Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2012 08:00 - Крепостта на Кракра Пернишки
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 10504 Коментари: 15 Гласове:
21

Последна промяна: 03.05.2012 15:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пътувайки из западна България, не може да не  посетите  и видите  и пернишката крепост. С каквото и да  пътувате - влак или  кола - винаги в южната част извън  града , в близост до стария Стъкларски завод, се виждат на високото останките от  крепостна стена.


Запустела България,
запусти я цар Васил.
Еве стана осем години
как я взе, как я роби.
Не остана врана коня
и рат неразбита,
ни юнак над юнаци.
Сал си остана Кракра
от Перника града бела,
Перника стена твърда.
Сам Кракра воевода,
ала юнак над юнаци.
Вещ поборник и воевода,
има конче-змей крилато,
има сабя мълневита."

                                                      Из народна песен от Пернишко



Кракра е български велможа и военачалник, живял през втората половина на 10 и началото на 11 век. По време на войните на Самуил с Византия Кракра отбранява Пернишката крепост и нанася две поражения на византийския император Василий II, който се мъчи да я превземе. Войводата  в онези славни години  е размазал на два пъти Византииската армия на император Василии ІІ .

Двете големи битки на Кракра с Василии ІІ МАКЕДОНЕЦ-БЪЛГАРОУБИЕЦ,са се състояли през 1004г. и 1016г. През 1016г. Кракра удържа 88 дневна обсада на гр.Перник, като нанася жестоки поръжения на Византииската армия и Василии ІІ Македонец - Българоубиец е принуден безславно да се оттегли.

Легендата разказва, че сечта върху ромеите е била толкова жестока ,че кръвта на византийските воини стояла със седмици след сражението и обагрила всичко на около в червено.Години наред всичко около крепоста изглеждало червено , затова местните българи нарекли местността  КЪРВАВОТО,така я наричат и до днес

image

  Главната крепост  била върху високото плато, подпряло селището от югозапад. На два пъти - през 1004 и 1016 г. византийските войски, начело с Василий II обсаждали пернишката крепост, но понасяли големи загуби и били принуждавани да се оттеглят. Едва след като Василий II покорил всички български земи, Кракра бил принуден да прекрати съпротивата (1018 г.).

image

image

image

image

При последния владетел на Първото българско царство - Иван Владислав, Кракра управлява обширна област, включваща 35 крепости.

През 1017 година, докато византийците опустошават южните предели на държавата (Югозападна Македония) пернишкият военачалник подготвя контранастъпление от север. Планът му е осуетен, тъй като печенегите, населяващи земите на север от Дунав, отказват да се присъединят към българската войска

image

image

Първата обсада на Перник е през 1004 година, когато Кракра отбива както пристъпите срещу крепостта, така и опитите на императора да го привлече на своя страна.

image

Втората обсада е през 1016 година и продължава близо три месеца със същия резултат - византийците са принудени да отстъпят, след като претърпяват сериозни загуби

Славният живот на войводата е възпят през 1874 г. от Петко Рачов Славейков в поемата му “Кракра Пернишки”, която сюжетно е изградена върху някои действителни моменти от неговия живот

image
от птичи поглед

Византийският хронист Скилица описва управителя на Пернишката крепост- Кракра, като изключителен военен стратег. Крепостта е единствената, издържала на яростните византийски обсади . След падането на България под властта на Византия , тя запазила значението си на важен военно-стратегически търговски център.

Скоро след гибелта на цар Иван Владислав, през февруари 1018 година,  Кракра се подчинява на Василий II заедно с подвластните си градове и в замяна на това е удостоен с титлата патриций.

Историците смятат, че крепостта   е създадена след 809 г., когато кан Крум присъединява към българските земи и териториите на днешна София и околностите. Дълго време преди идването на кан Крум, тези земи са били заселени от траките. Чрез археологически проучвания е установено, че на мястото на крепостта, преди нейното построяване  е съществувало тракийско селище с неголеми размери.

Кепостта  е  разположена в югозападната част на град Перник на неголямо скалисто плато. Мястото е имало силно стратегическо значение.

image

Оградени от крепостните стени са били около 50 декара. Самото ограждение е имало дължина от близо 800 метра.

Според историците  крепостта е изпълнявала защитни функции още преди преминаването на кръстоносците от Третия кръстоносен поход (1189-1192) през тези земи. След това  е била изоставена и не е била използвана.

image

image

Сега това е едно от любимите места за посещение на перничани, а гледката към града е пленяваща. Тук се провеждат и много културни мероприятия-надпявания, надсвирвания. Изключително въздействащи са театралните постановки.

image

 



Гласувай:
21



1. pevetsa - Приятелко, днес ми подари знание, благодаря :))))
02.05.2012 08:28
Знаех за пернишката крепост Кракра, но ти допълни знанието ми по превъзходен начин, а и тези снимки, направо съм очарован ... :))))
Благодаря ти, и прегръдки от Русе :))))
Алекс
цитирай
2. hristo27 - Благодаря за ценната информация!
02.05.2012 09:38
Благодаря за ценната информация!
цитирай
3. bojo12345 - Много добро предсавене на крепоста.
02.05.2012 15:07
Лесно достъпна е с лека кола и е любимо место за отдих през почивните дни за перничани.Но който има възможнос да минава през Перник , нека отдели поне един
час и посети тази историческа забележителност!
Поздрави за представянето bven!
цитирай
4. bven - На 1: Привет, приятелю !
02.05.2012 20:11
Радвам се, че ти харесва крепостта! Аз винаги съм искала да я посетя - преди години редовно пътувах към Перник и Радомир и тя събуждаше интереса ми. Но когато отидох да я разгледам и с екскурзовод - това вече личи и на снимките:)))
А обаятелната личност на Кракра е предадена с майсторство в книгата на Талев - Самуил (3 ч).
Поздрави от Пловдив и хубава вечер за теб и семейството!
цитирай
5. bven - На 2: Здравей, Христо27.
02.05.2012 20:13
Наистина личността на Кракра е интересна и ролята му в българското царство - доказана. Не случайно на сина му Гаврил -Радомир е кръстен и града наблизо.
Радвам се, че се отби и ти желая прохладна вечер!
цитирай
6. bven - На 3: Здравей, божо12345.
02.05.2012 20:16
Когато се разхождах из крепостта, беше приятен летен ден и лек ветрец галеше старините, а градът долу примамливо се гушеше. Много коли бяха дошли на прохлада и децата си играеха весело. Колко ли очарователно е по време на театрални постановки?!
Все пак - посещението оставя незабравимо усещане за докосването до историята - истинската!
цитирай
7. planinitenabulgaria - За село Студена:
02.05.2012 22:50
Тук хората казват, че името му идва от стоте дни, през които Кракра Пренишки е успял да се противопостови на завоевателите. Истинското име е било Стодена, но понеже се произнасяло неудобно, хората казвали Студена.
Подобна промяна има и софийското село Гниляне. Името му е било Глиняне, защото всичко там е една червена глина. но се произнасяло неудобно и станало Гниляне.
Поздрави за постинга,
Коста
цитирай
8. godlieb - ОТГОВОРЪТ -
03.05.2012 08:02
БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ КРЕПОСТНИ СТРОЕЖИ В МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ СА РУШНАТИ ДО КОРЕН - ПРИ ТОВА - ПОДИР ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО. ПИТА СЕ ЗАЩО? ЗАРАДИ УНИЩОЖАВАНЕ НА ПОТОМСТВЕНАТА ПРИЕМСТВЕНОСТ - ХАРАКТЕРНА ЗА ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ. ЕДВА ТОГАВА ПО СТРАТЕГИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ. ТОВА Е ТО - ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИНА - ПЕРМАНЕНТНО УНИЩОЖАВАНА РОДОВА ПРИЕМСТВЕНОСТ.
цитирай
9. анонимен - В Боснек
03.05.2012 20:35
има месност Калето, но никои не можа да ми каже къде е.
цитирай
10. bven - На 7: Коста, както винаги в час и с отлична информация по темата...за планината.
03.05.2012 21:40
Може би това е начинът да се научават истинските имена от всички?
Хубава вечер!
цитирай
11. bven - На 8. godlieb, вече достатъчно научаваме премълчани истини за себе си.
03.05.2012 21:43
Идва време и за обяснение на всичко, случващо се с нас и държавата ни!
Поне търпение не ни липсва.
Благодаря за коментара и приятна вечер!
цитирай
12. bven - На 9: анонимен, за Боснек научавам сега от теб и то много интересни и важни неща -
03.05.2012 21:47
Името Боснек е дошло от стара легенда, в която се разказва, че двама братя са дошли на това място боси през зимата чак от Македония.Според първите писмени доказателства за селището през 1417 г.на жителите били 42-ма.Но и много преди това тук са живели хора. Остатъци от Тракийска могила,светилище и селище край местността Жива вода,римски монети и керамични отломки край и в пещерата Духлата,а в "Малката Духла" останки от погребение от Х век и златен рог ,"римски път" за Самоков, рударски калета със следи от извършван в древността добив на злато и желязо-това са част от археологическите находки в селото. Задълбочените проучвания все още предстоят. Затова пък спалеолозите изследват района от 1964 г..И установеното досега прави Боснек едно от най-интересните места не само в България.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Боснек е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[1]

В село Боснек преди 30 години е живял човек, който бил болен от рак. Лекарите му казали, че не му остава много време.Една нощ той сънувал, че трябва да се качи на един баир, там точно на това място имало земя, от която да копа и ще бликне вода и там трябвало да живее.
Боснек е известен и с извора, наречен Живата вода. Това е уникален извор, известен още от османския пътеписец Евлия Челеби. Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва. В момента за съжаление е каптиран и водата тече от каменна скулптура на глава на крокодил. Авторът на приказната скулптура не е известен. Местните хора не помнят от кога датира произведението.До местността стига черен път (подходящ само за високо-проходими превозни средства или час и половина пеша), а до самия извор има пещера и изграден заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи. Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че когато пред змея застане грешен човек - водата спира.Друго поверие гласи,че на върха намиращ се над карстовия извор имало езеро,
цитирай
13. bven - Продължавам с инфото:
03.05.2012 21:51
намиращо се в землището на с.Чуйпетлово.Там живеел воден бик,който ранявал добитъка на селяните.те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете на своите бикове с цел да се защитят.при поредната битка водния бик бил ранен и се гмурнал в езерото.Водата се окървавила и изчезнала.Поверието гласи,че и до днес когато бикът се обръща в земните недра,спира и пуска притока към извора.Водата от извора се смята за много лековита и хора от цялата страна посещават чудотворния извор.

В Боснек има две църкви. Едната "Св.Козма и Дамян"(1878) е паметник на културата , а другата "Св.Теодор Стратилат" е действаща.За нейното създаване легендата гласи,че в селото върлувала чума и много хора умирали.Тогава 3 рода от селото решили да построят църквата и по този начин да изкупят греховете си и наистина след построяването на храма болестта си отишла от селото.
* Ежегодният събор на селото се провежда в първата събота на месец август.
Нека някой ни разкаже как се стига до това място и Калето!
цитирай
14. panazea - Вълнуващо представяне !
03.05.2012 22:11
Благодаря !
цитирай
15. shtaparov - Аз съм чел и знам малко по-други нещa...
01.08.2012 16:42
Аз съм чел и знам малко по-други неща за Перник и за Кракра. В античността там е имало значителен Тракийски град,за който дори се подозира,че може би е бил столицата на Агрианите,в която,както пишат древните хроникьори,е отсядал при своите походи самият Александър Велики. Кракра не е бил побеждаван никога,но е бил един от съучастниците в заговора на болярите срещу авторитарната власт на Комитопулите,целящ да наложи Василий II за Български цар. Самият Василий след 1014 г. не е спечелил нито една победа срещу Българската армия,която постепенно дори започнала да обръща хода на военните действия под вещото ръководство на Гаврил Радомир и Иван Владислав,и единствено набраната от римляните инерция по времето на Самуил,който реално не е имал нито една спечелена съществена победа срещу тях по време на едноличното си управление (997-1014 г.) им е помогнала да се доберат до ситуация,в която България да остане за 2-3 месеца без цар,от което,при естествено последвалата вътрешнополитическа криза,се възползвала провизантийската "партия" около патриарха и царица Мария,за да обърне нещата в своя полза. Именно провизантийската партия в средите на Българското болярство е виновна за падането на България- тя сключила изключително изгодна за себе си сделка с римския император и станала върл противник на Българската независимост. По същото време Българската армия била и си останала една от най-силните армии в света (за своето време),като Василий до последно треперел пред нея и не можел да повярва,че всичко това е истина а не клопка. България изобщо не е била победена в 1018 г.,и силите изобщо не са били неравни (както се пее в някои съчинени напоследък песни),ами е имала силата и потенциала да разпердуши армиите на Василий,само ако имаше начело достатъчно вещ и енергичен пълководец,който да я поведе. Самуил вече е бил в години и не е бил достатъчно енергичен,бил е многократно раняван и частично осакатен по време на многото войни,в които е участвал,а изглежда не е бил и дотолкова добър пълководец,понеже дори и битката при Траянови врата е била спечелена заради участието в нея вна брат му Арон. А битката при Беласица е нерешена и не завършва с поражение на Българите,както се пише навсякъде,понеже е протекла на три етапа:
1. Първия етап е този на "пасивното" противопоставяне- когато Самуил е преградил долината при с.Ключ и,не смеейки да нападне пряко врага поради собствената си несигурност и нерешителност,заема изчаквателна позиция.
2. При втория етап римовизантийците,възползвайки се от нерешителността на Българския император, вземат инициативата в свои ръце и заобикалят авангардните части на нашата армия,ръководени лично от царя,и поради елемента на изненада се добират до значителен успех,като разбиват една част от тях и пленяват друга част.
3. При третия етап настъплението на византийската армия на запад е спряно пред гр. Струмица от резервите на Българската армия,които били по-многобройни и нещо още по-важно: били ръководени от сина на царя, Гаврил Радомир. Той е бил пръв пълководец на Самуил и негов съвладетел,който е бил много по-решителен от баща си и поради това успява не само да спре армиите на Василий,но дори да ги разбие така жестоко,че да ги обърне в бягство и да покаже на нашественика,че при едно вещо ръководство той никога не ще може да победи! От претърпяното на прага на победата поражение Василий така се озлобил,че решава да ослепи попадналите в ръцете му обезоръжени Български воини,сиреч- от безсилието си срещу въоръжените Българи той си излял гнева върху невъоръжените,какъвто бил обичаят на всички врагове на България впрочем. Това довело обаче до неочакван ефект- отстраняване на Самуил от властта и попадане на Българската армия в ръцете на по-вещ от него пълководец. За зла беда обаче той обявил за съцар своя братовчед и прикрит враг Иван Владислав- човек с много лош нрав,обичащ да се налага и не търпящ никой да му противоречи,което му създало голям брой врагове в средите на собственото му болярство,което още приживе на него започнало да се обръща към врага,за да се отърве от наложената му тирания. И само авторитетът на царската институция ги спирал,за да не се отвърнат масово от България,както направили по-късно,в 1018 г. Като прибавим към всичко това и отвращението на велможите от тази династия заради често извършваните от нея братоубийства и клетвопрестъпничества,центробежните тенденции на епохата и изграждането на провизантийска "партия" от царицата-византийка,решението на болярите да предадат доброволно България на византийците става достатъчно "мотивирано" и лесно обяснимо. А самият Перник продължил да съществува,макар и вече като по-малък градски център,до XV-XVI век,когато бил окончателно съсипан от турците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866438
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава