Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2012 08:00 - До манастира и крепостта на Кабиле
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 14760 Коментари: 24 Гласове:
26

Последна промяна: 28.05.2012 08:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Един приятен повод около 24 май - абитуриентка - ни позволи да се разходим до Ямбол и естествено, не можехме да отминем древната слава на античния град - Кабиле - и  манастира "Рождество на Пресвета Богородица".
Времето бе променливо, с очаквания за дъждове - вижте колко интересни бяха облаците.  Все пак по пътя беше приятно слънчево , а нивите с овес и пшеница зеленееха приятно .

image

image

image

До манастира се стига за около 20-тина минути с кола (приблизително 7 км ) от Ямбол и табела указва посоката по асфалтовия път.


image

image

image

Манастирът е построен в полето, в близост до античния град и е многократно разрушаван. Разказва се, че майката на Константин - Елена, ползвала лековитите води на аязмото. Впоследствие то било закопано .

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image

image

image

image

image

image

image

image

image

През 1918 г. възрастна жена от Сливен открила извора след пророчески сън. Събрали се средства и бил построен малък параклис, около който постепенно се издигнал манастир. Строителството на манастира започнало през 1919 г. и продължило до 1944 г.
В църквата всичко е реставрирано през 2009 година.
За природата не мога да говоря - само може да чуете тишината и птичите песни.
Манастирът понастоящем е женски, а храмовият празник на 8-ми септември привлича много богомолци.

image

Преминавайки край селото до манастира, пътят върви по магистралата (в момента се строи усилено и забелязахме, че има отклонение и за античния град) и след указателна табела стигаме до националния архиологически резерват.

image

Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град.
Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Откритите находки са експонирани в археологическия музей в самия град.

image

image

Около светилището на Кибеа , разположено на "Зайчи връх" е основан Кабиле в края на 2-рото хилядолетие пр.Хр. При царете Спарток  и Скоток става столица на тракийската държава.  Към средата на 3 век пр.Хр. царската институция е заменена от градско управление.

image

image

През 3-2  век Кабиле е единствения град от вътрешността на страната със собствено монетосечене. През 341 г. пр.Хр. е превзет от Филип II Македонски. 
Ето част от музейната експозиция (снимането е забранено)

image

            image
мраморен орел
image
бронзова монета      
   image                  image                      теракота                         

image
надпис за основаването на военния лагер
(Експонатите са копирани от единствената брошура на музея)

По-късно градът е
епископски център. Разрушен е окончателно през 6 век от аварите. През 10 -14 век върху развалините му е съществувало българско селище.

Платото е разположено на завоя на р. Тунджа на юг към Едирне (дн. Турция) и доминира над равнината. Откритата керамика от 10-6 в. пр. Хр. доказва, че селището е съществувало и през ранножелязната епоха. През всички времена Кабиле е възлов пункт на пътя от Айнос (дн. Енез)  към Хемус (Стара планина) и долното течение на р. Дунав, както и на диагоналното трасе от Бизантион през Сердика (София) – Найсос (Ниш) към средното течение на р. Дунав (Фол 1982).  Градът е поддържал важни търговски връзки с елинските градове по Егейското и Черноморското крайбрежие
 
В края на IV век е превзет от готите. Краят му идва след пристигането на аварите, когато е разрушен и след това никога не бива построен отново. Продължава да съществува като обикновено селище до идването на турците през XIV век. През средновековието на мястото, където се е намирал античният град, е построено малко селище.

Територията, заемана от града, както и териториите разположени в близост до мястото са обявени през 1965 г. за територия от национално значение и са превърнати в археологически резерват с територия близо 650 декара.

image

В него могат да се видят останките на доста сгради, както и останки от крепостните стени и източната и западната порти на града. Разкрити са централния площад (агората), обществени сгради, римски казарми, обществена римска баня. Градът е и важен римски военен лагер в Тракия. Разкрита е централната епископска базилика, в която е открита великолепна цветна мозайка, която може да бъде видяна в изградения музей с експонати — находки от района.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

За 600 дка площ е най-малкото приятно да имаш среща с щъркел шарен и дългокрак:)))
Започналите от 1972 година разкопки в района на резервата и около него продължават всяко лято от български и чужди археолози.

Разходката в резервата е едно приятно преживяване. Не може да се обходи всичко за няколко часа, но природата и величествените останки говорят сами за  това, което очите не виждат.  В музея експонатите са толкова красноречиви, че просто не може да се говори - трябва да се види. Пожелавам ви при удобен случай да се разходите и разгледате този исторически кът от родината ни.
www.magelanbg.com/index.php












Гласувай:
26



1. stela50 - Великолепен постинг, Бвен ... Благодаря ти .
28.05.2012 09:01
С удоволствие и вълнение се разходих с вас ,
чудесни снимки / поздравления за фотографа ! /,
интересен исторически разказ - поздрави и
за екскурзовода , и невероятна природна красота -
зеленина , цветя ... тишина и хармония .
Поздрави и хубав ден !
цитирай
2. tota - Поздрави, Бвен!
28.05.2012 14:29
Прочетох с приятно чувство, прекрасния ти разказ, за античния град - Кабиле - и манастира "Рождество на Пресвета Богородица". Разказано професионално, илюстрирано, въздействащо. Завладяващи са паметниците на древната ни слава.
Хубав ден!
цитирай
3. bven - На 1: Здравей, приятелко!
28.05.2012 15:23
Наистина май е време заедно да се разходим, да снимаме и се любуваме на красотата пред очите ни. Има толкова хубави неща!
Благодаря за високата оценка - надявам се да не е било прекалено - нито текста, нито снимките:)))
Само хубостта на България няма граници - нека видим и оценим!
Хубав ден и от мен!
цитирай
4. bven - На 2: Тота, благодаря за оценката. Уча се от твоето сладкодумие:)))
28.05.2012 15:25
Красотата е винаги около нас, остава да имаме време да я видим и почувстваме.
Желая ти хубава и успешна седмица!
цитирай
5. mariniki - благодаря ти, Бвен...
28.05.2012 15:33
за тази прекрасна разходка...
за прекрасните снимки на облаците...
за всичко...великолепен постинг...и определено
пак ще връщам тук...сърдечен поздрав,
за теб..
цитирай
6. tili - Много хубава разходка
28.05.2012 17:14
и увлекателен разказ! Тези места са ми много добре познати, но отдавна не съм стъпвала по тях. Благодаря ти, че ме върна там, а тези величествени небеса те карат да литнеш!
Привет:)))
цитирай
7. inel379 - Благодаря ти за вълнуващия постинг!
28.05.2012 17:22
Това е място, за което ми е разказвала леля ми,
но аз не съм ходила.
Тя е била няколко дни в манастира.
Снимките ти са живописни!
Разказаното също!
През празничните дни с колеги ходихме на Бачковския манастир
и на манастира "Дамян и Кузма"!
Притихнаха душите ни, успокоени!
Сред хармонията между дивната природа и духовната обител
се почувствахме възродени!
Пречистващи дъждовни дни ти желая!:)
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Не съм ходила там, благодаря че ме ...
28.05.2012 17:43
Не съм ходила там, благодаря че ме разходи, че от тези битовизми тези дъждовни дни в къщи вече не ми достига въздух:)) Сложих постинга ти в моята блогвълна "уникалните места в България". Поздрави за хубавите снимки и щъркела, дето си го хванала в крачка, страхотен е.
цитирай
9. megg - Здравей, Таня!
28.05.2012 18:06
За мен беше удоволствие да се докосна още веднъж до тези прекрасни места, където говорят миналото, вярата, красотата на природата ни ... Не бях ходила там допреди два месеца и също като теб бях възхитена и ... с едно такова особено, изпълващо те чувство на гордост от старината, от родното.
Хубава вечер!
цитирай
10. ckarlet - Много хубава разходка сте си нап...
28.05.2012 19:05
Много хубава разходка сте си направили, Вven!
С удоволствие прочетох и разгледах!
цитирай
11. bven - На 5,6,7 - mariniki, tili и inel379: добре дошли и добре си отпочинали:))
28.05.2012 19:46
Явно че в живота на човек идва време, когато посещението на един манастир или църква дава повече на душата и тялото, от един филм или рок-концерт. Но тъй като се възхищаваме на сътвореното от българския строителен гений, ясно - това е най-необходимото за нас в момента. Дъждовете пречистват, но иконите и камбаните зареждат с кристален строеж всяка наша клетка!
Радвам се, че заедно видяхме и се насладихме на красотата на свещеното Кабиле.
Дай, Боже още такива разходки и очи да видим, и душа да усетим!:)))
Бог да ви благослови!
цитирай
12. bven - На 8,9,10: kasnaprolet9999, megg и ckarlet.
28.05.2012 19:55
Вие също разказвате увлекателно и за много палесвам постингите за красива България. Нека повече хора да ги видят и се гордеят, че са се родили и живеят тук, в този момент. Трудностите са , за да ги преодоляваме, а духовното ни помага в тези моменти. След такава разходка се чувстваш обновен, зареден с хубава и светла енергия!
Невена, благодаря за оценката за щъркелчето:)) Много ми беше трудно да го снимам - той беше в нива и трябваше с камерата отдалече да снимам с приближение - затова и малко не е на фокус, но не успях да го снимам как се храни. Може би по-добре!
Удоволствие бе да се разхождаме и любуваме на древния град, а музейните експонати предизвикаха голям интерес! Пожелавам ви да ги видите:)))
Хубава вечер и до нови емоции!
цитирай
13. sparotok - !
28.05.2012 20:59
Постинга ти е чудесен! :)

Поздрави!
цитирай
14. bven - На 13: Благодаря, Спароток.
28.05.2012 21:02
Всичко за Родината!!!
Поздрав и на теб!
цитирай
15. planinitenabulgaria - Страхоен постинг!
28.05.2012 22:24
Ще се спрем най-после на Кабиле, с разпечатка от този простинг.
Поздрави,
Коста
цитирай
16. bven - На 15: Здравей, Коста.
28.05.2012 22:29
Много ми е приятно твоето посещение и благодаря за комантера.
Хубави емоции в старата тракийска столица!:)))
цитирай
17. hatanasov - Проф. Богдан Филов...
28.05.2012 22:37
е открил Кабиле точно преди 100 години.
цитирай
18. bven - На 17: Точно в десетката!
28.05.2012 23:02
Благодаря за инфото, hatanasov. Българската наука дължи много на проф. Филов.
Хубава вечер и пай идвай!:))
цитирай
19. bojo12345 - Което е хубаво си е хубаво , но ....
29.05.2012 10:04
Когато го посетиш на място, преживявянето е чудесно. На първия клип в манастира ,
птичият хор в градинката е нещо, което те кара да се възхищаваш на тези малки незабележими певци , накацали някъде из клонките по дръвчетата .
Поздрав за постинга и продължавй до посещаваш забележителните места на България!
цитирай
20. анонимен - Да бе...
31.05.2012 13:50
"Явно че в живота на човек идва време, когато посещението на един манастир или църква дава повече на душата и тялото, от един филм или рок-концерт."

Църквата не дава а взима. Тази овчедушна и вредна структура отива към своя край.
цитирай
21. bven - На 19: Благодаря, Божо - ще се вслушам в съвета ти:))
31.05.2012 22:36
Още повече, че имам желание, а и страната ни е пълна със свещени места, които чакат да ги посетя...
Приказка безкрай !
цитирай
22. bven - На 20: анонимен, всеки манастир и църква са строени на свещени, светли места:))
31.05.2012 22:39
Все пак има избор душата - дали да гледа сериали безкрай или да посети едно тихо кътче , изпълнено с тишина, светлина и чисти икони.
Не църквата взима, а търговците в църквата взимат! Към своя край отива овчедушието на осъзнатите и събудени Души!
цитирай
23. анонимен - Религиите са откровено вредни
01.06.2012 06:20
Аз не гледам сериали, не слушам чалга, IQ-то ми е над средното ниво. Религиите разделят хората едни от други. Религиите са извратения. Религиите са отговорни за много от войните преди и сега. Религиозните хора са вълци в овчи кожи.

Нямам какво повече да добавя.
цитирай
24. анонимен - И иконите не са чисти а мръсни
01.06.2012 17:51
Няма как да са чисти като толкова хора ги пипат и целуват. Ако ги погледнеш под микроскоп ще видиш милиони бацили. Мръсна работа :)

Ако искам мир и тишина ще отида в планината а не в някаква запушена църквица с пиян поп вътре, който блещи разни неразбираеми думи (както е в много от църквите днес). Не се опитвайте да бягате от отговорност - църквата сте вие - всички християни - щом търговците по църквите не ви безпокоят и ги оставяте да си правят каквото си искат.

Мафия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867016
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава