕМАТА. ТИ СИ ЕДИН ЗАЩИТНИК НА АПАРАТА НА ТАЗИ СИСТЕМА, КОЯТО СЕ СМАЗВА ОТ ХОРА КАТО ТЕБ. ТИ СИ ВЪТРЕ В МАТРИЦАТА. ТИ СИ В СЪСТОЯНИЕ ДА Я ПРИВЕТСВАШ. СИСТЕМАТА Е ТВОЯ ФАВОРИТ. АКО ТЕ ИЗЯДЕ, ТИ ЩЕ Я АПЛОДИРАШ. ТИ СИ В СЪСТОЯНИЕ ДА ПУСНЕШ ЖАЛБА В СЪДА СРЕЩУ ТВОЯ СЪСЕД. ТИ ЩЕ СЕ БОРИШ, ЗА ДА ЗАПАЗИШ ТОЗИ МОДЕЛ И ТЕЗИ, КОИТО СА НА ВЛАСТ. АКО Е НУЖНО, ТИ ЩЕ СИ ОСТАВИШ КОЖАТА ЗА ТАЗИ СИСТЕМА. ОНЕЗИ, КОИТО СА РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕБ, ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ГИ ВЪЗПРИЕМЕШ С УМА СИ.

АКО СИ ИЗКАРАЛ 15 ТОЧКИ:
ТИ СИ ЕДИН ПСИХАР НА СИСТЕМАТА. ЕДИН ПОТЕНЦИАЛЕН ИЛЮМИНАТ. ЕДИН ОТ ОНЕЗИ, КОИТО КОНТРОЛИРАТ В СЯНКА СИСТЕМАТА. ЕДИН МРЪСНИК, КОЙТО КОНТРОЛИРА И Е НЕСПОСОБЕН ДА ОТИДЕ ПО-ДАЛЕЧ ОТ ТОВА. ЕЛИМИНИРАШ ВСИЧКИ, КОИТО ПОСТАВЯТ ПОД СЪМНЕНИЕ ТВОИТЕ ИСТИНИ. ТИ СИ НЕВЪЗВРАТИМО ПОВРЕДЕН ОТ ЖЕЛАНИЕТО ДА ВЛАСТВАШ НАД ДРУГИТЕ. ТИ СИ НАПЪЛНО ОТ СТРАНАТА НА ТЪМНИНАТА. ТИ СИ НАЙ-ГОЛЯМ РОБ ОТ ВСИЧКИ. ТИ СИ ВКОПЧЕН И ЗАЩИТАВАШ УСЛОВИЯТА НА СИСТЕМАТА СЪС ЗЪБИ И НОКТИ. ТИ СИ ЕДИН РОБ, КОЙТО ЩЕ ЗАЩИТАВА СИСТЕМАТА ДО СМЪРТТА СИ.






Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - !1 точка. . . Аз съм част от съпрот...
22.03.2014 11:50
!1 точка... Аз съм част от съпротивата?!... За каква съпротива става въпрос, защото аз не зная.:)
цитирай
2. precoria - Нищо не е в състояние да промени преценките ми и съзнанието ако аз не искам това.
22.03.2014 13:51
Поздрави за постинга!
цитирай
3. stela50 - Припомних си Фермата на Животните...
22.03.2014 21:06
Да... Избухването на всички революции е предвидимо и краят им също.
Може би... но шансовете на човечеството за един по-добър живот
не може да са равни на нула... изход винаги има, но е невидим поради
неправилната посока, към която са отправили погледи хората...
Интересно ми беше да прочета, Бвен. Много добра асоциация
с книгата на Оруел, за контрола и предвидимостта...
Поздрави !
цитирай
4. metlichina - знаменита книга на Оруел...
25.03.2014 09:27
аз пък се оказах със слабо познание за действителността, запазила
детските си илюзии, но пък все още търсеща истината...
благодаря ти....
цитирай
5. kalin8 - Привет!
30.03.2014 19:10
Днес мислех да пиша нещо... Но, Ето тук му е мястото!
http://mail.nacid.bg/newdesign/bg_eu/att_files/uchr_doc-evrop_harta_BG.pdf
Поздрави!
Б.
цитирай
6. bven - Добре дошли, приятели - . injir , precoria, stela50, metlichina и kalin8 - свидетели и
31.03.2014 19:42
съучастници сме на много интересни исторически събития и в света , и у нас! Каквото и да се случва, то е и с нашата благословия, както и да се нарича съгласието или несъгласието ни. Истината ни се показва, прикрива или завоалира, но нека бъдем будни и търсещи...
Поздрави и благодаря за добрите слова!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869374
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава