Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2017 16:26 - Френската тайна на богомилския 'папа' Никита
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 2528 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
копие от спиралата


През 1167г. за големия на катарите в Сен Феликс дьо Караман южно от Тулуза бил повикан българският съвършен богомил Никита. За него сега няма откъде повече да се прочете и това едва ли е случайно - френските езотеристина събора го почитали като свой папа. Щом нарочно са го повикали, той несъмнено ще е оказал силно върху политиката и религията в областта. А изследователите на българската ерес в Европа отдавна са обърнали внимание на факта,че в южнофренската област Лангедок от години процъфтявала култура,чужда на католическите земи - "ученето се оценяваше високо, гръцки,арабски и иврит се учеха ентусиазирано"...

Нещо повече: обвеяните с такъв благодатен културен климат хора не искали за нищо на света да ги прихлупи пак Ватиканът и цели 34 години били нужни на изпратените от римския папа Инокентий Ш кръстоносци, за да възвърнат под папски флаг земите,които от десетилетия живеели в духовна атмосфера на френските богомили. Последователите на българ­ската езотерична школа в областта били толкова ярко изявени,че (за разлика от общото им наименование във Франция — катари) специално ги наричали албигойци (на името на гр. Алби,който славел като център на ереста).

Прието е богомилите да се свързват с тайните книги,които носели за да ги проповядват сред своите слушатели. Но дали Никита е занесъл в Сен Феликс дьо Караман само апокрифи?

Имане, неизмеримо със злато

По всичко изглежда,че кръстоносците,които нападали Южна Франция, имали задача да пленят нещо друго. Много ревностно търселинещо специално!

Последната крепост,в която се стекло оцелялото войнство на албигойците, била Монсегюр. Според френски изследова тели,още при строежа й, по внушение от българи-езотерици,били направени специални процепи, през които в точно определено време от годината,свързано с мистичната практика на посветените вътре в крепостта,слънцето прониквало и освет­явало маркираните места. Осем месеца кръстоносците затягали обръча около каменната твърдина, до като бранителите на крепостта се убедили, че било невъзможно да разкъсат обсадата.

И тогава започнали поредица от странни ходове. През януари 1244 г. двама (бойци или мистици?) успели да изнесат нещо от нея. Отдавна се носела мълва,че в твърдината на върха било скрито някакво загадъчно съкровище, стойността на което обаче не би могла да се измери с пари. Според някои сведения, с този ход катарите успели да укрият по-голя­мата част от него първо в укрепена пещера. Дали с тази акция били спасени книги и свещени пособия за техните тайнства?

Отговорите предстоят. Това,което днес се назнайва, е че сетне изнесеното било потулено в замък с крепостна стена.

На 1 Март в монсегюр имало оцелели 400 души,от които към 150-180 били катари - проповедници и съвършени. Защитниците най-сетне обявилите са готови да капитулират. В отговор папските хора обещали да пуснат редовите бойци по живо,по здраво заедно с оръжието,багажа и парите им, щом обаче получели от еретиците онова, което ги интересувало. Даже дали дума,че албигойците щели да се отърват с много леки наказания, стига да се покаели по надлежния ред пред Инквизицията.

Тогава обсадените помолили за половинмесечна отсрочка. Твърдели, че примирието им трябвало, за да обмислят великодушните условия. Дори предложили на обсадителите си заложници,които да убиели, ако някой успеел да избяга от крепостта през това време.

На 15 Март още заранта кръстоносците нахлули в цитаделата. Проповедниците-албигойци отзивчиво се предали се предали в ръцете им и рицарите яростно ги извлекли навън. Никой катар не се отрекъл от вярата си,затова ги смъкнали по планинския склон,натикали ги в някакъв огромен навес за дърва и там ги запалили. Останалите залостили горе и ги предупредили,че ако някой опитал да избяга,всички останали също щели да бъдат избити до крак.

Обаче оцелелите защитници на Монсегюр били укрили из подземията четирима съвършени. През нощта мистиците, заедно с един водач от мест­ните и с одобрението на всички бойци в крепостта, се спуснали с въжета по стръмния западен склон на планината и отнесли в незнайна посока нещо, което без съмнение било същинско катарско съкровище.

