Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2021 07:33 - Неадекватните действия на Запада тласкат Русия и Китай към пълноценен военен съюз
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес е напълно възможно да се говори за нова страница в международните отношения, свързана с възможността за военен съюз между Русия и Китай и съвсем неочаквано, с вероятното признаване на обединението на Крим с Русия от КНР, т.е. държава, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Изглежда, че са минали седем години от завръщането на Крим, а позицията на Китай е била съвсем ясна през всички тези години, а именно неутрална. Сега обаче тази тема се появи отново в медийното пространство и в изявленията на високопоставени китайски служители.

Още в началото на февруари, месец и половина преди най-важното политическо събитие в Китай - сесията на Националния народен конгрес, китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров изрази надеждата, че в лятото на 2021 г., по време на удължаването на руско-китайското споразумение за добросъседство, приятелство и сътрудничество, това споразумение не само ще бъде удължено, но и „изпълнено с епохално съдържание“. Тоест говорим за нещо, което е коренно различно от настоящите условия на сътрудничество в икономическата, хуманитарната и други сфери.

Всъщност китайската страна ускорява създаването на военен съюз с по-дълбока интеграция с Руската федерация в редица области. Звучеше много неочаквано, тъй като през всичките тези години, особено от 2013 г., когато Си Цзинпин дойде на власт, интеграцията се задълбочи, търговският оборот достигна сто милиарда долара, но в същото време страните се въздържаха от политическо взаимодействие, въпреки че заемаха до голяма степен сходни позиции по един или друг въпрос в Съвета за сигурност на ООН.

Какво стана? Защо изведнъж Китай започна да говори за военен съюз, макар и на езика на намеците? Още в края на 2020 г. руският президент Владимир Путин, говорейки за възможен военен съюз с Китай, подчерта: напълно възможно е да си представим това. " Китайската страна, през устата на Ван Йи, предлага да премине от теория към практика, подчертавайки, че стратегическото сътрудничество между Русия и Китай "няма горна граница".

И така, както руската страна, така и китайците обмислят положително възможността за сключване на военен съюз. Срещу кого е този съюз? Какво дава? Печеливш ли е за Русия? Но преди да отговорим на тези въпроси, заслужава да се отбележи, че в началото на март, по време на сесиите на китайските власти - Законодателния народен политически консултативен съвет на Китай и Законодателния национален народен конгрес - министър Ван Йи направи безпрецедентно изявление, че Русия и Китай са взаимодействащи се стълбове и трябва заедно да се противопоставят на „цветните революции“ и да защитават взаимния си политически суверенитет и сигурност.

И ако в Русия, за съжаление, някои медии и социални мрежи непрекъснато предизвикват „оранжеви“ настроения, то за каква „цветна революция“ в Китай става дума? Някой поставя ли под съмнение суверенитета или политическата система на КНР? Но тези, които следят отблизо ситуацията в тази страна, не се съмняват, че през 2020 г. в Китай се подготвя „цветна революция“. Това беше предмет на дългата ми статия „Китайското изкуство за война с „демократичната“ опозиция“, публикувана в „Завтра“.

В статията се казва, че в Китай ситуацията с коронавируса е политизирана, че проамериканската група на китайския комсомол (посочени са конкретни регионални лидери) е извършила поредица от блокировки, прибягвайки до прекомерни мерки за противодействие на разпространението на вируса и като по този начин са предизвикали протестни вълнения.

И сега самият външен министър на КНР потвърждава заплахата от „цветна революция“ и се стреми да разчита на Русия да защити политическия суверенитет на Китай. Всъщност Ван Йи казва, че военно-политическото ръководство на Си Цзинпин е заплашено от ликвидация чрез „цветната революция“. И Си Цзинпин възнамерява да предприеме мерки, които ще предизвикат неясна, меко казано, реакция в световната общност. Само позицията на Русия може да му помогне да устои на натиска, да защити суверенитета и да запази военно-политическото ръководство на партията и армията в страната. За това говори Ван Йи!

Китайската страна никога преди не е правила подобни изявления. Но сега ситуацията около Китай, около китайско-американските отношения стана толкова влошена, че Ван Йи говори открито за проблем, който преди привличаше вниманието само на изследователите. Дискурсът за евентуална смяна на режима в Китай е въведен в областта на международната политика, т.е. въпросът за борбата между проамериканския комсомол и проармейската група на Си Цзинпин е излязъл извън рамките на затворена вътрешна китайска дискусия. Позволете ми да ви напомня, че проамериканската група включва лидерите на Общокитайския съюз на комунистическата младеж, включително премиерът на КНР Ли Къцян, редица вицепремиери, членове на Държавния съвет и т.н.

След изявленията на Ван Йи, китайският посланик в Москва Джан Ханхуй, голям приятел на Русия, експерт по руски език, който полага всички усилия да сближи двете страни, заяви, че Русия и Китай ще участват съвместно в изграждането на лунна база и си сътрудничат при създаването на ваксина, която също е безпрецедентна. Силното представяне на руската ваксина „Спутник-V“ и китайските производствени мощности може да имат допълващ се ефект.

Освен това Джан Ханхуй обяви, че Русия и Китай ще развият обща позиция по отношение на САЩ. Това никога не се е случвало досега в руско-китайските отношения, с изключение на преговорния процес в Съвета за сигурност на ООН. Сега двустранният блок ще има огромно въздействие, демонстрирайки солидарност. Това е особено важно на фона на факта, че десетилетия на връзката ни бяха помрачени в масовото съзнание от събитията в Дамански, разпадането на приятелството и всъщност отпътуването на Китай в американския лагер при антисъветския лидер Дън Сяопин с мълчаливата подкрепа на Мао Дзедун. Сега това е преодоляно в съзнанието, за което говорят настоящите двустранни изявления.

Освен това генералният секретар на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност) Станислав Зас направи изявление, което съвпадна във времето с изявлението на Ван Й. Зас заяви, че ОДКС е отворена за нови членове. Кой от съседите на Русия или съседите на страните от ОДКС може да се присъедини към тази организация? Кой се нуждае от защитата на Русия? Всички бивши републики на СССР, които искаха да я получат, вече са я получили. И ако не говорим за Китай, тогава може би това е Иран?

Но най-вероятно ставаше въпрос, че именно Китай ще влезе под шапката на руската отбрана. И това, точно както през 50-те години, ще спаси Китай от евентуална пряка американска агресия. Да, това няма да спаси от конфронтация, включително хибридна, със съюзниците на САЩ, но въпреки това гарантира защитата на КНР в случай на неговото изключване от Съвета за сигурност на ООН.

Днес, след като преминахме през 2020 г., разбираме, че светът никога няма да бъде същият. Настъпилите геополитически промени ще се проявят през следващите три години и светът ще започне активно да се преформатира, подготвяйки се за решителната битка.

При тези условия не само ОДКС започна да говори за нови членове, но и разширена делегация от китайски бизнесмени, начело с Джао Кай, председател на борда на директорите на Пекинската компания за внос и износ, организация, свързана с държавата и член на Пекинската търговско-промишлена камара, неочаквано пристигна в Крим. Китайците са посещавали Крим и преди, развивали са търговски отношения с него, но зад кулисите. И сега официалният ръководител на делегацията даде интервю, в което отбеляза: „Ще положим всички усилия за развитие и установяване на бизнес отношения с местните предприятия. Това ще допринесе за развитието на приятелски отношения между нашите две страни. " Тоест Китай заяви пред целия свят, че е готов да започне активна фаза на признаването на Крим. Първо, чрез укрепване на отворени бизнес и хуманитарни контакти, работа с компании, регистрирани в Крим и износ на кримска продукция за Китай, предимно селскостопански продукти, както и изпращане на китайски туристи.

Това означава, че Китай бавно, постепенно, но стабилно ще следва пътя на признаване на Крим като част от Руската федерация, независимо от не само позицията на Украйна, която в този случай не притеснява никого, но и международната общност.

Всичко това е в съответствие със създаването на китайско-руски съюз. Какъв може да бъде този съюз? Разбира се, ние сме много различни. Каквото и да ни казват официалните медии, колкото и коментаторите да пляскат, Русия и Китай не са просто различни държави, те са различни цивилизации, различни култури. Но един мощен фактор ни събра заедно и то не за първи път в историята. Този фактор е колективният натиск на Запада върху нашите страни с цел унищожаване на политическия режим и подчиняване на Русия и Китай. Този фактор ни принуждава да преодолеем културните и други дълбоки различия.

Припомнете си, че Си Цзинпин дойде на власт през 2013 година. На следващата 2014 г. Русия върна Крим. Тази нова страница в нашата геополитика стана възможна до голяма степен благодарение на факта, че висшето ръководство на Русия разбра, че няма да се окаже в международна изолация - до Си Цзинпин, който има свой Крим - Тайван.

Без значение какво казват различни коментатори, които не разбират вътрешната структура на китайското правителство, Си Цзинпин е суверен, антиамерикански политик. А спецификата на китайската външна политика и като цяло комуникациите като цяло не е открито отричане на каквото и да било, а създаването на различна, позитивна програма. Китай и САЩ станаха основните търговски партньори по време на десетгодишното ръководство на генералния секретар на комсомола Ху Дзинтао. Всъщност възникна огромен икономически организъм от обединени корпорации на САЩ и Китай, Демократическата партия и Китайския комсомол.

Син Цзинпин, след като дойде на власт и знаеше добре, че действа в проамериканския естаблишмънт, обяви създаването на Новия път на коприната. Този проект трябва да освободи китайския икономически кораб от зависимост от американските пазари и да го насочи към алтернативни пазари в Евразия и по този начин да освободи Китай от мощното политическо влияние на САЩ. Не случайно Си Цзинпин (като председател на КНР) направи първото си държавно посещение в Москва.

Проектът „Нов път на коприната“ де факто демонстрира отклонението на Китай от държавната подкрепа за китайско-американските отношения. Кулминацията на противоречията в тези отношения беше в края на 2018 г., когато китайско-американската търговия падна с 15% наведнъж. Тогава, от една страна, президентът Тръмп, изолационист, представител на суверенните, антиглобализационни сили, действаше активно, а от друга страна, Си Цзинпин му „помогна“ и заедно унищожиха икономическия съюз на двамата държави. В същото време главата на китайската държава засили отношенията с Русия.

Сега хората, които не познават вътрешната политика на Китай, казват, че Байдън е ориентиран към съюз с Си Цзинпин. И някои теоретици на конспирацията се съгласиха, че самият Си е пуснал коронавируса, за да отстрани Тръмп и да доведе Байдън на власт. Тоест всъщност той събори китайската икономика, така че Байдън да стане президент на САЩ? Абсурдно е, но за съжаление сред такива коментатори има хора като Дерипаска. Но той не е синолог, а човек, който си сътрудничи с компанията за добив на въглища в Шенхуа, чието ръководство е арестувано при Си Цзинпин.

Всъщност Си Цзинпин няма нищо общо с блокирането и проблемите, възникнали по вина на неговите политически опоненти. В резултат на тези блокировки той напълно отстрани от властта ръководството на провинция Хубей, град Ухан и много от онези, които бяха свързани с тази провинция и Комсомола. Твърденията за тесни връзки между Байдън и Си Цзинпин са опровергани от самата реалност. Като начало Си Цзинпин беше последният от световните лидери, който поздрави Байдън за избирането му за президент на Съединените щати. В допълнение, китайските медии казват, че инициативата за телефонното обаждане е на Байдън и този разговор се е състоял в навечерието на китайската Нова година, тоест месец и половина след като кандидатурата на Байдън е призната от цялата световна общност като победа на изборите. Не може да се каже, че Байдън е привърженик на Си Цзинпин, наричайки го бандит, обвинявайки го в уйгурския геноцид, проблемите в Хонконг и други грехове.

Но кой е американският поддръжник сред китайците? На този въпрос е лесно да се отговори, ако знаете почти 100-годишната история на отношенията между Демократическата партия на САЩ и китайския комсомол. Веднага след като администрацията на Тръмп започна да предава властта на Байдън, китайският министър на търговията беше сменен. Проруският Жон Шан е заменен от Ван Вентао, който някога е оглавявал комитета по комсомол на Шанхайския космически университет. Придвижвайки се нагоре по кариерата, той стигна до поста губернатор на провинция Хейлундзян, където напълно срина руско-китайската търговия и създаде "коронавирусните" задръствания. Веднага след като той стана министър на търговията, покупките на китайски стоки от САЩ се увеличиха с 90%. Това е пряко доказателство, че китайският комсомол си сътрудничи с Демократическата партия на САЩ на икономическия фронт.

Си Цзинпин не само не си сътрудничи с администрацията на Байдън, но също така изпитва критичен натиск от тази администрация. Именно с това са свързани твърденията за „цветната революция“. Можем да кажем, че Китай никога не е бил толкова близо до политически колапс и фигурата на Си Цзинпин не е била в такава опасност, както сега. Следователно, с оглед на предстоящите проблеми, е необходимо да се привлече подкрепата на Русия.

Връщайки се в Крим, отбелязваме, че след посещението на китайски предприемачи китайското външно министерство направи изявление, че това посещение не трябва да бъде политизирано. Украинските политици бяха доволни, тъй като в края на 2020 г. Китай стана основният купувач на украински продукти: търговията с Китай е три пъти по-висока от търговията с Русия, приблизително сравнима с търговията с Европейския съюз. Украйна иска да види в това изявление на външното министерство, че това е просто посещение на предприемачи. Но онези, които наблюдават работата на външното министерство на КНР от дълго време, направиха различно заключение за себе си: външното министерство обяви това, което означава, че потвърди, че такова посещение наистина се е случило, че е било договорено и ние не виждаме нищо лошо в него. " Освен това китайското външно министерство предлага да не се създава шум около посещението на китайски предприемачи в Крим, да не се политизира, с други думи, призовава да не се притеснявате за това, тъй като Китай ще продължи своите действия към евентуалното признаване на Крим като Руска територия. Така изявлението на китайското външно министерство не опровергава, а засилва линията на Китай в тази посока.

Напълно възможно е признаването на Крим да е необходимо за Китай не само във връзка с укрепването на съюза с Русия, но и във връзка с много острата ситуация около Тайван. Съвсем наскоро ръководителят на транспортното министерство Ли Сяопен обяви, че Китай ще изгради тунел до Тайван до 2035 г. Какво означава това? Че Китай е планирал анексирането на Тайван преди 2035 г., тъй като тайванските власти никога няма да се съгласят на тунел, мост или други видове комуникации. Най-дългият тунел в света (над 130 километра) ще стане реалност, само ако Китай направи Тайван част от своята територия.

Едновременно с изявлението на Ли Сяопен, беше направено изявление и от ръководителя на американското Индийско-тихоокеанско командване адмирал Филип Дейвидсън, който по време на изслушването в Сената обяви евентуално китайсконавлизане в Тайван през следващите шест години. Технически Китай е готов за това. Следователно посещението на китайски предприемачи в Крим се състоя: Китай иска не само да призове Русия във военен съюз и при равни условия, но и да обмени признаването на Крим с признаването на Тайван като част от китайска територия.

Тайван разбира това и полага колосални усилия за постигане на признание на външната политика от възможно най-много страни. Например, сега Тайван е достигнал официалното ниво на преговори с Литва, която ще отвори тайвански офис.

Ясно е, че евентуалната операция на Си Цзинпин в Тайван ще бъде придружена от мащабни санкции от САЩ, цялата световна общност, хибридна война между Китай и съюзниците на САЩ, тъй като доктрината на Демократическата партия предполага намаляване в собствените си военни разходи и увеличаване на подкрепата за съюзниците: Япония, Южна Корея, самия Тайван и други. Това е причината за посещението на държавния секретар Блинкен и министъра на отбраната на САЩ Остин в Япония и Южна Корея, което се проведе в средата на март тази година. Създаването на антикитайската коалиция е придружено от мощен натиск върху самия Китай. Личните санкции срещу китайски лица и организации, наложени от ЕС на 22 март 2021 г., поради така наречените нарушения на правата на човека в СУАР, целят да разцепят допълнително китайския елит и да принудят част от него да действайте срещу върховния ръководител.

И дори ако Съединените щати искаха по някакъв начин да подобрят отношенията с Китай, те нямаше да успеят. Неуспешните американско-китайски преговори в Анкоридж са доказателство, че популистката администрация на Байдън е заложник на американския електорат, напомпана от антикитайска пропаганда след коронавируса. 70% от обикновените американци са против всяко взаимодействие с Китай, което означава, че антикитайската линия на администрацията на Байдън ще продължи. Си Цзинпин ще получи допълнителни санкции, натискът върху Китай ще се увеличи на икономическо и технологично ниво, а сценарият за „цветна революция“ ще стане още по-вероятен и ще бъде подкрепен от играчите на китайското политическо поле, свързано с Комсомола проамериканска опозиция.

При тези условия Си Цзинпин има един голям коз - присъединяването на Тайван. Оттук и грубите изказвания, необичайни за китайската страна, и желанието да се включи Русия във военен съюз възможно най-скоро. Евентуалната реформа на Постоянната комисия на парламента, на която могат да бъдат делегирани правомощията за смяна на вицепремиерите, също говори за острата фаза на вътрешнополитическата конфронтация в Китай. Това означава, че Си Цзинпин скоро може да замени комсомолския апарат на правителството.

Може да се възрази, че е малко вероятно военен съюз между Русия и Китай. На това мога да отговоря, че в средата на XIX век, когато се водят Опиумните войни срещу Китай, когато Англия и Франция се опитват да унищожат империята Цин, помагайки на Тайпинското въстание, подкрепа от Русия има - военна, научна, техническа, организационна, материална. Тя спасява династията Цин от унищожение, а Китай - от окончателното разделяне от английските и френските войски. Китай плаща скъпо за тази подкрепа, като призна териториите на днешни Приморски, Хабаровски край и други земи за Русия. Това е блестяща победа за руската дипломация, особено за граф Николай Павлович Игнатиев, руският посланик в Пекин.

Сега отново сме на ръба на подобни решения. Какво е готов Китай да даде на Русия за подкрепата на Си Цзинпин? Той е лоялен към Русия и, което е много важно, баща му е лоялен към СССР. Ако се осъществи съюзът на двете държави, Русия може да получи много големи отстъпки. Вече започнахме да изтласкваме американския газ и нефт, канадския дървен материал и в бъдеще ще можем да изтласкаме от Китай както западната хранителна индустрия, така и селскостопанския износ. С течение на времето Русия, както в ерата на Съветския съюз, ще започне да измества западните си колеги от сектора на услугите, киното, анимацията (а това е огромен пазар) и от сферата на високотехнологичните продукти, например, от областта на химията, новите материали, строителството и биотехнологиите.

Николай Вавилов 



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822874
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031