Според тогавашния календар, последният ден на примирието съвпадал с пролетно равноденствие. Известно е,че българските мистици-богомили имали специални мистерии в навечерието му, при които извършвали точно разчетено шествие по подземните коридори от тайния си подземен храм до светилището-манастир с патрон света Параскева. Изследователи споменават,че в нощта срещу 15 Март 1244 г. в крепостта Монсегюр наистина били извършени действия,които на виделите ги отстрани напомняли пра­знични обреди. Дори някои автори пишат,че навярно отсрочката е била поискана от съвършените, именно за да дочакат в крепостта тази дата. Явно за техните свещенодействия им било нужно нещото,което после смелчаците изнесли от твърдината и рискът, поет не само от спасителите му,но и от всички защитници на Монсегюр, натрапва усещането,че става дума за реликва, по-ценна от живота на всекиго там.

Смущаващото известие от Свети Луи

В литературните източници е останало едно много загадъчно свидетелство от Жан дьо Жоанвил. На преклонна възраст прочутият благородник записал, че веднъж крал Луи IX споделил с него: "тържествено как неколцина албигойци са ходили граф дьо Монфор...и са го повикали да види тялото на Христос,превърнало се в ръцете на техния проповедник в мъж от кръв и плът".

И на Луи IX е редно да се вярва - като крал на Франция от 1226 до 1270 г. той е бил в лагера на владетелите,които с папска благословия са водили кръстоносния поход против албигойците. Като враг на еретиците той за нищо на света не би надценил техните познания. Бил канонизиран за светец като изключително ревностен християнин, тъй че не би посмял да фантазира на такава тема. Щом Свети Луи не обругал известието за толкова драстично проявление на Спасителя,това определено говори ако не за неговото смирение пред фактите, то поне за убеждението му,че катарите наистина владеели нещо изключително в тази посока...

За жалост, дълга си на католик той изпълнил, като премълчал подробностите - идеалният начин да потули тайната,по която (като крал) сигурно е бил далеч по-добре осведомен. Тази податка обаче определено прелива чашата с престранните предания за изключително катарско съкровище.

През 1931 г. към френското градче Монсегюр се отправила експедиция начело с прочутия навремето Ото Ран. Професорът бил изследовател на катарските мистерии,обсебен от писанията на старите мистици,че като "дом на катарите и албигойците в Южна Франция" областта Лангедок "свързана с албигойската ерес и съкровището на Свещенния Граал". Да,да - тези,които назнайвали нещо за посоката на тайната или пък били подочули за характера на онова нещо в съкровището, го определяли с пределно загадъчната като пособие и съвършено непонятната като възможности Свещена чаша на Йосиф Ариматейски. Самият Ран бил издал книга с емблематично заглавие "Кръсто­носният поход против Граала" и познавал подземията,оцелели от замъците на мистиците в Южна Франция. Някои автори твърдят,че след като щателно претърсил оцелялото в областта в един от тайниците на средновековна крепост, археологът-мистик открил нещо, което обявил за "съкровищата на крал Дагобер".

Историята има доста тягостно продължение - според сведенията на малкото автори по темата,Ото Ран бил оберщурмбан фюрер от СС. Това само по себе си не е странно - всеизвестно е,че към ведомството Хайнрих Химлер имало специален окултен институт "Аненербе",който разполагал финансови възможности да организира свръхспециални експедиции. Изследователи твърдят, че за безценната находка на професора бил информиран лично фюрерът Хитлер. Френския историк Жан Мишел Ангебер, написал книгата "Хитлер и традицията на катарите" настоява, че находката била транспортирана до Прусия и поста­вена на мраморен пиедестал в замъка Вевелсбург, където била охранявана от есесовска дивизия! Юлиус Чезаре Евола в "Хитлер и тайните общества" по­твърждава, че Ран, с когото си пишел, "е служил в СС и че е била пратена експе­диция в търсене на легендарния Граал, който пренесен на безопасно място след разрушаването на крепостта на катарите Монсегюр". А после допълва: "Смятат, че след падането на Берлин, един военен отряд достигнал Цимертал и скрил този обект в подножието на ледника в очакване на по-добри времена".

Загадъчното послание в богомилските амулети

Възможно ли е дъното на тази мистерия да стои наистина оная далечна визита на българския съвършен Никита? Дали тайната на съкровището не е свързана по някакъв начин със странните разпознавателни знаци на нашите средновековни езотерици - т. нар. богомилски амулети. Понеже удивителното в тях е не разно­образието, а стриктно следваната неизменна форма, мисля, че трябва да ги огледаме за посланието, което тя ни носи, защото в нея навярно е ключът и към тайната зад учението/мисията на най-влиятелните български мистици.

Неизменното в тези амулети е, че представляват оловни свитъци със ситно изписани букви от външната и вътрешната страна. Гравирането върху тях е обаче, общо взето неразбираемо, защото рулцата са късове от голям, нарязан на много части оловен лист, върху двете страни на който е бил изписан пълният текст.

Най-близката до ума връзка е с една странна податка в Библията. Лист със ситно изписан текст представлявало посланието, връчено през 595 г. пр. Хр. на порок Иезекиил край река Ховар от нещо, което се спуснало от небето. Небесният пратеник му подал изписан от двете страни свитък, като даже показно развил текста - сякаш човекът да се убедял с очите си, че някаква уговорка била спасена. Вероятно пратеникът ще е настоял Иезекиил да усвои на място написа­ното, но пророкът...изял свитъка. Затова приносителят на посланието очевидно се усъмнил дали не бил сбъркал човека, при когото го били изпратили на среща, и го повдигнал със специално устройство до кабината си, за да го види отблизо що за птица е. А за късмет на Иезекиил, посланието било на бързо разграждаща се материя, която дори оставила в устата му вкус "сладък като мед" - доста хитър начин да застраховат споделеното срещу опита някой да съхрани като документ.

(Сигурно затова, когато през 1491 г. пр. Хр. Мойсей се срещнал с ангелите на планината в Синай, той се забавил няколко дни - докато лично преписал текста, който му бил предаден, от нетрайния му носител върху каменните плочи?!)

Интересно в тази връзка е, че когато през Х-ХП в. богомилството е напуснало земите на България и на българските съвършени се наложило да кръстосват Византия, Сърбия, Босна, Италия и Франция като наставници на своите последователи торбешите, патараните, катарите и албигойците, за разпознавателен знак в своето общество от Посветени те носели късчета от текст. Нещо повече: сякаш като клетва за вечна принадлежност към общата си тайна те го нанасяли на материала, който не подлежи дори на ядрено разпадане - оловото. Носели го като амулет и знакът подсказвал, че Съвършените владе­ели късове от цялото. При това листовете са изписани с букви, коитоне могат да се разчетат с просто око. Но не защото са чужди, а понеже са невероятно дребни! Някои отчаяни изследователи дори умуват дали пък гравьорите, които са ги изписвали, не са имали специфични дефекти в зрението...Иначе трябва да признаят, че писачите явно са следвали образец на, да речем, лазерно гравиран микротекст, който за тях е бил свещен и даже канонизиран с точно този размер на буквите като гаранция за автентичност.

Разбира се, до нас са достигнали и амулети със самостоятелни текстове. Но те очевидно са били фабрикувани за православните, вървящи като противоядие на нарязаните, на висулките били изписани молитви и ги продавали пред църквите - така те изглеждали правилните, а другите - сбъркани (щом не можели да се прочетат).

Това, с което бих искал, но не мога да продължа тук, е: дали "Тайната книга" не е била легалната част от същинската тайна, която богомилите са споделяли със съмишлениците си в Европа?

Христо Буковски



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздрави, Бвен!
11.03.2017 20:23
чудесно описание на богомилската мистерия в лангедок
Доколкото знам и Ото Скорцени се е занимавал с нея Даже някои считат, че я разгадал! Като опитен военен е разбрал, къде може да е скрит предмета

хубава вечер!
цитирай
2. barin - Поздравления, bven. За богомолите ...
12.03.2017 06:45
Поздравления, bven. За богомолите малко се знае, обявени са за ерес и от мнозина отричани. Имат си лоши черти в учението, но надделява положителното и прогресивното. Според мен е грешка, че сме гим изгонили при цар Борил( 1218-1241 г.). Поради недостатъчни знания досега на няколко пъти отказвах да пиша тема за богомилите в блога. Отчитам, че интересът към тяхното учение е нараснал. Както обикновено става"Никой не е пророк в своята страна".
цитирай
3. bven - На 1: leonleonovpom2, добре си дошъл за тази интересна тема!
12.03.2017 10:39
Според мен този епизод само отваря страничка от неизвестните данни за богомилите, въпреки многото известни данни. Но сигурно има и още факти, които тепърва ще ни се дадат..
Колкото до Хитлер - и Ото Скорцени - сигурно им е дадено толкова, колкото могат да носят/да знаят.
Останалото очаква времето да се разкрие.
Поздрави и благодаря за инфото!
цитирай
4. bven - На 2: barin, не се страхувай да пишеш за богомилите.
12.03.2017 10:45
Те са част от нашата велика история и то с велико значение за света. Затова всяка информация само допълва пъзела на темата за богомилите. Бих препоръчала една книга - За богомилите, от уста на ухо - но предполагам, че си я чел. също от автора има и клипове - дамян попхристов http://www.zdravjivot/19209/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B3/
поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866929
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава